Az Acélbikák visszavághatnak a debreceni vereségért

   

A vendégeknél nem játszhat a két eltiltott orosz, de pályára lép a felépült Berta Ákos. A DAB 11 hónapja nem nyert a DHK ellen, egy hete is kikapott idegenben.

A bajnokság alapszakaszának tizedénél a DHK időarányosan jól áll. Előzetesen a szakvezetés a dobogót tűzte ki célul, eddig négy forduló ment le az alapszakaszból, és máris elérték ezt a helyet Jevgenyij Muhin tanítványai. Nyilvánvaló, hogy a továbbiakban az lesz a csapat első számú célja, hogy ezt a pozíciót védje foggal-körömmel. Az eddigi négy meccsből ezzel együtt természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, egyelőre edzők, játékosok és szurkolók egyaránt leginkább azt lesik, hol tartanak a csapatépítésben, illetve hogy a nyári igazolások miképpen formálták át az ellenfelekkel szembeni erőviszonyokat. A Debrecen számára nehezen ment a szezonkezdet, eddigi eredményei felemásak. Egy nyögvenyelős, hosszabbításos hazai győzelemmel kezdtek a ligaújonc Galac ellen, majd jött a fölényes győzelem a belső problémákkal küzdő Csíkszeredával szemben, illetve egy eredményét tekintve sima győzelem a DAB ellen otthon, majd egy ehhez hasonló vereség Miskolcon.

Pénteken tehát ahhoz a Dunaújvároshoz látogatnak, amelyet hazai pályán egyszer már legyőztek, 4-1 arányban, üres kapura elért utolsó találattal. Hogy a meccs nem volt olyan sima, mint azt az eredmény sugallja, arról a nyilatkozatok árulkodnak. Muhin mester például az újvárosiak szervezettségét dicsérte, míg saját csapata kapcsán a kontrákkal és a helyzetkihasználás hatékonyságával volt elégedett. A túloldalon Gilbert mester sem volt udvariatlan, kiemelte, hogy nagyon jó fizikai állapotban van az ellenfél, amely három sorral játszva is végig kemény küzdelemre kényszerítette őket. A vereség okaként a második harmadban elkövetett figyelmetlenségeket nevezte meg, ez volt az a periódus, amikor a hazaiak átvették a vezetést.

Annyi biztos, hogy három sornál sokkal több emberrel Dunaújvárosba sem érkeznek a debreceniek. A Miskolc elleni meccsen ugyanis a csapat két orosz játékosa, a hátvéd Bezrukov és az első soros csatár Koszourov elvesztette a fejét, előbbi 2+10+20+25 perces büntetést érő fegyelmezetlenséget követett el, utóbbi 2+10+20-ast. El is tiltotta őket a fegyelmi bizottság, hiányukat minden bizonnyal megérzi a csapat. Koszourov négy meccsen hét pontnál jár már, amivel két honfitársa mögött harmadik a házi kanadai táblázaton, de hátvéd létére Bezrukovnak is megvan a pont/meccs átlaga. A Debrecen persze nem a levegőbe beszélt, amikor a dobogót tűzte ki célul, van még bevethető légiósok, így a DAB ellen minden bizonnyal ismét pályára lép Martin Saluga, aki eddig két meccsen léphetett pályára a légióskorlátozás miatt. További jó hír a DHK szurkolóinak, hogy műtétje után ismét játékra jelentkezett Berta Ákos, aki nevelőegyesülete ellen kezdheti el a szezont.

beczedab

A dunaújvárosiak bízhatnak abban, hogy már tavaly is erősek voltak hazai pályán, és idén ez hatványozottan igaz lehet. Ők eddig kétszer győztek otthon, kétszer kikaptak idegenben, de legutóbb a Fradi ellen már közel volt a pontszerzés. Üdítő élmény lehet a szurkolóknak, hogy a csapat kifejezetten jól kezdi a meccseket, a négy alkalomból háromszor ők szerezték meg a vezetést, már „csak” meg kellene tanulni megtartani azt. Azari Zsolt miatt érdemes idejében kiérni a csarnokba, a csapat kapitánya eddig kétszer volt eredményes az első cseréjében, így aki az utolsó pillanatban akart betoppanni, az ezekről a gólokról lemaradt. A DAB jelenleg rájátszást érő hetedik helyen áll a tabellán, győzelemmel előnyét négy pontra növelhetné a Titánokkal és a Galaccal szemben.

Lee Gilberttel, az Acélbikák szakvezetőjével arról beszélgettünk, hogy mit tanultak az egy héttel ezelőtti Debrecen elleni meccsből. “Legutóbb idegenben játszottunk a Debrecen ellen – kezdte mondandóját a mester –, ilyenkor egy kicsit nehezebb cserélni, de sokkal komplettebb meccset kell pénteken produkálnunk, hatvan percen keresztül koncentrálva. Legutóbb ez nem sikerült, a második harmad gyengére sikerült.” A trénert nemcsak a miről, de a hogyanról is megkérdeztük, vagyis miként történik mindez a gyakorlatban: “A tanulási folyamat az elmélettel kezdődik, aztán megnézzük mindazt, amiről beszéltünk, videón is, végül az edzéseken a gyakorlatba is igyekszünk átültetni. Az elemzések során igyekszünk szót ejteni a játék minden eleméről, a mi csapatunknál csakúgy, mint az ellenfélnél. Ezekben benne van, hogy milyen gólhelyzeteik vannak, mikből lőnek és milyen helyzetekből kapnak gólt. Hogyan viszik be a korongot a támadóharmadba, hogyan hozzák ki a sajátjukból. Milyen az emberelőnyös játékuk, hogy védekeznek hátrányban. Igyekszünk a saját és az ellenfél játékának gyengeségeiről és erősségeiről is minél komplexebb képet adni a játékosoknak.” Végezetül a jó kezdések okairól is szót váltottunk: “Idén más csapatunk van, tapasztaltabb, képzettebb, több a vezéregyéniség. Ezeknek mind nagyon fontos szerepük van abban, hogy általában jobban kezdjük a meccseket.”

A Debrecen honlapja Vaszjunyin Artyom csapatkapitánnyal készített interjút arról, mi várható Dunaújvárosban: “Két eltiltott játékosunk van, Muhin mester még nem döntötte el, milyen összeállításban küldi együttesünket a jégre. Hosszú lábadozás után a pénteki mérkőzésen tér vissza a csapatba Berta Ákos, és bizonyára velünk tart néhány junior is. A DAB sokat erősödött a tavalyi szezonhoz képest, nyilván mindent megtesznek, hogy visszavegyék tőlünk a Debrecenben elveszített pontokat. Részünkről nagyon fontos lesz a fegyelmezett játék, ami hiányzott Miskolcon. Kerülni kell a fölösleges kiállításokat, a lehető leggyorsabban rá kell találni a játékunkra, mivel a melóval eddig nem volt baj. Sok munka és türelem lehet a siker kulcsa, illetve az, hogy megtaláljuk a játékrendszert, amivel a DAB ellen eredményesek lehetünk. Szoros mérkőzésre számítok, de bízok egy kis különbségű győzelemben.”

DAB–Debrecen 4-0

   

A dunaújvárosiak visszavágtak a DHK-nak az egy héttel ezelőtti 4-1-es vereségért, továbbra is 100 százalékosak hazai pályán.

A debrecenieknél Gyenyisz Popkov szezonbeli, Molnár Dávid pályafutása első MOL Liga-mérkőzését játszotta. A találkozót aktívan kezdték a csapatok, felváltva alakítottak ki lehetőségeket. A harmad közepére DAB-fölény alakult ki, majd Varga Arnold a támadóharmadban gáncsolta Lencsést, így emberelőnybe kerültek az Acélbikák. Mégis a Debrecen állt közelebb a gólhoz, a vendégek megléptek 2 az 1 ellen, a keresztpasszot követő Piszkunov-lövés után hatalmas bravúrt mutatott be bottal Duschek. A kiegészülés után megszerezték a vezetést a hazaiak, Németh Péter betört a kapu elé, a saját kipattanóját lőtte be Gyenes mamutja és a vas között. A következő percekben mindkét csapat előtt adódtak nagy lehetőségek, a kapusok remekeltek. Egészen a 18. percig, amikor Becze közeli próbálkozását hiába védte Gyenes, az első gólnál assszisztos csatár értékesítette a kipattanót, megszerezve első dunaújvárosi gólját. A harmad utolsó percében Rubin botja beszorult Vorosin lába közé, amiért kiállították, 11 másodperccel később Cseter kiugrott hátrányban. Hetényi hiába próbálta megállítani, a DAB csatára fonákkal belőtte a korongot. A gól után Hetényi odaütött Cseternek, 2 perces büntetést kapott, Ladigin durva játékért szintén ennyit, Hári Norbertet pedig 10 perces fegyelmivel sújtották. A csapatok első játékrészbeli aktivitását jól jelzi a 16:15-ös kapura lövési mutató.

A második harmad másfél percnyi DHK-előnnyel indult, Gyenes helyét Pleszkán vette át a debreceni kapuban. Muhin mester rendet tett a hajdúságiak fejeiben, többet támadtak. A 25. percben Rubin újra kiült a büntetőpadra, az emberhátrányt kivédekezték az Acélbikák, bár Piszkunov majdnem szépített egy eladott korongból. Fordult a kocka 29 másodperccel később, a DAB emberelőnybe került, Pleszkán állta a rohamokat, egyszer hatalmas bravúrt mutatott be bottal. A játékrész közepe csapkodó játékot hozott, kaputól kapuig korcsolyáztak a csapatok, komolyabb lehetőségek nélkül. A 36. percben Azari és Dansereau megugrottak 2 az 1 ellen, előbbi lőtt, Pleszkán vállal védett hatalmasat. A Debrecen előtt is adódott egy ziccer, Kocsetkov közeli lövését fogta Duschek. A harmad végén Kovács Viktor László szabálytalankodott Cseterrel, a dunaújvárosi előnyben felpörgött a meccs, Becze lövése kipattant Pleszkánról, Borbás közelről belőtte a szabadon maradt korongot.

A záró húsz perc 33. másodpercében Piszkunov ült ki a büntetőpadra, a DHK Pleszkán vezetésével kibekkelte a hátrányt. Az 52. percben Vorosin akasztotta a kiugró Csetert, a hazaiak büntetőt szerettek volna, emberelőnyt kaptak, ami kimaradt. A harmad hátralévő részében már csak Duschek shutoutja volt a tét, ami összejött. A DAB 4-0-ra nyert, ezzel 2015. október 19-e után újra legyőzte a Debrecent, és szezonbeli harmadik hazai mérkőzését is rendes játékidőben nyerte a piros-fehér együttes.

A jégkorong maratoni futás, nem sprint

 

A DAB–Debrecen mérkőzés nyilatkozatai.

Lee Gilbert vezetőedző, DAB: “A legfontosabb, hogy a meccset megnyertük, a múlttal nem foglalkozunk, lépésről lépésre, meccsről meccsre haladnánk. Az eredménnyel elégedettek vagyunk, de elkövettünk hibákat, amiket kijavítunk majd, még hosszú az út a playoffig. Minden sportban fontos a hazai siker, a hokiban is, el kellene kezdenünk idegenben is győzelmeket szerezni.”

Szilágyi Levente csapatvezető, Debrecen: “Gratulálok a dunaújvárosi csapatnak, megérdemelten győztek. Az eredmény tükrözi a helyzetkihasználást. Az első harmadunk nem volt az igazi, az első gól után szétesett a játékunk. Voltak próbálkozásaink, de Duschek kiválóan védett. Van még 35 mérkőzés hátra, a jégkorong maratoni futás, nem sprint. Legközelebb hazai pályán fogadjuk a MAC-ot, az idei bajnokság legnagyobb esélyesét, de remélem, sikerül javítanunk.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 400 néző. Játékvezetők: Haszonits, Halassy, Pálkövi, Ozsváth.
Duschek: 100% (Baca)
K
Gyenes: 81,2% (Pleszkán: 96,4%)
Hruby, Pfeil, Dansereau, Cseter, Azari
1
Vorosnyin, Szelujanov, Kocsetkov, Piszkunov, Hári
Lévai, Ladigin, Becze, Nagy M., Rubin
2
Hetényi, Popkov, Kovács, Dancsfalvi, Vaszjunyin
Lencsés, Magosi, Szepessy M., Odnoga, Tanka
3
Györfy, Varga, Saluga, Godó, Berta
Horváth, Mátyásy, Németh P., Borbás, Léránt
4
Wéber, Pados, Vincze, Molnár
Lee Gilbert, Strenk Hunor
E
Jevgenyij Muhin, Igor Razov
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 12:33 DAB Németh P. Becze
2-0 17:46 DAB Becze Rubin Nagy M.
3-0 19:50 DAB SH Cseter Ladigin
4-0 39:13 DAB PP Borbás Becze Rubin
44 Kapura lövések száma 32
8 Kiállításpercek 22
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum