Történelmi győzelemre készül a Tüskében a MAC

   

A MAC Budapest tízszer játszott a Miskolccal az előző szezonban – és még egyszer sem nyert. Csütörtökön nekiveselkedhet tizenegyedszer. Nagy derbi lesz.

Ezzel együtt senki nem vívott tavaly szorosabb meccseket a bajnokkal. Az alapszakaszban a három miskolci meccs mindegyike hosszabbításban dőlt el, a Tüskecsarnokban két meccset két góllal nyertek a vendégek, egy alkalommal 4-3 arányban bizonyultak jobbnak. Ezt követte a söpréssel véget ért döntő, amelynek során az első és az utolsó mérkőzésen három volt közte, viszont a kulcsfontosságú második miskolci meccset hosszabbításban nyerték a Jegesmedvék – komoly hátrányból visszakapaszkodva –, és a harmadik összecsapás is csak egy gólon múlt.

Nyáron mindkét csapat jelentős átalakuláson esett át, Miskolcról és a MAC-ból a házi kanadai táblázat első 5 helyezettje közül négyen álltak tovább. Nagy különbség azonban, hogy a miskolciaknál sokkal erősebb lábakon állt a magyar mag, akik közül csak Somogyi Balázs váltott klubot, igaz, ő éppen Majoross Gergely csapatához igazolt. Ha megnézzük a tavalyi pontlistát, azt látjuk: a MAC 10 legponterősebb játékosa közül csak Nagy Krisztián, Terbócs István és Pozsgai Tamás maradt. Talán éppen a hazai játékosok fontosságára érzett rá a szakvezetés a csapat megerősítésénél, ugyanis elsősorban ilyenekre koncentráltak. Összesen hét magyar csatár és mezőnyjátékos érkezett, köztük olyan válogatottak, mint Kovács Csaba és Nagy Gergő. A légiósállomány hat távozó mellett négy érkezőt tudott felmutatni. Miskolcon jött négy kanadai és egy orosz, de magyar állomány minőségére is ügyelt a szakvezetés, Somogyi “helyére” beesett Magosi Bálint – és megszerezték a fiatal tehetség Sági Martint a Linz juniorjaitól.

mla_7991_resize

Fotó: Mudra László

Hogy mit tudnak az új csapatok a régiekhez képest, még eldöntetlen kérdés. Annyi biztos, hogy egyelőre a Miskolc néz ki jobban. Hajósék 7-0-ra verték a Galacot, de a kőkemény Újpestnek is lőttek ötöt, ami meccsenként hatgólos átlagot jelent. Ott folytatják tehát, ahol tavaly abbahagyták. A MAC-ról korántsem mondható el ugyanez. Ők a Ferencvárossal és a Csíkszeredával meccseltek, mindkettőt vékonyan, 2-1 arányban nyerték, utóbbit hosszabbításban. A házi kanadai táblázatot négy magyar igazolás vezeti: Nagy, Könczei, Kovács és Somogyi. Természetesen korai lenne tendenciákról beszélni, de az már távozásuk pillanatában is nagy kérdés volt, hogy lehet-e pótolni a Hayes, Klempa, McDonald csatártriót, akik tavaly 241 pontot kalapáltak össze. Ők az első két meccs után hét ponttal álltak, míg az újaknál egyedül Winston Day Chief szerzett egyetlen asszisztot.

A csütörtök este hat órára áthozott meccsen tehát továbbra is a Miskolc számít esélyesnek, a MAC-nak – még úgy tűnik – idő kell, mire összeszoknak a jóval nagyobb mértékben felforgatott sorok. Nincs is erre jobb alkalom, mint a tavalyi döntő első idei visszavágója.

A MAC-ban a két sérült még nem tér vissza. Bálizs Bence állapota javult, ő a kispadra már leül Arany Gergely mögé, de Escobedo hátvéd játékára még egy hetet legalább várni kell. A Jegesmedvéknél az ujjtörést szenvedő Joe hiányzik, de elképzelhető, hogy az eddig hiányzó Gőz Balázs máris pótolni tudja.

A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Majoross Gergely: Nem hiszem, hogy lenne jelentősége annak, hogy mi történt tavaly. Most két erősen újjáépített csapat találkozik, nálunk szó szerint a fél csapat kicserélődött, náluk is jelentős változások voltak. A DVTK edzőváltozáson is átment, valószínűsíthető, hogy a játékrendszerükben is lesz változás, nálunk a szakmai stábban kisebb változás történt, de ettől függetlenül csinálunk csomó dolgot, amit tavaly nem csináltunk, vagy máshogy csináltunk. A Ferencváros elleni meccs után azt kellett megértenünk, hogy egész más kihívás nagyobb tempón játszó csapatok által diktált nagyobb tempónak megfelelni, mint nekünk magas tempót diktálni. Ez a Fradi ellen egyáltalán nem sikerült. A Csíkszereda ellen ez száz százalékig megvalósult. Rosszul bántunk a helyzeteinkkel, ennek köszönhető a kevés gól. De ettől függetlenül a második meccsünk energiaszintjével és tempójával elégedett voltam. Ha ilyen szempontból közelítjük meg a csütörtöki mérkőzést, akkor nyilván könnyebb dolgunk lesz, hiszen egy nagyon erős ellenféllel játszunk, ahol adott a viszonylag nagy tempó. Nálam inkább az a kérdés, hogy tudunk-e elég pontosak lenni, tudunk-e eléggé összpontosítani csak a saját játékunkra, hogy ne térjünk le az útról akkor sem, ha gólokat lövünk, vagy ha gólokat kapunk. Ezek a nagyobb kihívások. És természetesen az is nagy kérdés, hogy az első két meccsen lőtt három lőtt gól után tudunk-e egy lényegesen erősebb ellenfélnek gólokat lőni.

Doug Bradley: Izgalmas derbi hangulatú meccsre számítok a Tüskecsarnokban. Tudom, hogy nagy a rivalizálás a két csapat között, nagy iramú mérkőzés lesz. Láttam az egyik idei meccsüket, a tavalyi döntőt nem néztük vissza, hiszen azóta mindkét csapat játékosállománya jelentős változásokon ment keresztül. Az elmúlt meccsek tanulságai alapján jobban kell bánnunk a koronggal a semleges harmadban. Az Újpest 3 góljából kettő egy semleges harmadbeli korongvesztésből jött. De már beszéltünk erről és dolgozunk rajta. A harmadik gólt emberhátrányból kaptuk, erre is vigyáznunk kell, buta kiállításokat nem szabad ajándékozni az ellenfélnek. Joe kiesésével a többi védőnknek kell előrébb lépniük, elvégezni az ő munkáját. Vannak fiataljaink, mint Bernáth Milán, Laczkó Ákos vagy Vojtkó Mátyás, akik eloszthatják Joe játékperceit. Gőz Balázs állapota biztatónak tűnt edzésen, valószínűleg játszhat, de csak a holnap délelőtti átmozgatást követően hozok döntést. Ő mindenesetre készen áll.

MAC Budapest–DVTK Jegesmedvék 4-3

   

Tizenegyedik nekifutásra legyőzte a MAC a bajnokcsapatot, de ez ezúttal is nagyon komoly feladat volt. Izgalmas meccsen a miskolciak a hajrában visszajöttek kétgólos hátrányból, de 25 másodperccel a vége előtt Nagy Krisztián megszerezte a győztes gólt.

Zsinórban tíz vereség komoly terhet jelent minden csapatnak, ráadásul a Tüskecsarnokban még pontot sem szerzett Majoross Gergely jelenlegi csapata az előzővel szemben. A miskolci Gőz Balázs felépült, először lépett jégre a szezonban, viszont egy fontos láncszem kiesett, Colin Joe hátvéd személyében. A másik oldalon Bálizs Bence kapus még csak a padra ülhetett le, Escobedo bekk viszont még oda sem. Mindent egybevetve nagyon jó dolog, hogy egy ilyen rangadón két 20 éves kapusra bízzák a csapatok a védést, óriási tapasztalatokat szerezhetnek.

Az előző MOL Liga-döntő résztvevőinek mérkőzését a DVTK kezdte aktívabban, Galanisz lapos lövésénél Aranynak figyelnie kellett, majd néhány perc után már a MAC akarata érvényesült. Ennek köszönhetően emberelőnybe kerültek a hazaiak, Cianfrini bottal akasztott. A hazaiak éltek a lehetőséggel, az ex-miskolci Somogyi Balázs közelről betalált Adorján kapujába, egy elé pattanót korongot juttatott célba. A vezetés megszerzése után is maradt a budapestiek nyomása, ám a sok kimaradt hazai lehetőség után Magosi a kapu mögül a jól érkező Láda elé tette a korongot, aki egy szép csel után egyenlített. A játékrész hajrájában újra 5 a 4 ellen játszhatott a MAC, de Galanisz kiállítását kivédekezték a Jegesmedvék.

A második játékrészt intenzíven indította a MAC, gólra törően játszottak a kék mezesek. Pavuk kiállítása alatt Day Chief vasra vágott egy kijátszott helyzetet, maradt az 1-1. De csak néhány percig, mert jött a MAC egyik fiatal sora. Bödök keverte jól a lapokat, tőle indult az akció, aminek a végén Terbócs lövése következett, és a kipattanó üresen találta a hosszún Bödököt, aki behúzta a kapuba a korongot. A 24. percben 2-1-re módosult az eredmény. A DVTK Jegesmedvék főleg kontrákra, gyors ellencsapásokra építettek, és ezek nagyon sok veszélyt jelentettek Arany kapujára. A MAC kapusának többször jelentős szerepe volt abban, hogy maradt a 2-1, tökéletes utolsó védvonal volt a második harmadban is. Egy esetben nem tudott közbeavatkozni, akkor őt is kisegítette a kapuvas. Pavuk, Magosi, Galanisz ötletgazdag játéka jelentette az igazi frissességet a vendégeknél – az ő féken tartásuk nehézséget okozott a másik oldalon, viszont a többi sor a megszokottnál kevesebb veszélyt jelentett  –, a hazaiak ekkor komplexebb hokit mutattak be, három soruk is masszívan teljesített. A 35. percben aztán Könczei nagyon szép szóló és két bekk kicselezése után túlfutott ugyan, de visszatette a pakkot a vonal mögül, ami gonoszul átcsusszant Adorján mamutja és a vas között, Nagy Gergő lecsapott a lehetőségre, és az üres kapuba lőtt, 3-1. Ezzel máris annyi gólt lőtt a MAC, mint az előző 125 perc alatt összesen. A kétgólos előny ellenére izgalmas záró húsz perc várt a nézőkre.

MACMIS

Fotó: Mudra László (MAC)

Annál is inkább, mert Galanisz 11 másodperc alatt szépített. A megnyert buli után jó passzt kapott, egyedül iramodott meg a bal szélen, és védhetetlen gólt ragasztott a bal felsőbe – tegyük hozzá, a második harmadban mutatott teljesítmények alapján teljesen megérdemelt volt ez a fejlemény. Nagyon jó meccs lehetőségét teremtette meg ezzel a piros-fehér támadó. Az ütés benne maradt a MAC-ban, a lendület pedig a Jegesmedvék-korcsolyákban, nem álltak távol az egyenlítéstől. A feszültség fokozódott, a játék keményedett, pedig a hangnem már eddig sem volt kávéházi.  Két DVTK-emberelőny következett, közte a korábbiakhoz képest laposabb mezőnyjáték folyt, kevesebb kreativitással, úgynevezett taktikai csatával. A MAC jól védekezett hátrányban, őrizte a vékony előnyt. Elöl viszont nem jelentettek elég veszélyt. Ez az 56. percben bosszulta meg magát. Leppanen találta el briliánsan a korongot, távoli bombája az oldalvasról pattant a hálóba. Ledolgozta kétgólos hátrányát a miskolci csapat, 3-3. Ideges lett a meccs, pontatlanságok csúsztak a támadásépítésekbe, de ez érthető volt, a presztízs nyomott mindenkit. Másfél perccel a vége előtt Pavuk feleslegesnek látszó szabálytalanságot követett el a MAC alapvonalánál, hosszú idő után emberelőnybe került a hazai csapat. 25 másodperccel a lefújás előtt dőlt el a három pont sorsa. Somogyi löketére Adorján bravúrral leért a bal alsóra, de a kipattanóra Nagy Krisztián érkezett, fonákkal átemelte a mamutot, 4-3.

A mérkőzés színvonala nem érte el a tavalyi nagy csaták átlagát, a DVTK Jegesmedvék tompább volt annál, mint amit eddig mutatott a bajnokságban, de a MAC ezt nem tudta kellő mértékben kihasználni. Ennek ellenére az izgalom és a sok szép gól azt eredményezte, hogy – legalábbis a semleges – közönség jól szórakozott. Lesz még ennél jobb hoki a MOL Liga-szezonban, és idén is komoly csata vár erre a két csapatra egymás ellen.

MACMIS 2

Nem tetszett az energiaszint egyik csapatnál sem

   

Egyik vezetőedző sem volt elégedett a MOL Liga-rangadó után.

Majoross Gergely, vezetőedző, MAC: “Örülök, hogy nyertünk, elégedett a legkevésbé sem vagyok. Reméljük, hogy ezek a rangadók csak egyre színvonalasabbak lesznek. Nekem nem tetszett az energiaszint egyik csapatnál sem, nagyon sok hiába és pontatlanság volt, ehhez nyilván hozzájárult a jég minősége is. Összességében azt gondolom, nagyon boldognak kell lennünk, hogy sikerült itthon nyernünk a DVTK ellen.”

Doug Bradley, vezetőedző, DVTK: “Nem tudtuk eleget birtokolni a korongot, a bulikat hiába hoztuk el, sokszor a saját és a semleges harmadban is eladtuk a pakkot. A végén egy buta kiállítás megpecsételte a sorsunkat. Nem vagyok elégedett a csapat teljesítményével, többet kell birtokolnunk a korongot, jobban kell járatnunk, ezen kell dolgoznunk tovább.”

Galanisz Nikandrosz, csatár, DVTK: “Az előszezonbeli mérkőzéseket is beleszámítva most játszottunk a legrosszabbul. Nem voltunk elég élesek, nem úgy mentünk a korongokra, ahogyan kellett volna. Úgy gondolom, attól függetlenül, hogy felzárkóztunk 3-3-ra, nem biztos, hogy többet érdemeltünk volna annál az 1-2 pontnál a hosszabbításban. Magunkban kell keresnünk a hibákat, senki sem volt éles, az egész csapat rosszul játszott, nem tartottuk be az edzői utasításokat, sajnos ez lett az eredménye.”

Nagy Krisztián, csatár, MAC: “A meccs első percétől keményen letámadtunk, tartottuk magunkat az edzői utasításokhoz, miszerint dobjuk be a korongot a hátvédjeik mögé és keményen hajtsunk, meglesz az eredménye. Nagyobb lelkesedéssel megyünk majd Miskolcra, de semmire sem lehet előre számítani, mindegyik mérkőzés kemény és szoros lesz, ez egy ki-ki párharc.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 632 néző. Játékvezetők: Nagy, Rencz, Juhász, Kis-király.
Arany: 87,5% (Bálizs)
K
Adorján: 91,7% (Kiss)
Lakatos, Kovács B., Nagy K., Bödök, Terbócs
1
Láda, Leppanen, Galanisz, Pavuk, Magosi
Pozsgai, Vokla, Somogyi, Nagy G., Könczei
2
Gőz, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Miskolczi
Ruikka, Mestyán, Kovács Cs., Day Chief, Jubinville
3
Cianfrini, Laczkó, Johnston, Sakaris, Sági
Silló, Tóth G., Roczanov, Tóth R., Keresztury
4
Bernáth, Albert, Popovics, Szopos, Karda
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Douglas Bradley, Nikola Glavonjic
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 06:29 MÚB PP Somogyi Nagy K. Day Chief
1-1 15:47 MIS Láda Magosi Galanisz
2-1 23:03 MÚB Bödök Terbócs
3-1 34:41 MÚB Nagy G. Könczei
3-2 40:10 MIS Galanisz Láda Pavuk
3-3 55:42 MIS Leppanen Láda Pavuk
4-3 59:35 MÚB PP Nagy K. Day Chief Somogyi
48 Kapura lövések száma 24
20 Kiállításpercek 12

A MAC–Jegesmedvék képes összefoglalója

 

A MAC–DVTK góljai

   

Az M4 Sport összefoglalóját ide kattintva tekinthetik meg.

De az egész meccset is visszanézhetik, ehhez ezt a linket válasszák.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum