Új ország, új város, új helyszín

   

Történelmi eseményre készülődnek Belgrádban: a HK Beograd első hivatalos mérkőzését kezdi – a Szereda lesz az újoncavató vendég –, ráadásul rögtön tévékamerák előtt.

A MOL Ligában is újonc alakulat elsőre talán az egyik leginkább megoldható feladattal szembesül. Ellenfele ugyanis az a Sportklub Csíkszereda lesz, amely meglehetősen tartalékos csapattal kényszerült elutazni a szerb fővárosba. A belgrádiak edzője, Christer Dreberg két éve volt már a csíkiak szakvezetője is, így ismeri a ligát és az ellenfél játékosainak jó részét. Ez némi helyzeti előnyt is jelent a MOL Liga újoncának, még akkor is, ha azóta történt sok változás is az Olt partján.

Ami a belgrádiakat illeti, számtalanszor leírtuk már, hogy az új egyesület a szerb szövetség erőteljes támogatásával jött létre, a válogatott játékosok nagyjából 90%-át tömöríti és legfontosabb célja, hogy szórakoztató családi eseményt varázsolva a világ legjobb sportjából megtöltse a lelátókat, miközben minőségi versenyzési és ezáltal fejlődési lehetőségeket nyújt a játékosoknak. Az ünnepi alkalmat erősíti, hogy ezen a mérkőzésen karitatív akcióra is sor kerül, az első szerb gólnál, vagy ha nem születik ilyen az első 20 percben, akkor a szünetben macidobálást rendeznek, az így összegyűjtött ajándékokat pedig a belgrádi gyermekközpont kapja.

Lesz tehát motiváció éppen elég szerb oldalon, azt pedig legutóbb éppen a nyári olimpián láthattuk, hogy ha a szerbek komolyan vesznek egy csapatsportot, akkor az eredmények sem maradnak el. A hokiláznak vannak kézzel fogható jelei a szerb fővárosban, a szerb sajtó sokat foglalkozik a csapattal és a szerb hoki remélt új korszakának kezdetével. Mivel azonban több kifejezetten lelombozó éven van túl a szerbjégkorongsport, maguk a klub vezetői is kicsit tanácstalanul állnak, amikor arról kérdezik őket, mennyi nézőt várnak a meccsre. A Pionir csarnok lehetőségei végesek, a lelátón 2000 néző fér el, és ez nem is nagyon bővíthető az épület kialakítása miatt. Akár a telt ház is összejöhet, de már 1000 nézővel is boldogok lennének. A legnagyobb boldogságot persze a belgrádi győzelem jelentené városszerte.

Hala Pionir

Ehhez azért a csíkszeredaiaknak is lesz néhány szavuk. A székely klub vezetői szerint rég látott komolyságú nyári felkészülés van a csapat mögött. A tavaly a rájátszásról csak az utolsó fordulók során lemaradó keret hazai magja nagyjából megmaradt, az alapemberek közül mindössze ketten, Bors Huba és Mihály Ede igazoltak el, de helyettük jött Bors Arnold, János Imre és Antal Norbert, illetve néhány fiatal az utánpótlástól. Igencsak kiterjedt légiós castingra is sor került, közel két tucat játékos járt Csíkszeredában, akik nagy részét végül kiszelektálta Tom McCarthy edző. A rostán fennmaradt három orosz játékos közül kettő egyelőre viszont Oroszországban ragadt, mert nem akar elintéződni a munkavállalási vízumuk. Így egyedül Zolotuhin léphet jégre közülük Belgrádban. Az észak-amerikai vonalat öten képviselhetik, ám egy fiatal kanadai védő itt is később csatlakozik majd a csapathoz. Így aztán tartalékosan, ám mégis akár 5 légióssal léphet jégre a Szereda, amely a legutóbbi három kiírásban nem jutott a rájátszásba. Van tehát min javítani a székelyeknél is, és a nyári igazolásokat elnézve a belgrádiak elleni győzelmek vagy pontvesztések döntő tényezőnek bizonyulhatnak az alapszakasz végén.

A mérkőzést a szerb Arenasport2 élőben közvetíti.

“Természetesen sikeres csapattá válhatunk – mondta Christer Dreberg a szerb szövetség honlapjának. – Azt viszont mindenkinek meg kell értenie, hogy a siker eléréséhez idő kell. Sok olyan európai klubot láttam már, aki megvette a sikert. Nekünk viszont fel kell építenünk azt. Meg kell teremtsük az edzések kultúráját, amely aztán ebből a közösségből kiindulva eléri a válogatottat is.Lépésről lépésre kell haladnunk. A játékosoknak sok tapasztalatuk van, de nem azon a szinten, ahol most játszani fognak. Egy éjszaka alatt ez nem fog sikerülni, ehhez idő kell. És mint az iskolában, egyetlen órát sem lehet elmulasztani. Sok mindenben kell fejlődnünk. De amit a szurkolók mindig kell hogy lássanak rajtunk, az az, hogy minden mérkőzésen, minden edzésen maximális erőbedobással dolgozunk a klubunkért, a szurkolóinkért, egymásért. Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek az új szerbiai csapatnak, és a MOL Ligának.

Pénteken történelmi mérkőzést játszunk. Olyan csapatot fogadunk, amelyet 1929-ben alapítottak. Mi 2016 óta létezünk. Ők az alapítás óta játszanak a MOL Ligában, nekünk ez lesz az első meccsünk. Ők már kétszer megnyerték a sorozatot, mi természetszerűleg még meccset sem nyerhettünk. Nekik szinte minden játékosuk tapasztalt ebben a ligában, nekünk csak egy ilyen játékosunk van. Úgyhogy van hová fejlődnünk. De remek emberekkel vagyunk körülvéve, és ez nagyon fontos alapokat teremt meg nekünk. Megfelelő magatartást kell tanúsítanunk az edzéseken, meccseken, megfelelő ambíciók kellenek, és megfelelő karakter. Ha ezek megvannak bennünk, akkor remélhetjük, hogy létrehozhatunk valami nagyszerűt. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a csapat mindenek felett áll. Mindenkinek sokat kell melóznia a csapat érdekében, és a végén ezzel mindenki jól járhat.

Szeretnénk jó szórakozást nyújtani a közönségünknek. Szükségünk van a támogatásukra, ők a mi hatodik játékosunk a jégen. Segítenek bennünket abban, hogy az elsőtől az utolsó pillanatig hajtani tudjunk. Kell a nézők reakciója is, anélkül mit sem ér az egész. Láttam a szerb szurkolókat, hogyan támogatják a csapatukat foci- vagy kosárlabdameccseken. Annak örülnék, ha a szó jó értelmében hasonlót láthatnánk a hokiban is. Pénteken történelmi mérkőzés lesz, sok érzelemmel. Szeretnénk a játékosok válláról levenni a terhet. Azt akarjuk, hogy ne legyen rajtuk nyomás, érezzék magukat jól a jégen. Ebben rengeteget tudnak segíteni a szurkolók is.”

“Nagyon izgalmas pillanat elé érkeztünk, eljött a bajnoki rajt ideje, amelyet egy hónapja várok – nyilatkozta Tom McCarthy, a szeredaiak mestere. – Készen állunk a meccsekre, hiszen azokat feladatokat, amelyeket a szezonnak ebben a részében el kell végezni, elvégeztük. A csapat koncentrált, lelkes, fejben is ott vannak a fiúk, az edzéseken nagyon keményen dolgoztak, és ennek általában meg szokott lenni az eredménye. Eddigi tapasztalataim szerint azonban a bajnokságok nem egy napon, vagy hétvégén dőlnek el, hanem tavasszal. Természetesen egy jó rajt lendületet ad a csapatnak. Nagyon oda kell figyeljünk a részletekre, mivel a legapróbb dolgok dönthetnek meccsek sorsáról. Sikerült leendő ellenfeleink jó pár meccsét megnézzem a jelenből vagy a múltból. Bár különböző stílust képviselnek, mégis azt mondom, hogy mi a saját játékunkra kell koncentráljunk. Lesznek viszont hiányzóink. Többek közt az orosz játékosok, akiknek problémájuk van a vízummal. Nem is értem, miként nem lehet ezt megoldani.”

HK Beograd–Csíkszereda 3-4

   

Nagyon értékes leckével gyarapodott a HK Beograd játékosainak tudása, őrült utolsó perc után egygólos Csíkszereda-győzelemmel ért véget a szerb újonc első mérkőzése.

Gyors csíkszeredai góllal kezdődött a mérkőzés. A második percben egy bedobást követően János Imréhez került a korong. A Brassóból igazolt hátvéd a bedobópont környékéről szánta el magát lövésre, és a korong Trifonov kapujának jobb alsó sarkába akadt. Támadásban maradtak a csíkiak, a belgrádiakat szemmel láthatóan megfogta a gól. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy Ugljesa Novakovic levadászta Antal Zsombort, az 5+20 megérdemelt volt érte. Lassan ébredeztek a hazaiak, egy kettős emberelőnyt is kiharcoltak, ám nem tudtak mit kezdeni a lehetőséggel, sokat tologatták a korongot, keveset lőttek kapura, a szeredaiak kivédekezték a nagy lehetőséget. Később a Szereda is megkapta ugyanezt a lehetőséget, ekkor a belgrádiak védekezése működött jól, maradt az 1-0. A harmad végére feljött a Belgrád, újabb emberelőnyhöz jutott, és 5 perccel a szünet előtt Nemanja Vucurevic egy kipattanót fonák golfütéssel lőtt vissza Ruczuj kapujára, a kapus nem védhette a lövést. Jöhettek tehát a plüssállatok, amelyből több zsáknyit dobtak be a nézők a jégre.

beo 3

A második harmadra feljött a Beograd, a kezdeti szeredai támadásokat követően egyértelmű fölénybe kerültek a hazaiak. rengeteg helyzetet alakítottak ki, de sokáig sem előnyből, sem kettős előnyből, sem szólóból nem tudtak gólt szerezni. Egészen a harmad legvégéig hiába próbálkoztak Christer Dreberg játékosai a gólszerzéssel. Ekkor harmadszor is kettős emberelőnybe kerültek a hazaiak, gyorsan sikerült megszerezni a korongot és átfordítani a játékot, a kék vonalnál helyezkedő Nemanja Vucurevic pedig megszerezte a vezetést a hazaiaknak, így belgrádi vezetéssel mehettek a második pihenőre a csapatok.

A harmadik harmadban folytatódott a szórakoztató, jó iramú játék. Mindkét csapat győzelemre törekedett, ehhez a Szeredának előbb egyenlítenie kellett volna, a Belgrádnak pedig növelnie előnyét. A vendégek törekvését koronázta siker, amikor McIntosh hason csúszva centerezte be a korongot Molnár Zsombor elé, aki közelről lőtt Trifonov kapujába. A hazaiak támadtak többet, a Szereda főleg megugrásokból volt veszélyes. A zászló inkább a sötétkék mezes HK Beogradnak állt, ám a harmad közepe felé Molnár Zsombor egy távoli lövése kipattant Trifonovról, a szabad korongot pedig McIntosh lőtte a hálóba. Nagy energiákat mozgósított a Belgrád az egyenlítésért, 2 perccel a vége előtt pedig a kapusát is lehozta Christer Dreberg. A kockáztatás bejött, egy szeredai kapu előtti bulit Turcotte elhozott, hátrapasszolt Árvayhoz, aki a balhátvéd posztról egyből passzolt előre a jobbszélső helyén álló Salijihez. A veterán szlovák csatár kapásból lőtt, Ruczuj tehetetlen volt. Úgy nézett ki, meglehet a Beograd első pontja, hiszen 49 másodperc volt ekkor hátra. A csíkiak azonban nem így gondolták, bevitték a korongot a belgrádi harmadba. Moldován kerülte meg a kaput, középre passzolt, a hátraadott korongba pedig Árvay olyan szerencsétlenül térdelt bele, hogy a korcsolyájáról a pakk a saját kapujába pattant. Fél perc alatt járta meg a mennyet és a poklot a HKB, a hátralevő pár másodpercben az eredmény már nem változott, a Szereda győzelemmel kezdte a szezont, a belgrádi újoncok pedig azzal a tapasztalattal, hogy egyetlen pillanatra sem szabad kihagynia a figyelemnek.

Nehéz ellenfelet győztünk le

   

Nyilatkozatok a HK Beograd–Csíkszereda idénynyitó után

Christer Dreberg, vezetőedző, HK Beograd: “Kicsit összevissza volt a játékunk az első harmadban, aztán viszont a vezetést is megszereztük. Sajnos nem tudtuk megtartani azt. Nem voltunk elég erősek mentálisan a végjátékban, és ez pontba került. A fiúknak egy kicsit több tapasztalatra, kicsit több jégen töltött időre van szükségük ahhoz, hogy bizonyos leckéket megtanuljanak, de biztos vagyok abban, hogy ez az idő is el fog jönni.”

Tom McCarthy, vezetőedző, Csíkszereda: “Nagyon örülök a győzelemnek, nehéz ellenfelet győztünk le. Sosem könnyű idegenben játszani, és a HK Beograd nagyon komoly csapat. De a legfontosabb, hogy győztünk, különösen azért, mert a harmadik harmad elején még hátrányban voltunk. Karakteresek voltunk, sokat dolgoztunk, igyekeztünk mindig a korong jó oldalán lenni, és ez a végén kifizetődött.”

Dimitrije Filipovic, csapatkapitány, HK Beograd: “Nem érdemeltünk vereséget. Nagyon bátran harcoltunk, mindenki a legjobbját adta, de hiányzott egy kis szerencse a mi oldalunkon. Későn egyenlítettünk ki a végjátékban, aztán elég volt egy kis figyelmetlenség, hogy a szerencse elforduljon tőlünk. De ilyen a sport, a Brassó ellen szombaton újra megpróbáljuk.”

Erste Liga, Ledena dvorana Pionir, 2016. szept. 9., péntek. Játékvezetők: Fazekas, Németh, Fazekas, Soós.
Trifonov: 84,0% (Rankovic)
K
Ruczuj: 92,7% (Onodi)
Podunavac, Brkusanin, Vucurevic, Filipovic, Turcotte
1
Papp, János, Orbán, Salló, Gecse
Crnogorac, Árvay, Kerezovic, Glavonjic, Saliji
2
Bíró, Campbell, Péter, Antal Zs., Moldován
Anic, Novakovic U., Zwick, Bjelogrlic, Szabados
3
Molnár Zs., Molnár Z., McIntosh, Lanceleve, Antal N.
Vukicevic, Novakovic P., Terzic
4
Geréb, Rokaly, Sándor, Farkas, Antal H.
Christer Dreberg, Nemanja Jankovic
E
Tom McCarthy, Nagy Béla
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 01:23 SCC János Lanceleve
1-1 14:55 BEO PP Vucurevic Turcotte
2-1 37:31 BEO PP2 Vucurevic Filipovic
2-2 44:12 SCC Molnár Zs. McIntosh Molnár Z.
2-3 53:44 SCC PP McIntosh Campbell Molnár Z.
3-3 59:12 BEO Saliji Turcotte Árvay
3-4 59:45 SCC Moldován
41 Kapura lövések száma 25
39 Kiállításpercek 24
Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum