A cél: ne legyen válsághelyzet a gödörből

   

Feljövőben lévő Znojmo fogadja a mélypontját élő Fehérvárt az EBEL szerdai játéknapján. Korábban sokszor ilyen helyzetben hozta a bravúrt a magyar csapat, amikor nem volt várható.

Ellentétes utat járt be az EBEL cseh és magyar indulója a szezon kezdete óta. A csehek katasztrofálisan kezdtek, sorozatban ötször szenvedtek vereséget, az azóta lejátszott 8 meccsükből viszont 7 alkalommal nyertek. Ezzel ellentétben a Fehérvár jól kezdett, a klagenfurti vereséget 3 győzelem és dobogós helyezés követte, ám azóta 9 nekifutásból csak 1 győzelem született. A Znojmo a tökutolsó pozícióból mára a középmezőny végére küzdötte fel magát, a Volán viszont szabadesésbe kezdett, és az utolsó előtti helyezésig csúszott vissza. Csak a saját közönsége által is elhagyott vékonyka Olimpija Ljubljana található mögötte.

Kívülállóként csak találgathatjuk, mik lehetnek a Volán eredménytelenségében az okok. Néhány látványos jele azonban van annak, hogy a jelenlegi helyezés a realitásokat tükrözi, és nem példátlan balszerencse-sorozat eredménye. Mostanra a legkevesebbet kapura lövő csapat lett a ligában Fehérvár, és ez az adat a negyedik legrosszabb lövési hatékonysággal párosul. Így aztán egyáltalán nem lehet csodálkozni, hogy a Fehérvárnál csak az utolsó helyezett Olimpija Ljubljana szerzett kevesebb gólt. A másik oldalról nézve pedig ráadásul csak négy csapat kapott többet. Ez összességében a második legrosszabb gólkülönbséghez elegendő.

Azt sem mondhatjuk, hogy a jégen látottak nagyban eltérnének a végeredményben tükröződő látlelettől. Az utóbbi hetekben elveszett a csapat karaktere, a támadójáték nagyon esetleges, ötlet és jellemzően frissesség nélküli játékkal nem sikerül fölénybe kerülni a támadóharmadban, így nagyon sokat kell védekezni, amibe hiba csúszik előbb-utóbb érthető módon. Vagy a koncentrációval, vagy a kondícióval gondok vannak, az eddigi 13 mérkőzésből 9-szer veszítette el az utolsó 20 percet a Fehérvár, ezek közül 8 mérkőzésen végül vereség is született. A legutóbbi 5 zakó alkalmával kivétel nélkül az utolsó harmad volt az, amely döntőnek bizonyult a 3 pont sorsát illetően, és egyszer sem született a mieink számára kedvező eredmény. Az emberelőnyös játék a statisztikák szerint javult ugyan, és már a középmezőnyben van, de egyáltalán nem meggyőző és túl sok gólt kapunk belőle, a hátrányok kivédekezése pedig közepes. Mindezekhez jönnek a fegyelmi problémák, továbbra is a fehérváriak szedik össze a legtöbb büntetéspercet a mezőnyben.

Ami pedig a legnagyobb gond, de évek óta visszatérő probléma, hogy a kulcsemberek nem képesek húzni a csapatot. Másképpen fogalmazva nincs EBEL-szintű első egy-két sora a Volánnak. A legjobb gólszerző, Sarauer és Courchaine 4-4 gólnál tart 13 meccsen, őket a 3-3 gólos Sofron, Bodo és Manavian követi. A sokáig 0 pontos Sarauer mostanra 9-ig jutott, ezzel ő a legjobb. Árnyalja a képet, hogy rá sem lehet stabilan számítani, pontjait 5 meccsen szedte össze, tehát 8 alkalommal sem gólt, sem gólpasszt nem tudott jegyezni. A 14 gólszerző játékos közül csak 8 tudott egynél többet lőni. Nincs senki a játékosok között, aki a meccsek legalább felén pontot tudott volna szerezni. A védelem nem tud eléggé hatékonyan segíteni a kapusoknak, akiktől néha szintén hiányzik az extra teljesítmény, ezt mindig nem is lehet elvárni. De tény, a Fehérvár kapujába találnak be a legnagyobb hatékonysággal az ellenfelek, a Volán kapusainak összesített védési hatékonysága 88,4%. A Ljubljanánál ez a mutató 88,52%, minden más klubnál pedig 90% feletti. Az is nyilvánvaló, hogy ez az adat nem csak a kapus produkcióját, de a csapat védekezési potenciálját is magába foglalja.

Nincs tehát olyan játékos, nincs olyan sor, amely a nehéz helyzeteken át tudná segíteni a csapatot. Ilyen körülmények között talán kevés kockázatot jelentene az, ha a fiatalok komolyabb jégidőt kapnának, ám ez nem történik meg, a szokásos EBEL-betegség ezúttal is felütötte a fejét, csak rövid epizódszerepek jutnak a saját nevelésű fiataloknak.

A minőségi ellenfelek önmagukban már nem jelentenek elegendő vonzerőt, a 10. EBEL-szezonban mást várna a közönség, amely egy részének szintén elveszett a bizalma. Minden türelem és megértés mellett – nyilvánvalóan áldatlan az a helyzet és nem a játékosokat, valamint a jelenlegi vezetőedzőt terheli érte a felelősség, hogy miután Tyler Dietrich a saját képére formálta a csapatot, elküldött és leigazolt mindenkit, akit tervezett, távozott, és a rajt előtt néhány héttel új edzőt kellett keresni, aki ráadásképpen néhány hónap alatt a negyedik karmester a gárdánál – összességében az a kép alakult ki a drukkerekben és az kívülről nézve is az mondható el, hogy egyelőre nem jó nézni azt, amit ez a csapat csinál a jégen. Nem szórakoztató, nem magával ragadó a Volán idei játéka, a meccsek összképe hovatovább a bemutatkozó szezon karakterjegyeit idézi fel. Az alapszakasz első negyedét követően jelenleg átlagban közel 600 néző hiányzik a lelátóról az előző év hasonló időszakához képest – amikor is szintén nem menetelt a csapat. Ez több mint 17%-os visszaesés.

ZNOAVS

De térjünk vissza a szerdai mérkőzéshez. Az ellenfél Znojmo EBEL-léptékkel nézve igazi nagyágyút igazolt. A Fehérváron is megfordult tavalyi MVP, Colton Yellow Horn Plzenből tért vissza rövid idő elteltével tavalyi klubjához. Érkezésével jelentősen nőhet a csehek tűzereje és gólszerzési potenciálja. Erre nekik is szükségük van, mivel eddig ők sem lehetnek nagyon büszkék a támadójátékukra. Az előző évadban a döntőbe jutó Znojmo, amelyik az elmúlt években termékeny arzenáljáról is ismert volt, jelenleg a 3. legkevesebb gólt szerezte a ligában.

Élénken élhet mindkét csapat játékosaiban kettejük fehérvári csatája, amelyre nem egész két hete került sor. Akkor egy jó első harmadot egy borzalmas, ám szerencsésen átvészelt második követett, de az utolsó 20 percben kiegyenlített a Znojmo, majd a hosszabbítást pillanatok alatt a maga javára döntötte el. Az elmúlt időszak alapján a csehek szerdán is esélyesebbnek tűnnek, de ne feledjük, a Volán legutóbbi győzelme egy négyes vereségszériát zárt le Bécsben, és most már újabb négy vereségnél tartanak Sofronék, tehát ideje van az újabb idegenbeli bravúrnak.

A lelkes fehérvári drukkerhad igazán megérdemelné, hogy a legutóbbi négy mérkőzés négy hazai veresége után legalább idegenben nyerjen ismét a csapat. Hátha a császárváros közelsége jó hatással lesz a mindenkire, és ezúttal ismét a mieink javára dőlhet el a csata. A legfontosabb azonban az lenne, hogy végre legyen néhány olyan játékos kék-fehér mezben, aki igazi vezérré válik, és megrántja a csapatot előre. Reméljük, elérkezett az a pillanat, amikor egyszerre többen is megtalálják azt a minőségi játékot, amelyre képesek, hiszen kivétel nélkül láttuk már őket remekül játszani, többre képesek egyénileg. Most azt kell bizonyítaniuk, hogy csapatként is.

“Vezetünk, és aztán hagyjuk, hogy az ellenfél átvegye az irányítást – dohogott a ligahonlapnak Benoit Laporte vezetőedző az utóbbi mérkőzésekre utalva. – Pedig magunknál kellene tartanunk a kezdeményezést. Ezen kívül túl sok ziccert hagyunk ki. Hidegvérűbbnek kell lennünk a kapu előtt, és a párharcokat meg kellene végre nyernünk. Ez jórészt fejben dől el. A legutóbbi nyolc meccsünkből hetet elvesztettünk, ráadásul úgy, hogy 40 percig jól játszottunk. A harmadik harmadban is meg kell tudnunk ismételni az első 40 perc teljesítményét.”

A Znojmo nagy visszatérője, Colton Yellow Horn így nyilatkozott a meccs előtt: “Nagyon jó ismét itt lenni. Az elmúlt remek idény emlékei még nagyon frissek bennem. Remélem, hogy ugyanott tudom folytatni, ahol abbahagytam tavasszal. Nagyon várom már az első znojmói meccsemet. Ismét a rájátszásba akarunk jutni, és jó hokit szeretnénk játszani. Egyik meccs olyan, mint a másik, persze a volt csapatának mindig bizonyítani akar az ember. De egyelőre most csak örülök, hogy ismét itt lehetek. Remélem, az első lépés jó lesz.”

Znojmo–Fehérvár 3-2

   

A legutóbbi 10 meccséből 9-edszer vesztett a Fehérvár, amely zsinórban 5. meccsén bukta el lőtt gól nélkül az utolsó harmadot. 

A Znojmo nagyon gyorsan vezetést szerzett, a 3. percben már zörgött a háló Hetényi Zoltán mögött. Amilyen gyorsan jött a cseh előny, szinte olyan gyorsan ment is, mert a 7. percben Kóger Dániel talált a kapuba. 1-1 után azonban újra a hazaiak következtek, a 43. évében járó szlovák világbajnok csatár, Peter Pucher köszönt be. 2-1-es hátránnyal mehetett a Volán pihenni.

A második játékrész elején ugyan kétszer is emberhátrányba került a magyar csapat, de ezt ezúttal a legkevésbé sem bántuk, mivel így sikerült az egyenlítés. Sofron korongszerzése után kapura húzott, lőtt, a kipattanót pedig Kóger vágta az üresen hagyott kapuba. A 29. percben 2-2-re állt a csata. Egész jó kis harmad volt ez, a magyar csapat többet lőtt kapura, és 40 perc után pontszerzésre állt Csehországban.

Aztán következett a harmadik harmad átka. A szezonban tizedszer is elbukta a Fehérvár a végjátékot, ez 14 mérkőzés alatt borzalmas mutató. Ráadásul az utolsó öt meccs mindegyikén az ellenfél nyerte a záró húsz percet, úgy, hogy a Volán gólt sem tudott lőni, ellenben kapott kilencet. Ezúttal is ugyanez történt, a Znojmo Cip 49. percben szerzett győztes góljával elvitte a három pontot, 3-2-re nyert.

Sarauer üres kapura sem tudott gólt lőni a végén

   

Znojmóban versenyképes volt a Volán. Ezért is kár, hogy pont nélkül tért haza.

Jiri Reznar (vezetőedző, Znojmo): Szerencsés győzelmet arattunk, de semmi nem fontosabb annál, mint hogy a három pontot itthon tartottuk. A Fehérvárnak sok nagy helyzete volt, közöttük létszámfölényesek is, ez a mi hibánk volt. Jó néhány alapemberünk hiányzott, a fiatalok szépen helytálltak.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár): Ezúttal versenyképesek voltunk. Megváltoztattuk a védekező harmadbeli játékot, és ezt a srácok egy kivétellel nagyon jól végre is hajtották. Az egyetlen ilyen hibából született meg a harmadik gól, de egyenlő létszámnál sokat fejlődött a védekező játékunk. A srácok ma igazi csapatként küzdöttek, együtt voltak, a támadások indításán is látszott, senki sem lép meg a koronggal, más lett ez a játékelem is. A végén Sarauer üres kapura nem tudott gólt lőni, majd egy fontos emberelőnyben két helyzetben sem sikerült betalálni, de nem ez volt a probléma. Két gólt szereztek ellenünk előnyből a csehek, tehát a kiállítások számának csökkentésén még mindig dolgoznunk kell, de úgy gondolom, hogy a játékunk pozitív irányba változik.

Forrás: hcorli.cz és fehervarav19.hu

EBEL, 3211 néző. Játékvezetők: Nikolic, Siegel, Gatol, Nothegger.
Schwarz: 93,9% (Nechvátal)
K
Hetényi: 90,3% (Rajna)
Reznícek, McMonagle, Hughesman, Bartos, Yellow Horn
1
Owens, Manavian, Courchaine, Maylan, Sofron
Sulák, Lakos, Spacek, Pucher, Cip
2
Sagert, #4577, Kóger, Sarauer, Bodó
Biro, Stehlík, Vodny, Da Costa, Györi
3
Szirányi, Szaller, Reisz, Kocsis, Vincze
Kaderávek, Csamango, Wronka, Seda
4
Szabó B., Orban, Vas, Sárpátki
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:40 ZNO PP Bartos Reznícek Da Costa
1-1 06:28 FHA Kóger Sarauer Szirányi
2-1 15:18 ZNO PP Pucher Sulák Lakos
2-2 28:11 FHA SH Kóger Sofron
3-2 48:39 ZNO Cip Pucher Vodny
31 Kapura lövések száma 33
6 Kiállításpercek 8

A Znojmo–Fehérvár góljai

   

Kóger Dániel szép gólokat lőtt, de nagyon csúnya találattal kaptunk ki.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum