A férfi

 

Kedd óta Szergej Mozjakin minden idők leggólerősebb játékosa, aki a szovjet és orosz bajnokságokban valaha jégre lépett. Elfogult méltatás következik.

A Metallurg Magnyitogorszk csapatkapitánya elképesztően nagy jégkorongozó ? viszont egyúttal alighanem ő a legalulértékeltebb orosz zseni nemzetközi téren. Ennek egészen prózai oka van: gyakorlatilag soha nem játszott odaát. Azért, mert nem is akart. A hivatalos statisztikák számon tartanak ugyan négy QMJHL-meccset 17 éves korából, de ennyi az összes. El sem kezdődött, és már véget is ért a történet tengerentúli része. Pontosabban: 2002-ben, azok után, hogy a CSZKA Moszkva második csapatának színeiben az orosz másodosztályban 64+23 pontot szerzett, 21 évesen még draftolta őt a 9. kör 263. helyén a Columbus, ám ennek érdemi jelentősége nem volt. A jaroszlavli születésű fiatalember hazájában maradt, belenőtt az elitbe, és ahogy elkezdte, úgy folytatta a gól- és a pontgyártást.

mozjakin metallurg

Addig folytatta, amíg el nem érkezett 2016. szeptember 13-a. A nap, amikor a Dinamo Minszk 3-2-es vezetésénél korongot szerzett, majd perfekt mozdulattal bevágta azt Ben Scrivens kapujába.

Ez volt a 429. olyan találata, amelyet az orosz Szuperliga, illetve a KHL alapszakaszaiban és rájátszásaiban szerzett.

Ez eggyel több, mint amennyit az eddigi rekorder, a kétszeres olimpiai bajnok Borisz Mihajlov hozott össze a maga idejében. A csúcsdöntést fordulók óta várta az orosz közvélemény, ám egy darabig sehogy sem akart összejönni. A Gagarin Kupa-címvédő Metallurgnak és kapitányának sem igazán ment, a nyitómeccses CSZKA-verést követően négyszer kaptak ki egymás után. A rekordbeállítás kapujában, amihez már csak egy gól hiányzott, Mozjakin sem találta a fonalat. Az áttörést a Jokerit elleni 3-1-es siker hozta meg, itt az utolsó találat volt a klasszisé, majd jött a Dinamo Minszk 5-4-es legyőzése, ekkor a harmadik gólt vállalta az új rekorder. Két nap, egy beállítás, egy döntés.

Itt tartunk most ? de ugorjunk vissza kicsit az időben. Mondjuk a 2005/2006-os szezonig, amikor először termelt 50 pont fölött az alapszakaszban, konkrétan 20+32-ig jutott, még mindig a CSZKA-ban. Azon a nyáron a Himik Mityiscsihez igazolt, két idény, 60+8, majd 66+4 pont. Ekkor a Szuperliga?KHL váltás jegyében a Himikből Atlant lett, de Mozjakin maradt. Nem egyszerű kiválasztani három újabb szezonja közül a legkülönbet. Adná magát a 2008/2009-es a 76 pontos alapszakasszal, de a 2010/2011-es mégis nagyobb volt ennél: egyrészt a 61 pontos alapszakaszt 21 pontos playoff követte, másrészt ez a playoff nagydöntőt hozott az Atlantnak, amelyet végül elvesztettek a Szalavat Julajevvel szemben.

Mozjakin ekkor már elmúlt harminc, ám a java még hátravolt. Mégpedig a Metallurgban. Itt ismét 76 pontos alapszakasszal nyitott, amire 2013/2014-ben rátett még egy lapáttal: 34+39 az alapszakaszban, 21 meccsen 13+20 (!) a playoffban ? és végre bajnoki cím. Ebben a sorozatban már ő volt a csapat kapitánya, ugyanúgy, ahogy idén is, amikor a magnyitogorszkiak ismét elhódították a Gagarin Kupát. Nem utolsó sorban a 25 pontos Mozjakin-playoffnak köszönhetően.

Összes sikerét felsorolni lehetetlen. Emeljünk ki néhányat: kétszeres KHL-bajnok, háromszoros gólkirály, ötszörös pontkirály, kétszeres gól- és pontkirály playoffban, háromszoros alapszakasz-, kétszeres playoff-MVP, kétszer volt övé a legjobb plusz-mínusz mutató a rájátszásban.

Mindezek mellett kétszeres világbajnok: 2008-ban és 2009-ben. A válogatottság amúgy különös kérdés Mozjakin esetében. Például, mert jó néhányszor nem hívták be, noha a szurkolók szerint be kellett volna. Nem volt ott 2012-ben Helsinkiben és 2014-ben Minszkben sem ? ha ott van, négyszeres vb-győztes lenne. Hogy miért marad ki olykor, talány, hiszen nemcsak a klubjában, a válogatottban is egyre jobb, ahogy korosodik. A tavalyi prágai és az idei szenpétervári?moszkvai tornán is kiemelkedően játszott, előbb 6+6, utóbb 6+3 ponttal zárt. Nem rajta múlt, hogy Oroszországnak be kellett érnie az ezüst-, illetve a bronzérmekkel. Annyira nem, hogy az orosz szemszögből nézve brutális prágai vb-döntőn ? amikor Kanada 6-1-re elgázolta jobb sorsra érdemes ellenfelét ? Mozjakin volt az egyetlen a vesztes csapatban, aki nem kétségbeesett kisfiúnak, hanem igazi férfinak látszott a jégen. Ez egy asszisztra volt elegendő a harmatos és gyámoltalan seregben.

mozjakin 428

Összteljesítménye a szelekcióban eddig így néz ki: 298 mérkőzés, 128 gól, 142 pont. A küszöbön álló Világkupán nem fogja kerekíteni ezeket a szenzációs számokat, hiszen most sem válogatták be, ez az NHL-sztárok tornája. Valószínűleg nem is bánja: addig is ráhajt arra, hogy meglegyen az 500. Szuperliga- és KHL-gól. Senki sem kételkedik benne, hogy végül akár ez is összejöhet neki. Borisz Mihajlov, az exrekorder azt mondta: az orosz jégkorong legunikálisabb játékosától ez a minimum.

Mag? Mozjakin így kommentálta a történteket: ?Hát ez is megvan. A vége felé kicsit talán sokat kellett várni rá, eleinte túlizgultam, de legyőztem magamat is. Hadd köszönjem meg mindenkinek: a játékostársaimnak, az edzőknek, a hozzám közel állóknak, a családomnak, a gyerekeknek. Nélkülük soha nem lett volna ebből az egészből semmi. Belőlem sem. Hogy meg tudom-e csinálni az 500-at? Meglátjuk. Nekimegyünk, aztán majd csak lesz valahogy.?

És hogy utolérheti-e Mozjakint bárki valamikor? Inkább nem, mint igen ? de az biztos, hogy erre a kérdésre csak nagyon-nagyon sokára kaphatunk valóságos választ.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum