Hazai veretlenségét védi az Újváros

   

A Dunaújváros és a Belgrád ismeri egymást, legutóbb vasárnap találkoztak, akkor csak a meccs végén tudták döntésre vinni a dolgot a sokat fegyelmezetlenkedő DAB-osok.

Negyedik dunaújvárosi mérkőzésükre készülnek az Acélbikák és szurkolóik, a Belgrád ellen egyértelműen a hazai veretlenség megőrzése a cél. Kezdésként a Titánokat győzte le a DAB 5-2-re, majd a Galatit múlták felül, legutóbb pedig a gyengélkedő Debrecent küldték haza 4-0-val. Pénteki ellenfelük a Belgrád lesz, akivel öt napja játszottak utoljára a szerb fővárosban.

A DAB jól kezdte a szezont, hat meccsen 12 pontot gyűjtöttek, a negyedik helyen állnak a tabellán. Eddig többnyire a mezőny gyengébbik felével találkoztak, de máris feltűnő, hogy mennyit javult a csapat védekezése. Hat meccsen 13 gólt kaptak, hol van ez a tavalyi 3,5 gólos meccsátlaghoz képest! Elöl sincs probléma, 21 lőtt góljukra nem lehet panasz. A DAB azon csapatok közé tartozik, amelyben a magyar játékosok viszik a prímet. Bár a házi kanadai tabellát Keegan Dansereau vezeti, mögötte szorosan ott van Azari Zsolt csapatkapitány és Becze Tihamér, a második sor ásza. Feltűnő a közel kétméteres, 21 éves bekk, Hruby Tamás ponterős játéka, hat meccs után máris négynél jár, tavaly az egész szezonban szerzett ötöt. A csapat sikerének másik titka Duschek Dávid megbízható teljesítménye. A miskolci nevelésű hálóőr átlagban két gólt kap meccsenként, védési hatékonysága 93,8%, a nála két meccsel kevesebbet védő Arany Gergely mögött második a kapusok rangsorában.

Hat mérkőzés után is 0 pontos viszont az újonc HK Beograd – de eddig egyáltalán nem reménytelen az összkép. A rajtnál majdnem sikerült megcsípniük az első pontot vagy pontokat a Csíkszereda ellen, mindössze 15 másodpercen múlt ez. Három egyértelmű vereség követte azt a mérkőzést, a Brassó Belgrádban, a Ferencváros és az UTE Budapesten nem hagyott kétséget a győztes kiléte felől. A viszonylag későn felvett és a felkészülést még később kezdő belgrádiak játékában azonban pozitív változások figyelhetők meg, a négy legutóbbi kiírás két győztese ellen úgy szaladtak bele két 3 gólos vereségbe, hogy közben reális esélyük volt a jobb eredményre. Látszik, hogy a csapat napról napra, hétről hétre fejlődik. A fejlődés lemérésére most különleges alkalom kínálkozik, hiszen az előző vasárnap hazai jégen fogadott Dunaújváros vendégei lesznek.

160204_125_resize

Fotó: Mudra László (DAB)

Az első idegenbeli túrára még nem utazhatott a csapattal Alekszej Trifonov kapus, mivel vízumproblémái voltak. Van reális esélye annak, hogy erre a túrára is Arsenije Rankovic és Fehér Jovan jön kapusként. Egyelőre még harcképtelen a szlovén David Sefic, akivel pedig az első támadósor lehetne izmosabb.

A csapat legnagyobb értéke eddig egyértelműen Hugo Turcotte. A kanadai csatár meccsenként több mint egy pontot lapátol össze, és ezt nagyon megbízhatóan teszi, csak az UTE ellen nem csinált pontot. 5 gól és 2 gólpassz a termése, és a találatait is viszonylag egyenletesen osztja el, az UTE mellett a Csíkszeredának nem tudott betalálni, mindenki másnak igen. Egyelőre csapata minden második gólja az övé. Ha hozzávesszük, hogy egy mínusz 25-ös gólkülönbségű csapatban –3 a plusz-mínusz mutatója, érezhető, hogy tényleg szinte a hátán viszi a HKB-t. Mellette a DEL2-t is megjárt Nemanja Vucurevic és a csapatkapitány Dimitrije Filipovic emelkedik még ki, ők is hozták az előzetes várakozásokat, a csapat legeredményesebbjei között vannak. Csalódás viszont Samir Saliji szereplése. A rendkívül tapasztalt szlovák csatár 1+2-nél jár, a vele egy sorba nevezett Vucurevic és Filipovic is termelékenyebb nála. Egy légióstól azt várják, hogy húzza a csapatát, ő ennek eddig kevéssé tudott megfelelni.

A belgrádiak jobb szerepléséhez arra van szükség, hogy határozottabbak legyenek a kapuk előterében, stabilizálják a védelmet, és legyenek még játékosok, akik fel tudnak nőni Turcotte-hoz, Filipovichoz és Vucurevichez. Fontos lépés volt a kanadai Mike Wills leigazolása a védelembe, de hogy beválik-e, azt csak később lehet eldönteni, az eddigi egy meccs kevés volt ehhez. Hogy mekkorát lépett előre a társaság az elmúlt egy hétben, arra magunk is nagyon kíváncsiak vagyunk.

Lee Gilbert (vezetőedző, DAB): A belgrádiak az egyik legkeményebben dolgozó csapat, mindenkinek a lehető legjobbját kell kihoznia magából ellenük, ha le akarja győzni őket. Nekünk különösen a szabálytalanságok elkerülésére és a csapatként nyújtott védekezésre kell ügyelnünk. A sorok összeállításáról csak délután fogok dönteni.

Dunaújváros–HK Beograd 4-3

   

Hetedik nekifutásra sikerült a pontszerzés a belgrádiaknak, akik nagyon sokat tettek a jó eredményért Dunaújvárosban.

Jól kezdődött a meccs az Acélbikáknak, akik Dansereau 11. és Azari 17. percben szerzett emberelőnyös góljával kényelmes előnyre tettek szert. Talán túl kényelmesre is, mert innentől kezdve mintha befékeztek volna, és ezzel tálcán kínálták a lehetőséget a belgrádiaknak a gólszerzésre. Ők pedig köszönték szépen és éltek ezzel, így Azari gólja után másfél perccel Turcotte szépített, majd újabb alig több, mint egy perc múlva Árvay ki is egyenlített, ezzel meglepő döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok. A szünet után folytatódott a hazaiak körülményeskedése, a belgrádiak pedig játszották, amit tudnak. Nem volt nagyon magas színvonalú a mérkőzés, a vendégek pedig megérezték, hogy van keresnivalójuk, és éltek az egyik lehetőségükkel, Turcotte 38. percben lőtt második góljával már náluk volt az előny.

A harmadik harmadban sokáig az történt, amit a belgrádiak szerettek volna. A nagyon lassú és borzasztó körülményes hazaiak szinte semmi veszélyt nem jelentettek Arsenije Rankovic kapujára, a vendégek tördelték a játékot, és gyors megugrásokkal próbáltak operálni. Jellemző volt a játék képére, amikor Becze a kapu bal oldalánál gólhelyzetben kapta a korongot a túloldalról, ő azonban lövés helyett a pakkot dédelgette addig, amíg odaértek a védők és leszerelték. A vendégek Turcotte kiállítását is simán átvészelték, amikor az 55.percben szinte a semmiből kaptak gólt. Németh Péter lépett ki középen, és távolról lőtt, a korong pedig beakadt a hálóba. Ezt követően szinte egy csapásra feléledtek a dunaújvárosiak, ritmust váltottak, és beszorították a szerbeket a kapujuk elé. Filipovicék szinte a fülükön vették a levegőt, de hősiesen kihúzták a harmad végéig, ezzel biztossá vált, hogy hetedik meccsén pontot fog szerezni az újonc. A hosszabbításban ide-oda játék alakult ki, a legnagyobb helyzet a hazaiak oldalán maradt ki, két piros mezes csatár ugorhatott ki a koronggal, de nem sikerült megoldaniuk az egyszerűnek látszó feladatot, a passzba bele tudott érni Rankovic kapus.

Jöhettek a büntetők, amelyek sorát Turcotte kezdte. Kihagyta, a másik oldalon Azari belőtte. Filipovic lövése elkerülte a kaput Duschek közreműködésével, Becze pedig hozta a meccs alatti formáját, Rankovicba cselezte a helyzetet. Saliji belőtte a magáét, ezzel megmaradt az esély belgrádi oldalon, de Dansereau is sikerrel járt, lövésével az Acélbikáké lett két pont, a HK Beogradnak be kellett érnie eggyel.

Lee Gilbert (vezetőedző, DAB): Az első harmad után elhittük, hogy már megnyertük a meccset, és mentálisan leálltunk. Ez csaknem megbosszulta magát. Nagy erény viszont, hogy sikerült újra felpörögni és fordítani. A tanulság: minden meccs az utolsó dudaszóig tart.

Christer Dreberg (vezetőedző, HK Beograd): Az első harmadban elaludtunk, de a második húsz percben mindent beleadva sikerült fordítanunk. Kis szerencsével akár a győzelmet is megszerezhettük volna, de a két pontra is mindvégig esélyünk volt. Elégedetlen így sem lehetek, mert megszereztük a MOL Ligában az első pontunkat.

(Az interjúk forrása: nso.hu)

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 500 néző. Játékvezetők: Varjú, Wolf, Kis-király, Juhász.
Duschek: 91,4% (Lajcs)
K
Rankovic: 92,7% (Stepanovic)
Hruby, Pfeil, Dansereau, Cseter, Azari
1
Brkusanin, Árvay, Filipovic, Turcotte, Saliji
Lévai, Ladigin, Becze, Nagy, Rubin
2
Crnogorac, Wills, Vucurevic, Kerezovic, Novakovic P.
Lencsés, Horváth, Szepessy B., Odnoga, Tanka
3
Anic, Novakovic U., Zwick, Vukicevic, Szabados
Mátyásy, Pál, Németh, Borbás, Léránt
4
Podunavac, Terzic, Bjelogrlic, Glavonjic
Lee Gilbert, Strenk Hunor
E
Christer Dreberg, Nemanja Jankovic
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:14 DAB Dansereau Cseter Azari
2-0 16:56 DAB PP Azari Dansereau Cseter
2-1 18:21 BEO Turcotte Filipovic Saliji
2-2 19:36 BEO Árvay Filipovic Brkusanin
2-3 37:40 BEO Turcotte Árvay
3-3 54:21 DAB Németh Léránt Borbás
4-3 65:00 DAB GWS Dansereau
55 Kapura lövések száma 35
6 Kiállításpercek 14
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum