Az apróságokon múlhatnak a nagy dolgok Fehérváron

   

Több mint egy hónapja, a Dornbirn elleni, szeptember 24-én 5-1-re végződő meccs óta nem nyert hazai jégen a Fehérvár. Ezúttal egy sok sebből vérző, rendkívül sok játékost nélkülöző Klagenfurt ellen próbálhatja meg kiengesztelni a közönségét.

A Dornbirn elleni győzelem óta lejátszott 10 mérkőzésen ugyanis mindössze egyetlen győzelemre és hosszabbításos vereségre volt képes a csapat, tehát a legutóbbi 30 pontból 4-et húzott be, ami 13%-os teljesítmény. Hasonlóan gyenge sorozatra a 2007/08-as szezont leszámítva nem sok példa volt a Volán EBEL-történetében. Ami különösen bosszantó, de talán inkább aggasztó, az az utolsó 20 percek eredménye. Az utolsó győzelem óta csak kétszer tudta megnyerni a záró harmadot a Volán, és ez a rossz széria rengeteg pontba került. Legutóbb Znojmóban ismét a harmadik harmad bizonyult döntőnek. Ez nyilvánvalóan korántsem a véletlen vagy a szerencse hiányának a műve. A csehek két, tökéletesen egy kaptafára készült emberelőnyös góllal kétszer szereztek vezetést. Mindkét alkalommal egy védő lőtt a kék vonalról kapura, a kipattanót pedig a kapus előtt egyedül hagyott csatár piszkálta be. Kóger kétszer egyenlített, de a végén ismét csak egy kapu előtt egyedül hagyott cseh csatár tudott eredményes lenni.

KLAGENFURT,AUSTRIA,16.SEP.16 - ICE HOCKEY - EBEL, Erste Bank Eishockey Liga, KAC Klagenfurt vs Fehervar Alba Volan 19. Image shows Adam Courchaine (Alba Volan) and Mitja Robar (KAC). Photo: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber

A KAC sorozatban két vesztes meccs után érkezik a koronázóvárosba. Előbb hazai pályán a Linz, majd idegenben a Vienna Capitals győzött ellenük. Ráadásul rengeteg játékos hiányzik a csapatukból sérülések, betegségek, eltiltások miatt. Így a klub honlapja szerint az elmúlt 14 fordulóra nevezett keretek átlagos pontértéke nem éri el az 50-et sem. Bár elképzelhető, hogy Fehérváron már visszatérhet Thomas Vallant és Johannes Bischofberger, Bécsben Marco Brucker sérült meg, és csatlakozott a hiányzók névsorához. Rajta kívül nem játszhat Fehérváron még egészségügyi okokból David Fischer, Kevin Kapstad, Michael Kernberger, Patrick Harand és Manuel Geier; az eltiltásából hátralevő utolsó meccset tölti le Mitja Robar, a rutinos Thomas Koch pedig ilyen körülmények között tiltatta el magát a bécsiek elleni meccsen egy alkalomra, mert fejelő mozdulatot tett ellenfele felé. Biztos nem dicsérték meg érte a klubjában. Szerencséjük van, hogy Christoph Duller csak figyelmeztetést kapott fejre és nyakra támadásért, így ő ott lehet Fehérváron.

Ez a jubileumi, 10. EBEL-szezon Fehérváron, és a pénteki lesz ezen belül a jubileumi, 5o. csata a két csapat között. Ha a hagyományokat nézzük, szoros mérkőzés várható, hiszen az eddigi 24 Fehérvár–Klagenfurt meccsen 18 alkalommal csak 1 gól döntött valamelyik fél javára. Tovább böngészve a számokat reménykedésre adhat okot, hogy az eddigi 49 meccsből 37 alkalommal a hazai csapat nyert, és hogy a KAC idén a leggyengébb csapatok között van, amint elhagyja a hazai pályát. Eddig mindössze egyszer nyert, és kétszer kapott ki túlórában, a többi meccsét elvesztette.  Persze ahhoz, hogy a statisztikákból alkotott becslés igaznak bizonyuljon a meccsen is, rengeteget kell tenniük a játékosoknak is a jégen. Fehérvári szemszögből ez elsősorban a kiállítások mérséklését, a 60 percig tartó folyamatos koncentrációt, a kapu előtti terület uralását, a tudatosabb támadásépítést kívánja meg.

Benoit Laporte látott biztató jeleket Znojmóban. “Csehországban csapatként harcoltunk és egyenrangú ellenfelek voltunk – mondta a magyar csapat vezetőedzője a ligahonlapnak. – De a büntetéseket el kellene végre kerülnünk. A csehek kétszer is emberelőnyben lőttek gólt. Bár nem szereztünk pontot, de sikerült előrelépnünk. A Klagenfurtnak nagyon egységes csapata van. Védekezésben ott kell folytatnunk, ahol Znojmóban abbahagytuk, az ottani teljesítmény jó alap. A helyzeteinket viszont sokkal jobban kell kihasználnunk.”

Kollégája, Mike Pellegrims a bécsi meccsre utalva arról beszélt, hogy “a 2-3 volt a fordulópont, különösen, hogy előtte kihasználatlanul hagytunk egy ötperces emberelőnyt. Rengeteg a hiányzónk, így még szorosabban össze kell zárnunk, és csapatként dolgoznunk.”

Manuel Ganahl, a KAC csatára a klub honlapján azt tette hozzá, hogy “A sok hiányzónk miatt a Linz és Vienna elleni mérkőzéseink sok energiát vettek ki belőlünk. Sajnos hiába volt a sok erőfeszítés, ezen a két meccsen pont nélkül maradtunk. De ahogy az edzőnk is mondta, most kell még jobban összezárnunk. Fehérváron mindig nagyon szoros eredményeket értünk el. Ennek megfelelően az apróságokon múlhatnak a dolgok. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a korong nekünk pattanjon jól.”

A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Fehérvár–Klagenfurt 2-1

   

A Fehérvár hatvan percen át keményen küzdött és hátrányból fordítva legyőzte a Klagenfurtot, ezzel megszakította a szeptember 24. óta tartó hazai nyeretlenségi sorozatát.

A kezdés előtt több száz kék szívet ábrázoló papírlap emelkedett magasba a nézőtéren, a hazai drukkerek egyértelművé tették, hogy ebben a gyengébb időszakban is a csapat mögött állnak. Az első harmadban a Volán mindent elkövetett, hogy megszolgálja szurkolói hűségét és maga mögött tudja az elmúlt hetek rossz formáját. Mindjárt a 2. percben Maylan lépett ki, de szorongatott helyzetében a kapusba lőtt, majd Courchaine kétperces büntetésért cserébe lebirkózta Ziga Pancét. Sarauer emberhátrányban is korongot szerzett, de Tomás Duba ezt a lehetőséget is hárította. Az ellentámadásból pedig – még mindig klagenfurti emberelőnyben – Ganahl passzából Stefan Geier vezetést szerzett a rekordbajnoknak (0-1). Nem esett kétségbe a Fehérvár, Vincze lövése a kapuvasról vágódott vissza a mezőnybe, majd a nagy kedvvel és veszélyesen játszó Sarauer lövetett kis híján gólt Bodóval, majd Kógerrel. Az első tíz percet Hetényi bravúrja zárta. Lanyhult az iram, a vendégek nem nagyon erőltették meg magukat a vezető gól megszerzése után. A 16. percben fehérvári emberelőny következett, de a korong bevitele is problémát jelentett. A következő fór sem sült el jobban, öt a négyben Sarauer állíttatta ki magát teljesen feleslegesen. Mezőnyben dominált a Volán, megvoltak a helyzetek is – 17-szer lőttek kapura Sofronék – mégis KAC-előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

Négy a négy ellen indult a középső játékrész, ami alig egy perc múlva klagenfurti emberelőnnyé alakult. Ahogy kiegészült a Fehérvár, Hetényi védte Ganahl közeli lövését. A 24. perctől élénkült meg újra a mérkőzés, ehhez kellett egy újabb Volán-helyzet, Duba már verve volt, de nem sikerült betuszkolni a pakkot a vendégkapuba. Előnyük tudatában a piros-fehérek semmi kockázatot nem vállaltak, csak a védekezésre ügyeltek és várták az adódó lehetőségeket. Sagert kiállításával ez el is jött, de nemhogy felállni nem tudtak Hundertpfundék, de a korong is alig volt náluk. Az igazsághoz tartozik, hogy Sarauerék sem tudtak úgy dominálni és olyan veszélyesen játszani, mint az első harmadban. A 34. percben Reisz Áron harcossága ért újabb emberelőnyt, de Kóger is kiállíttatta magát, négy a négyben folytatódott a csata. A hajrában Maylan kerülgette az osztrák bekkeket, akik csak szabálytalanul tudták megállítani. Az újabb emberelőnyben pedig megszületett a megérdemelt egyenlítő gól, Manavian tálalt Makowski elé, akinek távoli lövésébe Vas János ért bele (1-1).

Sofron AVS 2016_17

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Következhetett a harmadik harmad, ami eddig a Fehérvár Achilles-sarka volt a szezon során. Harcosan jöttek ki Kógerék az öltözőből, mindenáron véget akartak vetni ennek a rossz attitűdnek. A 42. percben sikerült is fordítani, egy Courchaine, az előző szezont a Klagenfurtban záró Sofron összjátékot követően utóbbi vette be Duba kapuját (2-1). A Klagenfurt azonnal próbált változtatni, Ganahlék eléggé belealudtak a meccsbe, mélyről kellett visszajönniük. Az 52. percben Bodo ült ki két percre, ekkor jártak a legközelebb az egyenlítéshez az osztrákok, de Hetényi magabiztos volt a kapuban. Sofron minden útjába kerülő klagenfurtit leütközött, a harcosságot díjazták is a szurkolók, kiváló hangulat uralkodott a csarnokban. Négy perccel a vége előtt Popovic hagyott ki egy három az egyes szituációt, ezzel utolsó puskaporát is ellőtte a vendég együttes. Az utolsó percekben a KAC vezetőedzője, Mike Pellegrims időt kért, kapusát is levitte, sőt, egy rossz csere következtében hat a négy ellen támadhattak az osztrákok, mindhiába. A Fehérvár 34 nap elteltével teljesen megérdemelten győzött újra az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

Hihetetlen, ami a csarnokban történt

   

A Fehérvár AV19 megérdemelte a győzelmet.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): Mindenki ki akart mászni a gödörből, senki sem volt túl boldog az utóbbi időben, de nagyon sok megbeszélést tartottunk. A srácok nagyon fegyelmezetten játszottak, a csapat teljesen együtt volt, megtalálták a közös hangot, szóval nagyon örülök a fiúknak, mert abban a szituációban, amiben voltunk, nem volt egyszerű kijönni a jégre. Úgy érzem, minden meccsen jól játszottunk, csak nem sikerült elég sok gólt szereznünk, inkább a védekezésre koncentráltunk. De ma megcsináltuk, nyertünk 2-1-re. Hihetetlen, ami a csarnokban történt, fantasztikusak a szurkolóink. Nagyon hangosan biztatták a csapatot, amikor előnyben játszottunk, és a harmadik harmadban mindenki állva szurkolt, nagyon sokat segítettek ezzel a srácoknak.

Mike Pellegrims (vezetőedző, Klagenfurt): A Fehérvár a második harmadban került lélektani előnybe. Nagyon jól kezdtünk, de túl sok kiállítást kaptunk. Lelassultunk, így az ellenfél vissza tudott jönni a játékba. Nagyon érdekes és szoros mérkőzés volt. A végen megvoltak a lehetőségeink, hogy gólt lőjünk, de nem sikerült, ezért érdemelhette meg a Fehérvár jobban a győzelmet.

AVSKAC kek sziv

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 2832 néző. Játékvezetők: Zrnic, Piragic, Pagon, Soós.
Hetényi: 95,5% (Rajna)
K
Duba: 93,5% (Madlener)
Sagert, #4577, Kóger, Sarauer, Bodó
1
Strong, Duller, Geier S., Hundertpfund, Lundmark
Owens, Manavian, Orban, Vas, Vincze
2
Schnetzer, Schumnig, Bischofberger, Hurtubise, Ganahl
Szirányi, Szabó D., Reisz, Kocsis, Sárpátki
3
Popovic, Vallant, Pance, Schettina, Neal
Orbán, Szaller, Courchaine, Maylan, Sofron
4
Kreuzer, Richter, Kraus, Kurath
Benoit Laporte
E
Mike Pellegrims
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:33 KAC PP Geier S. Ganahl
1-1 37:34 FHA PP Vas #17 Manavian
2-1 41:26 FHA Sofron Courchaine #17
31 Kapura lövések száma 22
12 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–KAC videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum