Hány honosított játékos található az A csoportban?

 

Hatrészes sorozatunkban megvizsgáltuk, melyik ország mennyi külföldi jégkorongozóval erősítette meg keretét. Befejező rész.

A honosított játékosok definiálása nem egyszerű kérdés, hiszen Jesse Dudas vagy Ladislav Sikorcin hiába bír magyar felmenőkkel, honosított játékosnak minősül, írtuk a nemzetközi szövetség által sikertörténetként kezelt honosításról szóló sorozatunk első részében, amelyben a világbajnoki hatodosztályt néztük végig, majd a folytatásban a többi vb-t is. Az A csoport tekintetében értelemszerűen nem nézzük végig az összes válogatottat, hiszen sokan csak hazai születésű játékosokkal álltak fel.

2. Finnország

Bár nem klasszikus honosításokról van szó a finneknél, de ahogyan az alacsonyabb divíziókban, itt is kiemelten kezeljük a kettős állampolgárságú játékosokat. Az északiaknál két orosz felmenőkkel bíró csatár található, Aleksander Barkov már Finnországban látta meg a napvilágot, édesapja, Alekszandr Barkov egy évvel fia születése előtt igazolt Tamperébe. Leo Komarov szintén orosz családból származik, Észtországban született, de már a finneknél sajátította el a jégkorong alapjait.

3. Oroszország

A vb-bronzérmes csapatban egyedül Viktor Antyipin az, aki nem Oroszország területén született. Az uszty-kamenogorszki hátvéd még 18 éves kora előtt a Metallurg Magnyitogorszkhoz került, ahol 2010 óta KHL-játékos.

7. Németország

A 2017-es vb társházigazdája három olyan játékost nevezett az oroszországi vb-re, aki nem Németországban született. A 29 éves Daryl Boyle 2011-ben igazolt Észak-Amerikából a DEL-be, idén debütált a nemzeti együttesben. Brooks Macek szintén kanadai, ugyanúgy idén játszott először német színekben, de Boyle-hoz képest két évvel később került Németországba. A 20 éves Dominik Kahun Csehországban született, ám tizenévesen Mannheimbe került, majd a német ifjúsági válogatottban játszhatott.

8. Dánia

A világbajnokság meglepetéscsapatában egy olyan csatár található, akinek dánná válása hasonló a korábbi magyar válogatott játékos, Artyom Vaszjunyin magyarrá válásához. A 29 éves Kirill Starkov Jekatyerinburgban született, ám mivel édesapja, Oleg Sztarkov 1991-ben Dániába igazolt, ott nőtt fel.

9. Szlovákia

A cseh-szlovák kettéválás miatt vékony a határ két játékost tekintve, ugyanis Dominik Granák és Martin Réway Csehországban születtek, de már korán Szlovákiában jégkorongoztak.

11. Svájc

A svájciaknál sokféle felmenőkkel bírnak a jégkorongozók, viszont csak egyikük született az ország határain túl. Robert Mayer Havírovban látta meg a napvilágot, 15 évesen viszont már a Kloten U20-as csapatában védett.

12. Fehéroroszország

A fehéroroszok az Oroszországban született játékosokon kívül három kanadait is elcsábítottak már. Mindannyian a Dinamo Minszken keresztül kerültek az európai állampolgársághoz, Kevin Lalande 2011 és 2014 között töltötte le a kötelező éveit, Charles Linglet egyszer megszakította a két évét, így 2014-től újra kellett kezdenie, ezért csak most debütált. Geoff Platt korábban már játszott Kanada U18-as válogatottjában, ezért 2009 és 2013 között négy éven át kellett a fehérorosz KHL-csapatnál játszania.

14. Franciaország

A 2017-es vb másik házigazdája két észak-amerikai játékost nevezett idén. Julien Desrosiers Kanadában született, majd 21 évesen Franciaországba igazolt, a négy év letöltése után pedig 2005 óta egy év kivételével minden évben felölti a válogatott mezt. Tim Bozon kanyargós úton került a franciákhoz, az Egyesült Államokban született, majd Németországban kezdett jégkorongozni, a francia ifjúsági válogatotthoz pedig Svájcból kapott meghívót.

15. Magyarország

Hazánk honosítási politikájáról már írtunk egy remek bejegyzést, amit itt találhatnak. Mindenesetre tény: öt honosított játékossal utaztunk Szentpétervárra.

16. Kazahsztán

A kazahokról ugyanaz mondható el, mint a fehéroroszokról, azaz a sok orosz játékos mellett a KHL-csapat által honosítottak jégkorongozókat. A Brandon Bochenski, Dustin BoydNigel Dawes csatársort (e sor gólöröme látható a képen) az orosz bázisú liga 2015/16-os szezonjának legjobb csatársorának választották. Mindhárman játszottak szülőhazájuk valamelyik együttesében, így négy évet kellett letölteniük a Barisznál, Bochenski 2010-ben, a másik két csatár 2011-ben csatlakozott az együtteshez, ennek ellenére csak idén debütáltak mindhárman.

Dawes Bochenski Boyd

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum