Az osztrákok gyengének látják idén a Fehérvárt

 

Félidei elemzés és aktuális pontértékek.

Bernd Freimüller bennfentes osztrák jégkorongos újságíró, játékosmegfigyelő, a Laola 1 szakírója az alapszakasz felénél mind a 12 EBEL-csapatot értékelte néhány szempont alapján. A múlt hét végén publikált kétrészes cikk ? 1. és 2. rész ? első felében kerített sort a Fehérvár AV19-re. Az erősségek között sorolta fel, hogy Sofron István gólvágóként, Rajna Miklós kapusként egymagukban is képesek meccseket eldönteni csapatuk javára. Akkor azt írta, a csalódást okozó Adam Courchaine távozását követően a forma felfelé ível ? ezen a héten valószínűleg kicsit máshogyan fogalmazna.

A gyengeségekről ekképp értekezett: “Benoit Laporte edző vajon teljes szívével a feladata mögött áll? A kulisszák mögött a magyarok már szondázzák az edzők piacát. A mostanában nem túl acélos keret a sérülések miatt ? Sagert, Szirányi, Orbán A., Erdély ? még inkább meggyengült.” Ide vonatkozó új infó, hogy azóta voltak változások a védelemben is, és hogy a sérültek egy része rendbe jött.

A személyi híreknél megemlíti, hogy a Thomas Beauregard helyettesíti Courchaine-t. “Felhasználható pontjaik bőven vannak a magyaroknak. Pénzük viszont annál kevesebb” ? jegyzi meg a szakíró. A tendenciák és a célok tekintetében úgy látja, “a Fehérvár számára leginkább arra megy ki az alapszakasz, hogy a rájátszásért folytatott középszakaszra minél több bónuszponttal indulhasson.”

VICAVS3

A Fehérvár AV19 53 pontot használt fel Freimüller elemzéséig, azóta újabb légiós jött, tehát jelenleg 57 pontos a játékoskeret. Ez azt jelenti, hogy újabb légióst csak akkor igazolhat a Volán, ha valakit elküld. Makowski néhány mérkőzés óta nem játszik, az indoklás szerint fizikális és hozzáállásbeli problémák miatt, de ő még a keret tagja, így benne van az 57 pontban.

A pontszabály értelmében minden pillanatban bele kell férni a 60 pontba és a 22 fős játékoskeretbe. Utóbbiba a hazai U24-esek ? ebben a szezonban az 1993-ban vagy utána születettek ? nem számítanak bele. A versenykiírás értelmében a pontszabály egyáltalán nem szorítja a magyar EBEL-csapatot. Az EBEL aktuális szabálykönyve úgy rendelkezik, hogy amikor egy csapat elérte a 60 pontot vagy a 22 játékost, onnantól csak cserélni tud a keretben, tehát csak akkor hozhat új játékost, ha valakit elküld. Egy szezonban 5 vagy 6 ilyen cserét hajthat végre, attól függően, hogy hazait vagy légióst igazol. Itt a cseréknél légiósnak számít a külföldről transzferkártyával hazaigazoló hazai hokis is. Mindezen felül egyszer kapust is lehet cserélni, aki hazai és légiós egyaránt lehet. Sérülés esetén is van mód cserére, ennek részletszabályai bonyolultak, viszont kevésbé érdekesek, a  9.§ (2) és (3) bekezdése taglalja őket. Nehéz eldönteni, mi célt szolgál a túlbonyolított pontrendszer, miközben vannak csapatok, amelyek első három sorában szinte csak légiósok játszanak.

Megmutatjuk, ebben a szezonban melyik játékos mennyit ér:

U24-es hazai: 0 pont
U24-es hazai kapus: 0 pont
1988 után született, de nem U24-es hazai kapus: 1,5 pont
1988-as vagy idősebb hazai kapus: 2 pont
U24-nél idősebb hazai játékos: a pontértékelés szerint (őket a szakemberek osztályozzák 1,5 és 4 pont között)
légiós: 4 pont
legfeljebb 3 U20-as légiós: 0 pont

Mint az alábbi táblázatból látható, 3 osztrák csapat és a Znojmo betöltötte a pontértékét, és cserélt is játékosokat azt követően. A legrosszabbul a Villach áll, McBride és Jokela távozása miatt, de ők is cserélhetnek még játékosokat az alapszakaszban.

Az EBEL-csapatok aktuális pontértéke: 

Csapat Pont Csere
Fehérvár AV19 57 0
Olimpija Ljubljana 36* 0
Dornbirn 60 2
Klagenfurt 59 0
Znojmo 59,5 2
Villach 59,5 3
 Innsbruck 58 0
 Graz 58 0
 Bolzano 59,5 0
 Linz 59,5 2
 Vienna Capitals 56,5 0
 Salzburg 58,5 0

* le kell vonni Anze Ropret értékét, aki időközben az UTE-hoz igazolt

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum