Kanada Budapesten kezdi az olimpiai felkészülést

   

Ez nem a szokásos bemutatómérkőzés lesz, a legjobb európai játékosaikat hozták el hozzánk a kanadaiak. Azokat, akik már a pjongcsangi repülőjegyért hajtanak. A felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, komoly kihívás vár a magyar válogatottra, de éppen ilyen meccsekre van szükségünk az előrelépéshez.

A Novotel Hotelben megrendezett eseményen Rich Chernomaz, Magyarország szövetségi kapitánya elmondta, nagyon örül annak, hogy magas színvonalú tornát rendezünk, komoly játékerőt képviselő ellenfelekkel, ráadásul előtte még Kanadával is megmérkőzünk. Komoly kihívást jelent majd ez a hét a válogatott számára, ahol nyilvánvalóan a játékosok minden tőlük telhetőt megtesznek majd, hogy bizonyítsanak a stábnak. Kanada ellen is az a cél, hogy versenyképes legyen a magyar válogatott, küzdeni fogunk a jó eredmény elérése érdekében.

Ettől függetlenül szakmailag elsősorban a folyamatokat kell majd néznie a stábnak, kevésbé fontosak az eredmények novemberben. Az a szempont, hogy áprilisig folyamatosan építkezzen a magyar csapat, ebben jelentenek nagy segítséget az olyan minőségű meccsek, amelyekből hat nap alatt négy vár ránk a Tüskecsarnokban. Kanadán kívül két A csoportos válogatottat látunk vendégül, és érkezik még három vb-ellenfelünk is, azaz divízió 1/A csoportosok.

Mint a magyar kapitány elmondta, nem mindennap jár felénk a kanadai válogatott, ezért a keddi mérkőzés mindenképpen ünnep a magyar hoki számára. A bő keretben sok fiatal játékos található, a vb-csapatból indult ki a stáb, meghívta azokat is, aki a legvégén szorultak ki a májusi szűkítésnél.

Chernomaz a négy új honosított tengerentúli kerettagra – Kovács B., Bodo, Orban B. és Cseter – vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ők a csapat tagjai, s mint ilyenek, ugyanúgy megkapják majd a bizonyításra a lehetőséget, mint bárki más.

HUNCAN sajtaj

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Kanadai részről Sean Burke GM és Scott Salmond, a szövetség alelnöke vett részt a sajtótájékoztatón. Előbbi nem mellesleg kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kapus, vissszavonulása óta is az NHL-ben dolgozik, utóbbi friss Világkapu-győztes csapatfőnök. Kezdésként mindketten elismerően szóltak a vendéglátás körülményeiről és Budapest szépségeiről.

Véleményük szerint a magyar válogatott szakmai elismerést váltott ki a szentpétervári játékával, úgy látják, akár már most megérdemelte volna az elitben maradást. A Kovács Zoltánhoz fűződő barátsága okán is a csapatunkat több mint egy évtizede követő Salmond szerint a fejlődésünk töretlen, és a kanadai hokibarátok nagyon respektálják azt a miliőt, amit a magyar válogatott és szurkolótábora teremt. Mint mondta, az ellenfélnek is felemelő érzés, ahogy a magyarok eléneklik a himnuszukat akár a vesztes meccsek után is. Sehol máshol nem tapasztaltak ilyet, és ez nagy tetszést vált ki a kanadaiak játékosok körében is. (Emlékezhetünk, a magyar–kanadai meccs után a jégről levonuló Taylor Hall türelmet kért a kanadai tv-társaságtól a válaszával, csendben várt, amíg a magyar tábor befejezte a himnuszéneklést.)

A kanadai válogatottról szólva elmondták, az ő feladatuk bárhol a világon járva, bármilyen összeállításban játszva ugyanaz: a jégkorong népszerűsítése. Budapesten nagyon komoly szakmai stáb dolgozik majd, és mindenki tudja, hogy itt is Kanadát képviseli, a világon a legjobbnak tartott nemzeti csapat mezében lép jégre.

Ahogy az már a torontói Világkupán is sokszor szóba került a szakemberekkel folytatott beszélgetések során, a kanadai szövetség jelenleg arra készül, hogy az NHL-játékosok nem lehetnek ott az olimpián 2018-ban. A pozitív forgatókönyv esélye kisebb, ezért jó menedzserként a kanadai szövetség elnöke kiadta, hogy haladéktalanul kezdjék el építeni az NHL-esek nélküli kanadai válogatottat az olimpiára, hiszen nekik minden lehetőséget felkészülten kell várniuk. Ennek az építkezésnek az első állomása ez a hét és Budapest.

Mindkét kanadai stábtag kijelentette, Budapesten – és a hét második felében a Deutschland Cupon – az Európában játszó legjobb kanadai játékosok lépnek jégre. A svájci kontingens hiányzik csupán, ők decemberben a Spengler Kupán kapnak szerepet. Burke elvárása szerint olyan gyorsan csapattá kell gyúrniuk ezeket a játékosokat, ahogy csak lehet.

HUNCAN sajtaj2

Az olimpiai szereplés lehetőségének szele a válogatást is belengte. Mint a csapatmenedzser elmondta, meglepte, mennyire könnyű volt a dolga ezúttal. Akivel csak beszélt, egyből igent mondott az invitálásra. Éreztette, ez általában nem így történik, a Team Canadában játszani nagy megtiszteltetés, de nem véletlen, hogy sokszor csak az európai B, C csapattal állnak ki. Ezúttal nem így lesz, máskor legfeljebb 1-2 KHL-essel állnak fel, Budapesten 12 KHL-es játszik Magyarország ellen, és a többiek is mind elit bajnokságok csillagai.

Salmond ki is mondta, hogy a végső cél az olimpia, próbálják összeállítani a csapatot, e folyamatnak az első állomása lesz a keddi mérkőzés. A győzelem a céljuk minden meccsen, ez az akarat vezérli majd kedden is a juharleveles társaságot.

A mérkőzésre jól fogynak a jegyek, szinte biztos a telt ház, már csak 2-300 jegy vár gazdára. A jegyek 6990 és 8490 forintos áron vásárolhatók meg, ide kattintva. Úgy tudjuk, a Tüskecsarnokban játszott válogatott meccsek történetében először hangos szurkolótábor gyülekezik majd a kapu mögött, ha nem is világbajnoki, de nagyon jó hangulatra van kilátás. Aki csatlakozni kíván hozzájuk, az I szektorba, vagy a közelébe váltson belépőt.

A magyar válogatott tagjai hétfőn kora délután találkoznak a Tüskecsarnokban, ahol másfél órás jeges edzés vár rájuk. Az előzetes hírek szerint a 36 játékos közül 25 mezőnyjátékos és 3 kapus marad a keretben az előttünk álló 4 meccsre. A kerethirdetés minden bizonnyal még hétőn este megtörténik.

A magyar válogatott bő játékoskerete a novemberi EIHC-tornára:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Arany Gergely 1996 MAC
Bálizs Bence 1990 MAC
Hetényi Zoltán 1988 Fehérvár
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Hátvédek:
Gőz Balázs 1992 DVTK
Kiss Dániel 1991 UTE
Kovács Bronson Zoltán 1990 MAC
Mestyán István 1989 MAC
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Pozsgai Tamás 1988 MAC
Sagert Kalvin 1987 Fehérvár
Szabó Dániel 1995 Fehérvár
Szirányi Bence 1988 Fehérvár
Varga Arnold 1992 Debrecen
Vokla Roland 1996 MAC
Wehrs Kevin 1988 Villach (AUT)
Csatárok:
Benk András 1987 UTE
Bodo Christopher 1991 Fehérvár
Csányi Karol 1991 UTE
Cseter Justin 1988 DAB
Hári János 1992 Leksand (SWE)
Kocsis Ferenc 1995 Fehérvár
Kovács Csaba 1984 MAC
Kóger Dániel 1989 Fehérvár
Könczei Áron 1994 MAC
Magosi Bálint 1989 DVTK
Miskolczi Márk 1993 DVTK
Nagy Gergő 1989 MAC
Nagy Krisztián 1994 MAC
Orban Brance 1986 Fehérvár
Sarauer Andrew 1984 Fehérvár
Sárpátki Tamás 1994 Fehérvár
Sofron István 1988 Fehérvár
Terbócs István 1996 MAC
Vas János 1984 Fehérvár
Vincze Péter 1995 Fehérvár

A felnőtt férfi válogatott stábja, 2016/17:

Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Edzők: Majoross Gergely, Diego Scandella
Vendégedzők: Sille Tamás, Szilassy Zoltán
Kapusedző: Jukka Kontsas
Erőnléti edző: Puskás Sándor
GM: Nagy Attila
Csapatvezető: Imre Lajos
Orvos: dr. Majzik Ernő
Fizioterapeuta: Bagonya Imre, Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Nagy József

A teljes menetrend:

November 1. kedd, Tüskecsarnok
17:00 Magyarország–Kanada

November 3-6. Euro Ice Hockey Challenge, Tüskecsarnok

A csoport: Magyarország, Dánia, Lengyelország
B csoport: Ausztria, Olaszország, Dél-Korea

November 3. csütörtök
15:30 Ausztria–Olaszország
19:00 Magyarország–Lengyelország

November 4. péntek
15:30 Olaszország–Dél-Korea
19:00 Lengyelország–Dánia

November 5. szombat
15:30 Dél-Korea–Ausztria
20:00 Dánia–Magyarország

November 6. vasárnap
12:00  5. helyért
*15:30  3. helyért
19:00  döntő

*Magyarország mindenképpen 15:30-kor játszik

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk