Kanada tudja, hogy mi forog kockán

   

A Világkupa két nyert meccsig tartó döntőjében a favorit Kanada az előzetesen lebecsült Európával küzdhet.

Az Európa-válogatott nagyon rövid idő alatt összeállt. Az USA ellen bemutatta, hogy mit kezd egy őt lebecsülő csapattal, majd a svédek ellen azt is, hogy a túlzott óvatosság sem vezet eredményre ellene. Kanadának egyszerre kell tisztelnie és a víz alatt tartania Európát a győzelemhez, amelynek nem kedvez, hogy Marian Gaborík nem játszhat.

Az esélyek természetesen abszolút mértékben a hazaiak oldalán vannak, a Bovada fogadóirodában 1/10-hez adják Kanada győzelmét, egydolláros nyereményért 10 dollárt kell kockára tenni. Mindez nem véletlen. Kanada még nem kapott ki a tornán, az eddigi négy meccs 14 400 másodpercéből 89 másodpercig volt hátrányban, 19 gólt ütött, hatot kapott. A kapus Carey Price 15. meccsére készül juharleveles mezben, és még egyszer sem kapott ki. Jonathan Toews mutatóiról már írtunk, a csoportmeccsek során 2+1-et tett hozzá az Európa elleni 4-1-es sikerhez. Az akkori tét nélküli találkozón Ralph Krueger csapata nem igazán tudott közel kerülni ellenfeléhez. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kétgólos Marian Gaborík a hétfői edzésen megsérült, a Los Angeles Kings tájékoztatása szerint 8 hétre kidőlt.

A Világkupa az NHL-es játékról szól, jobban, mint bármilyen más világesemény. Nem véletlen, hogy az a két csapat került a döntőbe, amely a legtöbb Stanley Kupa-győztes játékossal rendelkezik, Kanada 14-gyel, Európa 8-cal. A két csapat tagjai személyesen is jól ismeri egymást: Krueger tagja volt Babcock teamjének a szocsi olimpián, Halak és Price az elmúlt 8 szezonban a Montreal alapszakaszmeccseinek 80%-án védtek kezdőként, Bergeron és Marchand Chara csapattársa a Bostonban, Crawford és Toews a Chicagóban játszik együtt Marian Hossával, Drew Doughty, Jake Muzzin a Los Angelesből érkezik, amelynek csapatkapitánya Anze Kopitar, aki az Európa-válogatott első számú játékosa is. Halak kapus jelenlegi csapata a New York Islanders, amely három játékost adott a tornára, Tavares Kanadát, Greiss Európát erősíti, Giroux a Flyersből érkezik, akárcsak Bellemare és Streit, Holtby és Grubauer a Capsben játszanak együtt. A legtöbb játékossal a San Jose Sharks képviselteti magát a döntőben, a kanadaiak oldalán a két szakállkirály, Thornton és Burns mellett Vlasic játszik, az Európa-válogatottban a dán Boedker. A tapasztalat mellett ez a személyes ismeretség lehet az egyik legnagyobb fegyverük az európaiaknak.

krueger_babcock

A másik fegyver Kruger edző, akinek óriási rutinja van előzetesen nem sokra becsült csapatok irányításában, hiszen 12 évig volt Svájc szövetségi kapitánya, hatalmas szerepe volt a svájci jégkorong egyik legsikeresebb korszakának felépítésében, amiről itt írtunk bővebben. A német?kanadai kettős állampolgár Svájc után Edmontonba ment, ahol két évig volt másod-, majd egy évig vezetőedző. Innen kapott meghívót Mike Babcocktól, ahol az egyik kulcsfontosságú think tank volt. Minderről a győztes elődöntő után így nyilatkozott: ?Kirúgtak Edmontonból, 12 órával később ott ültem a lányom ágyán, és Mike hívott Skype-on, hogy menjek vele és a kanadai válogatottal az olimpiára. Ilyen ember Mike Babcock. Olykor-olykor egymásba botlottunk korábban, ezt követően azonban igen intenzív lett a kapcsolatunk. Megállás nélkül csak a hokiról beszélgettünk, ez volt a legjobb edzői továbbképzés, amin keresztülmehettem, Claude Juliennel, Ken Hitchcock-kal, Lindy Ruff-fal és Mike Babcock-kal. A New York-i drafttól az olimpia végéig együtt voltunk. Az egyetlen gondom az volt, hogy fogalmam sem volt, mindezt hol fogom hasznosítani, mert akkor már tudtam, hogy a fociban folytatom a karrieremet. De ez is értelmet nyert, mert abból a tanulási folyamatból, amiben Mike-kal és stábjával részem volt, nagyon sokat tudtam hasznosítani az Európa-válogatott számára. Azóta baráti a viszonyunk. Mindketten fanatikus vízisíelők vagyunk, rendszeresen összehasonlítjuk a rekordjainkat, erről beszélünk, amikor találkozunk.?

Ha tehát van szakember, aki belülről ismeri Mike Babcock rendszerét, az éppen Ralph Krueger. A csapat másik bástyája, akinek játéka meghatározó jelentőséggel bírhat a siker szempontjából, Jaroslav Halak. A szlovák kapus elképesztő formában véd, a svédek ellen 37 lövést hárított, összességében 142-nél tart 150 lövésből, ez 94,7%-os hatékonyság. Meccsenkénti kapottgól-átlaga kettő alatt van, úgy, hogy Fredrik Andersen sérülése után ugrott be az első pozícióba. Krueger nem fukarkodott a dicsérettel az elődöntő után: ?Halak egyértelműen csapatunk vezére. Mindenki nagyon önfeláldozó előtte. Az első naptól fogva felvette a kesztyűt. Előtte nyílt küzdelem folyt az első számú kapus posztjáért, és amikor Andersen kiesett, Jaro lassan felnőtt a feladathoz, felvette a kesztyűt, amit nem tett le azóta, és nem is engedte át senki másnak. Személyisége, a szlovák válogatottban és az NHL-ben szerzett tapasztalatai óriási segítséget jelentenek a számunkra. Elképesztő teljesítményt nyújt. Az öltözőben mindenki tisztában van vele, hogy a csodálatos kapusunk nélkül semmire sem mennénk.?

kopitar_halak

Kevés az esély, hogy az USA és Svédország kiesése után Kanada nem veszi komolyan az európaiakat, ráadásul a döntőn két meccset kell nyerni, de ha ? akár tudat alatt ? megteszi, az újabb esélyt adhat Hossáéknak. Mellettük szól, hogy tőlük továbbra sem vár senki semmit, míg Kanadával szemben kifejezetten elvárás, hogy megnyerjék a tornát. Ugyanakkor az is igaz, hogy Kanada végig óriási nyomás alatt és egyértelmű esélyesként játszott. Erről Joe Thornton így nyilatkozott: ?Mindenki azt várja tőlünk, hogy nyerjünk, de Svédországtól is mindenki azt várta, hogy nyerjenek, és az USA válogatottja is így volt ezzel. De tudjuk, mi forog kockán. Egy pillanatra sem vehetjük le a lábunkat a gázról. Támadnunk kell, koncentráltnak kell lennünk. Nem fognak lefeküdni nekünk, és hagyni, hogy nyerjünk.?

Kanada keretének mélységére felesleges szót pazarolni. Az első és az eddigi utolsó meccsen, vagyis Csehország és Oroszország ellen a Marchand, Crosby és Bergeron alkotta első sor vitte a vezető szerepet. Az USA ellen a negyedik sor, vagyis Thornton, Reilly és Duchene lépett elő, Európa ellen az elsősorban az ellenfél legjobb sorának semlegesítésével megbízott harmadik sor, amelyben Couture, Toews és Perry játszik. Az egyetlen egység, amely még adós a gólveszélyes játékkal, az Tavares, Getzlaf és Stamkos hármasa. Ők is elképesztő munkát végeznek, de a gólok elmaradtak. Stamkos negatív rekorder, lassan fél éve, március 28-án szerzett gólt utoljára, az volt az utolsó előtti meccse, mielőtt a vállában vérrögöt találtak. A visszatérése eddig nem fényes, a sor játéka ugyan az egyik legdinamikusabb, de a góllövés nem megy neki, pedig 13 alkalommal próbálkozott lövéssel, ennél többször csak az első sor három csatára.

canada

Ha a döntőre ők is megtalálják a góllövő ütőiket, akkor aligha lesz esélye Európának. Még akkor sem, ha ennél a csapatnál valóban senki nem tudja jobban, hogyan kell egy náluk jobb ellenfelet legyőzni. Ez az Európa-válogatott minden dicséretet megérdemel, amiért megragadta a kivételes esélyt, amit a meghívásuk jelentett. Az őket lebecsülő USA-t simán legyőzték, de nem jártak sokkal jobban a svédek sem. Rikard Grönborg csapata három nappal a torna előtt, az utolsó felkészülési mérkőzésen 6-2-es vereségbe szaladt bele az Európa-válogatott ellen, elmondásuk szerint ezért, vagyis óvatosságból játszottak a szokottnál alacsonyabb intenzitással. Ez sem vezetett eredményre, ezért Kanadának végig diktálnia kell a tempót, miközben hátul is szorosan kell védeni a kaput. Ha viszont van csapat, amely mentálisan, taktikailag és technikailag is készen áll arra a feladatra, amit az Európa-válogatottal játszandó döntő jelent, az Kanada.

A finálé első meccsét szeptember 27-én rendezik, magyar idő szerint szerda hajnali két órakor, a másodikat péntek hajnalban ugyanekkor. Ha szükség lesz harmadik találkozóra is a bajnokavatáshoz, akkor vasárnap hajnali egykor dobják be a korongot. Minden meccset élőben közvetít a Spíler Tv.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum