Januárban kezd hivatalosan a játékos-szakszervezet

   

Egységes keretszerződéseket és komoly biztosítási rendszert szeretnének kialakítani.

Augusztusban adtunk hírt arról, hogy megalakult a Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete, azaz a JÉSZ. Elnökévé ifj. Kovács Csabát választották, a két alelnök dr. Leleszi Zoltán és Pavuk Attila lett. Utóbbival arról beszélgettünk, hová jutott el a szervezet három hónap alatt, mikor kezdi el a látható, tényleges működést, mit tekint feladatának, és ezt hogyan igyekszik végrehajtani.

Pavuk Attila elöljáróban elmondta, a szervezetet az a sok beszélgetés hívta életre, amelyet az évek során a játékosok egymás között folytattak. “A jégkorong az életünk szerves része. Egyre több probléma tárul fel az évek során. Sok beszélgetés oda vezetett, hogy jó lenne olyan intézményt létrehozni, amely foglalkozik a játékosok dolgaival. Azt éreztük, hogy egy-egy jó ötlet, fontos téma azért halt el, mert nem volt megfelelő a kommunikáció, nem sikerült közvetíteni a gondolatokat, hiányzott egy érdek-képviseleti szervezet.”

Az elmúlt hetekben, hónapokban minden adminisztrációs kötelezettségüknek eleget tettek, de a JÉSZ hivatalos bejegyzése még folyamatban van, a tényleges tevékenységet, az operatív munkát csak a jogi procedúra lezárulta után tudják megkezdeni. Ez reményeik szerint jövő januárban meg is történik.

“Addig sem tétlenkedünk, nagy erőkkel készítjük elő a munkát. Jelenleg kéthetente találkozik 6-8 fős operatív csoportunk, amelyben a JÉSZ vezetősége mellett a versenyszférából érkező vállalatirányító és gyakorlott sportvezető is megtalálható. Minden fontos témát átbeszélünk, így döntünk az alapkérdésekről, alakítjuk ki a működéssel, a feladatokkal kapcsolatos elképzeléseinket.

Első ilyen döntéseink között szerepelt, hogy teljesen független szervezetként kívánunk működni, nem MJSZ-tagként vagy a szövetség egyik bizottságaként.

A második lényeges pont, hogy nemcsak a profikat, hanem az egész jégkorong-társadalmat kívánjuk képviselni. Klubfüggetlen szervezetünk célja, hogy segítse a játékosokat céljaik elérésében.

A harmadik, hogy nemcsak a kész helyzetekre fókuszálunk ? bár ez is kiemelten fontos része a tevékenységünknek ?, de bizonyos kérdésekben igyekszünk javaslatokat kidolgozni a döntéshozók számára. Úgy fogalmaztuk ezt meg, hogy igyekszünk folyamatosan olyan tevékenységet kifejteni, ami a magyar jégkorong színvonalát növeli.”

Pavuk

A JÉSZ nem a hétköznapokban megszokott hangos szakszervezeti szereplésre vágyik. “Alapvető célunk, hogy a háttérben rendeződjenek a problémás ügyek. A jégkorongozóknak pedig csak a jégkoronggal kelljen foglalkozniuk. Kíméljük meg egymást és a hokis közéletet azoktól a problémáktól, amiket egyeztetéssel, megbeszéléssel lehet orvosolni, egyszerű döntésekkel meg lehet oldani.”

A szakszervezet elsősorban a játékosok többségét érintő általános problémákra fókuszál, működése első időszakában az elmúlt években, évtizedekben felhalmozódó megoldatlan kérdéseket igyekszik orvosolni, majd az életüket könnyítő, az őket foglalkoztató ügyekben segíti a játékosokat. Ezeket mindenki fejből tudná sorolni: szerződések, biztosítás körüli kérdések, utánpótláskorú gyerekek helyzete, átigazolása stb. Hasonlóan lényeges, hogy például egy utánpótlás-válogatott miként tudja összeegyeztetni a tanulással a versenysportot.

“Azokban a kérdésekben, amelyek nem egy játékost, hanem a többséget érintik, javaslatot dolgozunk ki a probléma megoldására. Ezt prezentáljuk az MJSZ-nek és a kluboknak, kikérjük a véleményüket az ügyről. Párbeszédet szeretnénk elindítani, amely keretében véleményezik az általunk elkészített anyagot, amit hamarosan integrálni szeretnénk a szabályozásba.

Ezek között nehéz kérdések is lesznek, az ilyen ügyekben nem rontunk a házba, de az a célunk, hogy ne húzódjanak el a megoldandó esetek.

Hogy egy példát mondjak, a JÉSZ fontosnak tartja, hogy a komoly ligákhoz hasonlóan a magyar bajnokságban is egységes szabályok vonatkozzanak a profi játékosok szerződésére. Erre kidolgoztunk egy keretszerződés-mintát. Mivel hatékonyak szeretnénk lenni, ebben a munkában az első lépésünk az lesz, hogy kikérjük az MJSZ és a klubok véleményét a szerződéssel kapcsolatban. Ez azért fontos, mert olyan szerződést szeretnénk véglegesíteni, amely életképes és adaptálható a magyar jégkorongra. A célunk az, hogy minél előbb, akár már a 2017/18-as szezontól rendszerszinten megvalósuljon az elképzelés. Azt reméljük a módszertől, hogy partnerség alakul ki, nem ütközünk falakba, és nem dolgozik senki feleslegesen. Szükségünk van a szövetség és a klubok együttműködésére, ez esetben kialakítható egy mindenki számára elfogadható kompromisszum. Így szeretnénk felépíteni a munkafolyamatot a legtöbb ügyben.

A kérdéskörhöz tartozik az is, hogy az esetleges vitás helyzetek elkerülése, hatékony rendezése érdekében nyilvántartásba vegyük és letétbe helyezzük a játékosszerződéseket. Jelenleg senki nem foglalkozik ezzel a kérdéssel. Ezt nagyon fontos célnak tartjuk, minél hamarabb el szeretnénk érni, mert a félreértések vagy ? rosszabb esetben ? a visszaélések száma jelentősen csökkenthető lenne. Hasonló okokból ugyanezeket a lépéseket szeretnénk megtenni az utánpótláskorú és az amatőr játékosok esetében is.

Ugyanígy fontos, hogy feltérképezzük az átigazolások jelenlegi helyzetét, felülvizsgáljuk a szabályozást, és javaslatokkal éljünk a játékosok érdekeit is szem előtt tartó változtatásokra.”

A játékos-szakszervezet természetesen az egyéni problémákkal is foglalkozik majd. Például ha egy játékos el akar jönni a klubjából, de valamiért nem sikerül neki, akkor segítenek megoldani a helyzetét, de egyben fel is mérik, hogy miért nem tudott eljönni, mi ez a probléma, és ha szükséges, változtatást javasolnak a szabályrendszerben annak érdekében, hogy az adott probléma mással ne forduljon elő.

“Nem szabad elhanyagolnunk a nevelési költségtérítéssel kapcsolatos kérdéseket sem. A fiatalok esetében nemcsak a játékosok, a szüleik érdekeit is figyelembe kell vennünk, mert rajtuk múlik, hogy hozzák-e ? és ha igen, meddig ? a gyermekeiket jégkorongozni.” A JÉSZ rendezvényeket is tervez. A találkozások elsődleges célja, hogy a sportágban maradás és a jövőbeli döntések szempontjából a legérzékenyebb korcsoportnak segítsenek a pályaválasztásban, a lehetőségek felvázolásával utat mutassanak, információval lássák el a 17-21 év közötti jégkorongozókat. Az életútprogram és a minőségi karrier-tanácsadás a középtávú célok között szerepel.

A klubok belső életébe természetesen nem kívánnak belefolyni, de bizonyos esetekben jelezniük kell, ha problémát látnak, mert a JÉSZ szerint a klubok fontos feladata, hogy a gyerekek helyzete egyre jobb legyen a csapatoknál. Az utánpótlásban elsősorban olyan problémák és kérdések esetén avatkoznának be, amelyek megválaszolásához egy szülő tudása kevés. “Mi csak akkor lépünk be, ha egy klub nem akar vagy nem tud megoldani egy játékosokat érintő problémát. Segítünk abban, hogy az ilyen eseteket közösen orvosoljuk. Fontos, hogy nem szeretnénk panaszirodává válni, hanem csak az égető, tipikus és megoldást nem találó ügyekkel foglalkozzunk.”

utanpotlas

A JÉSZ nonprofit szervezet, a befizetett tagdíjakat, támogatásokat az utolsó fillérig arra a célra költi, hogy a jégkorong-társadalomnak jobb legyen.

A szervezetnek csak 18. évüket betöltött játékosok lehetnek a teljes jogú tagjai. Az utánpótláskorúak részvételének kialakítása folyamatban van. Az viszont biztos, hogy ők is ugyanazon szolgáltatásokat kapják, mint a felnőttek és a profik.

A tagok tagdíjat fizetnek, mértékét hamarosan megállapítják.

“Alapjában véve a tagok ügyeivel foglalkozunk. Ha egy nem tag keres meg minket a problémájával, természetesen őt sem küldjük el, de elvárjuk tőle, hogy a jövőben valamilyen formában szervezetünk részese legyen.

Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki érezze a JÉSZ fontosságát, és minél többen lépjenek be a jövőben. Bárkinek bármikor támadhat problémája, és az érdekképviselet annál erősebb, minél többen állnak mögötte. Ha valaki úgy érzi, nincs és nem is lesz szüksége tanácsra, érdekképviseletre, a befizetésével és a tagságával akkor is a jégkorongot támogatja,  és hosszú távon közvetlenül vagy közvetetten érzékelni fogja, hogy mi dolgoztunk az érdekében. A munkánkat, az előnyét mindenki látni fogja.

Csak egy egyszerű esetet említenék: a játékosok biztosítása. Ez jelenleg nem szabályozott kérdés. Ha a biztosítóktól sok száz játékosra kérünk ajánlatot, sokkal olcsóbban sokkal jobb kondíciókat tudunk elérni. A biztosítási díj így csökkenthető, a szolgáltatás értéke növelhető. Már csak ez alapján is meg tudja spórolni minden játékos az éves tagdíj összegét. Fontos a játékosok számára, hogy tudatosan készüljenek fel az esetleges sérülésekre, és ebben nagy a jelentősége annak, hogy megfelelő biztosítással rendelkezzenek.”

A JÉSZ honlapja fejlesztés alatt áll. Egyszerű, jól kezelhető felületet hoznak létre, ahol általános tájékoztató, információközlés, regisztrációs lehetőség is lesz.

Az igények felmérése végett a JÉSZ készített egy online kérdőívet a jégkorongozók, a jégkorongsportban munkát vállalók, illetve a jégkorongot szurkolóként vagy más módon támogatók számára. A szervezet kéri, hogy aki teheti, segítse a munkájukat a kitöltéssel, ide kattintva.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum