Szerdán tárgyal az olimpiáról az NHL és az IIHF

 

Bill Daly liga-alelnök továbbra is szkeptikus, de az idő sürget. A NOB és az IIHF a múlt héten már tárgyalt, ennek eredményéről még nincs információ.

A téma természetesen az NHL-es játékosok pjongcsangi olimpiai részvétele lesz. A megbeszélést New Yorkban tartják, a két említett szervezeten kívül ott lesznek a kanadai és az amerikai szövetségek képviselői is. Bill Daly, az NHL alelnöke elmondta, nem vár nagy áttörést a találkozótól: “Ha jól értem, az IIHF és a NOB a múlt héten egyeztetett egymással a kérdésben. Azt várom, hogy ennek eredményeiről fognak bennünket tájékoztatni, ezután meglátjuk, mit tehetünk.” Az alelnök a hírek szerint elzárkózott attól, hogy kőbe vésett dátumot mondjon a részvételről: “Azt hiszem, abban mindenki egyetért, hogy máris késésben vagyunk. Most rakjuk össze a 2017/18-as szezon menetrendjét, ebből a szempontból nyilvánvalóan életbe vágó, hogy megyünk-e az olimpiára vagy sem. Ez olyasvalami, amit a legsürgősebben meg kell oldanunk.”

Mint ismeretes, a NOB és az NHL között pénzügyi viták vannak. A világ legerősebb bajnoksága négyévente hetekre bezár a szezon egyik legfontosabb időszakában. A NOB eddig cserében fizette a játékosok biztosításának és utazásának, szállásának költségeit, azonban ez alkalommal ezt nem hajlandó megtenni. Mindeközben ezek a költségek nyilvánvalóan egyre nagyobbak. Erre utal az is, hogy egy hétfőn tartott konferencián Gary Bettman ligaelnök arra a kérdésre, hogy megfelel-e a valóságnak az az információ, hogy 10 millió dollárról van szó, határozott nemmel felelt. Hozzátette, hogy ennél többről. Ugyanott arról is beszámolt, hogy tudomása szerint a NOB továbbra is elzárkózik attól, hogy ezeket a költségeket ő fedezze. Bettman szerint a ligáját alkotó csapatok tulajdonosai nincsenek oda az ötletért, hogy ők viseljék az anyagi terheket: “El nem tudom képzelni, hogy a tulajdonosok fizessenek azért a kiváltságért, hogy a szezon közepén 17 napra becsukják a boltot.”

Fehr Fasel Bettman

Néhány dologban biztosak lehetünk. Az egyik, hogy a vita pusztán a pénzről szól. A másik, hogy nem csak az utazás és a biztosítás mégoly magas költségei merülnek fel. Az olimpia minden sportág legnagyobb ünnepe, amelyben óriási üzleti lehetőségek rejlenek. Azonban a NOB úgy őrzi ezeket, hogy más még véletlenül se férhessen hozzá. Márpedig az NHL részt kíván ebből, mert neki komoly bevételkiesést jelent a háromhetes szünet, miközben az egész téli olimpia rangja múlik azon, hogy a főeseménynek számító jégkorongtornán ott vannak-e az NHL-esek vagy sem. Ugyanakkor az is nehezen hihető, hogy az NHL ne profitálna az olimpiából, bármennyire fáj is nekik, hogy a szervezésből és a bevételek elosztásából őket kihagyják.

Harmadik tényként azt vehetjük biztosra, hogy ha Gary Bettmannek nem jelent gondot, hogy 8-10 évente a saját ligájából tiltsa ki a játékosokat, akkor az olimpiai részvételért egy könnycseppet sem fog hullajtani. Annál is inkább, mivel a tét nem is igazán a 2018-as dél-koreai részvétel feltételei, hanem sokkal inkább 2022, amikor Peking lesz a téli olimpia házigazdája. Kína sokkal nagyobb piac, nagyságrendekkel nagyobb pénzügyi lehetőségekkel. Természetesen a kockázatok is nagyobbak, hiszen a kínai jégkorong sehol nem tart. Bizonyos értelemben még az is elképzelhető, hogy a KHL kínai terjeszkedése fog megágyazni az NHL távol-keleti expanziójának, de ez mellékszál.

Végezetül, az is majdnem bizonyos, hogy Bettman és Daly kommunikációjából pozitív vagy negatív jeleket olvasni óriási hiba lenne, egyelőre minden megszólalás eszköz a kezükben arra, hogy tárgyalási pozícióikat javítsák. A tárgyalások zajlanak, a döntés januárban, legeslegkésőbb kora nyáron meg fog születni, akkor lehetünk biztosak abban, hogy Sidney Crosby 2018-ban versenybe szállhat-e harmadik olimpiai aranyérméért.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum