Las Vegasban még keresik a csapat nevét

 

A csapat dizájnja is fontos kérdés, egyelőre a színeket és a logót illetően sincs döntés, alapos előkészítés zajlik, legkorábban szeptemberre várható döntés.

?Mi is adtunk pár javaslatot az NHL-nek, és ők is nekünk ? magyarázta Murray Craven, a Las Vegas-i csapat tulajdonosa, Bill Foley tanácsadója egy helyi lapnak. ? Nagyszerű munkát végeznek, akárcsak az Adidas, amelynek szintén volt néhány kiváló ötlete a meztervekkel kapcsolatban. De a végső döntést úgyis Bill fogja meghozni, rajta múlik, mi lesz a csapat neve.?

Név, szín, logo ? nem lehet alábecsülni ezek fontosságát egy csapat életében. Ezek azok az elemek, amelyekkel a legközvetlenebbül azonosulni tudnak a szurkolók, amiről elsőre felismerik a csapatot. Emellett olyan szempontoknak is meg kell felelni, mint a médiában való megjelenés. Ráadásul ezeket a döntéseket csak egyszer lehet meghozni, életre szóló választásokról van szó. Ebből a szempontból a San Jose Sharks számít az etalonnak. A klub 1991-ben csatlakozott a ligához, és a kékeszöld szín meg a cápa telitalálatnak bizonyult. Az első évben 150 millió dollár értékben vásároltak mezt a hokirajongók Kanadától Floridáig. Észak-Amerikában csak egyetlen csapat mezéből vettek többet az összes major sportok közül: a fénykorát élő Chicago Bullséból. AZ NHL összes az évi mezeladásának 27 százalékát az újonc csapat produkálta.

A Puck Daddy egy hónappal ezelőtt járta körbe a témát. ?Szisztematikus és nyitott döntési eljárás kulcsfontosságú ? nyilatkozta Matt Levine, akit a Sharks-dizájn mögötti agynak tartanak. ? Egy franchise-t csak egyszer lehet elindítani. Ha ezeket a döntéseket a színfalak mögött, elzártan hozzák meg, annak katasztrofális következményei lehetnek.? A dolog ugyanakkor ennél bonyolultabb. San Joséban például bevonták a szurkolókat a csapatnév kitalálásának folyamatába, akik közül azonban a Pengékre szavaztak a legtöbben. A csapatvezetés azonban elvetette ezt a javaslatot a bűnügyi asszociációk miatt. ?Olyan nevet akartunk, amely tág teret enged a grafikus interpretációknak, és amelyet nem lehet rövidíteni a főcímekben” ? mondta erről Levine.

lasvegas
Fotó: Bruce Bennett / Getty Images Sport / Getty

Bill Foley-ról közismert, hogy erős katonai vonzódása van, miután a West Point Akadémián végzett. Ő ezért kezdettől fogva a Black Knights, vagyis Fekete Lovagok név mellett tört lándzsát. “A piac sajátosságait is figyelembe kell venni ? mondta egy másik szakértő, Chris Creamer a Puck Daddynek. ? Azt gondolom, ezzel kapcsolatban Las Vegasban nagyon óvatosan kell eljárni. Széles körben elterjedt, hogy Black Knights lesz a csapat neve, mert a tulajdonos ezt akarja. Ehhez persze joga van, ő a tulaj, azt tesz, amit akar, de ezzel figyelmen kívül hagyja a helyi szurkolótábor lehetséges preferenciáit, hogy ők mit szeretnének, mire lennének vevők, ami nélkül hosszú távon nem működik a dolog. A legtöbb új franchise felméri a szurkolók igényeit, megszavaztatja őket a végső változatokról, néhány kivételtől eltekintve. Ted Turner például minden további nélkül közölte, hogy Atlantában Thrashers lesz a csapat neve, Bob Johnson pedig magáról nevezte el az NBA-s Charlotte Bobcatset. Mindkettő teljesen új név volt, ma már mégsem használják egyiket sem.?

Las Vegasnál maradva olyan nevet kell találni, amelyet más csapat nem használ. Ezért esett ki a rostán a Thunder és a Wranglers. A harmadik számú ligában, az ECHL-ben (East Coast Hockey League) játszott ugyanis 2014-ig a Las Vegas Wranglers csapata, amely azóta megszűnt, noha hatalmas népszerűségnek örvendett a szerencsejáték fővárosában. A Wranglersnek nem véletlenül lett vége két évvel ezelőtt. Az ECHL 2014/15-ös szezonjától azért volt kénytelen távol maradni, mert nem tudott megegyezni az Orleans Arena tulajdonosával a bérleti jogokról, és alternatív megoldást sem talált. A 2015/16-os évadban már lett volna lehetőség az indulásra, de akkorra annyira megerősödött egy új NHL-franchise lehetősége, hogy a tulajdonosok nem látták értelmét az újrakezdésnek.

A Wranglers név azonban jól cseng a városban, ez egy befutatott brand, amire a felmérések szerint vevő lenne a helyi közösség és média. Az egyetlen gond, hogy a név jelenleg az ECHL tulajdonában van, így ha az új tulajdonosok ezt választanák, súlyos pénzeket kellene fizetniük a névhasználati jogokért. Brian McKenna, az ECHL komisszárja elmondta: hivatalos megkeresés még nem érkezett hozzá sem a franchise, sem az NHL részéről, de nem zárkóznak el a tárgyalástól, amely a Wranglers név átruházásáról folyna.

Wranglers_jersey_crest

A Black Knights név esélyei sem túl jók. A legfrissebb hírek szerint jelen pillanatban a Silver Knights a befutó, de ez még változhat. Szeptemberre tervezik a végleges arculat megtervezését: névvel, logóval, színekkel és mezekkel.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum