Az Olimpija ellen javíthat a Volán

   

Papíron a legkönnyebb ellenféllel nyithatja a hazai EBEL-meccsek sorát a Fehérvár AV19.

Míg elsőre nehéz, másodjára megoldható feladat jutott a Fehérvárnak az osztrák ligában. Az az Olimpija Ljubljana látogat el a Raktár utcába, amelyet az előzetes esélylatolgatások alapján szinte mindenki az utolsó helyre várt. Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küszködő csapat első ránézésre egyáltalán nem túl acélos játékoskerettel rendelkezik. A szlovén játékosok túlnyomó többsége nagyon fiatal, őket Bostjan Groznik, Andrej Hocevar, Ales Music és Anze Ropret támogatja a tapasztaltabb hazaiak közül. A kapuban egy, a védelemben és a csatársorban egyaránt 3-3 légiós áll Bojan Zajc vezetőedző rendelkezésére. Az Olimpija sikeres előszezonját követően a Villach ellen hazai jégen kezdte a bajnokságot. A felek nem cáfoltak rá az előzetes várakozásokra, a karintiai csapat öt góllal nyert, méghozzá úgy, hogy 20 perc után már 5-0 volt az állás. A következő két játékrészt ezek után döntetlenre adták a felek, a szlovén becsületgól a 48. percben jött össze.

Ugyancsak ötgólos vereség lett a Fehérvár meccsének vége a másik karintiai csapat, a KAC otthonában. A különbség csak annyi, hogy a KAC fokozatosan növelte előnyét, mindegyik harmadot megnyerte, és nem engedélyezett a Fehérvárnak becsületgólt. A Volán kerete a nyáron nagyobbrészt kicserélődött, majd két héttel a szezon kezdete előtt Tyler Dietrich vezetőedző kérte szerződése felbontását, érkezett Benoit Laporte. Ez nyilván nem segítette elő az összhang gyors kialakulását, a csapattársaknak még szokniuk kell egymást és a szakvezetőt is.

sae_2630

Vasárnap Fehérváron tehát mindkét csapat a javítás szándékával lép jégre. Jelenleg mindketten pont nélkül, -5-ös gólkülönbséggel állnak, és ezzel az utolsó két helyet foglalják el a tabellán. Ez a helyzet egészen biztosan változni fog, reméljük, a Fehérvár számára kedvezőbb irányba. Bár az elmúlt években a legkeserűbb pofonokat talán éppen a szlovén csapattól kapta a Volán, bízunk abban, hogy az átalakított és többek szerint minden idők egyik legerősebb keretével felálló magyar EBEL-induló ezúttal is világossá teszi, hogy valóban jobb csapat ellenfelénél. Erre jó alapot ad, hogy a legutóbbi 5 fehérvári mérkőzés mindegyikét a Volán nyerte.

“A kapu előtt sokkal határozottabbaknak kell lennünk – utalt a Klagenfurtban történtekre Benoit Laporte vezetőedző. – Keményebb játék is kell, és a védekezésben több felelősségérzet. A lelkesedés nem elég semmire sem.”

“Nem voltunk felkészültek a Villachra és az általuk diktált tempóra – mondta Raphael Brussieres, a Ljubljana légiósa. – A második harmadtól kezdve azonban sikerült egy másik arcunkat megmutatnunk. A jövőben ezt kell hatvan percen át hoznunk.”

Fehérvár–Olimpija Ljubljana 2-1

   

A Volán feledhető mérkőzésen szerezte meg első győzelmét.

Az első fordulóban a Fehérvár és a Ljubljana is ötgólos vereséggel nyitott, volt mit kijavítania a csapatoknak, ennek ellenére nem estek egymásnak a felek. Bár Sofron veszélyes lövéssel kezdett, a folytatásban nem forogtak veszélyben a kapuk. Az 5. percben aztán Ograjensek lépett ki egy ajándékba kapott koronggal, de szorongatott helyzetben mellédurrantott. A harmad első felében nem esett gól, ezzel a vendégcsapat maradéktalanul elérte célját, sok pontatlanság és lassú támadásépítés jellemezte ekkor Kógerék játékát. A 10. percben támadt lökdösődés után Sofron és Cepon mehetett a büntetőpadra, négy a négyben felpörgött a mérkőzés. Courchaine szerzett korongot a saját harmadában és góllal fejezte be a szólót (1-0). Három perccel később Maylan szép csel után lőtt, de korongja elzúgott a kapuvas mellett. Szinte az ellentámadásból egyenlített a Ljubljana, Hadzic megpattanó lövését Hetényi nem védhette (1-1). A folytatásban Frazee előbb Brance Orban szólóját hatástalanította, majd Kóger messziről leadott lövését is kiszedte a bal alsóból, míg a túloldalon Ropret helyzeténél Hetényi védett bravúrral, maradt az egy-egy.

Langkow előző harmadvégi szabálytalansága miatt Volán-emberelőnnyel indult a középső húsz perc, de a fór eseménytelenül telt. Továbbra is maradtak a jégen a speciális egységek, de sem a ljubljanai, sem a fehérvári emberelőnyök nem hoztak újabb gólt. A mérkőzés színvonala sem javult, a közhelyszótárban tallózva az idény eleji forma, és az egymás hibáiból élnek a csapatok kifejezésekkel lehet a legjobban leírni a második húsz percet. Hazai oldalon továbbra is a Courchaine, Sarauer, Maylan sor tűnt a legveszélyesebbnek, de Frazee a kezdeti bizonytalankodás után – az első harmadban számolatlanul jöttek ki a korongok az amerikai hálóőrről – egyre magabiztosabbá vált a kapuban. Három perccel a harmad vége előtt Hetényi és a kapuvas együttes erővel akadályozták meg, hogy előnybe kerüljön az Olimpija. A döntés az utolsó felvonásra maradt.

36 Erdély Csanád

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A negyedik sor kabinetalakításával indult az utolsó húsz perc, az akció végén Sárpátki passza után Erdély Csanádnak csak az üres kapuba kellett behúzni a pakkot (2-1). Ez a harmad színvonalban felülmúlta az első kettőt, de látszott, Benoit Laporte-nak lesz még dolga bőven a Fehérvárral. Nagyobb iramot és kőkemény hokit láthatott az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokot megtöltő szurkolósereg. Az 50. percben Manavian és Bazevics kapaszkodott össze, de a játékvezetők megakadályozták a bunyót, majd Kóger eldönthette volna a mérkőzést, de a Ljubljana legjobbja, Frazee bravúrral védett. Másfél perccel a vége előtt Bojan Zajc időt kért, kapusát is levitte. Ráadásul Sofron kiállítása miatt hat a négyben támadhatott a vendégcsapat, mindhiába, lövésig sem jutottak Ropreték. A Fehérvár AV19 az utolsó harmadbeli küzdésének köszönhetően 2-1-re győzött és megszerezte első pontjait a bajnokságban.

Időre van szükségünk, hogy elsajátítsuk a játékrendszert

   

A Fehérvár még nem elég stabil.

Benoit Laporte (Fehérvár AV19): Az első hazai mérkőzés különösen fontos, főleg az önbizalom szempontjából. A Ljubljana pénteken veszített otthon, ezért most kettőzött erővel hajtott, és nem is játszott rosszul. A három pont azonban a miénk lett. A csapatunk végig egységesen játszott, és megtalálta a győzelemhez vezető utat. Ez tetszett, az viszont már kevésbé, hogy a kevés gyakorlás miatt még nem vagyunk elég stabilak. Időre van szükségünk, hogy elsajátítsuk a játékrendszert. Ehhez viszont jó alap a játékosok hozzáállása, amivel maradéktalanul elégedett vagyok.

Bojan Zajc (Olimpija Ljubljana): Ezúttal sem sikerült pontot, pontokat szereznünk, emiatt nem lehetünk elégedettek. Ugyanakkor a csapat mindent megtett a sikerért, sokkal fegyelmezettebben játszottunk, mint a legutóbb, és a küzdőszellemünkre sem lehet panasz. Ezt a játékot kell folytatnunk! A mai mérkőzésen apróságok döntöttek, a döntő pillanatokban sajnos nem volt szerencsénk.

EBEL, 2468 néző. Játékvezetők: Zrnic, Piragic, Németh, Gatol.
Hetényi: 96,3% (Rajna)
K
Frazee: 94,1% (Raisp)
Owens, #4577, Kóger, Vas, Sofron
1
Harty, Guimond, Bussiéres, Langkow, Pem
Sagert, Szabó D., Courchaine, Sarauer, Maylan
2
Groznik, Planko, Ropret, Hadzic, Koren
Manavian, Szirányi, Bodó, Vincze, Orban
3
Cepon K., Bazevics, Gabor, Alagic, Zajc
Orbán, Szabó K., Sárpátki, Kocsis, Erdély
4
Batic, Cepon M., Chvatal, Ograjensek, Potocnik
Benoit Laporte
E
Bojan Zajc
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 09:23 FHA Courchaine
1-1 12:48 OLL Hadzic Koren Ropret
2-1 41:08 FHA Erdély Sárpátki Maylan
34 Kapura lövések száma 27
22 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–Olimpija Ljubljana góljai

 

Ide kattintva láthatóak az EBEL 2. fordulójában rendezett mérkőzések összefoglalói, köztük a magyar EBEL-csapat első hazai sikerének fontosabb jelenetei.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum