Spiller Goalie Arany Gergely, Quick és Brodeur

   

Az alábbiakban a takarásból leadott lövésekre adott “kapusválaszokat” boncolgatom kicsit.

Ezeknek a szituációknak az elemzése az egyik fő területem, azoknak az NHL-es, AHL-es és WHL-es kapusoknak, illetve edzőiknek küldöm el, akikkel kapcsolatban vagyok, és nyaranta együtt dolgozhatok velük.

Abban többé-kevésbé mindenki egyetért, ha a kapus jól látja a lövést, nincs előtte takarás, nem nyúlnak bele a lövésekbe, akkor a mostani NHL-es kapusok ? vagy talán bármelyik topligában ? az ilyen kísérletek 98 százalékát kivédik. Viszont ha takarás van, akkor a hárítási esély csökken, nem is kicsit, nagyon. Az általam elvégzett közel 50 000 NHL-es lövés kielemzésével elmondható, hogy ? ha megfelelő helyen áll a kapus csapattársa blokkolni ?, a takarásból leadott lövések döntő részénél a korong NEM megy el keresztbe a blokkoló társ előtt, hanem mellette. Azaz egy balkezes játékos lövése a blokkolni igyekvő mezőnyjátékos testének jobb oldala mellett halad el. Ergo a kapusnak arra az oldalra kell kihajolnia, ahonnan a lövés várható. Balkezes játékos esetén jobbra, jobbkezes játékos esetén balra.

Akkor van gond, ha a blokkolni igyekvő nem jó sávban áll, és a korong el tud menni előtte keresztbe, vagy éppen elhúzzák előtte, és szabadon jöhet a kísérlet. Az általam kielemzett 50 000 NHL-es, takarásból leadott lövést felosztottam zónákra, és nagy valószínűséggel meg lehet mondani, hogy például egy adott területről egy balkezes játékos döntő részben a kapu melyik részét veszi célba. Sőt, vannak játékosok, akiknek kimondottan vannak kedvenc célpontjaik, ha itt vagy ott várják őket blokkolni igyekvők. Blokkba nem akarnak lőni, mert akkor könnyedén le lehet fordulni, és ellentámadást vezetni.

Az ilyen jellegű elemzéseket küldöm el heti rendszerességgel a tengerentúli kapusoknak, edzőiknek.

Arany G MACMIS

Fotó: Mudra László (MAC)

És nézzünk három konkrét példát!

Először Arany Gergely, a MAC kapusa miként reagál a DVTK elleni szeptember 15-i találkozón Leppanen találatánál.

A videón 4:16-nál indul az akció, és a 4:50-es, illetve az 5:00-s visszajátszásnál jól lehet látni, hogy a bal kezes Leppanen lövésénél Gergely nem jó irányba néz ki a takarásból, és visszakapja a korongot a botos kesztyű oldalára. A kapusnak fel kell mérnie, hogy a lőni igyekvő bal- vagy jobbkezes. Leppanen balkezes, így nagyobb a valószínűsége, hogy a botos oldalt veszi célba. Így is lett.

Amúgy nagyon jó a lövés, jó (kapus szempontból gusztustalan) helyre megy. Apró trükk, másik irányba kell kinézni, és a fiatal MAC-kapus ezeket nagyobb százalékkal háríthatja majd. És még valami, a kapus és a mezőnyjátékosok mindig beszéljék meg, hogy a kapus hova kéri a blokkot, melyik oldalra. Abszolút nem baj, ha kapusedzésekre lejárnak a csatárok és a védők is, ahol jól át lehet beszélni, ki hova helyezkedjen bal-, illetve jobbkezes lövő esetén.

És a MAC-DVTK gólösszefoglalója:

Nézzünk két csúcskapust, Jonathan Quicket és Martin Brodeurt! Ők hogyan csinálják?

Quick a Világkupán mutatta be ezt a védést. A harmad vége előtt jön egy lövés balkezes játékostól, a védő kicsit takar. Mivel balkezes a lövő és a védő jó sávban áll (ezt is meg kell tanulnia a védőnek, hogy ne legyen kapus, ne középen álljon), ezért a korong a védő teste mellett jobbra fog eljönni. Quick kivár, és a lövés pillanatában egy kicsit elmegy a botos oldalra, így relatíve könnyedén hárít. Ha a szituációban a védő bénázott volna, akkor ebből akár gól is születhetett volna, például a lepkés oldalra el tudja lőni a csatár. De nem így történt. A védő is jó helyen volt, Quick pedig olvasta a játékot: balkezes, védő jó helyen, akkor csak botos oldalra jöhet a kísérlet.

És a kedvenc takarásos szituációm egy legendától, Brodeurtól. Ahogy Martin védett, az valami csoda volt. Nem vele mutatják be, hogyan kell slide-olni, mamuton csúszni, hogyan kell felfeküdni a vasra, nem volt butterfly-stílusban, viszont amit lehetett, megnyert, mert sakkpéldával élve, két-három lépésre előre tudta, mi fog történni. Az ütőkezelése pedig forradalmasította a kapusjátékot, de ez most példánknál nem számít. A lényeg: a Win (Győzelem) mutatóban mindent vitt.

A felvétel nem friss, de tanulságos. Brodeur felméri, hogy a hátvéd balkezes. Azaz merre kell kinézni a takarásból? Igen, jobbra. Martin kinéz jobbra. Erre a hátvéd húz egyet, a blokk (a felső szélső) rossz helyre kerül, így a lövés nem oda megy, ahova elvileg tartania kellene. Nézzük meg az ismétlést! Brodeur jobbra néz, de a rossz blokkhelyzet miatt túl kell nyúlnia a kapuja előtt álló embereken, és még arra is emlékszik, hogy kb. milyen magasan jön a lövés. Elkapta. Tudom, lehet azt hinni, hogy szerencséje volt. De! 1. ki akarta védeni, 2. mindent leolvasott (balkezes, rossz blokkhelyzet, lövési magasság), 3. megdolgozott a sikerért (védésért). 4. Megérdemli, hogy kivédje a lövést? Hogy vele legyen a korong? IGEN!

Zseniális kapus volt, és hálát adok, hogy láthattam őt élőben és tévében is sok-sok alkalommal.

A mostani kapusoknak is ajánlom, hogy 1. tanuljanak meg remekül korozni, 2. mozogni, 3. fejben ott lenni, 4. és úgy olvasni a játékot, ahogy Brodeur tette.

És végül a kedvenc takarásos videóm Brodeurtól.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum