Az oroszok a finneken át juthatnak el Kanadáig

 

Nagyot egyszerűsödött a matek a B csoportban: egy orosz győzelem Kanada elleni szuperrangadót jelentene az elődöntőben. A másik ágon csak az önbecsülés a tét.

Az Oroszország?Finnország meccset rendezik előbb, este kilenckor kezdenek a felek. Nem kisebb rangadó ez, mint egy svéd?finn, Komarovék szeretnek borsot törni a másik nagy szomszéd orra alá is. Így hiába tét nélküli számukra a találkozó, Ovecskinék nem számíthatnak feltartott kezű ellenfélre. Az észak-amerikai fiatalok hosszabbításos győzelmével nem csak az dőlt el, hogy a svédek csoportelsők, hanem az is, hogy a finnek már semmiképpen nem juthatnak tovább. A legtöbb, amit tehetnek, hogy magukkal rántják a szakadékba csütörtöki ellenfelüket ? és ez bizony vonzó perspektíva. A svédek tehát öt ponttal elsők most, az észak-amerikai U23-as válogatott a második néggyel, harmadikok az oroszok kettővel, negyedikek a pont nélkül álló finnek. Akik ha rendes játékidőben győznek, megelőzik az oroszokat, ha hosszabbításban, akkor nem távoznak nyeretlenül ? és szintén a fiatalok mennek tovább. Minden más esetben, vagyis az oroszok bármilyen győzelme esetén jöhet a Kanada?Oroszország elődöntő (a másik ágon Svédország játszik Európával). Hogy ez mekkora meccs lehetne, azt most még nem részletezzük, megtesszük később, ha lesz rá okunk.

russia

Az A csoportban szerdán már a csoportelsőség kérdése is eldőlt, a továbbjutók kiléte még ennél is korábban. Az utolsó csoportmeccsnek látszólag nincs tétje, hiszen a csehek és az amerikaiak sem juthatnak tovább. A helyzet azonban az, hogy a sorozatban elszenvedett két vereség után a tengerentúli sajtó leszedte Tortorelláékról a keresztvizet. A felháborodás túlment ez ekkor szokásos kereteken. Neves sportolók adtak hangot nemtetszésüknek minden fórumon. Például Phil Kessel, aki a többség döbbenetére maradt ki a keretből, a Kanada után elveszített meccs után két mondatban küldte el a szövetséget a Twitteren: ?Ülök a házamban a kutyámmal. Rémlik, hogy lenne valami dolgom, de egyszerűen képtelen vagyok rájönni, mi az.? Az ironikus stílus nem mindenki sajátja. Josh Pauls, aki az amerikai sledge hockey válogatott tagjaként aranyérmet nyert a vancouveri paralimpián, a következő tweetet tette ki: ?Nagyon boldog vagyok, hogy lábak nélkül születtem. Az amerikai sledge hockey válogatott eredménylistája sokkal jobb, mint a két lábon állóké.?

Mindez igen rosszul esett az érintetteknek, akik két meccs után győzelem nélkül, 2-7-es gólkülönbséggel állnak. Számukra egy meccs maradt, hogy legalább egy szépségtapaszt elhelyezzenek a biziben. Derek Stepan például ezt nyilatkozta a The Score-nak: ?Azt gondolom, most arra kell koncentráljunk, hogy legalább pozitívan zárjuk a tornát. Nem a sajtó vagy bárki más miatt, hanem azért a 23 srácért, akik ezt az öltözőt lakják.? Ugyanezen a véleményen volt Kyle Palmieri is: ?Hokisként és versenyzőként jó adag büszkeség munkál az emberben. Soha egyetlen meccset sem akarsz elveszíteni. Ebből a szempontból mindegy, hogy a Világkupa döntőjéről van szó, vagy egy már tét nélküli meccsről, amely a csoport harmadik és negyedik helyéről dönt.?

A csehek hasonló cipőben járnak, mint az amerikaiak. Ők is arra számítottak, hogy az Európa-válogatottat elkaphatják, ami végül nem következett be, emiatt csalódottak és győzelemmel szeretnének vigasztalódni. Segítségükre lehet, hogy mindez nem párosul akkora pszichológiai nyomással, hiszen tőlük senki nem várt továbbjutást, míg az amerikaiakkal szemben ez minimális elvárás volt. A kapuban Jandac edző elmondása szerint Mrazek kezd, aki az Európa-válogatott ellen védett. Mrazek a cseh szövetség honlapjának elmondta, hogy tisztában vannak vele, az amerikaiak újabb vereségéből hatalmas botrány lenne, de nekik is a győzelem a céljuk: ?Mindent ki fogunk adni magunkból.? Jó hír a cseh szurkolóknak, hogy a Kanada ellen megsérült Radek Faksa visszatérésére van esély. A 22 éves csatár már edzett, néhány vizsgálatra van szüksége, hogy szabad utat kapjon az orvosoktól. Ha mégsem léphetne pályára, helyén Birner játszik Jaskinnal és Frolíkkal a negyedik sorban.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum