Legalább annyi munkát végzünk, mint a mezőnyjátékosok

 

Abban, hogy a DVTK most is vezeti a MOL Liga-tabellát, óriási a szerepe a csapat fiatal kapusának. Adorján Attila tavaly is jó volt, de idei 94,5%-os mutatványa egészen elképesztő. Muszáj volt elbeszélgetnünk vele!

Már csak azért is, mert a játékos konkrétan holnap, november 26-án ünnepli 20. születésnapját. Persze megkeresésünk fő alapját nem ez az egyébként szép kerek szám képezte, hanem sok más adat ? valamint az a rengeteg bravúr és az a magabiztosság, amit a jégen látunk tőle mostanában. A már említett védési hatékonyság mellett ? amivel toronymagasan vezeti a kapusrangsort ? a kapott gólok mindössze 1,6-os átlaga is impozáns. Mindezt ráadásul 18 találkozón hozta össze Adorján Attila, vagyis nem mondhatni, hogy sokat pihenne, az alapszakasz feléig csak két meccsen nem kellett a vasak közé állnia.

A csíki származású-nevelésű hokis egy idénnyel korábban már megmutathatta magát. Amikor a légiós kapus csődöt mondott, sokáig a korosztályos magyar válogatott Kiss Bencével versenyeztek a minél több lehetőségért. Hol egyiknek, hol másiknak állt a zászló, majd a rájátszás közeledtével Gyenes Dávid is beszállt a buliba, és később övé lett az első számú hálóőr pozíciója. Adorján ezzel együtt 32 meccsen jutott szóhoz, és kereken 92%-kal fogott. Ez sem semmi egy tinédzsertől, aki éppcsak beleszagolt a felnőtthoki levegőjébe, ám az idei mutatvány minden várakozást felülmúl.

Adorjan MISDHK 3

Fotó: Bán Olivér

Ezek után adódott, hogy elsőre azt kérdezzük, hogy a csudába lett ennyire jó. “Sokat dolgoztam nyáron, ahogy az előző években is. Mindig is próbáltam fejlődni, szerettem volna felnőttként is meghatározó szerephez jutni csapatomban. De a mutatóimhoz nagyban hozzájárul, hogy fantasztikusan védekezik a csapat. Egészében is összeállt a gárda, de a védekezésünk ezen belül különösen jó. Mindenki tudja a dolgát, jól is végzi a munkáját. Ki van találva a rendszerünk, amit minőségi módon működtetnek a játékosok.”

Az előző idényben az időközben a MAC Budapesthez szerződött Jukka Kontsas volt a kapusedzője, akinek a helyét Farkas Tamás vette át, de rendszeresen megjelenik Miskolcon a szupersztár Rastislav Stana is. ”Farkas Tamás mindennap dolgozik velünk. Nagy figyelmet fordít arra, hogy szárazon és jégen is megfelelő munkát végezzünk. Sokat videózunk. Nagy a kapusedző szerepe abban, hogy ilyen jól megy most nekem a védés. Stana is rendszeresen jön. A túrák és a mérkőzések miatt nem mindig tudunk együtt edzeni, de ő nemcsak velünk, hanem a fiatalabb kapusokkal is foglalkozik. Rengeteget segít a rutinjával, fontos részletekre tudja felhívni a figyelmünket, jók a meglátásai. Nyilván nem véletlenül, hiszen nagyon komoly színvonalon jégkorongozott aktív pályafutása során.”

Meg kellett kérdeznünk, hogy miként vészelte át a tavalyi playoff időszakát, amikor Gyenes Dávid kiszorította a kezdőből. ”Nagyon örültem a szezon elején, amikor megkaptam a lehetőséget a Jegesmedvéknél. Próbáltam élni vele. Egyáltalán nem tört le, hogy visszajött Gyeni. Az edző benne jobban bízott egy idő után, elfogadtam a döntését, próbáltam a csapatot úgy segíteni, ahogy tudtam. Dolgoztam tovább. Nyilván szerettem volna minél többet védeni. Ilyenkor a korábbiaknál is keményebben kell dolgozni, ha vissza akarod szerezni az edző bizalmát.” Adorján a rájátszásban már nem jutott szóhoz, de nem vitatható, hogy a MOL Liga-aranyat ugyanúgy megérdemelte, mint bárki más.

Adorjan MISDHK 4

Nyáron egy ideig úgy volt, hogy visszatér Csíkszerdába, majd mégis a DVTK-nál maradt. “Miskolcra az első évben, a 2014/15-ös szezon előtt is kölcsönbe érkeztem. 2015 nyarán, az első MOL ligás szezonom előtt ismét kölcsönbe adtak, még egy évre. Tavaly nyáron aztán azt akarta a Sportklub, hogy menjek haza, folytassam ott a karrieremet. Ez több okból sem egyezett az én elképzeléseimmel. Elsősorban  az egyetem miatt maradtam volna Miskolcon ?  Egerbe járok sportszervező szakra ?, de a jégkorong szempontjából is úgy gondoltam, itt több a lehetőségem a fejlődésre. Nem a Sportklubnál folyó munkát szeretném minősíteni, de úgy éreztem, nekem az a jobb, ha itt maradok, ahol két év alatt megszoktam a munkát, és jól is érzem magamat. Szerencsére sikerült ezt a kérdést rendeznünk, és most már nem kölcsönben játszom a DVTK-nál.”

Adorján Attila és a szintén 19 éves Kiss Bence ? aki a magyar juniorválogatottban is kerettag ? az idén is versenyeznek az első számú kapus helyéért. Ebben most Adorján áll nyerésre, hiszen Kiss az alapszakaszban még csak két meccset kapott ? illetve a kupában is szóhoz jutott ?, amelyeken 91,5%-kal védett. Milyen a viszonyuk? ”Soha nem voltam irigy a vetélytársamra. Tavaly sem, akkor, amikor éppen Bence járt előrébb. Akkor is nagyon korrekt és baráti kapcsolatban álltunk, és most is így van ez. Persze mindketten ugyanazért harcolunk és dolgozunk, mindketten ugyanabban a csapatban szeretnénk védeni. Bence is keményen dolgozik, hogy megelőzzön, de ezzel csak segítjük egymást. Így lehetünk mindketten egyre jobbak. Semmilyen súrlódás nincs köztünk.” xxx

Adorjan MISDHK 1

Nemcsak Kiss, Adorján is válogatott, csakhogy ő a romániai szelekcióban. Ifiben és juniorban is védett, világbajnokságokon is szerepelt. Sőt: az előző idényben ő állt Románia nagyválogatottjának kapujában az olimpiai selejtezőkön, három meccsen 93,2%-os teljesítményt nyújtott. Mint minden székely jégkorongozó esetében, nála is komoly dilemmákat okozhat a válogatottság ügye. ”Igen, ez elég kényes kérdés. Hosszú távon egyszer szeretnék a magyar válogatottban játszani, de ehhez 4-5 évet ki kellene hagynom a románban. Magyar vagyok, magyarul beszélek, egyszer nagyon jó lenne meghallgatni a magyar Himnuszt úgy, hogy piros-fehér-zöld szerelés van rajtam egy győztes meccsen. Hogy ez mikor jöhet össze, nem tudom. Még sokat kell fejlődnöm, hogy olyan szinten legyek, hogy adott esetben egyáltalán beférjek a keretbe. A magyar válogatottban komoly rang játszani, ha csupán a kapusokat nézem, nagyszerű játékosok vannak most is a keretben. Látható, hogy néhányan milyen messzire el tudnak jutni ebben a sportágban. Akár Hetényi Zoltán, akár Vay Ádám példáját nézem. De az sem mellékes, hogy a román válogatottal is kiléphetek a nemzetközi porondra, az is komoly lehetőség. Nehéz kérdés, hogy mikor mondjak le arról. Ez a jövő zenéje.”

Nagyon kicsit szakmáztunk is. Egy jó kapus hogyan készül szárazon és jégen, mi a különbség egy mezőnyjátékos munkájához képest? ? kérdeztük. ”Úgy gondolom, legalább annyi munkát végzünk, mint a mezőnyjátékosok. Másfajtát, ez egyértelmű. Azon dolgozunk, ami nekünk kell. Néha tűnhet úgy a laikusnak, hogy kevesebbet dolgozunk, de inkább többet. A normál jég előtt vagy után a kapusedzővel is melózunk külön. A részletekre még jobban oda kell figyelnünk, hiszen a posztunkból adódóan ha csak egy aprót hibázunk, máris gólt szerez az ellenfél. Ezért aprólékosabb a felkészülésünk.”

Végezetül az iránt érdeklődtünk, milyennek látja Adorján Attila az idei MOL Liga-szezont. ”Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy jobb lett a bajnokság. Több a jó csapat. Tavaly sem volt rossz, de akkor a MAC és a Jegesmedvék kiemelkedtek. Idén többen is megerősödtek. Dunaújvárosban is komoly támadószekció állt össze, az UTE is többször bizonyította, hogy komolyan kell vele számolni. Nincsenek lefutott mérkőzések, az újoncok is fejlődnek, ellenük is oda kell figyelnünk. Nagyszerű a MOL Liga az idén.”

Adorjan MISDHK 2

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum