Hogyan játsszunk hátvédet?

 

Vannak feladatok és vannak kötelezettségek. Érdekes és érdemes megismerni ezeket. Alaposan. Segítünk.

Ha komolyan gondoljuk, hogy jégkorongszurkolók akarunk lenni – vagy ne adj isten akár amatőr hokisok –, előbb vagy utóbb bele kell merülnünk kicsit a játék szakmai oldalába is. Ehhez sok segítséget kapunk az interneten, a howtohockey.com például részletes anyagot közölt arról, milyen feladatai és felelősségei vannak egy hátvédnek. Az írás először általános képet fest a védekezési feladatokról egy meccsen, majd zónákra bontva a részletekbe is belemegy.

A hátvéd alapvető feladata, hogy az ellenfél jó lövéseit megakadályozza. Sok más fontos szerep is hárul a védőkre, de mindegyik ehhez az alaptételhez kanyarodik vissza. A gyors gondolkodás alapvető elvárás, de az alábbi lista tartalmazza a legfőbb tulajdonságokat, amelyekkel rendelkezik egy valamirevaló hátvéd.

Egy jó hátvéd

– mindig a védekező oldalon marad (az ellenfél és a kapunk között)
– csatázik a sarkokban
– védi a kapu előtti teret
– kezdeményezi a korongkihozatalt
– kemény és pontos kifelé vezető passzokat ad
– kiválóan korcsolyázik (főleg hátrafelé)
– jól lő távolról
– irányítja a játékot, amikor az ellenfélnél a korong
– blokkolja az ellenfél játékosainak lövéseit
– jól kommunikál csapattársaival
– olvassa és elemzi a játékot, igyekszik irányítani az ellenfél játékosainak mozgását
– gyors döntéseket hoz

Feladatok és helyezkedés a védekező zónában

A védekezés párban történik, így a csapatmunka, a saját részfeladatok elvégzése és a kommunikáció a két hátvéd között elengedhetetlen. A legjobb támadási lehetőség az ellenfél számára akkor adódik, amikor az egyik védő nem helyezkedik megfelelően. A védők által leginkább használt terület a kapu előtti tér és a sarkok.

hatved1

Ütköző zóna, támogató zóna, kapu előtti zóna

Ezekről kell részletesebben beszélni. Ebben a szituációban feltételezzük, hogy a korong a jobb sarokban van (a kép bal sarka). Az ütköző zóna a korongot cipelő játékos és másfél méteres környezete, általában itt történik a védekezés. A támogató zóna az említett játékos 1,5-5 méteres körzetében van, általában a center helyezkedik itt. A kapu előtti zóna a kapu körülbelül háromméteres környezete, ahol minden esetben legalább egy hátvédnek tartózkodnia kell.

hatved2

Ütköző zóna

Amennyiben a korong a sarokba csúszik, elviekben annak a hátvédnek kell rá először odaérnie, aki azért az oldalért felelős. A hátvéd lábainak muszáj gyorsan mozogniuk, ha a korongért folytatott sprinteket meg szeretné nyerni. Márpedig meg szeretné, ugyanis ez kell ahhoz, hogy elkezdődhessen a felszabadítás, és a korongot ki tudja vinni a csapat a harmadból. Amennyiben nem a hátvéd ér először a koronghoz, akkor tudni kell, hogyan lehet testharcban megszerezni, mielőtt az ellenfél támadást tud indítani a kapura. Azért is ütköző zóna a neve, mert itt test a test ellen folyik a csata a korongért, lökésekkel, taszításokkal, ütközésekkel, az ellenfél ütőjének megemelésével.

hatved3

Egy tipp a profiktól: ha látod az ellenfél szemét, tartóztasd fel, ha a számát látod, helyezz rá nyomást a testeddel, támadj ki. Utóbbi esetben azért óvatosan, kiállítás ne legyen belőle.

Feltartóztatni: egy hátvédnek nem kell mindig teljes erejéből a korongot cipelő felé mennie, sőt. Főleg, ha az ellenfél jól kontrollálja a korongot, és magabiztosan birtokolja azt, ilyenkor többet ér törekedni a feltartóztatásra, időt kell nyerni, hogy visszaérjenek a back-checkelők. Megpróbálni akadályozni, legalábbis nehezíteni a passzolást az ellenfél játékosai között, az ütőt lent tartva követni a fogott ember ütőjének mozgását, ezzel is ellehetetleníteni a jó lövés lehetőségét, nem hagyni a kapu előtt szabadon mozogni a támadót, arra kényszeríteni, hogy passzolnia kelljen (lehetőleg rosszul), vagy a legjobb esetben veszítse el a korongot. A jól végzett feltartóztatás nyomás alatt tartja a támadót. Vannak edzők, akik jobban szeretik a folyamatos agresszív nyomást, mint a feltartóztatást, de az akkor működik csak, ha a csapatban minden játékos kiválóan érti a játékot, a szisztémát, jól korcsolyázik és ütközik.

Kitámadni: van, amikor a legjobb döntés határozott nyomást gyakorolni és kitámadni a korongszerzés érdekében. Hogy mikor célszerű ez a megoldás, az gyors gondolkodást és döntéshozást igényel. Általában amikor látod a számát az ellenfélnek, akkor ő nem lát téged egy rövid ideig, ilyenkor oda lehet menni egy meglepetésszerű gyors támadással, és megpróbálni elvenni a korongot. Egy kis nyomást akkor is lehet alkalmazni, ha magabiztosan birtokolja a korongot, ilyenkor el kell érni, hogy kizökkenjen, és blokkolni a lehetőséget mind a lövésre, mind a passzolásra. Eltéríteni, kizökkenteni kétfelé lehet a leghatásosabban egy játékost, vagy egy rossz lövési szögbe, vagy fonákra kényszeríteni. A palánknál a kaputól távolabb érdemes kényszeríteni a játékost, úgy, hogy az egyetlen választása a fonákpassz legyen, ami növeli az esélyét annak, hogy elveszíti a pakkot, vagy rosszul sikerül az átadás. Az utolsó szituáció, hogy a kemény kitámadás célszerű: amikor az ellenfél elveszíti a korongot. Ilyenkor gyorsan kell cselekedni, megfelelő testhelyzetet felvenni, botjukat felemelni, határozott mozdulattal elvinni a korongot.

Az alábbi videó remekül bemutatja a palánk melletti védekező munkát.

Támogató zóna

Egy hátvéd akkor tartózkodik itt, ha nem ő az első játékos, aki a koronghoz ér. Néha a center ér ide előbb, ami rendben van, olyankor hagyni kell őt harcolni, és a háttérben maradva segíteni. Ebben a zónában két feladata van a védőnek, segíteni a sarokban, ha szükséges, és folyamatosan nézni körbe, fedezni egy játékost, ha kell. Ha a center elbukja a csatát, a hátvédé a munka. Az ellenfél, akinél a korong van, az üres játékost fogja keresni (akit épp a center nem fog teljesen, mert kizökkent a korongért való csatában), ezt a passzt ideális esetben a hátvédnek kell megakadályoznia.

hatved4

A pozíciók nincsenek kőbe vésve, egy jó csapat tudja, mikor kell helyet cserélni. Az ütköző zónában nem akarunk két embert hosszú távon, pillanatnyi 2 az 1 ellen belefér, de ha egy új csapattárs érkezik, a másiknak készen kell állnia arra, hogy visszamenjen a támogató zónába.

Kapu előtti zóna

Talán a legfontosabb hely a hátvédek számára. Ebben a zónában mindig állnia kell egy embernek, de két játékos is általános, közel egymáshoz. Ebben a zónában tudják a kapunkat a legnagyobb veszélynek kitenni az ellenfél játékosai, így itt az a cél, hogy mi legyünk fölényben.

hatved5

Két egyszerű szabálya van a zónának a hátvédek számára: a fejet forgatva folyamatosan követni a játékot, és nem hagyni, hogy az ellenfél botja leérjen a jégre.

Korongkihozatal

A támadások egészen hátulról, a hátvédektől indulnak. Természetesen nem lehet minden esetben tökéletes korongkihozatalt alkalmazni, de törekedni kell a formáció megtartására és a begyakorolt korongkihozatal megvalósítására. Az erős, határozott első passz nagyon fontos, illetve az, hogy meglegyen az összjáték a védőpárral. Úgy kell helyezkedni, hogy elrontott korongkihozatalnál se lehessen baj.

hatved6

A hátvédek feladatai és helyezkedése a támadó harmadban. A támadó harmad elég egyszerű. Bent tartani a korongot a harmadban, megakadályozni, hogy az ellenfél kitörjön, kapura lőni. A feladat árnyaltabb, de a részletekbe nem merülünk bele itt.

Összjáték a hátvédpárral. A támadó harmadban is nagyon fontos a hátvédpárok összjátéka. Ha nem mozognak együtt, rés nyílhat, és teret kap az ellentámadás. Az egymással való mozgás a gólszerzésre is több esélyt nyit, illetve jobb passzolási lehetőséget jelent.

hatved7

Az első három diagramon látszik, hogy a hátvédek együtt mozognak. A zöld vonal jelzi a biztonságos zónát. Bárhol a vonal fölött a védők általánosságban véve szabadon „kalandoznak”. A betűk csak általános pozíciót jelölnek, a szituációtól függ a tényleges helyezkedés.

Fontos tudni, mi a teendő, amikor a hátvédpárunk kitámad a palánknál az ellenfélre. A jég közepe felé kell korcsolyázni, visszavonulni kicsit, hogy ha a korongszerzési próbálkozás nem sikerül, jó pozícióban legyünk a védekezéshez. Szituációfüggő, de előfordul, hogy vissza kell menni egészen a kék vonalon túlra, hogy biztosítva legyen, nem ugrik ki az ellenfél.

A hátvéd bármit használhat, hogy a korongot a támadó harmadon belül tartsa: ütő, kéz, láb, térd, fenék. Ha a palánkon jön körbe a korong, a legjobb módja a megállításának, ha teljesen rásimulunk, a korcsolya derékszögben.

A hátvédek számára a legfontosabb lövések a kapáslövés, a pattintott lövés és a csuklólövés, a korongot ideális esetben alacsonyan és erősen meglőve. A gólszerzésre a legnagyobb esély a pálya közepéhez közel, illetve a kapunál van. A kéken a palánk mellől nem sok találat ér célt, ezért érdemesebb kicsit beljebb korcsolyázni.

Az alábbi tábla mutatja, honnan lőnek az NHL-játékosok. Két piros vonal jelzi a képeken annak a területnek a határait, ahonnan a legtöbb lövés érkezik.

hatved9

A semleges harmadbeli védekező játék

Kétféle forgatókönyv a legvalószínűbb a hátvédek számára a semleges harmadban. Az egyik, amikor védekezni kell az ellenfél támadásánál sikeres korongkihozataluk után, a másik, amikor újra kell rendeződni korongszerzést követően.

A védekezés többféleképpen történhet, pár esetet nézzünk meg:

– Az ellenfél nem birtokolja magabiztosan a korongot, nincs meg az összhang, a hátvédpár viszont jó pozícióban van. Ez jó alkalom lehet a kitámadásra és a korongszerzésre.

– Az ellenfél magabiztosan birtokolja a korongot, és határozottan támad. Ilyenkor a hátvédek felveszik a védekező helyzetet és próbálják lassítani a támadást. Mindkét hátvéd a bedobópontokon belül van, az ideális távolságot igyekszenek tartani egymástól, hogy középen és a két oldalon is védve legyen a terület.

– Az ellenfél támadásba lendül, a hátvédpár pedig valamilyen okból lemarad. Az egyedül maradt hátvéd a pálya közepe fele korcsolyázik, mindvégig követve a korongos embert, úgy, hogy közben ne maradjon üres megjátszható rész egyik oldalon sem.

hatved10

Nézzük meg a fenti képet.

– D1 (a koronghoz legközelebbi, vagy az első D hátul) fogja a korongot vezető játékost, csökkentve a távolságot közte és a korong között. Kifele próbálja vezetni a játékost, úgy, hogy a jég középső részét uralja.

– D2 fogja CHI71-et, az ütője elöl van, hogy blokkolhassa a passzokat, ugyanakkor fontos a megfelelő helyezkedés is, hogy ne kerülhesse meg CHI71 és törhessen a kapu felé. D2 felel a jég középső részéért is, miközben visszahátrál a védekező harmadba.

– Mindkét hátvéd a bedobópontokon belül tartózkodik, ezzel kényszerítve az ellenfelet a palánk mellé.

– F1 (az első támadó hátul) back check-el, CHI88-at fogja. Az első visszaérő csatár dolga, hogy fogjon egy érkező ellenfelet, menjen vele végig, hogy ne legyen lehetősége az ellenfélnek felpasszolni a korongot.

hatved11

A fenti kép jó példa arra, hogyan sikerülhet félre a semleges harmadba történő visszakorcsolyázás.

1. Az ellenfél biztosan birtokolja a pakkot, ez rossz alkalom a betámadásra, mert 2 az 1, vagy 3 az 1 elleni szituáció alakulhat ki belőle. Szóval mindkét D hátrál, és az emberével marad.
2. Jó kezdet a korong visszaszerzéséhez.
3. D2 nézi a korongot és sodródik az emberétől, F1 nem fog senkit, nincs embere.
4. D2 és F1 is eldönti, hogy segít D1-nek, ami által két ellenfél is üresen marad jó lövőhelyzetben (az esetből egyébként gól is született).

Újraindulás, kontratámadás indítása a semleges harmadban

Amikor a semleges harmadban a csapat visszaszerzi a korongot, újrarendeződnek a sorok, és megindul a kontra. Ilyenkor fontos, hogy a hátvédnek fent legyen a feje, tudja, merre vannak a csapattársai. Sokszor egy D-D passzal indul az újrarendeződés.

A hátvéd feladata a buliknál

Mindkét hátvéd felkészül, mozgásra készen állva várja a korongot. A jobb kapáslövések miatt helycsere is sokszor előfordul a támadó harmadban. Amennyiben támadó harmadban a bulit az ellenfél nyeri meg, akkor a gyenge oldali hátvédnek át kell sprintelnie a távolabbi palánkhoz, mert bevett taktika, hogy az elhozott buli után a védekező hátvéd körbelövi a korongot a szélsőjének, és ha a hátvéd nem reagál időben, akkor az szóló passz lehet. Megnyert bulinál sokszor az erős oldali hátvéd kapja a pakkot, aki gyorsan továbbadja a hátvédpárnak. A védekező harmadban megnyert bulinál a lényeg a zóna minél hamarabbi felszabadítása. Ugyanitt vesztes bulinál egy szélsőnek a lövő játékost kell fognia, az egyik hátvéd a háló előtti teret védi, a másik pedig egy emberrel megy.

hatved12

Összefoglalásképpen: Hátvédként jól átláthatod, miként bontakozik ki a pályán a játék, és ha ezt teszed, ellenőrzésed alá vonhatod az eseményeket. Irányítani és befolyásolni tudod az ellenfél játékát akkor is, ha nála van a korong, korongszerzést követően a csapatodat támadáskezdeményezésekkel tudod segíteni. Keményen kell harcolnod, jól kell korcsolyáznod, kiválóan kell kommunikálnod a csapattársaiddal, azon belül is a hátvédpároddal. Egy igazi hátvéd ugyanúgy élvezi, ha megakadályozza az ellenfelet a gólszerzésben, mint egy csatár a góllövést.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk