Itt tényleg naponta meg kell küzdenem a helyemért

 

Az A csoportot is megjárt két fiatal hátvédünk a tengerentúlon tölti ezt az évet. Stipsicz Bence a USHL-ben, Garát Zsombor az NAHL-ben kezdte a szezont.

Még soha nem játszott magyar hátvéd a legjobb észak-amerikai juniorligákban. Idén nyáron azonban ketten is lehetőséget kaptak az előszezonban. Stipsicz Bence és Garát Zsombor a legjobb amerikai U20-as bajnokságban, a USHL-ben játszó Cedar Rapids Roughriders színeiben készült. Előbbinek könnyebb dolga volt, mivel a klub választotta, utóbbinak ellenben meg kellett harcolnia a kerettagságért, a legjobb fix ajánlata ugyanis egy ligával lentebbről, az NAHL-ből érkezett.

Az elit juniorligákban kevés légióst foglalkoztatnak a csapatok, ezért várható volt, hogy Garátnak roppant nehéz dolga lesz. A Cedar Stipsiczen kívül egy cseh utánpótlás-válogatott hátvédet és egy orosz csatárt alkalmaz légiósként. Erdély Csanád után Stipsicz személyében a második magyar mutatkozott be szombaton a USHL-ben ? megtartva az 5-ös mezszámot.

Stipsicz a tervek szerint jövőre az NCAA-ben, az amerikai egyetemi bajnokságban folytatnál pályafutásá. Úgy érzi, elég kemény volt a felkészülés. “Rengeteget dolgoztunk jégen és szárazon, eleinte 30 játékossal. Az előszezon alatt folyamatosan csökkent a létszám, most 25-en vagyunk a keretben. Úgy érzem, sikerült magamat bejátszanom a csapatba. Szombaton kezdődött a szezon, nem volt túl sok kiállítás a meccsen, de egyszer beraktak előnyben, hátrányban pedig folyamatosan lehetőséget kaptam.”

A MAC-ban egy MOL Liga-szezont eltöltő bekktől a USHL színvonaláról is érdeklődtünk. “Ez nagyon magas színvonalú bajnokság, sok kiváló játékossal, kevés gyenge láncszemmel. A tempó is nagyon magas. A legtöbb dolog a magyarországi hokihoz alapjaiban hasonló, kicsit eltérő az adminisztráció és az ügyintézés, de nem látok túl nagy különbséget. A csapatok azért jobban felszereltek. Ami nagyon más, az a folyamatos versenyhelyzet. Itt tényleg naponta meg kell küzdenem a helyemért. Nálunk most nyolc hátvéd van a keretben, de meccsre 6-ot, legfeljebb 7-et nevez az edzőnk. Valaki mindig kimarad, és senki sem szeretne így járni.”

Stipsicz úgy érzi, tervei eléréséhez megfelelő helyen játszik a szezonban. “Mindenképpen az a célom, hogy jobb játékos legyek, és úgy érzem, hogy ez a liga megadja nekem a lehetőséget.”

Stipsicz Cedar

A másik hátvédünknek egyelőre nem sikerült beverekednie magát a USHL-be, ő a második legerősebb amerikai juniorligában, az NAHL-ben kezd, ahol Nagy Krisztián is megfordult az utóbbi években. “Nagyon jó volt az előszezon ? kezdte az értékelést Garát Zsombor. ? Bő kerettel vágtunk neki, nem voltunk túl eredményesek csapatként, de azt gondolom, a színvonal igen magas volt. Sajnálatos módon a végén az egyéni értékelésem nem úgy végződött, ahogyan reméltem. Azt mondták, külföldiként többre számítottak tőlem. Ezért sajnos nem kerültem be a végleges keretbe, így az NAHL-ben kezdem a szezont, az Austin Bruinsnál, ahová eredetileg draftoltak.”

A vb-t is megjárt bekk ebben az évben leginkább a sportra koncentrál, iskolába nem tud járni. Mint mondja, amerikai érettségi eredményét szeretné kicsit javítani még.

Az NAHL színvonalát megfelelőnek tartja, profiként áll a jelenlegi helyzethez: “Természetesen nem vagyok elégedetlen, annak kell örülni, ami van. Nem mondom, hogy nem lenne jobb a USHL-ben játszani, de ha itt több lehetőséget kapok, akkor bízom benne, hogy ez lesz számomra legmegfelelőbb út.”

Garát csapata első három meccsén adminisztrációs okok miatt nem tudott jégre lépni, de szombaton bemutatkozott az Austin Bruinsban, ráadásul gólpasszal. “Az első meccsemen elég sokat játszottam. A második harmad előtt azt mondták, megyek előnyben is majd, de nem volt több ilyen lehetőség a meccsen. A hosszabbításban, illetve a rendes játékrész utolsó perceiben viszont folyamatosan a jégen voltam, ez biztató.”

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum