Spiller Goalie Hajrá, Ádám!

   

Vay Ádám barátom NHL-es klubbal, a Minnesota Wilddal kötött szerződést. Nem juniorként vagy ifjú felnőttként került oda, azaz nem draftolták, hanem elsősorban a válogatott színeiben, a világbajnokságon nyújtott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet.

Így aztán ő úgynevezett szabadügynök (free agent) státusú játékosként kerülhet be a profiliga háromszintű (NHL, AHL, ECHL) rendszerébe.

Amint a Wild honlapján jelezte, kétéves, belépő szerződést kötött Vay Ádámmal (two years entry level contract). A kollektív szerződés tartalmazza, hogy ilyen, azaz 22-23 éves játékossal two years entry level contractot lehet kötni. Másmilyet nem lehet. A 18-21 évesekkel 3 éves belépőt, a 24 évesekkel 1 évest. 25 fölött speciális szabadügynök szerződést.

Tehát itt nincs tárgyalási alap, mivel Vay 22 éves, vele kétéves belépőt lehet kötni. Kisebb-nagyobb mozgásteret enged, hogy lehet aláíráspénzt kialkudni, illetve teljesítményhez kötött bónuszokat kiharcolni. Az javarészt a menedzserektől függ, mennyit tudnak kipréselni a klubtól.

A belépő szerződés (entry level contract) 2022-ig 925 ezer dollár maximum. Ezt egészíthetik ki az aláírás pénzek és a teljesítményekért járó összeget.  Utóbbi lehet, hogy ? maradjunk Vay miatt a kapusposztnál ? például öt hibátlan meccse lesz, bekerül a hónap csapatába, jelölik az év kapusa díjra, All Star-válogatott lesz, eléri a 20 győzelmet, és hasonlók. A teljes bér egy 22 éves, entry level-hokisnak maximum 2,85 millió dollár lehet. És nincsenek asztal alatti vagy zsebbe dugott pénzek, ez az NHL, a világ legszabályozottabb és legkomolyabb sportági vállalata. Ennek a 2,85 millió dollárnak maximum a 10 százaléka lehet aláíráspénz. Most nem untatok senkit, hogy az összeg mely része terheli a fizetési sapkát, és mely része nem. (Különféle díjakért az NHL is fizet, míg bizonyos teljesítményeket a klub honorál, előbbi nem terheli a fizetési küszöböt, utóbbi igen, és egyéb nyalánkságok.)

Így aztán Ádám esetében is kétéves belépő szerződésről beszélünk. Minden belépő szerződés kétirányú. Azaz az NHL-es klub leküldheti az AHL-be vagy az ECHL-be a játékosát, és a lift felfelé is működik. Az NHL-es fizetés közel tizedét lehet keresni AHL-ben és ECHL-ben.

A legvalószínűbb, hogy Ádám a másod- vagy harmadosztályban védhet ? biztos van rá megkötés, hogy akár a tengerentúlon kívül mehet más felnőtt bajnokságba. Például ha leküldenék ECHL-be, de vinné egy finn élvonalbeli, vagy KHL-es klub, akkor az jobb, mint az amerikai harmadosztály.  Látni kell, hogy ez is nagyon nagy szint, mert a tűz közelben van, és ép ésszel felfoghatatlan konkurencia vár rá. Meg kell találnia a helyét. Örök példám Miikka Kiprusoff, aki a San Jose kötelékében a másodosztályban kapott besorolást, ám a Calgary Flames jó érzékkel elvitte, több bizalmat kapott és meg sem állt a világsztár kategóriáig.

Szóval most ennyi. Ádámot ismerem, munkamorálját ismerem, tudom, mit csinál jégen és jégen kívül edzés gyanánt. Fantasztikus testfelépítése van. Tudom, hogy ha kapusedzőként öt kört kérek tőle, akkor hetet csinál, és ilyenek.

Neki volt már kétéves amerikai juniorkarrierje (abban a 2013-as kanadai táborban figyeltek fel rá az El Paso Rhinosnál, amelyben szétdolgozta magát a 35-40 fokon, és mi, edzők csak néztünk, hogy bírja még),  de ami most következik, az már a csúcskategória. Itt minden pillanatban harcolni kell a helyéért, dolgozni ugyanilyen elánnal, mert mindig jön valaki, aki ki akarja szorítani, és a többiek is érezzék, hogy Ádám ugyancsak jobb akar lenni náluk.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum