Bemutatkozik a szlovák BP Hockey Academy

   

Az akadémia vezetőedzője, Peter Bohunicky ismerteti az általa összerakott képzési rendszer lényegét.

A Jégkorongblogon két éve hirdető akadémia részletesebb bemutatkozási lehetőséget kért, amelynek helyt adunk. “A szlovák tréner 1979-ben született. A jégkoronggal 4 évesen ismerkedett meg. Játékosként nem jutott el a legmagasabb szintre. Vállalkozó lett, a KBPG?K&B Partners Group társtulajdonosa, a cég az építőipar, az ingatlanközvetítés, és az ingatlankezelés területén érdekelt. A jégkoronghoz fűződő szenvedélye a mai napig megmaradt.

Édesapja, idősebb Peter Bohunicky a Dukla Trencín és a szlovák nemzeti válogatott utánpótlásedzője volt. A világ egyik legsikeresebb műhelyéből kikerülő jó néhány NHL-sztár képzésében részt vett. Közülük a legismertebbek: Marián Gáborík, Marián Hossa, Michal Handzus, Tomás Kopecky, Richard Pánik, Tomás Tatar.

Peter édesapja nyomdokaiban haladva építette fel edzői karrierjét. Édesapja úgy látta, hogy az utánpótlás korú fiatalok felkészítését meg kell változtatni, és a Dukla Trencín juniorcsapatánál bevezette a játékosok egyéni képzését. Heti 3-4 csapatedzés nem elegendő, illetve a szezonok túlságosan rövidek, a fiatal játékosok összességében nagyon kevés időt töltenek a jégen. Trencsénben azonban egész évben adottak a feltételek a jeges edzésekhez.

2006-ban közösen indították el Szlovákia első egész éves jégkorongiskoláját. Szeptembertől június közepéig tartanak edzéseket. A jégkorongszezon után május, június, július és augusztus hónapokban táborokat szerveznek. Eleinte csak Trencsénben voltak ilyen táborok. Ma már Szlovákián kívül Csehországban, Svájcban, illetve Belgiumban és Horvátországban is szerveznek, és előreláthatóan Oroszországban, Magyarországon és Ausztriában is fognak. Az edzéseken az egyéni képzést helyezik előtérbe. A játékosok a helyes technika elsajátítása révén gyorsabban fejlődnek, versenyképesebbekké válnak.

bphockeyacademy2

Kihasználva a lehetőségeket, a K&B Slovakia Stars csapatával 2009 óta minden évben rendszeresen szerepelnek a világ legrangosabb utánpótlás jégkorongtornáin Észak-Amerikában (Windsor, Denver, Pee-Wee Québec, Chicago, Miami, Anaheim). Megvalósították az utazó csapat ötletét, amelyik nem játszik egyetlen bajnokságban sem, hanem tornákon szerepel. Hasonló csapatban játszott Amerikában idén az A csoportos magyar válogatott fiatal hátvédje, Garát Zsombor is. Ezek az utak magán finanszírozásúak, állami pénzügyi támogatást sem az oktatásügy, sem a sport részéről nem kapnak.

2012-től olyan egyéni képzéseket is bevezettek, ahol egy edző egy-két játékossal külön foglalkozik, vallják, ez az egyéni játéktevékenység fejlesztésének leghatékonyabb formája.

Szezon közben félnapos minitáborokat szerveznek. Itt a gyerekek szárazon sajátítják el a lövés alapjait, a helyes korcsolyatechnikát koripadon, azaz skatemillen, a súllyal történő munka alapjait, valamint koordinációs, ügyességi gyakorlatokat végeznek. A jégen kis csoportokban zajlik az edzés, majd egy órát játszanak normál hosszúságú, de keskenyített pályán, ahol folyamatos korcsolyázásra kényszerülnek. A játék során megpróbálják visszaadni azt, amit előtte tanultak.

Peter Chicagóban Marián Hossa segítségével rendszeresen betekintést nyer az NHL színfalai mögé, megismerkedhet az ott jégkorongozó gyermekek felkészítési módszereivel, találkozhat a Blackhawks utánpótlásában dolgozó edzőkkel. Remek lehetőség ez az utánpótlásképzés tanulmányozására, a módszerek átbeszélésére, így a folyamatos edzői fejlődésre. Floridában a Panthers csapatánál is jó kapcsolatokat épített ki, a gyermekek az NHL-mérkőzések megnyitó ceremóniája alatt az NHL-játékosokkal együtt lehetnek ott a jégen.

bphockeyacademy
Peter számára ez hatalmas tapasztalat, ami megmutatja, milyen irányban szeretne fejlődni a jégkorongiskola és az edzőtáborok további szervezését illetően. Mindezt igyekszik lelkesen átadni az iskola edzőinek. Tudja, hogy ez a rendszer működik. Azt is tudja, hogy minden attól függ, hogy az ember mennyire képes figyelni a részletekre, és a vágyától, hogy a gyermekeknek a lehető legtöbbet adja át magából. Az évek során rá kellett jönnie, hogy ezen a területen exhibicionista. Jégkorongozóként különös bizsergés töltötte el, amikor tudta, hogy minden néző a csapata játékát ? ha úgy tetszik, művészetét ? figyelte. Ma a játékosokat és a szüleiket tekinti nézőknek. Élvezi teljes díszben bemutatni edzői tudományát, ami egészen különleges érzés számára. Sok gyermek ment át a keze alatt, és örül, hogy néhány közülük ma jó eredményeket érnek el klub és válogatott szinten egyaránt. Az általa irányított edzéseken részt vevő játékosok közül Boris Sádecky, Matej Galbavy és Milos Roman szlovák, Mesterházy Bálint és Sárdi Máté magyar utánpótlás-válogatott.

Peter úgy véli, vannak lehetőségek, és akit valóban érdekel, az megtalálja azokat. A versenysport hatalmas áldozat, a kezdeteknél különösen a szülők részéről. Később életmóddá válik, amit a családnak el kell fogadni, meg kell tanulni együtt élni a sporttal, és többet áldozni rá. Az egyéni képzés terén jelenleg Peter Bohunicky az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező fiatal szlovák edző. 2006-tól az utánpótlás korú fiatalok felkészítésére specializálódott, 3 és fél éves kortól 15-16 éves korig. Filozófiája szerint a gyermekeknek a legjobb szakemberekre van szükségük, mert minden apró részlet rengeteget számít. Ha nagyon korán hibásan tanulják meg a mozdulatokat, rendkívül nehéz ? ha nem lehetetlen ? ezektől a hibáktól később, iskolás korban megszabadulni. Ezzel szemben a helyesen elsajátított mozdulatok végleg rögzülhetnek. A klubokban sok edző egy időben több korosztállyal dolgozik, az edzéseknek a versenynaptárhoz kell igazodniuk, kevés idő áll a rendelkezésükre, hogy a részletekre is képesek legyenek figyelni. A BP Hockey Academy módszerei a gyermeket célozzák, az egyéni játéktevékenységre fókuszálnak. Az edzéseik a kezdetekhez képest sokkal magasabb szintet képviselnek, saját felkészültségüket folyamatosan fejlesztik, minden évben frissítik a programokat, módosítják a képzési koncepciót.

A jégkorongiskola állandó edzőkkel dolgozik. Egyesítik a tudásukat, Peter és édesapja átadják nekik sokéves tapasztalataikat, így az akadémia közös módszertant használ. Valamennyi edzőképző táborban ? függetlenül attól, melyik edzők kaptak meghívást ? az edzések azonos magas szinten és közös filozófia alapján folynak. Klubedzők, akik érzékelik a jégkorongiskola módszereinek eredményességét, maguk is részt vesznek az edzőképzésben. Van olyan kapusedző, aki a BP Hockey Academyről indulva vált olyan szakértővé, hogy azután a Dukla Trencín, illetve a szlovák junior- és felnőtt válogatott kapusedzője lett.

bphockeyacademy3

Szlovákiában érzékelhető az akadémia sikere, azóta számos jégkorongiskola nyitotta meg kapuit, amelyek mind a módszerek, mind a kommunikáció terén mintaként tekintenek rá. Filozófiájukat nemzetközi előadásokon is prezentálják. Fehéroroszországban, Minszkben rendszeresen együtt dolgoznak az utánpótlásedzőkkel és az edzői főiskola diákjaival. Lengyelországban és Oroszországban klubszinten szerveznek előadásokat, szintén az utánpótlással foglakozó edzők részvételével.

Ami a szülőket illeti, 95%-uk soha nem jégkorongozott, illetve soha nem volt korcsolya a lábán. Ők informatikai szakemberek, orvosok, tanárok, bankárok, vállalkozók, munkavállalók. Mindegyikük jó valamiben, de igencsak zavarban lehetnek, hiszen elvesznek az információk keverékében, amiket a klubokban, a különféle jégkorongiskolákban, egyéb edzőktől, illetve a többi szülőtől hallanak, és nem tudják, hogy megtalálják-e a megfelelő utat. Az akadémia úgy döntött, hogy szemináriumokat szerveznek a szülőknek. Nem kerül semmibe, csak idő és részvételi szándék kérdése. Ezeken a szemináriumokon lehetőség nyílik a jégkorong törvényszerűségeinek tisztázására. Készek átadni nekik sokéves tapasztalataikat. A szülők azután maguk ellenőrizhetik, hogy mi az, ami kifizetődő a gyermekeknek, és mi az, ami nem. Ennek megfelelően lehet választani, kikkel fognak együttműködni.

Lényegében minden szülő feláldozza magát hokis gyermeke életmódjáért. A szülők aggódnak a gyermekeikért, de csak kevesen vannak, akik képesek azt a feltételrendszert és életmódot biztosítani számukra, amit az valójában megkövetel. A sport ? és természetesen a jégkorong is ? időigényes. Egy jégkorongozó felkészítése számos részletből tevődik össze, mint az egyéni sporttevékenységek, az atlétika, a kondíció, a taktikai képzés, és így tovább. Nagy figyelmet kell fordítani a mozgások pontos végrehajtására, a lábak, a karok és a fej működésének koordinálására, a fizikai aktivitás intenzitására. Összehasonlíthatjuk a jégkorongot a műkorcsolyával, hiszen a műkorcsolya is egy jeges sport, ahol szintén szükség van a mozdulatok precíz kivitelezésére, a test koordinálására, és a fizikai kondícióra. Azonban míg egy 8 éves műkorcsolyázó hetente 11 órát tölt a jégen az edzéseken, addig egy 8 éves jégkorongozó általában mindössze 4-et. Ennyi jéggel ? ami a jégkorongozó természetes környezete ?, a technikai elemek, a korcsolyázás, a passzolás, illetve a korong átvételének, vagy a lövés pontosításának tökéletesítése nélkül nem lehet ebben a nehéz fizikai sportban érvényesülni.

Az iskola weboldala a www.bphockey.sk, több nyelven böngészhető, felhasználóbarát, okostelefonon is kényelmesen kezelhető, ezáltal is igyekeznek még közelebb kerülni a játékosokhoz és a szülőkhöz. További információk a +421 905 518 642 mobiltelefonon, illetve a bphockey@bphockey.sk e-mailcímen érhetők el.”

hirdetes_BP letak HU 2016-page-002

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum