A meccseket értékelni nem a szülők feladata

 

A jégkorong ? főleg fiatal korban ? elsősorban játék és szórakozás. Az USA Hockey hokisszülőknek szóló kézikönyvet adott ki.

Szülőnek lenni állítólag áldás, de nem egyszerű. Az amerikai jégkorong-szövetség fókuszába is bekerültek a szülők, akik szerepe pótolhatatlan a játékosok fejlődésében. Az USA Hockey összeállított egy kézikönyvet, amelyben megvan minden, amit szerintük a jégkorongos anyukák és apukák számára fontos tudni.

Részletesen beszámolnak az amerikai jégkorong működéséről, és megosztanak egy nagy rakat tanácsot, hogyan lehet például a pénzen spórolni. Összeszedtük az anyagból az általánosabb ötleteket és tanácsokat, amelyek a magyar szülőknek is segíthetnek.

Először is álljon itt egy alapfeltevés: a jégkorong ? főleg fiatal korban ? elsősorban játék és szórakozás. Ideális esetben ezt a szülő sem felejti el egy-egy meccs alatt és után sem. A családi kötelékek erősödésének jót tesz, ha a szülők részt vesznek a gyermek sportéletében, szurkolnak a meccseken, örömmel viszik edzésre őt, de fontos, hogy meghagyják a teret és a függetlenséget is.

A USA Hockey konkrét ötleteket ad arra, hogyan lehet ezeket az éveket az egész családnak emlékezetessé tenni. A lelkesebb anyukák-apukák például készíthetnek egyedi albumot vagy füzetet képekkel, emlékekkel, újságkivágásokkal. A kis hokist is bátoríthatjuk naplóírásra, amit később öröm visszaolvasni. A különböző tornákra és meccsekre utazásokat könnyedén családi nyaralássá lehet alakítani, városnézés, túrák, hokimeccsek ? ez így együtt ideális kikapcsolódás a sportos famíliáknak. Szülőként is sok élményt lehet gyűjteni, ha például önkéntesként részt vesz az ember a klub életében, szervezi a közösséget. A lehetőségekről megéri tájékozódni. Érdemes a többi szülőt is megismerni, barátkozni, közös programokat, meccsnézéseket szervezni.

A szülőnek hatalmas a befolyása a gyermekére, ami felelősség is. Jól kell kihasználni. Fontos a támogató magatartás, a fegyelmezettség. Ha szülőként nem tudjuk érzelmeinket kezelni, azzal rossz példát mutatunk. A kritikának is van helye és módja (ami nem egyenlő a folyamatos üvöltözéssel meccsek közben), legyünk tehát megfontoltak. A pozitív hozzáállás és a folyamatos kommunikáció a kulcs. Mindig tisztelettudónak kell lenni, konfliktushelyzetekben is, és az edzőt, a bírókat minden esetben megbecsülni. Bárkit is kifigurázni, nevetségessé tenni a szülő részéről sokat árthat a gyereknek. Fontos, főleg gyermekkorban, hogy az eredmény-központúság helyett magát a folyamatot, a befektetett energiát és a fejlődést tartsuk szem előtt. Az egyensúly fenntartása a hoki és az azon kívüli élet között ugyancsak a szülők feladata.

A jégkorong nem a legolcsóbb sport, de rengeteg támogatás érhető el. A kiadvány felhívja a figyelmet néhány spórolási lehetőségre is. Első lépésként a saját klub háza táján érdemes kérdezősködni az elérhető támogatásokról.

Magyarországon a tao sok mindent támogat az utánpótlásban, így mindenképpen informálódjunk. A felszereléseken is sokat lehet spórolni, ha a használtpiacon keresgélünk, ám a minőség fontos. Elhasznált, rossz állapotú dolgokat akkor se vegyünk, ha csábító az áruk. Semmiképpen ne vásároljunk nagyobb méreteket sem, mint amire valóban szüksége van a gyermeknek. Akármennyire is vágyik a legújabb (és legdrágább) felszerelésekre, ne dőljünk be neki: nem az ütő vagy a korcsolya számít, főleg az ő korában. Egy idő után már nagyobb jelentőséget kap ez is, az edzőktől meg lehet kérdezni, mikor érdemes jobb minőségbe fektetni.

Vásárlás előtt hasznos kutatómunkát végezni, így könnyebb megtalálni a jó árakat. A jégkorongos felszerelés egy lelkes gyereknek szuper ajándékötlet karácsonyra és egyéb ünnepekre. Ahhoz, hogy a legjobban tudja a gyereket támogatni a szülő, fontos megismerni az alapokat. Röviden összefoglaltuk, hogyan alakul a játékos fejlődése, mire számíthatunk az egyes időszakokban.

USA Hockey szulo

0?6 éves korig: a kezdet, az alapvető mozgáskoordináció fejlesztése; egyéb sportok űzése is ajánlott kiegészítésként

6?9 éves korig (lányoknál 6?8): az alapok elmélyítése, szórakozás központú tanulás, élvezhető versenyek beépítése

9?12 éves korig (lányoknál 8?11): az igazi edzések megtanulása, a képességek fejlesztése, a csapatépítés elkezdése; ez az időszak rendkívül fontos, sokat számít a későbbiekben

12?16 éves korig (lányoknál 11?15): edzés a még jobb edzésért, a sportspecifikus dolgok hangsúlyozása, a többi kísérő sport itt már visszaszorul, a versenyek, az edzések komolyabbá válnak

16?18 éves korig (lányoknál 15?18): a versenyzés elsajátítása, a játékon belül specifikáció, egyénre szabott edzések, növekvő edzésszám és -intenzitás, mentális és taktikai elemek beépítése

19?23 éves korig (lányoknál 19?21): edzéseken már szigorú meccsfókusz van, a  intenzitás tovább erősödik, ilyenkor a fiatalok a legtöbbször az otthontól távol fejlődnek egy számukra legmegfelelőbb csapatban

19+: edzés a győzelemért, a teljesítmény stabilizálása, a legjobbak már képesek a legmagasabb szinten is teljesíteni

minden korcsoport: hoki egy életre, a jégkorong bármilyen korban és szinten bárki számára elérhető

handbook

Ahhoz, hogy a játékos jól tudjon teljesíteni a jégkorongban, jó egészségre is szüksége van. Az étkezés, a hidratáció és a megfelelő alvás létfontosságú. Sok szülő feje fájdul bele az étkezéses témakörbe, hiszen nem elég, hogy rengeteget kell főzni, ráadásul az sem mindegy, hogy mit. A kiegyensúlyozott, egészséges életmód, a minőségi, friss alapanyagok sokat segítenek. A gyorséttermeket, készételeket jobb kerülni, ahogy a különféle szószokat is (ide tartozik a majonéz és a ketchup), míg a magvak kifejezetten jót tesznek. Az olajban sütés helyett jobb a főzés, a grillezés és párolás. Fontos a megfelelő mennyiségű víz (víz ? és nem cukrozott üdítőital), ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Az alvással kapcsolatban ezek a számok érvényesek: 3-6 év között 10-12 óra, 7-12 év között 10-11 óra, 12-18 év között 8-9 óra alvás az ideális. (A szülőknek sem árt 7-8 óra, mutassunk jó példát.)

Végezetül a USA Hockey szülői kisokosa kitér arra, kinek milyen feladata van a jégkorongban. A szülőknek szóló jó tanácsok alant megtalálhatóak, minden mást az eredeti kézikönyvben lehet megnézni. Természetesen ezek (jó esetben) nem jelentenek újdonságot sem a mostani, sem a jövőbeli szülőknek, de időnként nem árt az ismétlés.

A gyermeket ne kényszerítsük semmilyen sportra, de ha választ egyet, támogassuk döntését. Bátorítsuk a szabályok betartására, ebben (is) mutassunk jó példát. Ne égessük a gyereket üvöltözéssel, az edzők, játékosok, bírók szidásával. Fókuszáljunk a fejlődésre és az erőfeszítésre, ne csak az eredményt lássuk. Hasznos a szabályok megtanulása, a bírói munka támogatása, a szidással csak ártunk. A meccsek és a játékosok értékelése nem szülői, hanem edzői feladat, ne büntessük, vagy szidjuk le otthon a gyereket azért, mert szerintünk rosszul játszott. A legfontosabb, hogy élvezzük a játékot, tudjunk meg róla minél többet, legyünk támogatóak.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum