A Stamkos-egyenlet tényezői

   

Július elsején az NHL történetének legdrágább játékosa válhat ingyenesen igazolhatóvá, így érthető, hogy az amerikai sajtó kiemelt figyelemmel kíséri a fejleményeket.

A legesélyesebb jelentkezők között a Detroit Red Wingset, a Toronto Maple Leafst, a Buffalo Sabrest, a Vancouver Canucksot, a New York Rangerst, a Montreal Canadienst és a Boston Bruinst tartják, nagyjából ebben a sorrendben. Az sem egyértelmű, hogy a játékos mi alapján fog választani az ajánlatok között: első helyen természetesen a pénz áll, de fontos lehet az is, hogy új klubjában mekkora esélye lesz a Stanley Kupa közelébe kerülni. Szintén megfontolandó változó lehet, hogy milyen poszton számítanak rá, és hogy mennyire közel kerül szülőföldjéhez. Ez utóbbi kapcsán a Toronto a legesélyesebb, hiszen ottani születésű, de Detroit és Buffalo sem fekszik messze Ontario államtól. Az egyértelmű, hogy a jelentkezők nem versenyképesek a Tampával szemben, amely az utóbbi két év mindegyikében eljutott a keleti konferencia döntőjéig. A Maple Leafsnél ugyan ígéretesen alakul az újjáépítés folyamata, de még így is rengeteg a bizonytalansági tényező.

stamkos

De nem a siker esélye az egyetlen tényező, amelyben a Lightning áll a legjobban. Az érvényben lévő kollektív megállapodás szerint ők az egyetlen csapat, amely nyolcéves szerződést köthet a játékossal, a többiek maximum hét évre láncolhatnák magukhoz. A pletykák szerint a Tampa vezetése évi 8,5 millió dolláros ajánlatot tett a játékos elé, ami csak a 9. legmagasabb lenne a ligában és meg sem közelíti Toews, Kane és Kopitar tízmillió dolláros keresetét. Igen ám, de nem csak a bruttó béreket, hanem az adórendszerekben meglévő különbségeket is érdemes figyelembe venni. Márpedig Florida adóparadicsomnak számít Észak-Amerikában. Ez a 8,5 millió dollár nettóban nagyjából ugyanannak felel meg, mintha New Yorkban tízet keresne, míg a detroiti tízmilliónál csak félmillióval kevesebb. Torontóban is magasak az adók, ott közel 12,4 millió dollárt kéne Stamkosnak kapnia ahhoz, hogy ugyanott legyen, mint a floridai 8,5 millióval. Josh Cooper ?hátránya? ugyanakkor, hogy előszeretettel játszatja szélsőként klasszisát, míg Stamkos jobban szereti középről szervezni a játékot. A többi klub a hírek szerint centerként számítana rá.

Az biztos, hogy kiemelt ajánlatokra számíthat, 26 évesen a legjobb korban van, meccsenként 0,55 gólt szerez átlagban, aminél csak Ovecskin áll jobban. Korábban még nem volt példa a liga történetében arra, hogy ilyen képességű játékos kilépjen a játékospiacra. Sorsa rövidesen eldőlhet, a következő fontos időpont július elseje, eddig van ideje arra, hogy jelenlegi klubjával 8 évre hosszabbítson, utána már csak maximum hétéves szerződést írhat alá.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum