Gondolták volna, hogy a törökök és a luxemburgiak is honosítanak?

   

Új sorozatunkban megvizsgáljuk, melyik ország mennyi külföldi jégkorongozóval erősítette meg vb-keretét.

A honosított játékosok definiálása nem egyszerű kérdés, hiszen Jesse Dudas vagy Ladislav Sikorcin hiába bír magyar felmenőkkel, honosított játékosnak minősül. A nemzetközi szövetség sikertörténetként értékeli a könnyű honosítási szabályokat, példaként a dél-koreai válogatott megerősödését hozza fel. A 2018-as téli olimpia ázsiai házigazdái 4-5 kanadaival és amerikaival állnak fel az utóbbi években, áprilisban kis híján az A csoportba jutottak Katowicében.

A kérdéskört divíziónként vizsgáljuk. Sorozatunkban nagy lyukú rostát alkalmazunk, azaz a kettős állampolgárokra, a nem az anyaországban született jégkorongozókat is számbavesszük. Elsőként a divízió 3 idei 6 csapatát világítjuk át a torna végeredményének sorrendjében.

1. Törökország

A törökök aranyérmes keretében négy kettős állampolgár található, mindannyian török származásúak. A hat vb-meccsből ötször Erol Kahraman állt a kapuban. A 33 éves kapus Londonban született, majd Kanadában élt, 2010-ben tért vissza Törökországba, ahol 2013 óta a válogatott tagja. A csatársorban egy Malibuban született, húszas éveik első felében járó testvérpár játszik, Alec Kocoglu és Andy Kocoglu, akik a 2011/12-es szezonban hagyták el az Egyesült Államokat. Mindketten tevékeny részesei voltak a sikernek, Andy 4+5, Alec 5+3 ponttal zárta a vb-t. A negyedik honosított szintén csatár, a 34 éves Serdar Semiz 2009-ig a svéd harmadosztályban játszott, majd két évet Törökországban töltött, megszerezte az állampolgárságot, ezután visszatért a svéd negyedosztályba. Az idei vb-n pedig 5+8 pontot jegyzett.

2. Grúzia

A grúzok esetében nehéz honosításról beszélni, hiszen az oroszok közelsége miatt erős az átfedés, akárcsak a kazahok és a fehéroroszok esetében. A keretből szinte mindenkinek csak grúziai klubcsapat szerepel a múltjában. A kivételek természetesen oroszok, Artyom Kozjulin és Dmitrij Samin az MSZHL1-ben, azaz a moszkvai egyetemi bajnokságban jégkorongoznak, előbbi hátvéd létére 9+4 ponttal, utóbbi pont nélkül zárta a vb-t. A grúzok legjobbja a két éven át MHL B-s, az elmúlt szezonban pedig orosz harmadosztályban játszó Borisz Kocskin, aki 10 góllal és 9 gólpasszal kiemelkedett a válogatottból. Az egyetlen játékosuk, aki biztosan nem Grúziában született, az a novokuznyecki Roland Svanidze, akinek viszont a nevéből kiderül, hogy grúz felmenőkkel rendelkezik. A 38 éves csatár 3+7 ponttal volt a harmadik legjobb grúz játékos.

3. Dél-Afrikai Köztársaság

A fekete kontinens együttesében nem található honosított játékos.

4. Luxemburg

A legkisebb Benelux-állam három honosított csatárral bír. A 46 éves Robert Beran a szlovákiai Turócszentmártonban született, majd 31 évesen Luxemburgba igazolt, ahol 2004 óta stabil tagja a válogatottnak, ahol 13. világbajnokságán 2 gólt lőtt és 5 gólpasszt osztott ki, így jobban teljesített, mint a 24 éves fia, az 5+1 pontig jutott Thierry Beran. A luxemburgiak másik két honosítottja is vezér, a brit Cambridge-ben született Colm Cannon a második vb-jén 4+9 pontot gyűjtött, míg a svéd Marcus Eriksson a harmadik világbajnokságán 6+2 pontig jutott.

5. Bosznia-Hercegovina

A nemzetközi jégkorong vérkeringésébe 2015-ben visszatért bosnyákok keretében egyetlen nem délszláv játékos található. A 44 éves, kanadai Anthony London 2009-ben igazolt Bosznia-Hercegovinába. A válogatott 5 meccsen 7 gólt szerzett, ezekből London 2 gólpasszal vette ki a részét.

6. Hongkong

Az ázsiaiaknál két amerikai-hongkongi kettős állampolgár található, Emerson Keung három vb-meccsen védett, míg Jeffrey Tai pont nélkül zárt a vb-n. A csapatból egyedül Jasper Tang bír észak-amerikai tapasztalatokkal, a válogatott 2 asszisztot jegyző csapatkapitánya 2008-ban BCIHL-bajnoki címet (British Columbia Intercollegiate Hockey League) nyert.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum