A Miskolc idén még nem vert MAC-ot a MOL Ligában

   

A Magyar Kupában a Jegesmedvéknek már sikerült megtörniük a rossz szériát, a bajnokságban harmadjára futnak neki, ezúttal hazai jégen.

A két csapat eddig kétszer találkozott a ligában, mindkétszer nagyon szoros meccset játszottak. A Tüskecsarnokban 4-3-ra, Miskolcon büntetőkkel 3-2-re nyertek Nagy Krisztiánék. A harmadik fordulóban rendezett első meccs abszolút kétesélyes volt, majd a másodikat két hete, november 18-án játszották, Doug Bradley fiai egy kimerítő, de kilencpontos romániai túra után négy nappal fogadták kihívójukat. A MAC pihentebb volt, a MOL Liga nemzetközi szünet utáni újraindulása után két hazai meccset játszott, majd öt napot készülhetett. Az azóta eltelt időben mind a két csapat fontos pontokat hullajtott el. A DVTK nehezen nyert Dunaújvárosban, ahol a MAC is kikapott, a kirobbanó formában lévő UTE pedig egyiket és másikat is idegenben intézte el. Ráadásul a Jegesmedvék a Brassó ellen is csak hosszabbításban tudtak nyerni a Népkertben öt napja. Érdekesség, hogy a címvédő utóbbi négy meccsének mindegyike 3-2-vel ért véget, egyszer rendes játékidőben, egyszer hosszabbításban nyertek, egyszer hosszabbításban, egyszer büntetőkkel kaptak ki.

A két csapat közel egyforma teljesítményt nyújt a szezonban, 22 meccsből 14-14-et nyertek rendes játékidőben, a miskolciak a megszerezhető pontok 76%-át, a fővárosiak a 73%-át hozták el. Tavalyhoz képest a játékstílusukban az a legnagyobb változás, hogy a Jegesmedvék kompaktabban védekeznek. Kerek egy egésszel kevesebb gólt lőnek, viszont a kapott góljaik számát sikerült a meccsenkénti két és félről 1,8-re csökkenteni. Mivel a lőtt gólok száma a csökkenés után is 3,6, ez bőven elég, hogy továbbra is az egyik legerősebb csapat legyenek. A MAC lőtt góljainak száma 4,7-ről 4,2-re csökkent, és ők is javultak a védekezésben, 2,3 helyett 2,2 gólt kapnak mérkőzésenként. Mindez talán jelzi, hogy az idei MOL Liga az új belépőkkel is erősebb, mint a tavalyi volt, bár ezzel persze meg kell várni az alapszakasz végét.

MISMAC 161118

Fotó: DVTK (Facebook)

A két MAC-győzelem után november 23-án megszületett az első miskolci siker is, a Magyar Kupában, amikor idegenben nyert 5-3-ra a DVTK. Pénteken egy újabb győzelemmel növelhetnék előnyüket üldözőjükkel szemben, de bár a MAC mostanában a megszokottnál többet botladozik, a DVTK teljesítménye sem makulátlan. Csikorgó gépezetek feszülnek tehát egymásnak, azonban ezeknél a rangadóknál általában keresve sem találni jobb alkalmat arra, hogy egy-egy csapat hozzájusson ahhoz a szükséges pluszmotivációhoz, amivel egyszeriben helyükre kerülnek a fogaskerekek.

Különleges akcióval készül a hazai csapat. Azon szurkolók, akik Mikulás-sapkában érkeznek a mérkőzésre, büfékupont kapnak ajándékba.

“Újra szoros meccset várok – mondta Doug Bradley, a miskolciak vezetőedzője. – Az első öt-hat csapat nagyon közel van egymáshoz a bajnokságban. Az ilyen mérkőzések mindig pluszt jelenthetnek, ilyenkor derülhet ki, hogy melyik oldalra billen a mérleg nyelve. Nagyon várom a találkozót. A legfontosabb az, hogy mind taktikailag, mind érzelmileg fegyelmezetten játsszunk, de lényeges az is, hogy távol maradjunk a büntetőpadtól. Elsősorban a bottal való szabálytalanságokat kell kerülnünk, mert erre sajnos sok példa akadt a korábbi meccseken.”

Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője kritikus hangvételű nyilatkozatát egy nagyon pozitív követte a legutóbbi két meccset tekintve. Elsőként azt kérdeztük tőle, hogy a Csíkszereda ellen mutatott hozzáállás és játék elég lehet pénteken is a győzelemhez? “Ilyen módon nehéz összehasonlítani két mérkőzést. ‎Miskolcon egyenlő felek küzdelme várható, a győzelem azé lehet, aki többet és fegyelmezettebben tesz érte. A Csíkszereda ellen mutatott feszesség fontos lesz, de nagyobb energiára és odaadásra lesz szükség.”

11 nappal ezelőtt büntetőkkel nyert a MAC Miskolcon. A MAC trénere hasonló játékkal elégedett lenne, bár hozzátette, “azóta javítottunk pár részleten, ezeket szeretném viszontlátni”. Természetesen csak a győzelemmel lenne elégedett: “így, vagy úgy”.

Hiányzó ezúttal nem lesz: “Az összeállításunk egy helyen biztos, a Keresztury, Nagy K., Terbócs‎ trió kiválóan működik, elképesztően sok energiát hoznak, borzalmas lehet ellenük játszani. A többiek esetében keressük a megfelelő kombinációt, de az mindenképpen örömteli, hogy mindenki egészséges.”

DVTK Jegesmedvék–MAC Budapest 4-1

   

Ismét igazi rangadót vívott egymással a liga két élcsapata, és ezúttal a Jegesmedvék otthon tartották a három pontot.

A mérkőzés elején nem sokat tétováztak a felek, mint két bokszoló, azonnal egymásnak estek, és gyorsan be is vittek egy-egy nagy ütést. Az elsőt a vendégek, ugyanis 37 másodperc elteltével már vezettek. Jubinville húzta meg a bal szélt, középre adott, és a pontosan érkező Nagy Gergő kapásból nem hibázott (0-1). Gyorsan jött a válasz, a 4. percben Johnston ütötte a korongot közelről az üresen maradt kapuba (1-1). A feszültség már ekkor érezhető volt, újra és újra kisebb-nagyobb lökdösődések alakultak ki, és nem maradt el a játékosok közötti kommunikáció sem. Volt játék is, a tavaly és idén is megszokott tempót hozták a csapatok, és helyzetekben sem volt hiány, a szurkolók sem unatkoztak. Felváltva pazarolták el az emberelőnyeiket a felek, mindig volt egy blokk vagy egy jó védés. A 17. percben Nagy Gergő ugorhatott ki szólóban, de mellé lőtt.

A második harmad is góllal kezdődött: mindössze 26 másodperc pörgött le, amikor Galanisz cselezte be magát a támadóharmadba, megtalálta az üresen hagyott Pavukot, aki középtávolról kilőtte a jobb sarkot (2-1). A 24. perc ismét a Jegesmedvéké volt, újabb gólt ütöttek: Tóth kissé oldalról mattolta Bálizst (3-1). Élvezetes csatát vívott a két csapat, sorra dolgozták ki a helyzeteiket, egymást követték a szép megoldások, meg persze a hibák is, így az újabb gólhoz mindig hiányzott valami. A 31. percben Sági vihette a korongot Bálizsra, ám két védő szorításában nem tudott a kapuba találni. Mivel egyik csapat sem tudott dominálni, felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Az emberelőnyös játékban egyik gárda sem jeleskedett, így újabb gólt nem láthattak a nézők a harmadvégi dudaszó előtt.

A harmadik játékrész MAC-rohamokkal indult, amit Escobedo kiállítása miatt miskolci emberelőny szakított meg. A küzdelem továbbra is kemény volt, minden korongért nagy csata folyt, de a veszélyfaktor csökkent mindkét oldalon. Az 51. percben növelte előnyét a hazai csapat, ismét Pavuk volt eredményes (4-1). A gól után összeakaszkodtak a játékosok, páros kiállítás lett a vége. A 12. percben Escobedo kapott 5+20 percet, miután a támadó harmadban leütötte ellenfelét, így neki véget ért a meccs. A találkozó hátralévő részében a hazaiak kontrollálták a játékot, megőrizték az előnyüket. Közönségszórakoztató rangadót játszott a két csapat, amelyből a kevesebbet hibázó és a helyzeteikkel jobban gazdálkodó Jegesmedvék jöttek ki jobban.

Doug Bradley (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Nagyon elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel. Gyorsan kaptunk gólt, de ez nem zavart meg bennünket, és úgy érzem, irányítottuk a játékot. Jól működött az emberhátrányos védekezésünk, a helyzeteinket is jól használtuk ki. A MAC-cal mindig nagyon kemény meccseket vívunk, a mai sem volt kivétel, ezek a győzelmek sokat érnek.”

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): ”Ma is bebizonyosodott, hogy ha Miskolcon nyerni akarunk, akkor sokkal jobbnak kell lennünk. Fizikailag sokat dolgoztunk, de fejben nem voltunk mindig a topon. Sok helyzetben nem voltunk eléggé higgadtak, felesleges kiállításokat szedtünk össze. Vékony a határ, hogy valaki magas hőfokon ég, vagy elragadja a hév. Ebben ma nem voltunk jók.”

MISMAC 2

Fotó: DVTK (Facebook)

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1088 néző. Játékvezetők: Halassy, Haszonits, Váczi, Kormos.
Adorján: 96,6% (Kiss)
K
Bálizs: 88,9% (Arany)
Láda, Leppanen, Galanisz, Pavuk, Magosi
1
Escobedo, Pozsgai, Somogyi, Könczei, Booras
Gőz, Cianfrini, Hajós, Tóth A., Johnston
2
Ruikka, Mestyán, Nagy K., Keresztury, Terbócs
Joe, Vojtkó, Ritó, Miskolczi, Sági
3
Kovács B., Vokla, Nagy G., Kovács Cs., Jubinville
Kuqali, Laczkó, Szopos, Albert, Karda
4
Lakatos, Silló, Roczanov, Tóth R., Schmál
Bradley Douglas, Farkas Tamás
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 00:37 MÚB Nagy G. Jubinville Kovács Cs.
1-1 03:10 MIS Johnston Tóth A. Hajós
2-1 20:26 MIS Pavuk Galanisz Leppanen
3-1 23:52 MIS Tóth A. Láda Leppanen
4-1 50:12 MIS Pavuk Magosi Galanisz
36 Kapura lövések száma 29
18 Kiállításpercek 43

A Jegesmedvék–MAC videó-összefoglalója

   

Kiváló gólok, kiváló videó.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum