Spiller Goalie Naggyá akar válni az NHL legkisebb kapusa

 

Jhonas Enrothtal, a Toronto Maple Leafs kapusával interjút készített a The Globe and Mail. Nyilatkoztak róla a társak és korábbi edzői is.

A megszólalók szerint nem szabad valakit csak a testméretei alapján megítélni. Ez pontosan illik abba a képbe, amelyet a Jégkorongblogon közöltünk Nathan Gerbe-ről. Azt már korábban jeleztem itt, hogy jönni fognak a szakcikkek a “kicsikről”, hiszen lassan mindenkinek feltűnik, hogy a mezőnyjátékosokat is ideértve a legfontosabb mutatókban  az első tíz helyből 8-9-et szinte minden téren a 185 centi alattiak visznek el. Lásd: Patrick Kane, Sidney Crosby, Erik Karlsson, Jonathan Quick, Steve Stamkos, Drew Doughty, és sorolhatnánk.

A svéd Enroth 178 centi magas és 77 kiló. Torontói váltótársa, a dán Frederik Andersen 193 centi és 104 kiló. Enroth, aki a svédekkel 2013-ban világbajnok volt, és a torna legjobb kapusának választották, de van ifjúsági vb-aranya, junior vb-ezüstje és olimpiai ezüstje is, elmondta, hogy Andersennel gyakorlatilag egyforma játékra törekszenek, ám neki bizonyos helyzetekben máshol kell lennie, mint a dánnak.

“Nekem kicsit agresszívebbnek is kell lennem” ? tette hozzá. Az utóbbi időszakban az NHL-ben “méretmegszállott” poszt volt a kapusoké, kifejezetten a nagyokat részesítették előnyben. A hátvédek között viszont vannak nagyon kicsik is, például a bostoni Troy Krug vagy a calgary-i Johnny Gaudreau. Az elmúlt két évtizedben a kapusok átlagmérete durván 7,5 centivel nőtt az NHL-ben, a kicsik ? a 185 centinél alacsonyabbak ? az alsóbb osztályokba vagy Európába vették az irányt.

Enroth BUF

Az elmúlt idényben nem volt 185 centinél alacsonyabb hálóőr, aki 38 mérkőzésnél többször kezdett volna ? igaz, ha a 180 centis Jaroslav Halák nem sérül meg, akkor ez a kitétel nem lenne igaz. Amikor Enroth nem kapuscuccban van, hanem utcai ruházatban, akkor nem tűnik parányinak. Atlétikus, agilis, ugyanúgy, mint a Toronto egyik újonc kiscsatára, Mitch Marner. Ők ketten a legkisebbek a Leafsnél.

A kapuban viszont Enroth ? ahogy a lap fogalmazott ? veszélyeztetett faj, majdnem kihalt. Nem volt biztos, hogy ilyen kicsiket alkalmazni fognak a jövőben. A svéd kapus tudta, valami különlegeset kell felmutatnia, hogy felfigyeljenek rá. Garret Sparks, a Toronto ifjú kapusa közelről látta őt a nyár végi edzőtáborban, de előtte is sokat figyelte.

“Ő a legnyugodtabb kapus, akit valaha láttam. Természetesen nem a méretét használja a védésekhez. Neki a legtökéletesebb helyen kell lennie, mindig pontosan kell olvasnia, hova tart a lövés. Olyan plusz tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket a saját játékomba is szeretnék beépíteni ? fogalmazott Sparks. ? Megérteni, hova fog menni a korong, és milyen védést alkalmazzak.”

Ryan Miller, a Vancouver kapusa sokat játszott együtt Enrothtal Buffalóban. Szerinte Jhonas nagyszerű a posztján. “Az előrelátási képessége, az anticipációja, a versenyzési akarata nagyon erős. Pontokat fog hozni a Leafsnek” ? mondta Miller. Enroth Stockholmban nőtt fel, van két fiútestvére, ők is jégkorongoznak. Egyedül ő kapus a családban. Tizenkét éves korában került Thomas Magnussonhoz, aki azóta az egyik legismertebb és legelismertebb kapusedző lett.

Olyan jól ment neki a hazájában, hogy 18 éves korában draftolta a Sabres. Érdekes módon azóta kell küzdenie azzal, hogy kicsi. Ez pluszerőket ébresztett benne, kihívóan kellett viselkednie. ”Be akartam bizonyítani, hogy képes vagyok a legmagasabb szinten játszani” ? mondta. Amit Enroth tanult Magnussontól kiskorában, az a térbeli tudatosság ? azaz mi az optimális hely a védéshez a számára ?, és megérteni a korong fizikáját. Ezek lehetnek számára az ütőlapok. Így elérkeztünk ahhoz, hogy a kapusnak milyen sokat kell agyalnia a meccseken, edzéseken. Ezeknek a képesességeknek a birtokában tud Enroth megtapadni az NHL-ben. A trendek nem hatnak rá.

Dallas Stars v Buffalo Sabres

A svéd hosszú időket tölt videoelemzéssel, így nézi meg, alakítja ki, hogy mi a legjobb hely a kapu előtt. Aztán a jégen ezt alkalmazni is tudja, és szinte minden pillanatban tisztában van vele, hol helyezkedik, és mennyit takar a kapuból. Thomas Magnusson szerint legnagyobb erénye, hogy tényleg tudja olvasni a játékot. A kapuelőtéri játék mesterének számít.

Mike Valley, a Dallas Stars egyik kapusedzője ? Jhonas a 14/15-ös idény egy kis részét a texasi alakulatnál töltötte ? szintén elismerően szólt róla. “Ő mindig tanul, hogy tudja, számára mi a jobb. Vannak nagy méretű kapusok, mégis sok lyukat hagyhatnak, ám Enroth a kapu előterében végzett mozgásával betölti a réseket. Úgy gondolom, hihetetlenül tehetséges. Mentálisan is nagyon erős. Megvan a képessége, hogy meccseket nyerjen” ? jegyezte meg Valley.

Azt is kiemelte, hogy Enroth hihetetlenül türelmes. Állva várja a lövéseket. Sok esetben más kapus olyankor már letérdel, és felkínálja a felső sarkokat. “Mintha jég csörgedezne az ereiben, olyan nyugodt. Kivár. Remélem, hogy az ő ügyességéből sokat tudok átadni a nagyobb kapusoknak” ? mondta Valley.

Sparks azt emelte még ki, hogy számára egyetlen jó válasz létezik egy kapustól, mégpedig az, hogy kivédte a lövést. “Mindig van egy pont, ahol lenned kell. Mindig van egy védési mód, amit alkalmazod kell. Enroth mindig a legjobb válaszokat tudja adni” ? így Sparks.

Enroth LA

Enroth számára nagyon idegőrlő volt a nyár, mert csak lassan tudott csapatot találni azután, hogy távozott Los Angelesből. Végül a Torontónál kötött ki. “Túl kicsi” ? jöttek a szokásos indokok, miért nem kellett ide vagy oda. A türelemről még annyit, hogy Enroth rendelkezik a legjobb szétlövéses védési hatékonysággal azok között az aktív kapusok között, akik legalább ötven rávezetéssel néztek farkasszemet NHL-pályafutásuk során. Tizenhat meccsen védett eddig, amikor shootout döntött, 11-szer nyert az aktuális csapata, és csak 5-ször kapott ki. A rávezetések 75,7 százalékát védte ki, ez is a legjobb a maga nemében.

A 28 éves svéd tudja, hogy minimális az esélye, hogy bármelyik NHL-es csapatban első számú kapus legyen ? a svéd válogatottban már volt ilyen pozícióban ?, de a jövőt illetően reméli, hogy a kisebb méretű kapusfelszerelések segítenek majd a kisebb kapusoknak visszajönni. A nagyok nem tudják majd magukat “felfújni” a cucc által. Ezenkívül bízik benne, hogy megszakad az a trend, hogy a klubvezetők már a 18 éves, 188 centis kapusokat keresik a draftnál, és erre éppen az ő példája lehet jó. ”Szeretem magam harcosként látni. Senki nem akar veszíteni. Mindannyian szeretnénk nevet szerezni, előre jutni a karrierünkben, sikeresek lenni a csapatunkban” ? mondta

A ligában a mostani szezonban eddig szóhoz jutott 63 kapus közül heten ? Enroth mellett az anaheimi Jonathan Bernier, a bostoni Anton Hudobin, az islanderses Jaroslav Halák, a rangerses Antti Raanta, a San Jose-i Aaron Dell, a nashville-i Juuse Saros ? vannak 183 centi alatt.

Enroth TOR

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum