A Grenoble mínusz hat ponttal kezdi a szezont

 

A francia szövetség pénzügyi ellenőrző testülete szabálytalanságokat talált az egyik legnagyobb francia klub költségvetési beszámolójában.

A következő bajnokság alapszakaszát hatpontos hátránnyal kezdi a Grenoble, amelyet ezenfelül a Francia Kupából ki is zártak két évre, igaz, felfüggesztve. Egy másik csapat, a Courbevoie rosszabbul járt, a másodosztályból visszaminősítették a negyedosztályba.

Grenoble-ban biztosan nagyobb seprűkre lesz szükség, mint azt eredetileg bárki gondolta volna. Hogy a klubnál gondok vannak, az nyilvánvaló volt a helyiek számára. Nem gyakran fordul elő, hogy 700 szurkoló írja alá a petíciót, amelyben a klubvezetés eltávolítását követelik. A részvénytársaságként működő klub elnöke Stéphanie Carrel Magnan volt, aki nemcsak a szurkolókkal, a médiával sem találta a hangot. Az év végi pénzügyi ellenőrzéskor kiderült: a számokkal sem volt jóban.

Már számtalanszor megírtuk, hogy a francia bajnokság színvonala igen erős, ám a klubok a nagy versenyben hajlamosak voltak tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarójuk ér. A tartozások és a csődök felszámolására a szövetség nagyhatalmú elnöke, Luc Tardif pénzügyi ellenőrző bizottságot állított fel, amely minden holtszezonban megvizsgálja a négy divízió összes csapatának mérlegét, valamint a következő szezonra vonatkozó pénzügyi terveket. A vizsgálatok után a bizottság adja ki a licencengedélyeket.

bdl

A bizottságot át lehet verni egy-egy évben, de a dolog természetéből adódóan előbb-utóbb mindenre fény derül. Ezzel szembesül most Jacques Reboh ingatlanmágnás is, aki március végén szerezte meg a csapat részvényeinek 70%-át, és lett a klub új elnöke. A bizottság ugyanis súlyos szabálytalanságokat talált az elszámolásban: hivatalos dokumentumok meghamisítása és eltitkolása, a szabályok megsértése. Lapértesülések szerint a hiány mértéke eléri a 250-300 ezer eurót.

A gondok már az első ellenőrzéskor kiütköztek, a szövetség ezért korlátozta a klub rendelkezésére álló bérkeretet, amelynek alakulását szigorú felügyelet alá helyezte. Ez azt jelenti, hogy a Grenoble-nak a következő szezonban havonta kell bemutatnia a játékosok bérpapírjait, és bizonyítania, hogy nem lépik túl az előre megszabott értéket.

Július végén kiderült, hogy ennél is nagyobb a baj, a klub éveken át félrevezette a bizottságot, hamis papírokat gyártott, hivatalos dokumentumokat pedig eltitkolt. Ezért újabb büntetésként hat pontot levontak az egyesülettől, és két évre kitiltották őket a Francia Kupa küzdelmeitől. Ez utóbbi tételt egyelőre felfüggesztették, azonban az ügynek még nincs vége, ugyanis a bizottság bekérette a régi elnököt meghallgatásra, amely után akár újabb szankciók is életbe léphetnek. A klub tehát nincs könnyű helyzetben, ráadásul a keret kétharmada máris távozott. A vezetőedző Edo Terglav és a másodedző Jean-Francois Dufour ? akik Szélig Viktor csapattársai voltak Brianconban ? minden tudására szükség lesz ahhoz, hogy bejussanak a rájátszásba.

A pénzügyi gondok az alsóbb osztályokban sem ismeretlenek. A másodosztályú Courbevoie beszámolójával is gondok adódtak, ezért a bizottság a licenc kiadását ahhoz kötötte, hogy a klubvezetés aláírja az általuk a következő kidolgozott pénzügyi konszolidációs tervet. A Courbevoie az ebben vállalt kötelezettségeket nem tudta vállalni, így visszalépett a másodosztálytól, amely így jövőre nem 14, hanem csak 13 csapattal indul. A francia szövetség szabályainak értelmében a döntés automatikus visszasorolást von maga után a legalacsonyabb, tehát negyedik osztályba. Az ellenőrző bizottság ezenfelül 6000 eurós pénzbírsággal sújtotta az egyesületet, amely a következő évben nem vehet részt a rájátszásban sem.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum