Mit várunk a magyar jégkorong új vezetésétől?

   

Van a kérdésre egy egyszerű válaszunk: kedvenc sportunk további fejlődését, az eddigieknél is szebb eredményeket. Mivel úgy érezzük, korszakhatárhoz érkeztünk, megfogalmaztuk mindezt összetettebben is.

A Magyar Jégkorong Szövetség egy évvel az előző teljes jogú elnök, Németh Miklós lemondása után új vezetőt választott május 30-án. Az egyetlen jelölt Such György, a parlament főigazgatója volt, aki a szavazatok háromnegyedének megszerzésével kerülhetett a pozícióba. A teljes jogú kifejezést nem véletlenül használtuk: Kovács Csaba, a korábbi szakmai alelnök ideiglenesen vállalta tavaly az elnökséget, azután, hogy jégkorongunk hosszas keresgélés után sem talált minden szempontból megfelelő jelöltet önmaga élére.

Miután Németh Miklós távozott, három jelöltről szóltak a hírek. A most megválasztott Such György mellett ott volt a kalapban Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester és Soltész Miklós kereszténydemokrata államtitkár neve. 2015 nyarán-őszén még egyikük sem futhatott be. A feltételek időközben megváltoztak, az ódzkodó jelöltet meggyőzték, ellenfelei-kritikusai vereséget szenvedtek, a rétestészta nem nyúlik tovább.

Szapporo HUN 2008

Anélkül, hogy mélyebben elmerülnénk a politika bugyraiban, néhány dolgot tisztába kell tennünk. Sem idealizálni, sem ízekre szedni nem óhajtjuk a döntéshozó politika és az élsport közötti összefüggéseket. Azt, hogy ilyen összefüggések léteznek, adottságnak tekintjük. Ez nem új és nem magyar jelenség. Az élsport szinte sehol nem képes tisztán üzleti alapon megélni. Ugyanakkor a funkciója is több, mint az üzleti célú népszórakoztatás. Pusztán közösség- és identitásformáló ereje miatt is magától értetődő, hogy akik áldoznak rá ? akár a saját pénzüket, akár másokét ?, azoknak elvárásaik is vannak vele szemben. Ez ősidők óta így van, és mivel a piac hazánkban kicsi ? a jégkorongnál népszerűbb sportágakban sem nagy ?, a helyzet még sokáig nem fog megváltozni. Pártszimpátiák vagy -kötődések nélkül állítjuk tehát: az, hogy hazánknak sportkedvelő kormánya van, a sportban örömöt lelő szubkultúrák számára roppant kedvező.

Az is elvárható mindazonáltal, hogy a látványsportokba az utóbbi években érkező milliárdokat okosan, ész- és célszerűen, hatékonyan használják fel. Ehhez kapcsolódóan magától értetődő, hogy mind a politika, amely az új típusú feltételeket megteremtette, mind a gazdasági szereplők, akik társasági adójuk vonatkozó részét egy sportág felemelésére szánják, részt kívánnak venni a felhasználás ellenőrzésében. Ezen a ponton messze nem csupán arról van szó, hogy jólesik sütkérezni a sikerek fényében, a helyzet sokszorosan bonyolultabb.

valogatott krakko unneples

Fotó: Mudra László

Ennyit az elméletről. Lássuk a gyakorlatot.

Vannak, akik a hétfői MJSZ-tisztújítás fényében a magyar jégkorongot siratják. Ez számunkra abszolút értelmezhetetlen. A politika nem most ért ide, mindig is itt volt. Ezenfelül: Such Györgyről sok mindent el lehet mondani, kedvelni korántsem muszáj őt mindenkinek, de hogy pártkatona lenne, az teljes tévedés. Továbbá: olyan embereket hozott magával az elnökségbe, akik inkább kötődnek a multinacionális vállalatokhoz, amelyek a forrásokat biztosítják, mint a politikához. Ennek is világos az oka. Az előző ciklusban a Közgép ? Németh Miklós vezérigazgatóval az élen ? szinte önmagában bocsátotta a jégkorong rendelkezésére a szükséges anyagiakat. Aki a pénzt adta és aki a költéseket ellenőrizte ? MJSZ-elnökként ?, ugyanaz volt. Mostantól máshogy van. Such György nem pártvezér, és nem is nagyvállalati vezető.

Such György menedzser. Egy olyan menedzser, aki több pozícióban is bizonyította, hogy képes irányítani és/vagy átalakítani szervezeteket, kifejezetten válságos időszakokban is.

Így a kérdés szerintünk valójában így hangzik: valóban politikai-gazdasági rendszerváltás előtt állunk-e a magyar jégkorongban?

Ahogy az úszóknál véget ért a Széchy-korszak, a kézilabdázóknál a Hajnal-éra, úgy előbb-utóbb a jégkorongozóknál is megköszönik az úttörők áldozatos munkáját. Ez az élet rendje. Az is az élet ? és a politika ? rendje, hogy Cser-Palkovics András szomorkás búcsúüzenetet ír Ocskay Gábornak, akinek szíve szerint talán felajánlotta volna a Fehérvár AV19-nek járó elnökségi pozíciót, amelyet maga foglalt el nem sokkal korábban. Lehet, átadta volna, ha csak maga dönt, de nem biztos, hogy Székesfehérvár polgármestereként ezt megtehette.

HUNBLR

A dolgok változnak, a régi emberek mennek, az újak jönnek. E szerint a logika szerint Kovács Csaba és Ocskay Gábor személyében egyszerre két emblematikus figura távozott a jégkorongsport a vezetéséből. Nyilván űrt hagynak maguk után, sok tekintetben. Lehet őket bírálni (megtettük néhányszor), lehet őket dicsérni és elismerni (megtettük sokszor), de hogy korszakos egyéniségek, akik sokat dolgoztak a magyar jégkorongért, az nem vitatható.

Ami a korábbiakat illeti, Studniczky Ferenc és Németh Miklós példája is mutatta, nem csak a jégkorongból érkező ember képes az MJSZ-t megfelelően vezetni. Az elmúlt évben láthattuk azt is: a sportágban élő, benne otthonosan mozgó vezető miként bukdácsol a sportdiplomácia és a kommunikáció labirintusában. Mindebből az következik, hogy a szövetség élére nem feltétlenül a szakember a megoldás. Sokkal inkább menedzser kell oda.

Such György nem titkolja: nincs sok köze a jégkoronghoz szakmailag. Nem ért hozzá annyira, és úgy véli, ez nem is dolga, mivel a szakmai munkába nem kíván beleszólni. Fontosabb feladatai lesznek: a stratégiaalkotás, a jövőkép formálása, a célok meghatározása. A szakma a szakembereké marad.

A magyar jégkorong hihetetlen eredményeket ért el az elmúlt másfél-két évtizedben. Többször leírtuk, a mi sportunk a rendszerváltás nyertesei közé tartozik. Nem sok ilyen van Magyarországon. Hogy mitől szabadulhatott fel és húzhatott egy irányba ennyi pozitív energia, szinte megmagyarázhatatlan. Sokkal többre jutottunk, mint amire a feltételek predesztináltak bennünket. Szapporo, Krakkó, a szentpétervári helytállás ráadásul még nem a milliárdok, nem a tao gyümölcse. Ezekbe a szférákba kisipari módszerek alkalmazásával jutottunk el.

Anélkül, hogy lennének hazánkban korszerű klubmodellek, anélkül, hogy lenne A csoportos színvonalú bajnokságunk, anélkül, hogy a klubokat ? tisztelet a kivételnek ? népes közönség támogatná. Parányi szubkultúra a miénk ? még ha Szentpéterváron le is tettük a névjegyünket emlékezetesen ?, amelyet a lelkesedés, az akarat és néhány tucat ember munkája emelt fel.

A 20. századnak azonban előbb-utóbb véget kell érnie. A kisipari módszerek kora  lejár. Nem vagyunk benne biztosak, hogy valóban itt a korszakhatár, de reméljük, hogy igen. Abban sem vagyunk biztosak, hogy az átmenetet épp Such György és csapata fogja levezényelni, és hogy ügyesen-okosan teszi meg ezt. Biztosak nem vagyunk benne, biztosak semmiben sem lehetünk ? de ezt várjuk, és nem kevesebbet!

HUN noi 2016

Sok lehetőség van kedvenc sportágunkban. Sokat lehet javítani a működésén.

Sok minden adott a fejlődéshez. Vannak játékosaink, van népes utánpótlásunk, vannak lelkes, odaadó szurkolóink. Pénz is van, sokkal több, mint korábban. Bár nem mélyről indulunk ? a felnőttválogatottak, amelyekre a szélesebb publikum is figyel, óriási elismertségnek örvendhetnek ?, van hova emelkednünk is, és főként van mit megerősíteni az építményen. Ezt is mondtuk már: egy A csoportos ország jégkorongjának A csoportosként kell viselkednie. Ebbe minden beleértendő: a profi szövetségtől a saját bajnokság versenyképessé és népszerűvé tételén, a klubmodellek korszerűsítésén, a többpólusúságon, a versenyeztetés újragondolásán, az örvendetesen gyarapodó bázis további szélesítésén át a jégcsarnokok rendbe rakásáig, a körülmények modernizálásáig. Sorolhatnánk ezeket sokáig.

Később, ahogy múlik az idő, és látszik, milyen irányba mennek a dolgok, mindenre visszatérünk. Addig is: mi szurkolók voltunk, azok is maradunk. Így nem tudunk mást mondani, csak azt, amit mindig szoktunk: Hajrá Magyar Jégkorong. S mindeközben nagyon reméljük, hogy néhány hónap múlva a JLE is előkerül. Hiszen nem optimisták vagyunk, és nem is pesszimisták, hanem realisták ? és azok is akarunk maradni!

Such Gyorgy MJSZ elnok

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum