Okosan, de agresszíven fogunk játszani

   

A Vienna–Linz rangadóval elindult csütörtökön az EBEL, de a java ma kezdődik. Az öt meccs közül a számunkra legfontosabbikon Klagenfurtban lép jégre a Volán.

A magyar jégkorong első számú csapatáról mindent megírtunk az elmúlt hetekben. Beszámoltunk arról, hogy hogyan rakta össze a keretet a MOL ligás Fehérvár éléről előléptetett Tyler Dietrich, hogy milyen régi arcok távoztak (Kovács Csabától Benk Andrásig, Ladislav Sikorcintól Varga Arnoldon át Bartalis Istvánig – a lista nem teljes), hogy kik érkeztek (Sofron Istvántól Vas Jánoson át Erdély Csanádig és a légiósokig), és arról is, hogy hogyan hagyta el a csapatot hirtelen a fiatal kanadai szakember, majd miként érkezett a helyére egy jónevű mester, Benoit Laporte személyében.

Jubileumi, tizedik idényét kezdi a Fehérvár az osztrák bázisú nemzetközi bajnokságban, az EBEL-ben. Az eddigi kilenc szereplés mérlege négy, negyeddöntőben véget érő playoffszereplés, továbbá két jelentős közreműködés a válogatott A-csoportba jutásában. Sok örömet, sok bánatot, emlékezetes mérkőzéseket, nagy csatákat, rengeteg forró hangulatú estét hozott az eddig lejátszott 491 mérkőzés, amelyek közül rendes játékidőben 161-et, túlórában további 46-ot sikerült megnyerni. Összesen 1364 fehérvári gólnak örülhetett a közönség, és az ellenfelek 1587 találatánál volt oka szomorkodni. A legjobban sikerült idény alighanem a 2014/15-ös volt, ekkor a Vienna Capitals ellen egy ideig felcsillant a remény a legjobb 4 közé jutásra is.

AVS EBEL csapatkep 2016_17

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

De ez mind a múlthoz tartozik, a lényeg, hogy az utóbbi évtized második legkomolyabb csapatátépítését követően – a tavalyi csapatból mindössze nyolc mezőnyjátékos maradt – első ránézésre versenyképes csapatot sikerült összerakni Székesfehérváron – kiváló magyar és ígéretes külföldi játékosokkal, valamint sok tehetséges fiatallal –, amelynek szokás szerint minden adottsága megvan, hogy ne csupán küzdjön a rájátszásért, hanem adott esetben el is érje azt. Erre utalnak a felkészülési mérkőzések eredményei is – ám azt pontosan tudjuk, hogy mindig minden élesben dől el. Továbbá azt is, hogy az első hétvége roppant fontos.

A fehérváriaknál jelenleg mindössze öt légiós játszik (Sagert, Bodo, Orban, Sarauer, továbbá Láday, Reisz, Sárpátki, Sofron és Szabó kettős állampolgárok), így egyes becslések szerint az Olimpija Ljubljanát követően az ő keretük éri a legkevesebb pontot. Az import játékosok közül egyedül Manavian maradt Fehérváron.

Enekes Lajos

A Klagenfurt elleni megméretés előtt Énekes Lajos edzőnek tettük fel az adódó kérdéseket.

A két győzelemmel abszolvált emléktorna óta csöndben dolgoztok. Ez most a ráhangolódás és a műhelymunka időszaka volt?

Pontosan. Fontos volt nagyon, mert sok az újdonság van a játékunkban. Ezeken rengeteget dolgoztunk, de az apró részleten a továbbiakban is sokat kell még csiszolni.

Az új edző sok újat hozott?

Más lesz a csapat játéka, mint amit tavaly láttunk az EBEL-ben vagy a MOL Ligában. Nemcsak kisebb, de jelentősebb változások is lesznek.

Ezek a laikusok számára is fel fognak tűnni?

Azt gondolom, hogy igen. Aktívabbnak és agresszívabbnak fog tűnni a csapatjátékunk. A pálya minden harmadában egy fiatalosabb csapatra szabott játékképre törekszünk majd.

Az emberelőnyös játék effektívebb lesz, mint az előző idényben?

Más lesz az is, mint amilyen volt. A változások célja, hogy eredményesebbek legyünk. Hogy mennyire leszünk azok, azt már az első meccseken látni fogjuk.

A fiatalítás ismét előtérbe került nyáron. Tyler Dietrich azonban, aki nagyon bízott a srácokban, elment időközben. A keret ugyanaz maradt Benoit Laporte-nál, amit előtte összeraktatok?

Igen. Tartjuk azt, ami az első hetek után kialakult. A keret most 24 fős, ebből két játékos marad ki meccsenként, ők a MOL-csapatban játszanak. Természetesen ha valaki extra dolgot mutat a Titánoknál, vagy ha másvalaki az EBEL-ben kérdőjelessé válik, konzultál a két stáb. Mindenki megkapja a lehetőséget. Elmondhatom még, hogy Sofron és Courchaine kisebb sérülés miatt kihagyott néhány napot, de ők is vállalják a játékot Klagenfurtban.

Milyen érzésekkel vágtok neki?

Nem rosszakkal. Az a kérdés, hogy a sok újdonság mennyire marad meg a játékosok agyában. Ilyen jellegű hokit ebből a csapatból nem sokan csináltak eddig. Határozottak leszünk, miközben a biztonságunkat sem adjuk fel. Okosan, de agresszíven fogunk játszani.

Az egyik legjobb játékoskerettel rendelkező csapat otthonában kezdünk. Ez jó vagy rossz?

Meglátjuk. Igazából mindig a játék képétől függ, hogy hogyan alakulnak a dolgok. Fejjel nem megyünk a falnak, de ha van lehetőség, akkor megmutatjuk, hogy tudunk rájuk nyomást gyakorolni.

Laporte AVS 2016_17

Az új vezetőedző, Benoit Laporte még csak két hete vette át Tyler Dietrich helyét, de a Fehérvár AV19 által készített felvezető videó alapján a vezetőedző úgy látja, szép lassan mindegyik játékos belerázódik az általa elvárt új játékrendszerbe. Meglepte, hogy milyen gyorsan alkalmazkodtak hozzá. Lehet, hogy nem lesz még tökéletes a csapat játéka ezen a hétvégén, néhány játékelem tekintetében finomításokra van még szükség, amihez idő kell. A szakember úgy értékeli, jó néhány edzőmérkőzésre lett volna még szüksége, hogy teljesen összeálljon a keret, de csak két felkészülési meccs állt rendelkezésére, így majd a szezonban kell meccsről meccsre kell fejődni. Az első meccsen azt kéri játékosaitól, hogy játsszanak egyszerűen, ne gondolkozzanak sokat. Laporte hozátette, látta a Klagenfurt több felkészülési mérkőzését is, de ezekből nehéz kiindulni, mivel mindig hiányoztak kulcsjátékosok a csapatukból. Fegyelmezett játékra számít a KAC-tól, sok kiemelkedő képességű jégkorongozójuk van, úgyhogy nem lesz egyszerű dolga a Fehérvárnak.

A helyzet a másik oldalon is hasonló: a klub saját bevallása szerint évtizedekre visszamenőleg a legnagyobb változások történtek a Klagenfurt háza táján a nyáron. A koncepcióváltás, amelyről mi is beszámoltunk, az első csapatot is érinti. Az átmeneti  szezonban rengeteg új arcot láthatnak a jégen a szurkolók a rekordbajnok mezében. Majd’ két hónapot készülhettek jégen a klagenfurtiak, bár a közös felkészülés ritmusát az olimpiai selejtező és az amiatt tartott válogatott edzőtábor két hete megtörte egy kicsit, hiszen hét piros mezes is érintett volt ebben. Az előszezonból sohasem nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, azért mégis rögzítsük a tényt, a jelentős részben kicserélődött és ezért sokszor egymással még csak ismerkedő játékosokkal felálló KAC összesen 9 felkészülési mérkőzést játszott, és ezek közül 3-at nyert meg.

Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt is a Fehérvár volt a KAC vendége a szezonnyitón, akkor a magyar EBEL-csapat 3-1-re nyert. Ez lesz egyébként a harmadik KAC-Fehérvár idénynyitó, hiszen 2009-ben egy 5-1-es osztrák győzelemmel indult az idény Klagenfurtban. A tavalyi 3-1 egyébként nagy bravúrnak számít, az osztrák bajnokság 1965-ös megalapítása óta 22-szer kezdte otthon a szezont a KAC, és ezeken a meccseken 18-szor nyerni is tudott. Reméljük, a tavalyi után újabb fehérvári bravúrnak örülhetünk a nyitófordulóban.

“A héthetes felkészülés meglehetősen hosszúnak számít, de ebből két hétig a válogatottjaink nem lehettek velünk – mondta Mike Pellegrims, a KAC edzője. – Összességében meg vagyok elégedve azzal, ahogy dolgoztunk, és ahogy a játékosok haladnak az új játékrendszer elsajátításában.”

Manuel Geier, a KAC kapitánya óvatosan fogalmazott a célokról. “Az út végén persze mindenki a kupát szeretné a magasba emelni. Már nyolcadik éve játszom Klagenfurtban, és azt hiszem, ebben az évben elsősorban az a fő feladatunk, hogy igyekezzünk folyamatosan jó teljesítményt nyújtani, szeptembertől ha lehetséges, egészen áprilisig.”

“A hosszú felkészülést követően égünk a vágytól, hogy végre tétmeccsen mutathassuk meg magunkat – mondta a csapat egyik ásza, az előző szezonban mély völgybe kerülő Thomas Hundertpfund. – Ezen a nyáron sok minden változott a csapatnál és a klubban is. Mindenki készen áll arra, hogy ennek a szezonnak az első, remélhetőleg sikeres fejezetét megírhassuk. A Fehérvár nagyon kellemetlen ellenfél, de mi 100%-osan a feladatra koncentrálunk.”

A mérkőzésről az onlinehockey.hu élő, helyszíni hangközvetítésben tudósít. Aki tevékenységüket támogatná és ezzel szeretné biztosítani, hogy a szezonban minden idegenbeli meccset követni lehessen ezen a módon, az itt olvashat e lehetőségről.

A Fehérvár AV19 előszezonja:

augusztus 16., Érsekújvár (SVK-1.)–Fehérvár AV19 (Érsekújvár) 1-2
augusztus 18., Besztercebánya (SVK-1.)–Fehérvár AV19 (Besztercebánya) 4-5
augusztus 23., Villach (EBEL)–Fehérvár AV19 ((Villach) 4-3 h.u.
augusztus 25., Klagenfurt (EBEL)–Fehérvár AV19 (Klagenfurt) 4-3 h.u.
szeptember 3., Fehérvár AV19–Comarch Cracovia (POL-1.) (elődöntő, Ifj. Ocskay Gábor-emléktorna) 3-1
szeptember 4., Fehérvár AV19–MAC Budapest (MOL) (döntő, Ifj. Ocskay Gábor-emléktorna) 2-0

A Fehérvár AV19 nyári játékosmozgásai:

maradt:
Orbán Attila (hátvéd)
Szirányi Bence (hátvéd)
Chris Bodo (csatár)
Rajna Miklós (kapus)
Vincze Péter (csatár)
Andrew Sarauer (csatár)
Sárpátki Tamás (csatár)
Kóger Dániel (csatár)
Hetényi Zoltán (kapus)
Antonin Manavian (FRA, hátvéd)

érkezett:
Tyler Dietrich (CAN, vezetőedző), Fehérvár AV19 (MOL)
Énekes Lajos (másodedző), Fehérvár AV19 (MOL)
Brance Orban (csatár), Fehérvár AV19 (MOL)
Kocsis Ferenc (csatár), Fehérvár AV19 (MOL)
Reisz Áron (csatár), Fehérvár AV19 (MOL)
Szabó Krisztián (csatár), Fehérvár AV19 (MOL)
Szabó Bence (hátvéd), Fehérvár AV19 (MOL)
Szabó Dániel (hátvéd), Fehérvár AV19 (MOL)
Kalvin Sagert (hátvéd), DVTK Jegesmedvék (MOL)
Sofron István (csatár), Klagenfurt (EBEL)
Erdély Csanád (csatár), Sioux Falls (USHL)
David Makowski (USA, hátvéd), Allen Americans (ECHL)
Chris Owens (CAN, hátvéd), Missouri Mavericks (ECHL)
Vas János (csatár), Slavia Praha (CZE-2.)
Justin Maylan (CAN, csatár), HC Val Pusteria (ITA)
Benoit Laporte (CAN, vezetőedző), SCL Tigers (SUI-1.)
Adam Courchaine (CAN, csatár), Hradec Králové (CZE-1.)

távozott:
Hannu Jarvenpaa (FIN, vezetőedző), Lausitzer Füchse (DEL-2)
Sille Tamás (másodedző), KMH Budapest, szakmai igazgató
Kevin Wehrs (hátvéd), Villach (EBEL)
Ryan Martinelli (hátvéd), Belfast Giants (EIHL)
Nagy Gergő (csatár), Comarch Cracova (POL-1.)
Varga Arnold (hátvéd), Debrecen (MOL)
Bartalis István (csatár) Schwenninger Wild Wings (DEL)
Kovács Csaba (csatár), MAC (MOL)
Chris Francis (csatár), Quad City Mallards (ECHL)
Benk András (csatár), UTE (MOL)
Sikorcin Ladislav (csatár), UTE (MOL)
Tyler Dietrich (CAN, vezetőedző), Kanada (edző, videóelemző)

Klagenfurt–Fehérvár 5-0

   

Nem kezdődött jól az EBEL-szezon a Fehérvárnak. A magyar induló egyértelmű vereséget szenvedett a KAC vendégeként.

Pedig az első percek inkább a vendégcsapatról szóltak a Stadthalléban. Az első nagy helyzet Kóger előtt adódott, és a korai letámadás láthatóan nem ízlett a klagenfurtiaknak. Az 5. percben aztán Harand lógott meg egy koronggal, Sagert csak akasztani tudta a kitörő csatárt, azoban Rajna megfogta a büntetőt. Szinte pontosan két perccel később azonban már nem volt orvosság. Brucker találta meg Fischert, aki ügyesen helyezett a hálóba. Átvette a kontrollt a KAC, egy emberhátrányt is kivédekezett, a 16. percben pedig növelte előnyét, Geier és Lundmark dolgozta ki a helyzetet, amelyet Hurtubise némi szerencsével értékesített.

KACAVS

Nagyon rosszul kezdte a második harmadot a Fehérvár. Alig telt el három perc, amikor máris megduplázódott a klagenfurtiak előnye. Előbb Lundmark verte be a saját kipattanóját, majd Schumnig lőtt a kék vonalról nagy gólt. Próbálta emelni a tempót a Volán, de hiába, meglehetősen meddőek voltak a kísérletek. A harmadik harmadra a szufla is elfogyott, a KAC már nem nagyon igyekezett gólt lőni, a Fehérvár pedig nem tudott. Az 54. percben aztán különösebb előzmények nélkül Geier törte meg a gólcsendet, életerő, bal oldalról leadott lövése a keresztvas alá akadt be. A hátralevő perceket már csak Makowski és Geier párviadala törte meg, amire a fehérvári védő 2+5+20 percet kapott, így összesen két ülésben 29 perc büntetésig jutott, a maradék idejében pedig Owensszel együtt -4-et szorgoskodott össze. A Klagenfurt szinte végig jobb volt, végeredményben 5-0-ra győzött.

Javítani vasárnap, a hazai pályán szintén 5 gólos vereséget szenvedő Olimpija Ljubljana ellen lehet.

Meg kell érteniük, hogy már nem edzésen vannak

   

A Fehérvár edzője úgy látja, csapatában sokkal több van annál, mint amit Klagenfurtban mutatott – játéktudásban és szellemiségben is.

Mike Pellegrims (vezetőedző, Klagenfurt): Masszív védekezést akartunk bemutatni, ez sikerült. Azokban a pillanatokban, amikor mégis szükség volt a kapusunkra, számíthattunk rá. A hatvan perc alatt sok mindent jól csináltunk, de voltak olyan dolgok is, amiben még javulnunk kell a jövőben. Összességében ez egy jó első mérkőzés volt csapatom részéről, a srácok sok munkát végeztek a jégen. Ez nagyon pozitív és örömteli, de már előre kell tekintenünk, és el kell kezdeni a vasárnapi mérkőzésre koncentrálni.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár AV19): A pénteki mérkőzésen láttam sok olyan dolgot, amin még dolgozunk kell, de az eredmény ellenére akadtak pozitívumok is. A legnagyobb problémánk a védekezéssel volt, összességében nem dolgoztunk jól a védekező harmadban. Ugyanakkor megmutattuk, van bennünk potenciál és bár nem sikerült betalálni, a fiatalok, akik közül néhányan különösen jól játszottak, megmutatták, hogy tudnak ezen a szinten játszani. A hazai csapat nagyon agresszív játékot mutatott. A játékosainknak meg kell érteniük, hogy már nem edzésen vannak, hanem mérkőzésen. A csapatban sokkal több van ennél, játéktudásban és szellemiségben is, sajnos ezt ma nem tudtuk megmutatni.

(Forrás: kac.at és fehervarav19.hu)

EBEL, 3604 néző. Játékvezetők: Gruber, Nikolic, Ettlmayr, Nothegger.
Duba: 100% (Madlener)
K
Rajna: 81,5% (Hetényi)
Robar, Schumnig, Pance, Koch, Ganahl
1
Owens, #4577, Courchaine, Sarauer, Maylan
Strong, Fischer, Geier M., Hurtubise, Lundmark
2
Sagert, Szabó D., Kóger, Vas, Sofron
Duller, Kapstad, Geier S., Hundertpfund, Bischofberger
3
Manavian, Szirányi, Bodó, Erdély, Orban
Schettina, Popovic, Harand, Neal, Brucker
4
Orbán, Vincze, Sárpátki, Kocsis, Szabó K.
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 06:44 KAC Fischer Popovic Brucker
2-0 15:27 KAC Hurtubise Geier M. Lundmark
3-0 21:13 KAC Lundmark Geier M. Strong
4-0 23:06 KAC Schumnig Harand Neal
5-0 53:48 KAC Geier M.
27 Kapura lövések száma 29
6 Kiállításpercek 33

A KAC–Fehérvár góljai

   

Ide kattintva látható az öt hazai találat.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR ÉLŐ
VB18 16:30 JPNHUN ÉLŐ
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum