Május 30-án véget érhet a magyar jégkorong átmeneti korszaka

   

Hétfőre hívta össze tisztújító küldöttgyűlését az MJSZ elnöksége. Továbbra is csak egy hivatalos elnökjelölt van: nagy meglepetés lenne, ha nem Such György irányítaná a szervezetet a továbbiakban, pontot téve egy átmeneti időszak ? mi több, akár egy egész korszak ? végére is.

Miután 2015. május 19-én Németh Miklós lemondott a szövetség elnöki tisztéről, a papírforma szerint fideszes politikusnak kellett volna érkeznie ? ahogy például a kosarasokhoz, a kézisekhez vagy a röplabdázókhoz is. Rövid casting után a Jégkorongblog három esélyes elnökjelöltről írt, köztük egy államtitkárról és egy polgármesterről. Akkori elemzésünk nem vitt bennünket vakvágányra, hiszen a trióból való az aktuális jelölt, miközben egyikük jelenleg elnökségi tag, a másikuk pedig azzá lehet hétfőn.

Az elmúlt évek sportvezetéssel kapcsolatos változásairól elmondhatjuk, hogy a rezsibiztost elvitték a birkózók, a bankelnököt a focisták, háromszoros olimpiai bajnokunk viszont sajnos nincs, nem is lesz, nem úgy, mint a vízilabdázóknak. A jelek szerint hozzánk a parlament főigazgatója érkezik. Such György teljesítheti az elvárásokat. Bár nyilvánvalóan nem pártkatona ? volt, amikor pozícióba emelte a Fidesz, de olyan is, amikor távozását segítette elő ?, politikai kapcsolatai azonban szerteágazóak. Ezenkívül jelentős menedzsermúlttal és szervezetfejlesztési tapasztalattal rendelkezik, és vannak vonalai a szövetség és a sportág működtetéséhez szükséges forrásokhoz.

Kovacs Csaba MJSZ elnok

Fotó: Mudra László

Nem lehet elhallgatni: Suchot sokan fenntartásokkal fogadták a jégkorongban. KMH-s kapcsolatai, fölöttébb rövid jégkorongos múltja, valamint autonóm és technokrata vezetési stílusa kelt félelmet bizonyos döntéshozókban. Éppen ezért voltak körök, amelyek az elmúlt hónapokban is megpróbálkoztak ellenjelölt állításával, és a végső döntéshozatal halogatását is elérték. Ők jelen állás szerint sikertelennek bizonyultak.

Ne legyünk igazságtalanok Magyarország sportágvezetési gyakorlatával szemben. A politika mindig jelen volt, nem a Fidesz-KDNP találmánya ez sem. Sárközy Tamás vezető MSZMP-s volt, amikor az MJSZ élére került. Studniczky Ferenc kezdetben a szocialistáktól, később a Fidesztől nem állt távol. Németh Miklós Közgép-vezérként szintén nem volt politikától érintetlen személyiség. Kovács Csaba (képünkön) ebből a szempontból makulátlan, de mint ilyenre, az MJSZ 1988 óta íródó története alapján csak átmeneti feladat várt rá. Ezt jól mérte fel, nem is kívánt hosszú távon elnök lenni. Bár a feladatot csak átmenetileg és néhány hónapra vállalta, ebből végül egy év lett. Úgy tudjuk, több már semmiképp nem lesz belőle, eltökélte, hogy lemond, változzanak esetlegesen bármilyen irányba is a dolgok hétfőig.

A jelenlegi sportág-finanszírozási rendszer megköveteli, hogy egy szövetség elnöke jó kapcsolatot ápoljon a politikai vezetéssel. Ugyanígy gazdaságilag is erős lábakon kell állnia, vagy ki kell tudnia építeni a megfelelő csatornákat azokhoz a szereplőkhöz, akik a sportág működését biztosítani tudják. A jégkorong esetében évi 4-6 milliárd forintról van szó, amely nagy részét tao-ból kell összeszedni. Ez nem kis feladat. Olyan vezető kell, aki ezeknek a szempontoknak megfelel. Miközben azoknak is meg kell feleljen, akik őt erre a pozícióra felkérik, majd megválasztják. Nem véletlen, hogy az MJSZ-ben az elnökkeresésre felkért személyek és az önjelöltek sem találtak konszenzusos jelöltet az elnöki posztra sokáig. Sem a vállalt, sem a meghosszabbított határidőre. Nem arról volt szó, hogy Kovács Csaba elnök kívánt maradni, egyszerűen nem volt olyan személy, akit a régi ? várhatóan hétfőig regnáló ? elnökség egyöntetűen ideálisnak tartott volna.

Ide tartozik, hogy információink szerint Such a megkeresésekor alapfeltételként határozta meg, hogy új elnökség álljon fel, a régi tagok egytől egyig mondjanak le, a munka tabula rasa után folytatódjon. Erre azért van szükség, mert csak a klubok delegáltjainak mandátuma jár le, a többieké nem.

MJSZ kuldottgyules szavazas

A kiszivárgott hírek arról szólnak, hogy a megállapodás alapján az új elnökségben egyharmad arányban lesznek jelen az egyesületek és a szponzorok képviselői, valamint az elnök csapata. Ez összesen kilenc főt jelenthet. A klubok megállapodtak arról, hogy forgó rendszerben lesznek bent az elnökségben, az első három csapatot a legutóbbi MOL Liga-ülésen meg is nevezték. Ezek első körben a következők: Fehérvár AV19, Ferencváros, UTE. Ocskay Gábor többször utalt arra nyilvánosan is, hogy hátrébb lép, nemcsak a klubjában, a szövetségben is. A székesfehérvári hokipápa így nagy valószínűséggel nem vállal további szerepet az MJSZ elnökségében, helyette Cser-Palkovics András kerülhet be.

A folytonosságot Kovács Csaba és Kolbenheyer Zsuzsanna jelentheti, őket minden bizonnyal újraválasztják, előbbi visszatérhet a szakmai irányításhoz, utóbbi az IIHF elnökségi tagjaként magától értetődő szereplője a hazai hokiéletet vezető testületnek.

Úgy tudjuk azonban: jelenleg még közel sem biztos, hogy a héttagú elnökség minden tagja hajlandó önkéntesen távozni hétfőn. Az előbb említett két vezető mellett négyen klubképviselőként ? Ocskay Gábor Fehérvár, Dömötör Róbert UTE, Azari Zsolt DAB, Egri István DVTK ? vannak bent, a hetedik tag most Soltész Miklós szociálpolitikáért felelős államtitkár. Közülük csak Kovács és Kolbenheyer újraválasztásáról született megállapodás előzetesen. Kérdés, hogy ha ez ügyben nem lesz konszenzus a tisztújításkor vagy aközben, akkor hogyan oldják fel az érdekeltek az ellentéteket.

Egy biztos, hétfőn új korszak kezdődhet az MJSZ-ben. Aligha az eddigi mederben folynak tovább a dolgok ? ez a várakozás Such korábbi menedzseri tevékenysége alapján. Hogy ezáltal a magyar jégkorongnak könnyebb vagy nehezebb korszaka következik-e, azt meglátjuk. Egy, öt, tíz év múlva.

MJSZ kuldottgyules szavazas 2

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum