Így épül a Vasas-piramis

   

Ahonnan jönnek, akik nevelik őket, akikre a jövőt építheti a magyar jégkorong. Az utánpótlás-nevelő műhelyeket, edzőket, játékosokat felvonultató rovatunk első részében a Vasast mutatjuk be.

Az út közepén tart, de meglehet, a következő szezontól mérföldkőhöz érkezik a Vasas jégkorong-szakosztálya. A piros-kékeknél Szuper Levente irányításával öt éve kezdődött az a munka, amelynek fáján már zöldellnek a levelek, az idény végén pedig a “gazdák” már gyümölcsöt is szednének. Egészen pontosan beteljesítenék azt a célt, amelyet a kezdetekkor megfogalmaztak: felnőttcsapatot indítanának a MOL Ligában.

“Biztosan kijelenteni azért még nem lehet, hogy ez meg is valósul, de tavaly elhatároztuk, hogy két év alatt elérjük ezt a célunkat ? mondja a szakosztály-igazgató. ? Természetesen folyamatosan figyeltük, melyik az a korosztály, amelyre felépíthető a felnőttcsapat, és úgy gondoljuk, a mostani juniorok érettek erre a feladatra. Ez a játékosokat is inspirálja, hajtja őket előre.”

Annyira, hogy bár a szezon előtt többen is kecsegtető ajánlatokat kaptak a jelenleg is felnőttcsapattal rendelkező kluboktól, azokat visszautasítva a Vasas színeiben harcolnak, hogy tavasszal magasba emelhessék a juniorbajnokság megnyeréséért járó kupát. A Székely-Mádai László és Horváth András által vezetett együttesnek ez két éve csaknem sikerült az U18-as bajnokságban. Akkor kisebb meglepetésre nagy csatára késztették a döntőben az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiát, és végül az ötödik, mindent eldöntő meccsen csak a hosszabbításban maradtak alul.

A hazai bajnokságban eddig mindannyiszor győztesen hagyták el a jeget, a nagy rivális MAC Budapestet szétlövésben győzték le a Jégpalotában, emellett az osztrák juniorligában, az EBYSL-ben is jó úton haladnak afelé, hogy érdekeltek legyenek a rájátszásban.

Ahhoz, hogy a juniorok a piramis csúcsát jelentsék, az alapoknak is biztos lábakon kell állniuk. A Vasasnál ez a feltétel abszolút megvalósul, a legidősebbektől a legkisebbekig haladva egyre több a játékos. Az U16-os bajnokságban két csapatuk is indult, és így lesz ez jövőre az U14-esek között is. Persze a szakmai stáb ügyel, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására, ebben van segítségükre az az egységes koncepció, amit az utánpótlás-nevelésben alakítottak ki. Magyarán: az edzők maximálisan felkészítik a gyerekeket arra, hogy a korosztályváltás zökkenőmentesen menjen végbe, készek legyenek arra, ami a következő lépcsőfokon vár rájuk.

Az edzők kérdése sarkalatos pont a Vasas jégkorong-szakosztályának életében. Szuper Levente szerint a szakmai stáb felállítása úgy alakult, mint a tündérmese. “Az egyik legjobb edzői stábbal rendelkezünk a hazai mezőnyben. Tudtam, kiket akarok bevonni a munkába, és amikor Jánosi Csabával, Hoffman Attilával, Székely-Mádai Lászlóval vagy Nagy Lászlóval leültem tárgyalni, mindannyiukkal találkozott az elképzelésem. Horváth András nehezebb dió volt, őt azért győzködni kellett, ódzkodott attól, hogy pályafutása befejezése után edzősködjön. Ma már azt mondja, hogy megtalálta a helyét, és nemcsak a Vasasban, hiszen az U18-as válogatott mellett is dolgozik. Mindig is figyelemmel követtem a volt játékostársak sorsának alakulását, így amikor Peterdi Imre befejezte az aktív játékot, egyből megkerestem, ő pedig nyáron csatlakozott is a csapatunkhoz.”

Nem ő a legutóbbi igazolása a Vasasnak, hiszen a hét elején érkezett a hír, hogy az eddig Debrecenben tevékenykedő Ladányi Balázs is az angyalföldieket erősíti ezentúl szakmai vezetőként. “Régóta terveztük a közös munkát ? árulja el Szuper. ? Balázs átfogó feladatkört tölt be a klubnál, egyrészt komoly stratégiai szempontok döntöttek a leigazolása mellett, több mint kétszázszoros válogatottként, több éves edzői tapasztalattal a háta mögött nagy szerepe lesz a felnőttcsapat felépítésében. Másrészt bár Hetler Ádám és Jánosi Csaba remekül koordinálja az U16-os, illetve az U18-as csapatok körüli teendőket, elkel a segítség. Azt tudni kell, hogy az ifjúsági játékosok száma nem túl nagy, viszont az osztrák ligában és a magyar bajnokságban rengeteg mérkőzést játszanak, ezért a serdülők közül többen is feljátszanak az U18-asokhoz. Szóval nem egyszerű összeegyeztetni a két korosztály mérkőzéseit, és ebbe még az iskolai elfoglaltságot is bele kell kalkulálni.”

Ladányi nemcsak ezzel a két korosztállyal ismerkedik a következő hónapokban. Azt a feladatot kapta, hogy egészen az U8-tól az U20-ig mérje fel a csapatokat. Szuper tart attól, hogy ha ezt az elemzést például ő végezné, érzelmi alapon mondana véleményt, az “új ember” azonban objektív képet adhat arról, hol tart az egyesület, emberileg, szakmailag, taktikailag, technikailag mit lehetne vagy kellene változtatni.

Bár a középtávú célok között szerepel a saját jégpálya, a Vasas jégkorongozói jól érzik magukat a minden igényt kielégítő Jégpalotában, amelyre bérlőként is úgy tekintenek, mint az otthonukra. Ráadásul ha úgy tetszik, “hazajön” az utánpótlás, hiszen a későbbi hokis palánták azon óvódások, iskolások közül kerülnek ki, akik a Jégpalotában tanulnak meg korcsolyázni.

A legkisebbekkel, 60-70 gyerekkel ? a Vasasban most csaknem 250-en jégkorongoznak ? öt edző foglalkozik, köztük Jókai-Szilágyi Gábor is, akinek kifejezetten a “null kilométeresek” a kedvencei. “A kezdőket hívjuk így, akik éppen csak jégre kerülnek, és totyognak, mint a kiskacsák. Büszke vagyok rá, hogy azok közül, akiket én tettem fel a jégre, többen már az idősebbek között játszanak ? mondja az edző, aki az U8-asok mellett az U12-esek és az U14-esek munkáját is segíti. ? Az U8-as korosztályban 4-7 éves gyerekekkel foglalkozunk, három csoportba osztva, heti három edzésen. A már említett kezdők mellett a középhaladók közé azok tartoznak, akik már tudnak korcsolyázni, rendesen kanyarodni, székezni. A haladók már elsajátították az alapokat, velük különböző feladatokat végzünk, például a korongvezetést gyakoroljuk. Játék mindegyik korosztályban van, fontos, hogy a gyerekek élvezzék a hokit. Az U10-esek már tornákra is járnak, ebben a korosztályban 30-35 játékos szerepel három csoportba osztva. Az U12-esek 45-50-en vannak, három együttest alkotnak, az A és a B ott van a legjobbak között.”

Jókai-Szilágyi szerint a Vasas jégkorongozói remek közösséget alkotnak, a kicsik például rendszeresen megnézik az U20-asok meccseit. Motiválják őket a nagyok sikerei, és akiknek a játéka különösen elnyerte a tetszésüket, azoknak a nevét is megjegyzik. Ahhoz, hogy a Vasas juniorjai még szélesebb körben ismertek legyenek, hozzájárulhat, hogy jégre lépnek az év végi Winter Classicon. A Karácsonyi Hoki Bulinak otthont adó Városligeti Műjégpályán december 28-án U20-as bajnoki mérkőzést játszanak az Ifj. Ocskay Akadémiával, közvetlenül a Fehérvár AV19 Red Bull Salzburg elleni EBEL-mérkőzése előtt.

“Óriási megtiszteltetés, hogy a fiúk részt vehetnek az eseményen ? mondja Szuper. ? Biztos vagyok benne, hogy nagy élményben lesz részük, hiszen remek hangulatban játszhatnak a Fehérvár ellen a magyar jégkorong ünnepén.”

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum