Az első hely a tét a hétfői MOL Liga-rangadón

   

Az UTE a MAC-ot fogadja – mindkét csapat nagyon masszív keretet épített fel erre a szezonra.

A MAC idén meg akarja nyerni a bajnokságot, ehhez azonban nem csak a DVTK-t, azt az UTE-t is le kell győznie, amely a tavalyi középmezőny tagjai közül a két döntős talán legerősebb kihívója lett. Az UTE és a MAC is három meccset játszott eddig, a liláknak 6, a tavalyi másodiknak 8 pontja van. Mindkét csapat komoly mérkőzéseken van túl. Szilassy Zoltán csapata rögtön a DVTK-val kezdett és kis híján sikerült hatalmas meglepetést okoznia a Népkertben. Az 52. percben 1-3 állt az eredményjelzőn, de a végén nagyot hajrázott a bajnok, két perc alatt három gólt lőtt, majd egyet üres kapura is beütött, így végül 5-3-ra nyert. Ahogy az UTE-vezetőedző utána fogalmazott: „Több volt ebben a mérkőzésben.” Ezek után fogadták a lilák az igen izmos kerettel felálló Brassót, ahol sikerült kihozni a maximumot, és egy magas színvonalú mérkőzésen 3-0-ra nyertek. Legutóbb szombaton léptek pályára Sikorcinék, a Belgrád nem tudta tartani velük a lépést, 8-1 lett a vége. A csapat legnagyobb erőssége a Benk, Frolík, Hebar alkotta első sor, amely a szezon első három meccsén 19 pontot gyűjtött össze.

A MAC ellen mégis különösen nehéz dolguk lesz. Majoross Gergely csapata az egyetlen veretlen az idei kiírásban, legutóbb a DVTK-t győzték le emlékezetes mérkőzésen. Az idei légiósok teljesítménye pontokban kifejezve egyelőre szerény, Winston Day Chief iratkozott fel egyedül a kanadai táblázatra, három asszisztja van. Ezzel szemben a magyar játékosok szorgalmasan termelnek, nyolcan is pontszerzők már. Az ő eddigi három meccsük mind kemény volt. Kezdésnek a Fradit verték 2-1-re, majd a Csíkszeredát még szűkebben, hosszabbításban 2-1-re, ezt követte a DVTK elleni rangadó, amelyen 4-3-ra végződött. A csapat szerkezete menet közben változott valamennyit. A szezont a légiósokkal kezdő Somogyi a Miskolc elleni meccsre átkerült Nagy Gergő és Könczei mellé, a helyére Kovács Csaba lépett. A meccs tétje nem kicsi, egy hárompontos győzelemmel az UTE beérheti az éllovas DVTK-t, de a MAC is átveheti a vezetést. Ismerve a két fiatal magyar edzőt, aligha a tabella bűvöletében élnek, inkább az érdekli majd őket, hogy az általuk elképzelt játékrendszer elemeiből minél többet viszontlássanak a jégen. Ha így lesz, minden bizonnyal jól fognak szórakozni a nézők, nem csupán a helyszínen, a televízió előtt is, hiszen az este hat órakor kezdődő találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

UTEMAC

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): „Az idei MOL Liga legnagyobb szépsége, hogy sok jó csapat van, és nemhogy nincs lefutott meccs, de ezek a csapatok más-más stílust is képviselnek. A Debrecen az orosz iskolát, a MAC és a DVTK az észak-amerikait és így tovább. Edzői szempontból az egyik legnagyobb kihívás, hogy ezekre a kisebb-nagyobb stílusbeli különbségekre rendre fel kell készíteni a játékosokat. Ennek során meg kell találni az egyensúlyt. A videóelemzéseken arra törekszünk, hogy úgy alkalmazkodjunk az ellenfelek sajátosságaihoz, hogy mindeközben a saját alapjátékunkból minél nagyobb részt igyekezzünk megőrizni. Úgy gondolom, jelen pillanatban a MAC képviseli a legnagyobb játékerőt a MOL Ligában, a tavalyi sikeres csapatot szekérderéknyi magyar topjátékossal erősítették meg, Vokla Rolandtól Nagy Gergőn át Kovács Csabáig vagy Somogyi Balázsig. Kemény meccsre számítok. A MAC legutóbb a kapu előtt nyújtott nagyon komoly teljesítményt, így nyert a DVTK ellen. Mi a Belgrádnak ütöttünk hat gólt kapu előtti szituációból. És bár ők nem képviselnek akkora játékerőt, szerb sportolókról beszélünk, tudjuk, hogy ellenük is fáj minden gól. Ez a játékelem hétfőn is fontos lesz, ami jórészt izom és tökösség kérdése. Ezekből nekünk is van.”

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): „Elsősorban azt várom, hogy a DVTK elleni meccsből tudjunk tanulni, és azokat a dolgokat ki tudjuk javítani, amikkel foglalkoztunk az elmúlt napokban. Mindenekelőtt magasabb energiaszintet várok. Ha mindez azzal tud társulni, hogy olyan odaadóan és elszántan küzdünk, ahogy a DVTK ellen tettük, akkor azt hiszem, elégedettek leszünk.”

UTE–MAC 1-6

   

Nagyon szoros mérkőzést vesztett el az UTE nagy gólkülönbséggel, borzalmas helyzetkihasználása és a kapusok teljesítményének különbsége miatt.

Érdekes, közönségszórakoztató, háromarcú első harmadot produkált a két fővárosi csapat. Nyoma sem volt a Beograd elleni ismerkedős 10 percnek, Majoross Gergely és Szilassy Zoltán csapata egyből egymásnak esett. Kiegyenlített első 3-4 perc után fokozatosan átvette az irányítást a MAC, játékosai jobban álltak a lábukon ellenfelüknél. Ezt akár szó szerint is érthetjük, ebben a periódusban az újpestieknek többször is gondjuk volt a korong kihozatalával a védőharmadból. Ha ez mégis sikerült nekik, akkor legkésőbb a MAC kék vonala tájékáról visszapattantak támadásaik.

Ezekből életveszélyes helyzetek következtek, és gyors egymásutánban két MAC-gól is. Előbb Kovács Bronson szerezte vissza a korongot még az újpesti védőharmadban az azt kituszkolni akaró liláktól, Könczeihez passzolt, aki a kapu előtt senkitől sem zavartatva álló Kovács Csabához. A kapitánynak nem volt nehéz dolga, elhúzta a korongot Sila előtt és a keresztvas alá pöckölte. Két cserével később a MAC kék vonalánál állt meg az újpestiek tudománya. A megszerzett koronggal a MAC villámgyorsan visszafordult, Pozsgai elrohant a jobb oldalon, keresztbe fellőtte a korongot Sila kapujának felső sarkába.

Összekapták magukat ezt követően a lilák, kiegyenlítődött a játék, majd a 12. percben Bödök Bence jutott a kiállítás sorsára. Az első cserében Sikorcinék sora még nem sok mindent tudott kezdeni az előnnyel, jöttek Frolikék, Kiss Dániel óriási kapáslövése már azt jelezte, kezdenek felélénkülni a házigazdák. Ez olyan jól sikerült nekik, hogy az előny letelte után a harmadból hátralevő szűk hét percet jóformán végig a MAC harmadban töltötték. Mi több, jobbnál jobb helyzetek egész sorát alakították ki és packázták el. Frolik passzából Csányi lőtt a majdnem teljesen üresen tátongó kapu mellé, majd Dömötör keresztpassza találta ziccerben Pichlert, akinek tiszta helyzetből leadott kapáslövése elkerülte a kaput. Ezt két Benk-ziccer követte, mindkettő mintaszerű Frolik–Hebar–Benk passzjáték után, a két nagy helyzet között Sikorcinék sora rendezett tűzijátékot, de vagy Bálizs védett, vagy a kapu mellé mentek a lövések.

A második harmadban folytatódott a komoly fizikai küzdelem a két csapat között, és ebből a MAC jött ki jobban. Tóth Gergő kapott kiállítást akasztásért, joggal, az előnyben sokáig meddő volt a MAC, de végül Nagy Krisztián értékesítette Somogyi passzát. Nem sokkal később Huba kapott kiállítást egy palánk melletti küzdelem végén, láttunk már olyat is, hogy nem fújtak ilyenért kisbüntetést, majd Gröschl ment ki nyírásért. Egyperces kettős előnyhöz jutott a MAC. Az első bedobásból Hebar indult meg, elvitte két védő között, majd a jégre került, határeset volt, a játékvezetők úgy döntöttek, ennyi még belefér. A kettős előnyt kihúzták a lilák, és már Gröschl büntetése is majdnem elfogyott, amikor Sila kapuja elé került a korong, és Jubinville volt a legharcosabb, a jutalma pedig a MAC negyedik gólja lett. A bedobás után szinte azonnal Nagy Krisztián lőtt kapura magasan, tiszta helyzetből, de távolról. A korong Sila válla fölött került a hálóba. Szilassy Zoltán időt kért, és kapust cserélt, Ágoston állt be.

A kapuscsere és az időkérés is használt a liláknak, meg az is, hogy Hebar ébresztőt fújt, a dinamikusan érkező Terbóccsal akaszkodott össze a palánk mellett, mindketten mehettek pihenni. Csányi hagyott ki egy ziccert a jobb kapuvasnál, majd Turbucz lövése ment át Bálizs mamutjai között, de a kapu mellé csúszott a korong. Újabb Hebar-alakítás következett, két ember között lépett ki középen, Mestyán a kapuval szemben akasztani tudta csak. Az előnyben egy újpesti helyzet után az este legfurcsább ítélete következett, a lilák ütőjén volt a korong, amikor a játékvezető a kezét emelte, Ágoston lekorcsolyázott, három újpesti passz után a MAC megszerezte a korongot, a játékvezető fújt – és kiállította Tóth Gergőt. Megélénkült a MAC is, a párperces újpesti fölény után Ágoston mutathatta meg többször is, hogy mit tud, ezúttal már jobban vigyáztak a hátvédek, mint amikor Sila védett. A 38. percben a meccs legcsúnyább jelenete következett. Hebar ütközött Terbóccsal, aki nem akart adósa maradni ellenfelének, kétszer is nekiment. Elsőre még megúszta, másodjára viszont sikerült kiiktatnia magát a játékból, mert az akciója 5+20 percet ért. Nem volt szép megmozdulás. Az előny első két perce különösebb újpesti helyzet nélkül telt.

A szünetben Hebar összeszedte magát, az előny maradék három percében már ismét ő volt az első előnyös sor centere. Ez sem használt, a liláknak semelyik helyzet nem volt elég nagy ahhoz, hogy megtörjék a jeget, Bálizs vezérletével a MAC lehozta az 5 perces kiállítást, ahogy ezt követően Somogyi, Kovács Bronson, majd Ruikka büntetését is. Pedig utóbbi két kiállítás átlapolódó idejében kettős előnyben Frolik került óriási ziccerbe, majd a fennmaradó szimpla fórban Benk. Úgy látszott, ezen a napon a lilák be vannak oltva gólszerzés ellen. Hogy mit kellett volna csinálniuk, azt az 57. percben Day Chief mutatta meg nekik, amikor a harmadik emberelőnyös MAC-gólt is beküzdötte az egyébként remekül védő Ágoston kapujába. A sors igazságtalansága lett volna, ha a lilák becsületgól nélkül maradnak, hogy ne így legyen, arról Dömötör Róbert gondoskodott. A MAC-gólt követő bedobás után megszerezte a korongot, a bal oldalon elment Bálizs kapujáig. A kapus először még védett, majd a lila 22-es kapu mögüli ismétlése valahogy bejutott róla a kapuba. A hátralevő időben még egy Csanyi-kiállítás következett, amelyben a házigazdáknak is volt helyzetük, de ezt a szakaszt már a megváltoztathatatlanba belenyugodva hozták le a felek.

Sokáig remek színvonalú, pörgős, hajtós meccset láthatott a közönség, amelyben mindkét csapat megmutatta, mit tud játékban. A MAC abból is oktatást tartott, hogy hogy kell kihasználni a helyzeteket. Az UTE nincs messze ellenfelétől, de most a vendégeknél voltak a nyerő típusú játékosok, így győzelmük megérdemelt, ha a gólarány túlzott is. Örömteli, hogy a fiatalok mindkét oldalon sokat játszottak, és nemcsak egymás ellen. Edzőik bátran bevetették őket az ellenfél erősebb soraival szemben is. Tehették, mert helytálltak, és Ágoston Olivér is megmutatta, rá lehet bízni komolyabb feladatokat is a jövőben. Jó volt látni mindezt a jégen.

Erre a teljesítményre három légióssal felállva voltunk képesek

   

A MOL Liga rangadója után egy csalódott és egy elégedett edző, valamint egy boldog kapus nyilatkozott az M4 Sport kamerájának.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Borzasztóan kezdtünk, a legfontosabb helyeken vesztettük el a párharcokat: az ellenfél kapuja előtt, a sarkokban, a kék vonalnál, ezekből jött össze az első két gól. Egy rangadót akkor tudsz megnyerni, ha egyszerűen játszol és bevered a helyzeteidet. Nálunk ebből most semmi sem valósult meg. Korán hátrányba kerültünk, aztán ha elásod magad nyakig, abból borzasztó nehéz kijönni. Gyengék voltak a lövéseink, ezekkel csak bemelegítettük az ellenfél kapusát, aki ezt követően mindent megfogott. Eddig nem volt jellemző ránk a mulya kezdés, most kaptunk egy pofont, amiből rengeteget kell tanulnunk, ezt meg is fogjuk tenni a videóelemzések során, ezredszer is el fogjuk magyarázni, hogy mit szabad csinálni és mit nem. Nagyon kemény erdélyi túra vár ránk, holnaptól a Csíkszeredára készülünk.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): A motivációval minden rendben volt, talán most volt legjobb az energiaszint, nagy fölényt eredményezett ez az első harmad első felében. A második tíz perc katasztrófa volt, de a védelem és Bálizs kapus tartotta a kétgólos előnyt. Végre a légiósaink is betaláltak, biztos vagyok benne, hogy ez rájuk is jó hatással lesz, el fogják hinni, hogy hozzá tudják tenni a magukét a csapat teljesítményéhez, és egyre jobbak lesznek. Ezzel együtt nekem mindegy, ki honnan jött, magyar vagy légiós, az a fontos, hogy helytálljon a neki szánt poszton. Ami egyedül fontos ebből, hogy erre a teljesítményre három légióssal felállva voltunk képesek, tehát tudunk még igazolni, ha ég a ház – de egyelőre nem úgy néz ki, hogy erre szükség lesz.

Bálizs Bence (kapus, MAC): Nagyon jó érzés volt visszatérni a sérülésem után, és újra meccset játszani, nagyon jól éreztem magam. Tudtuk, hogy jó erőben vagyunk, és hogy taktikailag egyre jobban összeszokunk. Nem gondolnám, hogy az UTE ne nőtt volna fel hozzánk, nekik semmi sem sikerült, nálunk olyan játékosok is szereztek gólt, akik eddig hadilábon álltak ezzel. Kemény meccs volt.

Erste Liga, Megyeri út, 205 néző. Játékvezetők: Nagy, Sós, Muzsik, Soltész.
Sila: 64,3% (Ágoston: 90,9%)
K
Bálizs: 97,5% (Arany)
Nagy N., Csányi, Sikorcin, Gröschl, Tóth Gergő
1
Lakatos, Kovács B., Nagy K., Bödök, Day Chief
Huba, Dósa, Benk, Frolík, Hebar
2
Pozsgai, Vokla, Nagy G., Könczei, Kovács Cs.
Hegyi, Kiss, Nemes, Pápa, Virág
3
Ruikka, Mestyán, Somogyi, Terbócs, Jubinville
Nagy P., Szalma, Dömötör, Pichler, Turbucz
4
Schmál, Jászai, Roczanov, Tóth R., Keresztury
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 06:16 MÚB Kovács Cs. Könczei Kovács B.
0-2 07:39 MÚB Pozsgai Nagy K. Vokla
0-3 22:28 MÚB PP Nagy K. Mestyán Jubinville
0-4 27:35 MÚB PP Jubinville Nagy G. Kovács Cs.
0-5 27:56 MÚB Nagy K. Day Chief
0-6 56:15 MÚB PP Day Chief Jubinville Nagy K.
1-6 56:27 UTE Dömötör
40 Kapura lövések száma 25
14 Kiállításpercek 37

Az UTE–MAC galériája

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR INFO
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum