Hogy tartsuk meg a székely hoki megtartó erejét?

 

Székelyföldön járt az MJSZ: a két oldal igyekszik olyan szabályozást kialakítani, amely figyelembe veszi a játékosok érdekeit, de elősegíti, hogy a fiatal erdélyiek minél tovább jégkorongozzanak odahaza.

A múlt hét végén Székelyföldön járt a Magyar Jégkorong Szövetség vezérkara. Such György elnök, Kolbenheyer Zsuzsanna szakmai alelnök, Egri Gergely sportigazgató, Kovács Zoltán főtitkár mellett szinte valamennyi elnökségi tag, Dalnoki Balázs, Misovicz Tibor, Pap Gábor, Szterényi Sándor és Zsigmond Barna is részt vett a programokon.

A látogatást Zsigmond Barna főkonzul és Tánczos Barna, a Székelyföldi Akadémia vezetőjeként kezdeményezte, ők hívták vendégségbe az MJSZ-t.

A többnapos program sok helyszínen zajlott, Csíkszereda mellett Gyergyószentmiklósra és Csíkkarcfalvára is ellátogattak a résztvevők. Csütörtökön este a szeredai főkonzulátus épületében a székely jégkorong-akadémia programjában részt vevő városok ? Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós ? polgármestereivel vacsorázott a magyarországi küldöttség.

MJSZ szekely 3

MJSZ szekely 4

Mindenki röviden beszámolt a saját városában fennálló jégkoronghelyzetről. Sepsiszentgyörgyön jövő év első felében készül el a multifunkciós csarnok, ahol azonban legfeljebb csak két hónapig lesz jég, mert a sok labdás sportággal szemben a hokicsapat nem túl erős a városban. Vetttek egy mobil jégpályát, a csarnokba is ezt lehet bevinni alkalomadtán, mert nincs telepített rendszer a létesítményben. Kézdivásárhelyen szintén állami támogatással fednek be egy korábban megkezdett épületet. A munka látványos szakaszába lépett, erről néhány napja számoltunk be.

Székelyudvarhelyen kisebb mobilpályát építenek, 40×20 méterest. Csíkszeredán szintén építenek mobilpályát, de ott szabvány méretűt, a Makovecz-templom mögötti lakótelepen. Ezt december végén adják át, sátras borítást kap. Gyergyószentmiklóson alapos felújítás és öltözőkorszerűsítés várható, és itt is lesz mobilpálya.

A romániai bajnokságban igen jól szereplő Progym klubvezetői elmondták, nagyon kevés pénz áll a rendelkezésükre, ezért jövőre még semmiképp, de 2018-ban esetleg újra csatlakoznának a MOL Ligához. Megjegyezték, 56 gyerek ment el tőlük a közelmúltban, és közülük ma már csak 5-10-en vannak a jégkorongban.

A csíkszeredai klub vezetésével külön is szerveztek találkozót, ahol a MOL Liga-alapító csapat vezetői, szponzorai és edzői is részt vettek. Ismertették a problémáikat. Az MJSZ jelenlétében elsősorban az elvándorlással kapcsolatos kérdéskörről esett szó. Példaként hozták fel, hogy Székelyföldnek az U18-as korosztályban már csak egy csapata van, azt is csak úgy lehetett benevezni, hogy egy gyergyói sort raktak a két szeredai mellé. A csíkiak mellett a gyergyói klubbal is tárgyaltak Such Györgyék.

Ezeken a megbeszéléseken is elhangzott, hogy az elvándorlók közül nagyon sokan abbahagyják a hokit, legkésőbb akkor, amikor visszatérnek Székelyföldre. Kevesen maradnak meg a sportban azok közül, akik túl korai időszakban jönnek át Magyarországra, mert időnek előtte abbahagyják. Álláspontjuk szerint odahaza, családi környezetben ez az idő később következne be.

MJSZ szekely 1

MJSZ szekely 2

A következő programként nyilvános eseményen ismertették az MJSZ vezetői a magyarországi jégkorongsport helyzetét, valamint magyar?székely hoki-együttműködés lehetőségeit. A Sapientia egyetemen lezajlott fórumon az érintettek a hozzájuk érkezett kérdésekre is válaszoltak.
Az egész időszak alatt a legfontosabb megoldandó kérdésként egyértelműen a székely fiatalok elvándorlása és e folyamat megállítása, vagy visszaszorítása tűnt. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Kovács Zoltán főtitkárt.

“Láttuk Karcfalván Del Pedrick edző U14-es összetartását, edzését. Körbekérdeztem a játékosokat, ki honnan érkezett. Azt tapasztaltam, hogy számtalan településről voltak ott gyerekek, és nem csak a közeli városokból. Nagyon szépen dolgoztak, a tengerentúli szakember munkáját pedig fiatal helyi exjátékosok segítik, mint például Sprencz István vagy Antal Előd. Ez hasonló modell, mint ahogy Glen Williamson vezetésével a magyarországi utánpótlásban dolgoznak a válogatottak. Amikor Erdélyben a székely hoki megtartó erejéről beszélgettünk, mindig elmondtam, hogy ez az ember, Del Pedrick Kanadában az egyik legdrágább és legnevesebb hokiiskolában volt vezető, olyan helyen, ahol többek között Vincent Lecavalier is nevelkedett. Azt gondolom, szakmailag ennél jobbat jelenleg nem kaphatnának a székelyföldi fiatal játékosok.”

Rengeteg fiatal erdélyi játékos költözött Magyarországra a jégkorong miatt. A székelyföldiek azt szeretnék, hogy az eddigieknél kevesebben jöjjenek el fiatalon, pontosabban, hogy minél többen maradjanak odahaza. Az ottani és az itteni vezetők közösen igyekeznek megoldani ezt a helyzetet. A székelyföldiek megelégedtek volna egy gentleman agreement alapon nyugvó szóbeli megállapodással, de az MJSZ szerint ez nem elégséges, mert nem működőképes. Természetesen a magyar szövetség sem kíván adminisztratív akadályt felállítani , ezért a székelyföldiekkel közösen szeretné kialakítani a rendszert, amely számukra is jobban megfelel, mint a jelenlegi szabályozatlanság.

Nagyon nehéz feladat ez, hiszen figyelembe kell venni mindenkinek az egyéni szabadságát is, röghöz kötni sem lehet a játékosokat, de az is biztos, hogy a tömeges, akár egész csapatokra kiterjedő átigazolások sem jelentenek jó megoldást.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum