A világ legkeményebb bajnoksága

   

A jégkorong férfias sport, bárhol játsszák is, ez közhely, de van olyan versengés, aminél valóban nincs durvább a Földön e sportágban. Az LNAH-az igazi dzsungelliga, meccsenként átlagosan négy verekedés robban ki.

A kanadai pontvadászat franciául Ligue Nord-Américaine de Hockey (innen jön az LNAH), angolul a North American Hockey League névre hallgat. A 8 csapatos ligát méltán nevezik a világ legkeményebb jégkorong-bajnokságának. Hét quebeci és egy ontariói csapat alkotja a mezőnyt jelenleg. Amíg az NHL-ben meccseként átlagosan 0,3 verekedés robban ki, addig az LNAH-ban több mint 4. Ráadásul cserepadi bunyókból, és szurkolói összecsapásokból sincs hiány. De van jégkorong is, nagyon jó játékosok jutnak ebbe a versenysorozatba is.

A játék is változik, a ligán komoly a nyomás a bunyók számának csökkentése érdekében. Nehéz megmondani, mit fog ez jelenteni a játékosok számára, hisz a liga identitása és brandje az erőszakra épült. A srácok meccsenként csak pár száz dollárt keresnek, ennek ellenére több mint 200 volt NHL-játékos keresi itt a kenyerét, köztük Donald Brashear (1025 NHL-meccs), és Francis Lessard (115) is.

Több éve ismerik úgy az LNAH-t Észak-Amerikában, mint a világ legkeményebb bajnoksága. Az elmúlt 5 év során 50%-kal csökkentek a verekedések az NHL-ben, a verőlegények száma is folyamatosan apad. A változások a kisebb ligákra is kiterjedtek. Az idén 20 éves LNAH-ban a játékosokat két verekedést követően kizárják a meccsről ? micsoda szigor! ?, a büntetésplafont pedig 10 ezer dollárban maximalizálták.

Ennek ellenére több mint 250 ezer jegyet adnak el évente. Nincs mese, az emberek azért mennek LNAH-meccsre, hogy lássák, amint kedvenceik ledobják a kesztyűt. ”15 évvel ezelőtt keményebb volt a liga, a hoki színvonala viszont sokkal rosszabb volt. Vannak olyan esték, amikor 4-5-ször is a jégre kerülnek a kesztyűk. Kemény, komoly sérülések vannak a ligában ? mondja Yanick Lévesque, korábbi LNAH-edző. ? Ma már a liga nagyobb felelősséggel tartozik a játékosok felé, immáron van agyrázkódás-protokoll is. Néha a dolgok irányítása kicsúszik a kezünkből, akkor pedig a média rögtön ránk repül, ami árt a liga reputációjának. Korábban rengeteg pénzt kerestek a verőlegények, ők kapták a legnagyobb éljenzést, ők voltak a legnépszerűbbek a bajnokságban. Ma már ez is másként van.

Gondoljunk bele, ez a bajnokság a média figyelme nélkül képes akár 10 ezer embert is kivonzani egyes meccsekre. Nincs sok olyan tartomány, vagy ország, ami képes erre. De miért működik ez Québecben, és miért nem máshol? Ezt nem tudom, talán a québeci folklór része. Az emberek szeretik, ha a játékosok harcolnak egymásért, a csapatuk mezéért.”

A magyar hokidrukkerek számára jó néhány név ismerős lehet az LNAH mezőnyéből. A 2014-ben a Vienna Capitalsből visszavonuló Benoit Gratton idén visszatért a jégpályára, az LNAH harmadik legponterősebb játékosa lett, de 34 meccsen 119 büntetőpercet is sikerült összekaparnia. Itt játszik egy másik ex-bécsi, Francois Fortier is. A tavalyi EBEL-csapatból pedig Simon Gamache húzott le korábban egy szezont a bunyóligában. A tavalyelőtti idényt még a Ferencvárosban és Dunaújvárosban töltő David Croteau, valamint a volt Medvescak-játékos Sasha Pokulok is ebben a ligában szerepelt idén.

Nem meglepő, hogy innen jött és ide tért vissza Jon Mirasty, a KHL-es Vityaz rettegett verekedőembere. Az alábbi videón éppen azzal a harcossal küzd, akiről cikkünk végén szólunk. Kettejük párhuzamos karrierje itt nézhető végig.

Az LNAH más sportokhoz is jó ajánlólevél. Nem ritkán rándulnak át innen kemény legények a küzdősportok világába. A majdnem egész karrierjét a québeci ligában töltő Steve Bossé (képünkön balra) nemrégiben legyőzte Sean O?Connelt az MMA UFC Fight Nighton. A kanadai játékosnak volt ideje gyakorolni, korábbi szezonjai során 113 meccsen 808 büntetőpercet zsebelt be.

Steve Bosse LNAH fight

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum