A DAB még nem nyert a MAC ellen

   

Tavaly mind a hat összecsapást elbukták a dunaújvárosiak, idén is kikaptak már tőlük, egy győzelem a legjobbkor jönne a Gilbert-csapat számára.

A MOL Liga szombati mérkőzésén a MAC látogat a DAB otthonába. A liga legponterősebb magyar játékosának csapata játszik a második legponterősebb magyar játékos csapatával. Azari Zsolt 12 meccsen 22 pontnál jár, Nagy Krisztián 13 találkozón gyűjtött 18 pontot. Róluk is szól a szombati mérkőzés, de a jégkorong sokkal összetettebb sport annál, hogy két játékosra ki lehessen hegyezni egy-egy összecsapást, elvégre 20-22 percnél még Crosbynak sem jut több egy mégoly munkás meccsen sem. Ott van például Somogyi Balázs, aki sérülése után egyre jobban belelendül a játékba, utóbbi három meccsének mindegyikén gólt szerzett. Vagy a túloldalon Hruby Gellért, aki már 8 pontnál jár, egyre magabiztosabban mozog az ellenfél kapuja előtt és hihetetlen területeket képes bekorcsolyázni egy-egy shiftje alatt.

A MAC jelenleg a második, a DAB a hatodik helyen áll. A Kontinentális Kupán vitézkedő Miskolc hiányában a fővárosi csapat átveheti a vezetést a tabellán, míg a DAB számára a 26-26 pontos UTE és Fradi áll a célkeresztben. A MAC kifelé jön a gödörből, két utolsó meccsét magabiztosan nyerte a Galati és a Csíkszereda ellen, a Magyar Kupában pedig hosszabbításban győzött Újpesten. A dunaújvárosiak emlékezetes mérkőzésen verték 8-1-re a Fradit, a kupában a szívós Fehérvárt győzték le szűkebb különbséggel, de hasonlóan magabiztos játékkal.

A két csapat a Tüskecsarnokban már játszott egymással, akkor az eltiltásából visszatérő Terbócs harmadik harmadbeli duplájával nyert a MAC, Majoross Gergely vezetőedző a meccs utáni nyilatkozatában addigi legértékesebb győzelmeként értékelte a látottakat.

Szombaton Könczeire nem számíthat a budapesti szakember, aki az UTE ellen szedett össze két végleges fegyelmit. Továbbá egy légióscsere is történt a héten, a Csíkszeredában súlyos sérülést szenvedett Winston Day Chief pótlására a Miskolc előző évi nyerőemberét, Jon Boorast igazolta le a MAC Lengyelországból. Minden bizonnyal ő már jégre is lép.

A meccs kulcsa az lehet, hogy képes lesz-e feltörni a DAB a MAC védelmét, amely eddig reteszként zár, 13 meccsen 20 gólt kaptak, ami másfél gólt jelent meccsenként. A DAB kapuját már 30 alkalommal zörgették meg az ellenfelek, ez két és fél gólt jelent meccsenként átlagban. A DAB-nak akkor lesz esélye a győzelemre szombat este, ha ezen a mutatón változtatni tud.

DAB–MAC Budapest 6-5

   

Nagyon jó mérkőzésen heroikus küzdelemben tartott meg egyet a négygólos vezetéséből a meccset gyengén kezdő, de aztán fantasztikusan jégkorongozó DAB.

A DAB-ban felépült Kaszkov, a MAC-ból nem csak Day Chief, de Somogyi is sérülés miatt hiányzott, viszont bemutatkozott az újonnan igazolt Booras. A mérkőzés első harmadát a MAC uralta szinte teljes mértékben, ennek ellenére csak egygólos előnyt sikerült kidolgoznia a szünetig. Előbb Kovács Csaba lőtte át Duschek Dávidot közelről, emberelőnyben, majd a kaput megkerülő Kaszkov vette észre a csarnokból egyedüliként, hogy Bálizs Bence és a vas között mutatkozik egykorongnyi rés, a vajkezű orosz meg is találta. A harmad végén sokadszor zilálta szét a DAB védelmét a fővárosi csapat, ezt Mestyán már meg is büntette, erősen és jól találta el a korongot. 1-2-ről folytatódott az igen tempós meccs a szünet után.

A szépszámú közönség álmaiban sem gondolt arra, hogy a ránézésre gyorsabb MAC szinte atomjaira esik szét a második harmadra. 55 másodperc után egyenlített is a hazai csapat. Dansereau iramodott el egy védő harmadban szerzett pakkal, végigvitte minden védő mellett, a végén parádésan tálalt Cseter elé, akinek már csak az üres kapuba kellett vágnia a korongot. Megzavarodott a fehér mezes vendégcsapat, egyre több helyzetet és kontrát láthattunk a hazaiaktól, és a 26. percben Becze Tihamér is egyedül mehetett Bálizsra. A válogatott kapus majdnem hárított, de végül becsorgott a korong a kapuba. 3-2 után nagy erőket mozgósított a Majoross-legénység a gyors egyenlítés érdekében, de ez nem sikerült. Ráadásul minden MAC-támadásban benne volt a DAB-kontra lehetősége. A MAC ki nem kényszerített kiállításokkal nehezítette a saját helyzetét. Olyannyira, hogy Ozols fórból bombázott a kapuba, ezzel lett 4-2 az állás. A kétméteres Hruby Gellért nagyon aktívan dolgozott centerben előnyben. Ezúttal is biztosította társa számára a teljes kapustakarást. A meccsen a legszebb miskolci időszakát idéző Dansereau növelte a MAC gondjait a 40. percben. Egy újabb előnyt vert be parádésan a hosszú felsőbe. A vendégek természetesen nem adták fel a meccset, igyekeztek támadni, de ellenfelük nagyon összeszedetten hokizott. A MOL Ligában ritkán látható színvonalú és tempójú harmad volt ez, sok-sok látványossággal és csúcshokira emlékeztető momentummal.

dab-2016_17-csapatkep

Fotó: Mudra László (jkb.hu/MJSZ)

A MAC nagy elánnal kezdte a záró húsz percet, de a másik oldalon született újabb találat. Mátyásy Bence cselezte be magát, lövése lejött, de Nagy Márk ügyesen lőtte el az újabb lövésre még nem teljesen felkészült Bálizs mellett. Ahogy várni lehetett, nem volt vége a meccsnek a 46. percben, még négygólos DAB-előnynél sem. Amilyen parádés volt a második harmad, annyira izgalmas és szórakoztató a harmadik. A MAC nagy erőket mozgatott a folytatásban is. Két gyors emberelőnyös góllal vissza is jött 6-4-re, és még idő is volt. Escobedo és Kovács Csaba talált be. Ebben a periódusban a DAB nehezítette a saját dolgát kiállításokkal. Az 55. percben egy pillanatra elhallgatott a csarnok, Kovács Bronson lőtt a kékről Duschek kapujába egy alaposan megjáratott korongot. 6-5 után hihetetlen izgalmak következtek. A MAC mindent megtett az egyenlítésért, amire volt is számos alkalma, nem csak az újabb kiállítás alatt. Az utolsó percet kapus nélkül nyomták végig, az újvárosiak erejük végét járták, jobb híján tilosra vágták ki a korongokat. A taktikájukat siker koronázta, otthon tartották az összes pontot, 6-5-re megnyerték a szezon eddigi minden bizonnyal legjobb meccsét.

Ez volt az a csata, amely után mindkét csapatot három pont illetné meg, de az biztos, hogy az élet igazságos, a meccs nagyobb részében a DAB akarta jobban ezt a győzelmet, és rengeteget dolgozott érte. Az aréna felrobbant a lefújáskor, percekig éltették a sikerre évek óta kiéhezett dunaújvárosiak a csapatukat. Merthogy újra van sokra hivatott csapatuk, ez most már nem lehet kérdés.

Nagyon örülök, hogy ennyi ember előtt nyertünk

   

Külön öröm, hogy a DAB saját nevelésű fiatalja lőtte a győztes gólt a MAC ellen.

Lee Gilbert (vezetőedző, DAB): Az elején nem korcsolyáztunk megfelelően, nem dolgoztunk keményen, nem voltunk elég fizikálisak. A második harmad előtt elsősorban ezt kértem a srácoktól, akik ezt maximálisan végre is hajtották, ebből az ellenfél kiállításokat kapott, amikből szerencsére sikerült gólokat is szereznünk. Külön öröm volt Nagy Márk gólja, nagyon megdolgozott érte a fiatal sor, és mint a végén kiderült, óriási szükségünk volt arra a találatra. Sajnos a meccs vége felé a játékvezetők a kelleténél jobban beleavatkoztak a mérkőzésbe, több gyenge ítélet is volt, ami miatt nagyon szoros lett a vége, de úgy gondolom, hogy megérdemelten győztünk és nagyon örülök, hogy ezt ennyi ember előtt tettük. Ezúton is köszönjük a biztatást a lelkes szurkolóknak, az ő érdemük is ez a ma esti siker!

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Egy jó első és egy kiemelkedően jó harmadik harmad közt sikerült produkálnunk egy olyan tragikus másodikat, aminek vereség lett a vége. Ráadásul pont olyan játékelemekben voltunk rosszak, amikben eddig kiválóan teljesítettünk. Nagyon büszkék voltunk a védekezésünkre öt az ötben, ahogy az emberhátrányos védekezésünkre is, ebből most egyik sem működött jól. Nyilván hat kapott góllal ritkán fogunk mérkőzést nyerni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az alapszakasz lényege tulajdonképpen, hogy a saját játékunkat élesítsük és a többi ellenfél ellen olyan stratégiákat tudjunk kidolgozni és megvalósítani, amik majd az igazán fontos részeknél sikerre vihetnek minket. Ez ennek egy újabb állomása volt, azt hiszem, fontos tapasztalatokkal gazdagodtunk. Ezek közül a legfontosabb az, hogy csak a saját játéktervünk szerint tudunk hatékonyak lenni, ahogy ettől eltérünk és nem vagyunk taktikailag fegyelmezettek, sőt ha a kiállítások terén sem tudunk fegyelmezettek lenni, akkor minden összeomlik és akár négy gólt is kapunk egy harmad alatt.

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 1000 néző. Játékvezetők: Wolf, Mayer, Soltész, Pálkövi.
Duschek: 90,6% (Lajcs)
K
Bálizs: 82,4% (Zaka)
Ozols, Hruby, Dansereau, Cseter, Azari
1
Escobedo, Pozsgai, Booras, Bödök, Jubinville
Pfeil, Ölander, Becze, Borbás, Kaszkov
2
Kovács B., Vokla, Nagy K., Keresztury, Terbócs
Lencsés, Ladigin, Németh, Szepessy B., Léránt
3
Ruikka, Mestyán, Silló, Nagy G., Kovács Cs.
Lévai, Tanka, Mátyásy, Odnoga, Nagy M.
4
Lakatos, Roczanov, Tóth R., Schmál
Lee Gilbert, Strenk Hunor
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:26 MÚB PP Kovács Cs. Keresztury
1-1 06:19 DAB Kaszkov Borbás Ölander
1-2 17:00 MÚB Mestyán Silló Nagy G.
2-2 20:55 DAB Cseter Dansereau Azari
3-2 25:38 DAB Becze Borbás
4-2 37:29 DAB PP Ozols Cseter Dansereau
5-2 39:01 DAB PP Dansereau Cseter
6-2 45:41 DAB Nagy M. Mátyásy Odnoga
6-3 49:32 MÚB PP Booras Escobedo Jubinville
6-4 52:43 MÚB PP Kovács Cs.
6-5 54:45 MÚB Kovács B. Nagy G. Pozsgai
34 Kapura lövések száma 53
22 Kiállításpercek 12
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum