Óriási kihívás előtt áll a szerb jégkorong

 

Nagyon aktívan, lelkesen, profin, rokonszenvesen készülnek a szerbek a MOL Ligára. Kérdés, hogy játékban mire lesznek elegendőek.

Vadonatúj csapatként csatlakozott a HK Beograd a MOL Ligához. 2016 februárjában lett a szerb szövetség elnöke a válogatott csapatkapitánya, Marko Milovanovic, aki új teamjével együtt ? megelégelve az évek óta tartó hanyatlást ?  azt ígérte, megpróbálja fellendíteni az ország jégkorongsportját. Első lépésként a válogatott játékosok megfelelő versenyeztetéséhez és fejlesztéséhez keresett sorozatot. A MOL Ligát találták a legelérhetőbbnek ehhez. Tavasszal felvették a kapcsolatot a magyar szövetséggel egy szerb csapat esetleges bajnoki részvételével kapcsolatban. A felek rugalmasak, operatívak voltak, a rövid idő ellenére július elején már kész koncepció alapján szavazhatott a liga a belgrádiak jelentkezéséről. Fél évvel az új szerb elnökség megválasztása után kezdhette is az edzőtábort a közben gründolt új egyesület, a HK Beograd.

Érkezésükkel ismét 3 ország csapatait láthatjuk a sorozatban. A liga pozitív döntése nyomán a szerb válogatott jelentős részét egy klubba gyűjtve ismerhetjük meg. A HK Beograd így mindent megmutathat abból, amit a szerbek jelenleg kínálni tudnak. Mivel az elmúlt évek amatőrnél is amatőrebb körülményei miatt szinte minden valamirevaló tapasztalt játékos civil foglalkozás után nézett, sok fiatalt találunk a keretben. Sokan közülük éveket töltöttek Magyarországon, ahol jégkorongoztak és tanultak, bennük kicsit a saját utánpótlásképzésünket is viszontláthatjuk. Az idősebbek között olyanok is vannak, akik a Crvena Zvezda csapatában játszottak akkor, amikor az a magyar utánpótlás-bajnokságok résztvevője volt. A belgrádiak jó részének ismerősök lesznek tehát a pályák, és természetesen az ellenfelek egy része is.

A keret:

edzők:
Christer Dreberg (SWE)
Nemanja Jankovic

A svéd Christer Dreberg (képünkön) személyében olyan edzőt szerződtettek a belgrádiak, aki klasszisokkal fejlettebb hokikultúrából érkezett, és aki számára nem ismeretlen a bajnokság, amelyben játszani fog a csapata, hiszen 2014 márciusában lett a Csíkszereda edzője, majd a 2014/15-ös szezon végén az alapszakaszt utolsó helyen záró csapattól Brassóba szerződött segítőnek a rájátszásra. Nem váltotta meg a világot egyik helyen sem, de ez nemcsak rajta múlott. Legutóbb a holland Laco Eaters Limburg vezetőedzőjének szerződtették, hosszú távra, 3-5 évre számoltak vele, de januárra a játékosok és a klub vezetői is elvesztették a bizalmukat vele szemben, így a nagycsapat helyett a fiatalokkal foglalkozott tovább. Sokat dolgozott utánpótláscsapatok mellett, ennek a tapasztalata jól jöhet, amikor a játékosok fejlesztése a feladat. Felnőttekkel elsősorban alacsonyabb osztályokban dolgozott. Segítője, Nemanja Jankovic sokszoros válogatott játékos, legutóbb a juniorválogatott vezetőedzője és a felnőttek másodedzője volt a világbajnokságokon.

Dreberg HSC 2014_15

kapusok:
Fehér Jovan, MAC U20 (HUN-U20)
Arsenije Rankovic, SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Petar Stepanovic, SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Alekszej Trifonov (RUS), Partizan Beograd (SRB)

Az összes, a válogatottban számításba vehető kapust felsorakoztatja a HKB. Tehetséges fiatalokról van szó, akik többsége eddig a körülmények miatt erősen akadályoztatva voltak képességei kibontakoztatásában. Hogy a meccshiány mennyire látszik meg rajtuk, és milyen gyorsan tudják felvenni a tempót, az kulcskérdés lehet. A kakukktojás Alekszej Trifonov, a Togliattiban nevelkedett orosz kapus, akinek MHL-es, VHL-es és kazah élvonalbeli tapasztalata is van. Mivel sosem volt egyetlen orosz válogatott tagja sem, és az előző idényben már a Partizan kapuját védte, így honosítható, áprilisban szerb válogatottként is bevethető. Alighanem így is számolnak vele, hiszen más értelme annak, hogy ő védjen, nem lenne. Korban és rutinban is a következő Arsenije Rankovic. Zvezda-nevelés, két idényt játszott a magyar U20-ban. Az elmúlt évei a játékalkalom kereséséről szóltak, ami nem is csoda, évi 10 bajnoki fordulóval nehéz jó kapusnak lenni. Ezért járt Lettországban is, és amikor a Zvezda elindult a szlovén bajnokságban, ott is sikerült néhány meccset megcsípnie. Fehér Jovant sokan ismerhetik, négy évet töltött el a MAC utánpótlásában. A 2013/14-es idénye remekül sikerült, a legjobb ifikapusok közé küzdötte magát a magyar és az osztrák bajnokságban is, ám 2014 márciusában súlyos balesetet szenvedett, sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán felépül-e. Felépült, de a következő szezonja teljes egészében ráment. Tavaly visszatért a jégre, ami az előzmények ismeretében kész csoda. Kevés meccset kapott, de azokon jól védett, most a szövetség hívására igazolt haza. Stepanovic az NS Starsszal játszott a magyar ifibajnokságban, ifiként védett felnőttben is, a világbajnokságokon több különdíjat is begyűjtött.

hk beograd 2

hátvédek:
Ivan Anic, SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Árvay Dávid (SVK), Laco Eaters Limburg (BeNeLiga)
Dominik Crnogorac, SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Ugljesa Novakovic, SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Filip Pajevic, SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Pavle Podunavac, MAC U20
Szabados Róbert, SHKL Crvena Zvezda (SRB)

Létszámban elég vékony a hátvédsor, mindössze hat szerb és egy import játékos alkotja ezt a csapatrészt. Igaz, a csatárok között vannak többen, akik szükség esetén ki tudnak segíteni. Négy fiatal és három rutinosabb játékos tartozik ebbe a csapatrészbe, többüknek erős magyarországi kötődésük van. Anic 4, Podunavac 5, Szabados 4 évet töltött magyarországi bajnokságokban. Podunavac egyenesen 4 MAC-ban töltött év után igazolt haza a HK Beogradba, de Anicnak is volt három jó idénye a Kisstadionban. Szabadosra a Stephan Lundh-féle Dunaújvárosból emlékezhetünk, a kiváló svéd mester faragott a korábbi csatárból védőt. A szabadkai születésű játékos hiába húzott le 3 idényt a MOL Ligában, már majdnem elveszett a hoki számára, az ő esetében alighanem megmentőként érkezett a HK Beograd-projekt, ahol dunaújvárosi tapasztalatai sokat érhetnek. A 25 éves, kanadai születésű Dominik Crnagorac az észak-amerikai iskolát képviseli, két évet az egyetemi ligában, a CIS-ben húzott le, előtte az OJHL-ben tündökölt. Ezek ezen a szinten rendkívül ritka tapasztalatnak számítanak, alighanem kulcsemberként tekintenek rá. Ami bizonyos, karrierje során nem fukarkodott a büntetésekhez vezető megmozdulásokkal, ha segíteni akar csapatának, ez itt nem fog beleférni. Már megvan a szerb útlevele, így hazai játékosként játszhat. Ennek a csapatrésznek az egyetlen légiósa a szlovák Árvay. Dreberg jól ismeri őt, hiszen Hollandiában a keze alatt játszott. Van 70 szlovák extraligás meccse, 2012/13-ban az Érsekújvár kipróbálta a MOL Ligában, de ott nem tudott gyökeret verni.

csatárok:
Uros Bjelogrlic (csatár), SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Marko Brkusanin (csatár), Partizan Beograd (SRB)
Dimitrije Filipovic (csatár), Partizan Beograd (SRB)
Ivan Glavonjic (csatár), Daugavpils (LAT-2.)
Nikola Kerezovic (csatár), SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Petar Novakovic (csatár), SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Srdjan Ristic (csatár), Partizan Beograd (SRB)
Samir Saliji (SVK, csatár), SHK37 Piestany (SVK-1.)
David Sefic (SLO, csatár), SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Djordije Terzic(csatár), Partizan Beograd (SRB)
Hugo Turcotte (CAN, csatár), Herner EV (GER-3.)
Nemanja Vucurevic (csatár), Eispiraten Crimmitschau (GER-2.)
Luka Vukicevic (csatár), SHKL Crvena Zvezda (SRB)
Andrej Zwick (csatár), SHKL Crvena Zvezda (SRB)

Ahogy a védők között, úgy a csatároknál is sok fiatal játékost találunk. Az eddig megadott keretben heten is 22 év alattiak, további 5 játékos nem töltötte be a 27-et, csak a korelnök Srdjan Ristic és a légiós Samir Saliji 30 feletti. Utóbbi egyben az egész csapat legtapasztaltabb és legértékesebb játékosa is, több mint 600 szlovák extraligás bajnokival a háta mögött. Ezeknek a mérkőzéseknek közel az ötödén gólt, közel felén pontot szerzett, így az ellenfelek számolhatnak azzal, hogy amikor ő ott van a jégen, akkor állandó gólveszély van. Két másik légiós, a kanadai Turcotte és a szlovén Sefic is erősíti ezt a csapatrészt. A hazaiak közül a legtöbb gólveszélyt a Slohokejt, INL-t, Oberligát és DEL2-t is megjárt Nemanja Vucurevictől, Marko Brkusanintól, a magyar utánpótlásban fejlődött Uros Bjelogrlictől és a 23 éves csapatkapitánytól, Dimitrije Filipovictól várhatjuk. Brkusanin és Bjelogrlic volt már nevezve védőként is világbajnokságokra, így ők esetenként az egyelőre vékony hátsó alakzatokban is be tudnak segíteni, ha a helyzet megkívánja.

A belgrádiak bevallott célja a nemzeti válogatott megerősítése. Ennek érdekében tehetséges fiataljaik jó részének játéklehetőséget kívánnak biztosítani a vadonatúj csapatban. Egyelőre sötét lóként kell tekintenünk rájuk, hiszen bár a potenciál megvan a játékosaikban, nem tudhatjuk, hogy a szerb bajnokságban szedált játékosok milyen gyorsan fogják tudni felvenni a tempót, különösen úgy, hogy a felkészülés is későn kezdődhetett csak el. Viszonylagos rutintalanságukat fiatalos lendületük kompenzálhatja.

Dreberg Beograd

Ne feledjük, ezek a játékosok ebben ez évben ugyanabban a világbajnoki csoportban fognak küzdeni, ahol a romániai válogatott, amelynek játékosai három csapatban szétszórva játszanak a MOL Ligában. Az első bajnoki mérkőzéseik előtt a Fehérvári Titánok edzőjének, Kóger Istvánnak a szavaira támaszkodhatunk, ő azt mondta, nagyon lelkes, hajtós, ütközős csapat a belgrádi, amely a vártnál jóval keményebb ellenállást tanúsított, és a Fehérvár ellen látottaknál csak jobb lesz. Az biztos, hogy félvállról senki nem veheti őket, még az élcsapatok sem. Lehet, hogy a játékoskeretük nem a legacélosabb, lehet, hogy a csarnokuk nem a legjobb, lehet, hogy nem az övék a legnagyobb sikereket elért edzői stáb, az viszont biztos, hogy a háttérmunkában a csapat vezetését magukra vállaló, sikeres jégkorongozókból sikeres vállalkozóvá lett fiatalemberek sok más MOL ligás csapatot lepipálnak. Ők komolyan gondolják a HK Beograd-projektet, tudják, hogy a siker nem jön egyik napról a másikra, tudják, hogy fontos a stabil és biztos háttér, és ez garancia arra, hogy a csapatban is mindenki komolyan vegye a dolgát, és a legtöbbet mutassa meg abból, amire az adott pillanatban képes. Ez nagyjából elegendő is ahhoz, hogy képesek legyenek fejlődni.

Előre kitűzött céljaik nincsenek, bár azt Filipovic csapatkapitány elmondta, nagy sikerként értékelnék, ha a rájátszásba jutnának. Azt gondoljuk, ezért mindent meg is fognak tenni. Nem várjuk őket az élmezőnybe, de úgy érezzük, a 8. helyért versenyben lehetnek.

HK_Beograd_dres-900

A HK Beograd felkészülési mérkőzései:

szeptember 1., Fehérvári Titánok?HK Beograd (Székesfehérvár) 4-2
szeptember 2., DAB?HK Beograd (Dunaújváros) 6-2

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum