Újra rangadó az örökrangadó

   

A Ferencváros és az Újpest hosszú idő után egyszerre tartozik megint az élmezőnybe, ami tovább emeli az egymás elleni párharcok amúgy sem kis tétjét.

A Ferencváros a MAC otthonában kezdte a szezont, és bár kikapott, rögtön az első mérkőzésen világossá tette, a nyári erősítések nemcsak papíron tűntek annak, a jégen is beváltak. Az egygólos idegenbeli vereséget ugyan egy hosszabbításos újabb követte hazai jégen a Brassó ellen, de utána fordult a kocka, és az apróságok, amik addig pontokat vettek el tőlük, innentől az ő javukra billentették a mérleg nyelvét.

A ligaújonc Belgrádot 10-2-vel küldték haza a zöldek, a DAB-ot szorosan verték, majd hibátlan romániai túra következett, ami jelezte, hosszabb távon is képesek tartani a tempót, a sorozatterhelést is jól bírják, és idegenben sem ijednek meg az árnyékuktól. Mindennek eredményeként már vezették is a tabellát, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Jelenleg a MAC mögött a második helyen állnak, a DVTK, DAB, UTE hármas előtt.

A csapat ötmeccses veretlenségi szériát fut, ezzel együtt sokszor hajszálon múlt a siker, jól jelzi ezt, hogy ötször is egyetlen gól döntött, egyszer hosszabbításban, a Brassó ellen pedig úgy nyertek kettővel idegenben, hogy az utolsót üres kapura ütötték, létszámhátrányban. Kedvenc eredményük a 3-2, három ilyen is volt már, de ez is a csapat erejét jelzi, hiszen ennyi lőtt góllal már lehet meccset nyerni. Ráadásul az idei MOL Ligában az eddig látottak alapján a mezőny legnagyobb részére a szoros végkimenetelű mérkőzések a jellemzők.

A házi kanadai táblázat elejét a légiósok vezetik, közéjük ékelődik be a harmadik helyen Szappanos Dávid, akire viszont eltiltás miatt ma nem számíthat Greg Lindqvist. A tehetséges csatár repülőrajtot vett, hét meccsen nyolc pontot gyűjtött, régi formáját idézve, hiánya érzékeny veszteség lehet a rangadón. Jereme Tendler hozza, amit a tavaly látottak alapján elvárhattak tőle a szurkolók, az új igazolás Tommy Sumi kiválóan egészíti ki őt, ezt a hármast követi a Schwindt, Hietamaki, Dubek trió.

Nagy kérdés, hogy Szappanos hiányában hogyan rakja össze az első két sort a szakvezetés. Variációs lehetőségek vannak bőven, hiszen Tendler és Sumi mellett először Kiss kezdett, aztán Szappanos váltotta őt, de legutóbb ismét megcserélte kettejüket a mester, az utóbbi két meccsen Kiss volt az első soros. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy az Újpestet is megjárt egykori dunaújvárosi csatár ismét a két légióssal kezd, Rafaj pedig Dubekkel és Gágyorral a második sort alkothatják. De az sem lenne váratlan Lindqvisttől, ha az alkalomhoz illően valami egészen újjal kísérletezne.

Az UTE sem könnyű falattal kezdte az idényt, a szezonnyitón a címvédő otthonába látogatott, ahol kis különbségű vereséget szenvedett. Ezt követően ellentmondást nem tűrően lépte le a Brassót, elpáholta a belgrádiakat, majd egy nagyobb pofonba szaladt bele hazai pályán a MAC ellen. De abban a meccsben is több volt, ha az első harmadban kidolgozott ziccerekből eltalálják a kaput, talán minden másképp alakul. Nagy erényük a liláknak, hogy a pofonból rövid idő alatt felálltak, ők is közel voltak egy hibátlan romániai túrához, de a harmadik meccsen a Brassó útjukat állta.

Összességében tehát azt mondhatjuk, az UTE sem kezdett rosszul, de az útjukat egyelőre nagyobb hepehupák tarkítják, mint pénteki ellenfelükét. Náluk a ponttáblázaton nagy a törés, a csapat többi része egyelőre még nem találja az utat az első sor teljesítményéhez hasonlóan eredményes játékhoz. A Benk, Frolík, Hebar trió összesen 31 pontot hozott össze, annyit, mint a többi 13, legalább egy ponttal rendelkező játékos együttvéve. Az mindenesetre érdekes, hogy ma már közel sem sima az út az EBEL-keretből a MOL Ligát dominálni tudó játékossá válásig – amilyennek most Benk Andrást láthatjuk –, ha nincs a helyén minden fejben és testben, könnyű beleszürkülni a mezőnybe, jól látható ez más csapatok fehérvári igazolásainak teljesítményén is. Ez mindenképpen arra utal, hogy a MOL Liga töretlenül fejlődik tovább.

FTCUTE 151113

Fotó: Claus János

Érdemes vetni egy pillantást a kapusokra is. A korábban a magyar válogatottba is meghívott Peter Sevela statisztikáit tekintve nem magaslik ki úgy a MOL Liga mezőnyéből, mint régen, de az biztos, hogy nagyon komoly tartást az idén a zöldeknek. A hálóőr meccsenként 2,4 gólt kap, 92,4%-kal véd. A túloldalon Ales Sila mutatói valamivel rosszabbak: 2,7 és 91,5%. Mindez meglátszik a kapott gólok számán is, a lilák védelme 20, a zöldeké 17 gólt hozott össze.

A támadás rendben lévőnek tűnik mind a két oldalon, a hazaiak 28, a vendégek 25 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját, ebből két gólt magyaráz a Belgrád elleni 10-2, illetve 8-1. Ha ezt a két meccset nem számoljuk, a Fradi gólaránya 18-15, az Újpesté 17-18. Mindez arra utal, hogy bár mindig mindenen van mit javítani, itt is és ott is a védelmek összerakása lehet az első számú házi feladat, amit a lehető legjobban meg kell oldani.

A Fradinak van miért visszavágni az UTE-nak, amely a tavalyi három pesterzsébeti meccsből kétszer távozott győztesen, az összesített gólkülönbség 10-9 volt a javukra. Igaz, a 9 Megyeri úton megszerezhető pontból a Fradi is elhozott négyet, tehát ők sem panaszkodhattak. Ez a rangadó mégis más lesz, mint az elmúlt években rendezettek bármelyike, hiszen bár a két legnagyobb hagyománnyal rendelkező hokiklub csatája mindig speciális eseménynek számított, idejét sem tudjuk már, mikor fordult elő utoljára, hogy mindketten egyszerre ostromolják eséllyel az élmezőnyt. A mérkőzés este hat órakor kezdődik Pesterzsébeten, az M4 Sport élőben közvetít. A beléptetéssel, a biztonsággal, a rendezéssel kapcsolatos minden fontos tudnivalót megtalálnak itt és itt.

Greg Lindqvist (vezetőedző, Ferencváros): “A magyar jégkorong legnagyobb hagyományokkal rendelkező mérkőzésére kerül sor péntek este. Mindannyian tudjuk, ez az igazi derbi a magyar hokiban, erre ferencvárosiak és újpestiek is kettőzött erővel készülnek. Ráadásul régen volt olyan, hogy mind a két csapat ennyire a mezőny elején lett volna egyszerre. A MOL Liga nagyot lépett előre, ebben az idényben nincsenek könnyű meccsek, mindig meg kell szenvedni a győzelemért, akárki is legyen az ellenfél, nem lehet csak a korcsolyát kiküldeni a jégre.

Az UTE tavaly sem volt rossz csapat, de sokat erősödött, tapasztalt játékosok érkeztek, mint Benk, Sikorcin, Hebar vagy Frolik. A játékosaik igen jó elegyét adják a tapasztalatnak, az erőnek és a sebességnek. Mind a ketten egy jó túrán vagyunk túl, hogy magunkról is beszéljek, ötmeccses nyerő szériában vagyunk, amelyet természetesen szeretnénk tovább nyújtani. Tudjuk, hogy ehhez minden meccsen legalább 110%-ot kell nyújtanunk, ennek szellemében készülünk. Minden ütközést, támadást, apró kis megmozdulást végig kell vinni, le kell zárni megfelelően, ha nem tesszük, azonnal elveszítjük a korongot, visszatámadnak, és kész a baj. A motivációval nem lesznek gondok, mindenki pontosan tudja, milyen párharc következik. Keménységet, fegyelmezettséget, elszántságot várok a játékosaimtól. Természetesen az nem segít, hogy Szappanos az eltiltása miatt nem játszhat, de ezzel együtt kell élnünk, nélküle kell megoldanunk a feladatot.”

Szilassy Zoltán (UTE, vezetőedző): “Nem rajtoltunk rosszul. Hiányérzetem persze van, a Miskolc ellen volt egy kétperces kihagyásunk, az a meccsbe került, a MAC-meccsen ötgólos különbség volt, de lehetett volna szorosabb is, ha nem kezdünk gyengén – ahogy a Brassó ellen is, de ők nem használták ki ezt úgy, mint a MAC –, és ha jobb a helyzetkihasználásunk. De alapjában véve jó az utunk, és jobb is lesz ez még. Nagyon hosszú a szezon, erősek az ellenfelek, kiegyenlített a liga. Semmiből nem lehet kiindulni, a napi forma dönt, bármikor bárki bárkit megüthet, ezért mindig egy meccsben gondolkodunk. Magunkat fejlesztjük, az a legfontosabb, hogy mindenből tanuljunk, az edzéseken, a meccseken mindig van hová fejlődni. Fontos, hogy ez sikerrel is párosuljon, de veretlenül nem nagyon lehet egy hónapon sem végigmenni. Hét meccsen csináltunk tizenkét pontot, ez lehetett volna tizenhat is, de Erdélyből elhoztunk hatot, ami nem rossz. Mindig előre kell nézni. Sokszor mondtam már, hogy a győzelem sok mindent eltakar, a vereséget sokkal jobban kiértékeli és analizálja az edző, ezekből sokat lehet tanulni.

A felkészülés szempontjából szakmailag nincs különbség abban, hogy a Fradival játszunk, a Galaccal vagy a Volánnal. Azonban ez a derbi, azt kell tudni e két klub történelméből, hogy a szurkolóknál kiemelt jelentősége van minden Ferencváros–UTE meccsnek. Tabellafüggetlen a rangadó, most ráadásul markánsabb mindkét csapat, mint az utóbbi években. Ezt az emóciót használni kell edzői szempontból, de szakmailag ugyanúgy elemezzük ki a Fradit, mint a többi ellenfelet, mit csinálnak a meccseken, mik az erős, a gyenge oldalaik, mik a mi erősségeink, hogy tudunk a réseiken átmenni. Nagyon meleg szívvel, de hideg fejjel kell ezt a mérkőzést kezelniük a játékosoknak. Természetesen örülnék, ha nagyon sok szurkoló lenne mindkét oldalról a lelátón, jó kis szurkolással.

Ez egy kiváltság, hogy te újpesti vagy, a másik fradista, és játszhatsz egy ilyen meccset. Nyilván lehet egyszer egy ilyen párosítás a MAC–DVTK vagy keleti rangadóként a Miskolc–Debrecen, de ezekhez el kell telnie 50-100 évnek, hogy olyan minőségű párharcok legyenek, mint egy Fradi–Újpest. Arra mindenki büszke lehet, néző és játékos, hogy egy ilyenen részt vehet.”

Ferencváros–UTE 3-2

   

A szezon első örökrangadója fordulatos csatát hozott, melyből a hazai jégen játszó FTC jött ki jobban.

Az örökrangadó negyedórás késéssel indult, a bemelegítés során Erdélyi Tamás betört egy plexielemet. A csapatok ennek ellenére jó tempóban kezdték a meccset, de az első percek rohamai után csökkent az iram. A harmad közepén viszont egy váratlan villanás után megszületett az első gól. A 12. percben Rafaj a piros vonaltól megindult, senki nem állta útját, ő pedig belőtte a botos felső sarokba. Az FTC vezető találata után majdnem újabb esett, Gágyor ziccerét Sila védte mamuttal. Két perccel később Dömötör Róbert magas bottal való játéka miatt emberhátrányba került az UTE, amit kivédekezett. A játékrész hajrájában Jaborník botja eltalálta Hebar arcát, fordult a kocka, UTE-előny következett. A lila-fehérek erőre kaptak, habár az előnyt kihagyták, a kiegészülés után Gröschl lövését még védte Sevela, viszont a kipattanót Sikorcin kapásból belőtte, ezzel egyenlített az UTE.

A második harmadot onnan folytatták a felek, ahonnan az elsőt abbahagyták. A nyílt csatából az újpestiek jöttek ki jobban, a 26. percben Benk lőtte be a korongot a ferencvárosi kapuba. Két percre rá Csányi bottal lökte Schwindtet, az FTC nem tudott jelentősebb akciót kialakítani 5 a 4 ellen, viszont Dömötör kiállításával 5 másodperc erejéig kettős emberelőnybe került a hazai csapat, majd az utóbbi emberelőnyt Sumi bedobópontról eleresztett lövésével kihasználta, ezzel egyenlített az FTC. A meccs felpörgött, a 35. percben Dósa szabálytalankodott Hardi Richárddal, ezért kétperces büntetést kapott. A kivédekezett újpesti emberhátrányban Benk kiugrott, Sevela védett. A harmad hajrájában megint a ferencvárosi kapusnak akadt több dolga, az egyik újpesti akció során négyszer is védett gyors egymásután.

A záró játékrész 91. másodpercében Kiss Dániel akadályozásért 2 perces büntetést kapott, amihez egy 10 perces fegyelmi is párosult. A kivédekezett újpesti hátrány után 44. percben Papp Csaba hátulról palánkra lökte Tóth Gergőt, a jelenet után kisebb tömegjelenet alakult ki. A lila-fehérek felálltak 5 a 4 ellen, de Sevela vezetésével állták a rohamokat a ferencvárosiak. A csapatok próbálták döntésre vinni a mérkőzést, az 51. percben Frolík lövését védte hatalmas bravúrral Sevela, majd az ellentámadásnál Hegyi szabálytalankodott. A hatodik ferencvárosi emberelőny is kihasználatlan maradt, ellenben a kiegészülés pillanatában Dubek vezetéshez juttatta a Ferencvárost. Nem sokkal később újra betaláltak a zöld-fehérek Sila kapujába, ám az még előtte elmozdult, így videobírózás után érvénytelenítették a gólt. A hajrában Szilassy Zoltán időt kért és lehozta Silát, hiába. Az FTC 3-2-re nyert, ezzel újra vezeti a MOL Liga tabelláját.

Szakács Ferenc, edző, FTC: ”Az UTE elleni rangadókon nem sok gól esik, most mi jöttünk ki jobban belőle. Megvan a 3 pont, a fiúk meghajtották a végét, sportszerű küzdelem volt. Nagyon szépen köszönjük a szurkolóinknak a biztatást. Minden mérkőzésen izgulunk, de most pengeélen táncoltunk, a játék kiegyenlített volt a második harmadig, a harmadik játékrészt megnyomtuk, meglett az eredménye.”

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: “A kezdésünk nem volt rossz, de az első harmad közepén visszaültünk. Volt 3 offenzív zónában történt kiállításunk, ez nem fér bele. 2-2-nél úgy éreztem, az a csapat nyer, amelyik a harmadik gólt lövi. Nem volt normális játékunk a harmadik harmadban, a másodikban el kellett volna döntenünk a mérkőzést. Az egyszerű játékokat kérjük szüntelenül, pont oxigénhiányos állapotban hozunk rossz döntéseket.”

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 521 néző. Játékvezetők: Babic, Kincses, Váczi, Bedő.
Sevela: 94,3% (Soós)
K
Sila: 90,3% (Ágoston)
Schwindt, Hietamaki, Sumi, Tendler, Rafaj
1
Nagy N., Gröschl, Dömötör, Pichler, Turbucz
Jaborník, Erdélyi, Dubek, Gágyor, Kiss Á.
2
Huba, Dósa, Benk, Frolík, Hebar
Gerencsér, Lengyel, Hardi, Fliszár, Németh
3
Hegyi, Kiss D., Sikorcin, Tóth, Csányi
Egyed, Üveges, Inglis, Farkas, Papp
4
Szalma, Garbacz, Nemes, Pápa, Virág
Greg Kjell Lindqvist, Szakács Ferenc
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 11:34 FTC Rafaj Sumi Tendler
1-1 19:05 UTE Sikorcin Gröschl Nagy N.
1-2 25:13 UTE Benk Hebar
2-2 30:36 FTC Sumi Rafaj Tendler
3-2 52:44 FTC Dubek Jaborník Kiss Á.
31 Kapura lövések száma 35
6 Kiállításpercek 22

Az FTC–UTE galériája

   

Az FTC–UTE videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum