Eszembe sem jutott, hogy befejezzem a jégkorongot

 

A rendhagyó pályafutású Nagy Márk személyében újabb kiváló csatár került ki a megroggyant, de így is működőképes dunaújvárosi utánpótlásműhelyből.

Nagy Márk azon kevés játékos közé tartozik, aki úgy lett profi felnőttben, hogy nem volt utánpótlás-válogatott. Talán a magyar hokit napi szinten követők között is vannak, akik nem találkoztak még a nevével. Az 1996-ban született dunaújvárosi szélső tavaly mutatkozott be a nagyok között, akkor még nem szerzett pontot. Idén viszont 22 MOL Liga-mérkőzésen 8 pontja van már, 4+4-es eloszlásban. Gólt lőtt mindkét dunaújvárosi MAC-verés alkalmából – egészen pontosan mindkét meccsen ő szerezte a győztes találatot –, és a Ferencváros otthonában is kettőből kétszer volt eredményes.

“2003-ban kezdtem jégkorongozni – kezdte történetét. – A Dunaferr játékosa voltam szinte mindvégig, egyszer voltam kölcsönben a Vasasnál, amikor az U18-ból sokan elmentek tőlünk, akkor csak ott tudtunk játszani. Édesapám minden meccsre kijárt, az óvodával jártunk korcsolyázni, megszerettem a játékot, úgy kezdődött.”

Nagy Márkék generációja a kölyökbajnokságban még érmeket nyert a Dunaferrnek. Nagy csapattársa volt akkor Erdély Csanád és Sági Martin is, előbbi a Fehérvár EBEL-, utóbbi a DVTK Jegesmedvék MOL Liga-csapatát erősíti jelenleg. Hamvai Szilárd a Fehérvár, Lengyel Levente a Ferencváros MOL Liga-csapatában hokizik most, a DAB-felnőttig Hruby Gellért, Lajcs Marcell, Mátyásy Bence, Pál Zalán, Szepessy Bálint és Szepessy Máté jutott el abból a társaságból.

Nagy Mark DABMAC2

Fotó: DAB

Hogy az U14-es és az U16-os évek sikerei mennyire nem mérvadóak, arra vonatkozóan fontos Nagy Márk visszaemlékezése: “Amíg mindenki idehaza játszott, általában a harmadik sorban szerepeltem. Voltak meccsek, amikor nem is nagyon játszottam.”

A korosztályos válogatott edzőtáboráig sem jutott el. Csak majdnem. “Egyszer hívtak az utánpótlás-válogatottba, amikor a Vasasban játszottunk. Egy nappal az edzőtábor előtt volt egy mérkőzésünk, megnézték az edzők, de mivel tényleg nagyon gyengén játszottunk, azt mondták, senki ne menjen a táborba ebből a csapatból.”

Kivárta a sorát – és 19-20 éves korára beérett. “Alig maradtunk a dunaújvárosi csapatban, sokszor az is nehézséget okozott, hogy kiálljunk a meccsekre. De akik kitartóak voltunk, és nem hagytuk abba a játékot, egyre több játéklehetőséghez jutottunk. Szép lassan fejlődtünk. Nagyon sok fiatalunk volt, minden meccsre úgyszólván két sorral mentünk. Mindvégig szerettem csinálni, eszembe sem jutott, hogy befejezzem a jégkorongot.”

A válogatottsággal nem volt szerencséje, a felnőttekhez azonban egy válogatott-összetartásnak köszönhetően került fel először. “Amikor két éve Donald MacLean volt a vezetőedző, akkor jó kis csapatunk és elég sok válogatott játékosunk volt. A novemberi edzőtáborba sokan mentek, ezért az edző felhívott minket, akiknek jobban ment a juniorok között. Körülbelül egy sor U20-as srác edzett akkor a nagyokkal. De abban a szezonban még nem, csak a következő évben tudtam először játszani köztük.”

A pontok csak idén kezdtek el jönni. Bár már a 2015/16-os szezonban is 41 MOL Liga-meccs szerepel Nagy Márk neve mellett, pontot nem szerzett. Ez nem véletlen, szinte végig a negyedik sorban szerepelt, a legtöbbször csak néhány cserét kapott meccsenként. Akkor lépett alkalmilag előrébb, amikor voltak sérültek a csapatban. “Igazából a szezon vége felé kezdtem több játéklehetőséget kapni. A Magyar Kupában az utolsó öt meccsen végig játszottam, elkezdtem gyűjteni a pontokat is. Akkor éreztem először, hogy ezen a szinten is meg tudom állni a helyemet, jól ment a játék.”

Márciusban az UTE elleni MK-selejtezőn szerezte első gólpasszát a felnőttek között, az 5 meccsen összesen 4 asszisztot szorgoskodott össze, nem véletlen, hogy Lee Gilbert vezetőedző az első két sorban számított rá.

Nagy Mark DABMAC1

Fotó: DAB

A következő nagy lépés a nyári felkészülés volt. “Hosszú, kemény programot dolgoztam végig, jól sikerült a száraz munka és az alapozás is. Úgy érzem, ennek is köszönhetem, hogy idén megkapom a lehetőséget az edzőtől, egyre több szerephez jutok. Megbízik bennem, én pedig próbálok élni a bizalommal.”

Gilbert jól ismeri a játékosait, sokat foglalkozik velük egyénileg, szán időt a fejlesztésre is. Ez az előző szezonban egyszerűbb feladat volt mindenki számára, hiszen akkor még volt juniorcsapat Dunaújvárosban. Nagy Márk az U20-as kerettel is edzett, így minden nap két jeges edzése volt, amelyeken a vezetőedző is részt vett. Rajta kívül az akkor már trénerként is dolgozó Revák Zoltánnak is sokat köszönhet a fiatalember. “Nagyon sokat fejlődtem ebben az időszakban.”

Az aktuális szezonban főleg szélsőként játszatták edzői, de néhány meccs óta centerhiány állt elő a csapatnál, így sokszor középen megy. Jelenleg Odnoga Mátyással és Tanka Lőrinccel alkotja a DAB harmadik sorát, de a szezonban már majdnem mindenkivel összekerült, játszott a többi egységben is.

Az erősségei között a gyorsaságát említi, továbbá azt, hogy jól lát a pályán, és mostanában a szólóit is jó arányban lövi be. “Idén az a fő célom, hogy tovább szilárdítsam a helyemet a csapatban. Tavaly megpróbáltam elkezdeni egy iskolát a hoki mellett, de a napi két edzés miatt nem tudtam összeegyeztetni a tanulást a jégkoronggal, úgyhogy most csak a játékra figyelek.”

A DAB egységes, jó hangulatú csapat benyomását kelti a meccsek többségén, ami Nagy Márk szerint nem véletlen. “Nagy volt a mozgás nálunk nyáron, de a fiatalok közül egy 10-12 fős mag egyben maradt, és az érkezők jól beilleszkedtek. Megvan az összhang. Ami még szerencse, hogy idén hazai pályán valamiért sokkal jobban tudunk teljesíteni. Általában jól jönnek össze a meccskezdések, és a közönség is sokat tud segíteni.”

Nagy Mark DAB 2016_17

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 10., kedd
UPV 18:00 H17H16 0-5VÉGE
VÁL 19:00 HUNKOR 2-1 HVÉGE
EBEL 19:15 AVSHCB 2-3 BVÉGE
    • DIGI SPORT 1
BL 20:00 RBMDIF 
    • SPORT 2
december 11., szerda
EIHC 16:00 FRAJPN 4-2VÉGE
UPV 18:00 H16H17 4-3 HVÉGE
EIHC 19:30 UKRBLR 1-4VÉGE
december 12., csütörtök
NŐI 12:30 HUNCZE 1-4VÉGE
UPV 13:45 H17H16 2-3 BVÉGE
EIHC 16:00 BLRKOR 6-5 HVÉGE
NU18 19:00 HUNPOL 4-3VÉGE
U18 19:00 HUNDEN 7-3VÉGE
VB20 19:00 HUNUKR 5-1VÉGE
EIHC 19:30 HUNJPN 1-2VÉGE
december 13., péntek
NŐI 12:30 HUNFRA 2-1VÉGE
EIHC 16:00 KORUKR 4-2VÉGE
NU18 19:00 HUNCZE 6-4VÉGE
U18 19:00 HUNNOR 5-1VÉGE
EBEL 19:15 DECAVS 2-6VÉGE
EIHC 19:30 HUNFRA 2-5VÉGE
december 14., szombat
VB20 12:00 HUNEST 4-2VÉGE
EIHC 12:30 UKRHUN 2-4VÉGE
U18 14:00 HUNSVK 4-9VÉGE
NU18 15:30 HUNSVK 2-1 HVÉGE
EIHC 16:00 KORJPN 5-2VÉGE
EIHC 19:30 BLRFRA 3-2VÉGE
december 15., vasárnap
NŐI   HUNNOR 
VB20 15:30 HUNPOL 
EBEL 16:00 RBSAVS 
Partnerünk