Vay Ádám visszament az ECHL-be

 

Kevin Wehrs gólt szerzett, 12 pontjával a legeredményesebb magyar játékos a MOL Ligán kívül játszók közül. Vas Márton fontos gólpasszt adott, Háriék egyre jobbak, de még nem eléggé.

Vay Ádám teljesített feladatát, az előtte álló kapus szárnyakat kapott a gondolattól, hogy ki van mögötte. Ismét költözik, erről fog szólni a szezon, ez majdnem bizonyos. Az történt, hogy az AHL-es Iowa Wild kapusai nem brillíroztak a szezon elején. Jelzés értékkel felhívták Vayt, aki két meccsen Michalek helyettese lett. A húzás teljes mértékben bevált a szakvezetés részéről, ezt a számoknál semmi nem érzékelteti jobban. A magyar kapus érkezéséig Michalek három meccsen kapott 118 perc játékidőt, ami alatt 60 lövés érkezett a kapujára, ebből hat lett gól. Persze a statisztikát lerontja egyetlen meccs, amikor hat és fél perc alatt 5 lövésből több gólt kapott, mint amennyit védett. A helyzetet azonban súlyosbította, hogy az első számú kapus, Alex Stalock 5 meccsből csak egyszer jutott 90% fölé, egyszer 77,3%-on állt meg, egyszer 82%-on. A szakvezetés tehát joggal érezhette úgy, hogy olyan impulzus kell kapusainak, amitől kibillennek rossz formájukból, illetve ha ezt nem teszik, akkor bevethetik a nyáron igazolt Vayt, hogy élesben teszteljék. Egyelőre bejött az első verzió, a hétvégi két meccsen Michalek 75 lövésből 72-t fogott, ami 96%-os teljesítmény. Ilyenkor tilos kapust cserélni, így Vay visszamehetett az ECHL-es Mallardshoz.

Az esetnek több tanulsága is van, számunkra mindegyik pozitív. Először is, Quad Cityben is két kapus van, Vaynak ott is van tehát versenytársa, de a jelekből úgy tűnik, közülük a magyar kapus tart előrébb. Másodszor, a fentiekből számunkra az is következik, hogy ilyesmire a továbbiakban is számítani lehet, a második vagy harmadik alkalommal azonban biztosak lehetünk benne, hogy ilyen bravúrt sokkal nehezebb lesz összehoznia a csapattársnak, ekkor kell majd megragadni azt az esélyt, ami kínálkozik. Most nem kínálkozott, nem azért sorolódott vissza Vay, mert valamit rosszul csinált, hanem mert nem volt elég szerencséje és mert egyelőre az ő helye a szakvezetés szerint az ECHL-ben van. Már csak azért is, mert Vay Ádám továbbra is nagyon fiatal, mindössze 22 éves, esetében az a lényeg, hogy minél többet védjen. Erre pedig legtöbb esélye egyelőre a Mallardsnál van. Mindezt csak azért tartottuk fontosnak ilyen részletesen leírni, mert egész szezonban arra lehet számítani, hogy kapusunk jó esetben hintázni fog a ligák és a csapatok között, ebből viszont messzemenő konzekvenciákat nem érdemes levonni. Izgalmas lesz az egész szezon, az biztos.

Nem sokat pihentek a szombati Farjestad?Leksand mérkőzés játékosai, vasárnap ugyanis máris a leksandi visszavágó várt a felekre. Az odavágót elvesztette Hári János és csapata, ennek megfelelően a vasárnap még egy lapáttal rátettek. A svéd bajnoki egyik érdekessége volt, hogy a vasak között mindkét oldalon norvég hálóőr állt, Lars Haugen a hazai és Henrik Haukeland a vendégoldalon. Kettejük közül utóbbinak volt több dolga, a Leksand nagy nyomás alá helyezte a mérkőzés legnagyobb részében ellenfelét. Ennek ellenére, bár a vezetést a második játékrész elején megszerezték, a vendégek tíz perccel később két és fél perc alatt megfordították az állást. Hiába támadott rendületlenül a Leksand, az eredmény már nem változott, 2-1-re nyert a Farjestad. Győzelmével a Farjestad feljött a harmadik helyre, a Leksand viszont továbbra is szenved és utolsó. Hári 21 és fél percet volt a jégen, pontot nem szerzett.

A csapatnak érthetően nagyon rosszat tesznek a sorozatban elszenvedett vereségek, ennek ellenére az edző, Per-Erik Johnsson szerint jó úton járnak, ő az idény eddigi két legjobb meccsét látta a hétvégén. A játékosok nyilatkozatai is alátámasztják az edző véleményét, Martin Karlsson, a csapat A-betűse, még a 0-0-s első harmad után nyilatkozott: ?Mostanában erről szól az életünk. ennél már fizikai képtelenség közelebb kerülni a góllövéshez, mint a két előnyünkben, de amikor ennyi meccset vesztesz sorozatban mindig kell egy kis extra, hogy befele pattanjon a korong.? A Leksand erőfeszítéseit az egykori NHL-es, Tollefsen is elismerte, aki a Farjestad csapatkapitánya. ?Többet korcsolyáznak, mint mi, a kemény presszing következtében pedig sok korongot veszítünk ? nyilatkozta ő is az első harmad után.? Az alapszakasz negyede után jól jön egy kis szünet az újonc számára, értékelhetik a tapasztalatokat és november 10-én újult erővel futhatnak neki ismét a pontvadászatnak.

Fordulatos, 11 gólt hozó meccset nyertek meg a hosszabbításban Vas Mártonék a német másodosztályban. Az ellenfél a Starbulls Rosenheim csapata volt, és bár a hazaiak 25 perc alatt kétgólos előnyt építettek ki, ekkor jött az EBEL-ből is jól ismert Tyler Scofield, aki a középső periódus utolsó 12 percében lőtt egy gólt és adott két gólpasszt. A mozgalmasra sikerült játékrészben még ezen kívül is esett egy-egy gól, így a felek 3-4-es állásról szaladtak neki az utolsó húsz percnek. Ebben sokáig nem esett újabb gólt, majd az 52. percben a vendégek értek el találatot, kettőre növelve az előnyt. Elúszni látszott a meccs, de Vas Mártonék nem adták fel, kétszer is hibára kényszerítették az ellenfél hátvédeit és mindkét kiállítást gólra is váltották, az egyenlítő találatnál Vas Márton pontot szerzett. Jöhetett a hosszabbítás, amelyben a hazaiak veterán cseh csatára, a 37 éves Radek Duda harmadik pontját szerezve eldöntötte a meccset, 6-5-re nyert a Freiburg, amely ezzel együtt maradt a 8. helyen a tabellán.

Az EBEL-ben a Villach szintén sokgólos meccset nyert meg, sajnos az ellenfél éppen a Fehérvár volt. A meccsről minden fontosat megírtunk már, 8-5-re nyert a hazai csapat, amelyben Kevin Wehrs gólt szerzett. Győzelmével a Villach egy helyet előre lépett a táblázaton és már 8. Wehrs 16 meccsen 12 pontot szerzett, ezzel az összes MOL Ligán kívül játszó magyar játékos között a legeredményesebb a szezonban.

Magyar légiósok a hokivilágban, 2016/17:

Név Csapat Liga H M G A P
Bartalis István Schwenningen DEL (GER-1.) 13. 9 2 2 4
Dudas Jesse TPS Liiga (FIN-1.)
Fekete Dániel VEU Feldkirch Alpesi Liga (AUT-2.) 5. 12 2 7 9
Galló Vilmos Linköping HC SHL (SWE-1.) 10. 14 0 1 1
Garát Zsombor Austin Bruins NAHL 6. 11 0 1 1
Gáspár Máté EHC Linz EBEL (AUT-1.)
Hári János Leksands IF SHL (SWE-1.) 14. 14 1 3 4
Sebők Balázs KalPa Liiga (FIN-1.) 2. 14 5 4 9
Stipsicz Bence Cedar Rapids USHL 9. 11 0 2 2
Szabad Kevin Vienna Capitals EBEL (AUT-1.) 2. 1 0 0 0
Vas Márton Freiburg DEL2 (GER-2.) 8. 13 0 7 7
Vay Ádám Quad City Mallards ECHL 7. 3 8 68 89,5
Wehrs Kevin Villach EBEL (AUT-1.) 8. 16 2 10 12

Jelmagyarázat: H=a légiós csapatának pillanatnyi helyezése a bajnokságban (a liga létszáma), M=mérkőzések, G=gólok, A=gólpasszok, P=pontok száma. Dőlt betűs név=már nem légiós. Vay esetében az G jelű oszlop a kapott gólok számát, az A a hárított lövésekét, a P pedig a a védési hatékonyságot, százalékban kifejezve.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum