Las Vegasban még keresik a csapat nevét

 

A csapat dizájnja is fontos kérdés, egyelőre a színeket és a logót illetően sincs döntés, alapos előkészítés zajlik, legkorábban szeptemberre várható döntés.

„Mi is adtunk pár javaslatot az NHL-nek, és ők is nekünk – magyarázta Murray Craven, a Las Vegas-i csapat tulajdonosa, Bill Foley tanácsadója egy helyi lapnak. – Nagyszerű munkát végeznek, akárcsak az Adidas, amelynek szintén volt néhány kiváló ötlete a meztervekkel kapcsolatban. De a végső döntést úgyis Bill fogja meghozni, rajta múlik, mi lesz a csapat neve.”

Név, szín, logo – nem lehet alábecsülni ezek fontosságát egy csapat életében. Ezek azok az elemek, amelyekkel a legközvetlenebbül azonosulni tudnak a szurkolók, amiről elsőre felismerik a csapatot. Emellett olyan szempontoknak is meg kell felelni, mint a médiában való megjelenés. Ráadásul ezeket a döntéseket csak egyszer lehet meghozni, életre szóló választásokról van szó. Ebből a szempontból a San Jose Sharks számít az etalonnak. A klub 1991-ben csatlakozott a ligához, és a kékeszöld szín meg a cápa telitalálatnak bizonyult. Az első évben 150 millió dollár értékben vásároltak mezt a hokirajongók Kanadától Floridáig. Észak-Amerikában csak egyetlen csapat mezéből vettek többet az összes major sportok közül: a fénykorát élő Chicago Bullséból. AZ NHL összes az évi mezeladásának 27 százalékát az újonc csapat produkálta.

A Puck Daddy egy hónappal ezelőtt járta körbe a témát. „Szisztematikus és nyitott döntési eljárás kulcsfontosságú – nyilatkozta Matt Levine, akit a Sharks-dizájn mögötti agynak tartanak. – Egy franchise-t csak egyszer lehet elindítani. Ha ezeket a döntéseket a színfalak mögött, elzártan hozzák meg, annak katasztrofális következményei lehetnek.” A dolog ugyanakkor ennél bonyolultabb. San Joséban például bevonták a szurkolókat a csapatnév kitalálásának folyamatába, akik közül azonban a Pengékre szavaztak a legtöbben. A csapatvezetés azonban elvetette ezt a javaslatot a bűnügyi asszociációk miatt. „Olyan nevet akartunk, amely tág teret enged a grafikus interpretációknak, és amelyet nem lehet rövidíteni a főcímekben” – mondta erről Levine.

lasvegas
Fotó: Bruce Bennett / Getty Images Sport / Getty

Bill Foley-ról közismert, hogy erős katonai vonzódása van, miután a West Point Akadémián végzett. Ő ezért kezdettől fogva a Black Knights, vagyis Fekete Lovagok név mellett tört lándzsát. “A piac sajátosságait is figyelembe kell venni – mondta egy másik szakértő, Chris Creamer a Puck Daddynek. – Azt gondolom, ezzel kapcsolatban Las Vegasban nagyon óvatosan kell eljárni. Széles körben elterjedt, hogy Black Knights lesz a csapat neve, mert a tulajdonos ezt akarja. Ehhez persze joga van, ő a tulaj, azt tesz, amit akar, de ezzel figyelmen kívül hagyja a helyi szurkolótábor lehetséges preferenciáit, hogy ők mit szeretnének, mire lennének vevők, ami nélkül hosszú távon nem működik a dolog. A legtöbb új franchise felméri a szurkolók igényeit, megszavaztatja őket a végső változatokról, néhány kivételtől eltekintve. Ted Turner például minden további nélkül közölte, hogy Atlantában Thrashers lesz a csapat neve, Bob Johnson pedig magáról nevezte el az NBA-s Charlotte Bobcatset. Mindkettő teljesen új név volt, ma már mégsem használják egyiket sem.”

Las Vegasnál maradva olyan nevet kell találni, amelyet más csapat nem használ. Ezért esett ki a rostán a Thunder és a Wranglers. A harmadik számú ligában, az ECHL-ben (East Coast Hockey League) játszott ugyanis 2014-ig a Las Vegas Wranglers csapata, amely azóta megszűnt, noha hatalmas népszerűségnek örvendett a szerencsejáték fővárosában. A Wranglersnek nem véletlenül lett vége két évvel ezelőtt. Az ECHL 2014/15-ös szezonjától azért volt kénytelen távol maradni, mert nem tudott megegyezni az Orleans Arena tulajdonosával a bérleti jogokról, és alternatív megoldást sem talált. A 2015/16-os évadban már lett volna lehetőség az indulásra, de akkorra annyira megerősödött egy új NHL-franchise lehetősége, hogy a tulajdonosok nem látták értelmét az újrakezdésnek.

A Wranglers név azonban jól cseng a városban, ez egy befutatott brand, amire a felmérések szerint vevő lenne a helyi közösség és média. Az egyetlen gond, hogy a név jelenleg az ECHL tulajdonában van, így ha az új tulajdonosok ezt választanák, súlyos pénzeket kellene fizetniük a névhasználati jogokért. Brian McKenna, az ECHL komisszárja elmondta: hivatalos megkeresés még nem érkezett hozzá sem a franchise, sem az NHL részéről, de nem zárkóznak el a tárgyalástól, amely a Wranglers név átruházásáról folyna.

Wranglers_jersey_crest

A Black Knights név esélyei sem túl jók. A legfrissebb hírek szerint jelen pillanatban a Silver Knights a befutó, de ez még változhat. Szeptemberre tervezik a végleges arculat megtervezését: névvel, logóval, színekkel és mezekkel.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 22., vasárnap
VB 15:20 GBRLAT 3-4VÉGE
VB 15:20 KAZGER 4-5VÉGE
VB 19:20 SUIFRA 5-2VÉGE
VB 19:20 SWENOR 7-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., hétfő
VB 15:20 KAZITA 5-2VÉGE
VB 15:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 AUTGBR 5-3VÉGE
VB 19:20 CANDEN 2-3VÉGE
  • SPORT 2
május 24., kedd
VB 11:20 GERSUI 3-4 BVÉGE
VB 11:20 SWELAT 1-0VÉGE
VB 15:20 SVKDEN 7-1VÉGE
VB 15:20 USANOR 4-2VÉGE
VB 19:20 CANFRA 7-1VÉGE
VB 19:20 FINCZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
május 26., csütörtök
VB 15:20 GERCZE 1-4VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 SWECAN 3-4 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 FINSVK 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUIUSA 0-3VÉGE
  • SPORT 2 (21:45)
május 28., szombat
VB 13:20 FINUSA 
  • SPORT 2
VB 17:20 CANCZE 
  • SPORT 2
május 29., vasárnap
VB 14:20 bronzm.
  • SPORT 2
VB 19:20 döntő
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum