Nem a kispadra szerződtettük Vay Ádámot

   

A Minnesota Wild helyettes általános igazgatója, Brent Frahl mondta ezt a Jégkorongblognak. A szakmai vezetés második embere szerint a farmcsapatok valamelyike lehet az első állomás kapusunk számára, akinek fejlődése szempontjából a legfontosabb a megfelelő mennyiségű jégidő biztosítása.

A világbajnokság csoportkörének utolsó napján bombaként robbant a hír, hogy Vay Ádám NHL-es csapattól, a Minnesota Wildtól kapott kétéves szerződést. Az ember azt gondolná, hogy egy NHL-es csapat a svéd vagy a finn élvonalból választ magának kapust, nem a MOL Ligából és a magyar válogatottból. Vay ráadásul kisebb meglepetésre és harmadik számú hálóőrként került be a vb-re utazó magyar keretbe, az utolsó pillanatban szorítva ki Bálizs Bencét. Elsőként Kanada ellen kapott lehetőséget, a 33. percben 6-1-es juharleveles vezetésnél váltotta nagy példaképét, Hetényi Zoltánt, a rendelkezésére álló 27 perc alatt 12 lövésből 11 fogott, ami 91,7%-os hatékonyság.

Vay HUNFIN 3

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Ezek után nem volt csoda, hogy Finnország ellen már ő kezdett, az viszont annál inkább meglepett sokakat, hogy Koivuék ellen ott folytatta, ahol Perryékkel szemben abbahagyta. Pedig a finnek alaposan tesztelték hatvan percen át, félszáznál is több lövés találta el a kapuját, ebből mindössze három gól született. Teljesítményéről mindent elmond, hogy 36 percen át nulla gólon tartotta a világbajnokság talán legütősebb csapatát, a harmadik gólt az 57. percben kapta, emberhátrányban. Mindehhez persze kellett a minden idők egyik legjobb teljesítményével előrukkoló magyar válogatott munkája is, amely ? mint mindig ? ezúttal is sokat segített Vaynak. Az USA ellen a csapatnak és neki sem ment annyira, azért a 86,5%-os hatékonyságára így is büszke lehet.

Ezzel együtt volt váratlan fordulat, hogy a Minnesota szerződést kötött Vayjal. Ezért megkerestük a Wild menedzsmentjét, ők mit láttak a játékosban és mi várhat rá a tengerentúlon. Mindeközben azt is megismertük, hogyan működik egy igazán professzionális sportszervezet. Már az első megkeresésre nagyon nyitottan és segítőkészen reagáltak, péntek este pedig nem más, mint a csapat helyettes GM-je, Brent Flahr állt a rendelkezésünkre. Flahr játékosként az NCAA-ig vitte, a Princeton University csapatának volt kapitánya, 22 évesen kezdte menedzseri karrierjét a Florida Panthers scoutjaként. Ott ismerkedett meg a Wild jelenlegi GM-jével, Chuck Fletcherrel, akivel együtt később részesei voltak az Anaheim Stanley Kupa-győzelmének, bár Fletcher akkor már Pittsburghben dolgozott, ahol 2009-ben lett bajnok. Flahr nyolcadik szezonját kezdi a csapatnál, ebben a szezonban az AHL-csapatnál ő volt a GM ? nem mellesleg húsz éve tevékenykedik az NHL-ben ?, alaposan ismeri tehát a szervezetet.

Flahr

Amikor arról kérdeztük, egyáltalán hogyan került Vay Ádám a csapat látókörébe, így felelt: “Nagyon egyszerűen, láttuk mindhárom mérkőzését és lenyűgözött bennünket az atletikussága, a technikája, a versenyzői mentalitása. Nem szabad elfelejteni, hogy top csapatok ellen védett, Kanada, Finnország és az USA, tehát a világelithez tartozó játékosok tesztelték élesben. Ő kiválóan megfelelt ezen a vizsgán. Ezek után játékosmegfigyelőink felvették a kapcsolatot az ügynökével és a játékossal.”

Kíváncsiak voltunk arra is, e három meccsből volt-e olyan, amely döntő fontosságúnak bizonyult a szerződtetés szempontjából. Nem lepődtünk meg a válaszon: “Talán a finnek ellen mutatott teljesítménye volt az, amely után még biztosabban éreztük, hogy érdemes tennünk vele egy próbát. Nem mellesleg, itt csapatunk játékosai ellen bizonyíthatott, hiszen Koivu nálunk is csapatkapitány, nem csak a finn válogatottban, és Granlund is a Wildban játszik. Velük egyébként nem beszéltünk a tapasztalataikról a szerződéskötést megelőzően, hiszen más feladatuk van a világbajnokságon.”

Mint írtuk, a Wildnál egyértelműen Devan Dubnyk az első számú kapus, aki a 2015-ös hajrában főszerepet vállalt abban, hogy a csapat bejutott a rájátszásba, kis híján a Vezina-trófea is az övé lett. De az AHL-es farmcsapatban, az Iowa Wildban is az a Leland Irving védett, aki a Jokeritben első számú, a Szalavat Julajev KHL-csapatában második számú hálóőr volt. Adódott tehát a kérdés, hogy ilyen háttérrel előre kitűzött cél volt-e, hogy kapustehetséget keressenek maguknak a vb-n: “Nem, egyáltalán nem ? válaszolta Flahr. ? Nyitott szemmel és elmével érkeztünk a tornára, mindegyik poszt érdekelt bennünket. Hogy őt választottuk, azt csak saját magának köszönheti.”

A szerződés megkötése természetesen önmagában is nagy szó, azonban még csak az első lépés egy nehézségekkel és bizonytalanságokkal alaposan kikövezett úton az NHL felé, amely egyértelműen kapusunk célja is. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a csapatnál hogyan látják, mi lehet az optimista forgatókönyv Vay számára, melyek lehetnek a következő lépések ezen az úton: “Ez a szerződés természetesen még nem jelenti azt, hogy az NHL-ben fog játszani. Általában az a dolgok menete, hogy az Európából érkező kapusoknak hagyunk némi időt az akklimatizálódáshoz. Itt kisebb a pálya, más a kultúra, sok újdonsággal találkoznak, amit mindenkinek időbe telik megszoknia. Fokozatosan kapja majd az egyre nehezebb feladatokat, a nagyobb terhelést. Először az újoncok edzőtáborában ismerkedhet meg a csapattal, aztán jön a nagyok campje, majd minden valószínűség szerint az egyik alacsonyabb ligában, az ECHL-ben, vagy az AHL-ben kezdi majd pályafutását nálunk. Az ő életkorában fontos, hogy sokat védjen, ezt igyekszünk szem előtt tartani. Nem a kispadra szerződtettük Vay Ádámot.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum