Van, amiben Gretzky előtt jár Jonathan Toews

   

A kanadai válogatott verhetetlen, amikor a Chicago kapitánya is jégre lép.

Senkinek sem okozott meglepetést, hogy a Világkupán döntőt játszik a kanadai válogatott. A bombaerős kerettel és zseniális játékosokkal rendelkező házigazdák csapatából még így is ki tud emelkedni a Crosby, Marchand, Bergeron hármas, amellyel mi is foglalkoztunk. Mellettük ugyanakkor van még egy játékos, aki a legelső sor mellett a legtöbbet teszi a csapatért. Ő nem más, mint Jonathan Toews.

A Chicago kapitányával Kanada egészen elképesztő sorozatot produkált az elmúlt tíz évben. 2006 óta 47 meccsből ? amiben már benne van az oroszok elleni elődöntő ? 45-öt megnyert, és csak egy-egy döntetlen, illetve vereség került a neve mellé. A vereség és az egyetlen nem megnyert trófea 2009-ből datálódik, amikor az oroszok Quebecben nyertek világbajnoki aranyérmet. A nagy tornákra (vb, olimpia, Vk) lebontva ez azt jelenti, hogy a kanadai válogatott tagjaként nyolcból hat tornát nyert, és útban van a hetedik felé.

toews

A fanyalgók mondhatnák, hogy jó csapattal nem nehéz nyerni, de összehasonlításképpen legyen itt még néhány adat. Wayne Gretzky (64 meccs, 34 gól, 103 pont) és a jelenkor legjobbjának tartott Sidney Crosby (47 mecc,  28 gól, 58 pont) hiába ontotta a pontokat a nemzetközi meccseken, előbbi hétből három, utóbbi hatból négy tornát nyert meg. Toewsnek ugyan nincs meg a pont/meccs átlaga (52 meccs, 20 gól, 44 pont), de olyan elképesztő mezőnymunkát, jégidőt és védekezést mutat be, ami a legjobbak közé emeli. Az oroszok elleni elődöntőn a Toews, Couture, Perry sor Alex Ovecskinnek egyetlen lövést engedélyezett 21 perc alatt. A védekezés és a pontszerzés mellett az sem elhanyagolható, hogy az elődöntőben a bulik 66%-át elhozta, és a védekező harmadban is csak 2%-kal teljesített rosszabbul. A vele egy sorban játszó Logan Couture mondta róla: nincs kimagasló sebessége, de a játékintelligenciája és a technikai felkészültsége az NHL-ben és a kanadai válogatottban bőven átlagon felüli. Mindig megfelelően helyezkedik, akár támadásról, akár védekezésről van szó.

Mivel Toews még mindig csak 28 éves, további hat-hét év válogatottbeli pályafutás simán belefér. Akár még egy Világkupán, két olimpián és adott esetben néhány világbajnokságon is láthatjuk varázsolni a Chicago kapitányát.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum