Jó esély van a szoros meccsre Fehérváron

   

A Graz ebben a szezonban még nem járt az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban. Az előszezonban igen, de abban sem volt sok köszönet.

Nem fűződnek kellemes emlékek a graziakhoz Fehérváron, hiszen az emléktornán az egész programot fel kellett borítani az igényeik miatt. Ha a statisztikákat nézzük, jó esélye van a szoros meccsnek kedden este, hiszen a két csapat legutóbbi székesfehérvári összecsapásain gyakori volt az egygólos különbség vagy a túlóra. Ebben az idényben a Graz megújult, hosszú idő után ismét nem a mezőny végéről követi az eseményeket, jelenleg 6., és az eddigi 21 fordulóban jórészt a középmezőny tagja volt. Nem mondhatja ugyanezt el magáról a Volán, amely a jó kezdés után a mezőny végéig szánkázott. A két csapat abból a szempontból hasonló cipőben jár, hogy az elmúlt fordulók során túlórában vereséget szenvedett a sereghajtó Olimpija Ljubljanától.  Jelenleg öt hely és 12 pont választja el egymástól a két klubot, egyértelmű, hogy a Graznak most jobban megy. Ráadásul közel nem sújtja őket annyi sérülés, mint a fehérváriakat, ahol még mindig hiányzik a védelem fele, és nem is számolnak azzal, hogy kedden valaki játékra tudna jelentkezni közülük. Egy változás biztos lesz a Volánnál, Makowskival nem számol kedden a szakvezetés, Schiestel viszont majd a hét közepén érkezik. A Graz két vereséggel – közte azzal a bizonyos ljubljanaival – érkezik, és egészen biztos, hogy a Volán ellen javítani akar.

“Papíron a Graz az erősebb – mondta Benoit Laporte a csapathonlapnak. – Három egyformán erős támadósoruk van, rendkívül szilárd védelmük, jó kapusuk. A bécsiek elleni meccsből kell kiindulnunk. Helyzeteket kell kialakítanunk, és azokat ki is kell használnunk. Ha fegyelmezetten játszunk, és kapura is lövünk, akkor nyerhetünk.”

“Volt jó húsz percünk, de aztán elvesztettük az ellenőrzést a meccs felett – értékelte még a Ljubljanában történteket Ivo Jan, a Graz szlovén trénere. – A hosszabbításban aztán az Olimpija kihasználta egy hibánkat. Ez van, most már előre kell néznünk.”

Fehérvár–Graz 5-1

   

A Fehérvár kiváló helyzetkihasználásának és Rajna Miklós bravúrjainak köszönhetően szikrázóan kemény összecsapáson győzte le a Graz együttesét.

A kezdő korongbedobás után szinte azonnal kettős emberelőnybe került a Volán. Előbb Weihager ment ki fogásért, majd nem sokra rá követte őt a büntetőpadra Beach is. Óriási esély volt ez, amivel maradéktalanul éltek is a hazaiak. Előbb öt a háromban Szirányi felperdülő korongja került Sofron elé, aki kapásból bombázott a hálóba (1-0). Majd a szimpla fórt is sikerült kihasználni, Vas János lövése átcsorgott Dahmon, Kóger pedig a gólvonalról besegítette a pakkot a kapuba (2-0). Öt az ötben aztán átvette a játék irányítását a Graz, jórészt a fehérvári harmadban folyt a játék. A 10. percben egy kapu előtti kavarodásban Rajna kesztyűje is lerepült, de a hátvédeknek végül sikerült felszabadítaniuk. Továbbra is támadásban maradt a 99ers, míg Volán kontrákkal operált, egy ilyen ellenakció végén Bodo lövetett gólt kis híján Sárpátkival. A 14. percben jöhetett a harmadik hazai emberelőny is, de ezt könnyedén kivédekezték Klimbacherék. A harmad vége felé Vincze is kiült két percre, de Sárpátki emberhátrányban is korongot lopott, de a grazi kapus nyerte kettejük párbaját.

Koger AVS 2016_17

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Beach helyzetével indult a középső játékrész, majd Woger közelijét is hárította Rajna, végül Zusevics sem tudott túljárni a válogatott kapus eszén. Nagyon nyomott a Graz, hősiesen védekezett a Volán, mikor már Rajna is verve volt, Szirányi tette bele ütőjét a legjobb ütemben egy gólba tartó lövésbe. A 27. percig bírta a hazai védelem, ekkor McLean emberelőnyből szépített (2-1). Szerencsére hamar jött a felelet, 12 másodperccel később újra kettő volt közte, Sofron volt jókor jó helyen (3-1). A harmadik gól után fehérvári fór következett, Manavian pedig belőtte a negyediket is (4-1). Mozgalmas tíz percen voltak túl a csapatok, de a harmad második fele még több izgalmat tartogatott. Szaller és Sarauer kiállítása miatt öt a háromban támadhatott az osztrák csapat, de a parádézó Rajna vezérletével kitartott védelem. Sőt, ahogy kiegészült a Fehérvár, Szirányi passzolt tökéletes ütemben a büntetőpadról visszatérő Sarauer elé, aki kilépett, majd Dahm mellett a hálóba lőtt (5-1). Nőtt a feszültség a jégen, egyre gyakoribbak lettek az összekapaszkodások, de a játékvezetők jól avatkoztak közbe, elejét vették a bunyónak. A szezon legeseménydúsabb húsz perce után, a kiváló helyzetkihasználásnak köszönhetően biztos előnnyel várhatták a záró harmadot Kógerék.

A Graz az utolsó húsz percre sem adta fel, vendéglövésekkel és Rajna védésekkel indult a záró játékrész. A 45. percben Maylan belőhette volna a hatodik hazai gólt is, de nem tudta behúzni a korongot az üres kapuba. Ezután Bodo szólózott az osztrák védők között, majd Sofron közelijét hárította mamuttal Dahm – szűk tíz perc után kijött a szorításból és veszélyes támadásokat vezetett a Volán. Az 52. percben Pelech állította bele szabálytalanul Reiszt a palánkba, az eset után csak nehezen csitultak az indulatok. A kanadai hátvéd 5 perc plusz véglegessel mehetett zuhanyozni, emellett még számos büntetést is kiosztottak a játékvezetők. Ezzel a lényegi kérdések eldőltek, a maradék játékidő nagy részét emberelőnyben tölthette a Fehérvár. A 99ers játékosai teljesen elvesztették a kontrollt, Brophey taglózta le Manaviant, így öt a háromban folytatódhatott a játék. Sofronék már nem erőltették a góllövést, de biztosan őrizték az előnyt. Újabb gól már nem esett, a végső sípszót követően azért Láday és Beach még ledobta a kesztyűket, de a játékvezetők megakadályozták a verekedést. A Fehérvár megérdemelten győzött. A sérülésektől tizedelt, fiatal védelem jól helytállt, a kapuban pedig Rajna extra teljesítménye megadta azt a pluszt, ami a nagyarányú különbséget jelentette.

Az előnyöket jól játszottuk meg, ez volt a kulcs

   

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár AV19): Nagyon elégedett vagyok, csapatként játszottunk a Graz ellen. Játékosaink kisegítették egymást, ha volt egy kisebb harc vagy bunyó, akkor odaálltak, kiálltak egymásért. A Graz játékosai fizikálisan talán nagyobbak nálunk, de a srácok csapatként küzdöttek és ellensúlyozták ezt. Nagyon örülök, hogy ilyen nagy arányú győzelmet arattunk, a keddi meccs kulcsa a fegyelem volt. Arra kértem a játékosaimat, hogy legyenek fegyelmezettek. Tudtuk, hogy a graziak hajlamosak sok kiállítást gyűjteni és láttuk, hogy ez be is igazolódott az első játékrészben. Az előnyöket jól játszottuk meg és ez volt a kulcs.

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 2873 néző. Játékvezetők: Smetana, Trilar, Németh, Zgonc.
Rajna: 96,7% (Hetényi)
K
Dahm: 75,0% (Höneckl)
Owens, Szaller, Beauregard, Maylan, Orban
1
Weihager, Pelech, Setzinger, McLean, Beach
Szabó D., Szirányi, Bodó, Vas, Sárpátki
2
Reinthaler, Nash, Woger, Brophey, Ograjensek
Manavian, Szabó B., Vincze, Reisz, Kocsis
3
Unterweger, Klimbacher, Zusevics, Feichtner, Pirmann
Szabó K., Láday, Sofron, Sarauer, Kóger
4
Petrovitz, Strohmeier, Trost, Zierer, Natter
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:17 FHA PP2 Sofron Szirányi Maylan
2-0 03:02 FHA PP Kóger Sarauer Manavian
2-1 26:14 G99 PP McLean Setzinger Weihager
3-1 26:26 FHA Sofron Sarauer Owens
4-1 28:36 FHA PP Manavian Sarauer Kóger
5-1 34:20 FHA Sarauer Szirányi Maylan
20 Kapura lövések száma 30
24 Kiállításpercek 53

A Fehérvár–Graz góljai

   

Szép és fontos gólok futószalagon.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum