Végül is rendben vagyok, nem?

   

Patrik Laine, a finnek 18 éves kedvence készen áll az NHL-re, és tudja, mit akar. Alig várja, hogy farkasszemet nézzen Alekszandr Ovecskinnel, mondta a Jégkorongblognak.

Az idei NHL-draft két 1/1-esélyese közül Auston Matthewsszal már beszélgettünk, és most elcsíptük Patrik Lainét is. A közel kétméteres, félelmetes lövőerejű, a pályán remekül látó tinédzser rengeteg hokirajongó csodálatát vívta ki a szentpétervári világbajnokságon. Például azzal, hogy első felnőtt-vb-jén góljaival és asszisztjaival pillanatok alatt megdöntötte Jaromír Jágr réges-régi rekordját. Később sem lassult le, hat meccsen hat találattal és négy passzal vezeti a kanadai táblát, jó néhány világsztárt megelőzve.

A máris érett szélső Tamperében született 1998-ban, ott kezdett és nőtt fel ? egy hosszabb kölcsönjátékot leszámítva a finn másodosztályú LeKinél ?, és ott jutott el máris a Liiga bajnoki címéig. A csúcspont természetesen az idei szezon, hisz a győztes Tappara legértékesebb játékosa lett a rájátszásban, miközben az idényt 64 meccsen 27 góllal és 21 assziszttal zárta. Finnországot két utánpótlásvébén képviselte, az előző szezonban az ifikkel ezüstérmes lett, most 13 ponttal (7 gól, 6 assziszt) segítette hazáját junior-világbajnoki címhez. Mindkétszer ő lett a gólkirály.

Nem egyszerű elcsípni téged egy interjúra, szinte sorszámot kell húzni. Szaladnál be az öltözőbe a többiekhez?

Á nem, igazából ez nem olyan rossz! Jó dolog, hogy elmondhatom, mit érzek bizonyos dolgokról. Ezt a részét is profin szeretném csinálni, jobb akarok lenni benne, és akkor minden okés lesz.

Van még hova fejlődnöd?

Szerintem már most sem rossz. Elégedett vagyok az interjúimmal, végül is rendben vagyok, nem?

Teljesen! Mi jár a fejedben most?

Annyi, hogy relaxálnom kell, hangolódnom a következő meccsre, és persze egy jót ennem és egy jót aludnom. Más nem foglalkoztat. Én készen állok mindig, a lehető legjobban szeretném segíteni a válogatottat. Szerintem megmutattuk már a világbajnokságon, hogy remek csapatunk van, hogy bármire képesek vagyunk. Aligha meglepő, hogy aranyat szeretnénk. Elegendő jó játékosunk van ehhez, bárkit meg tudunk verni, a legnagyobbakat is.

lainevasm

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Oroszországban lettél juniorvilágbajnok. Jó ómen a helyszín egy újabb sikerhez?

Remélem. Tényleg jó emlékeim vannak Oroszországról, de most épp új, még jobb emlékek összehozásán munkálkodom. Ha itt meglesz az arany, az lesz az új legkedvesebb pillanatom.

Ha kiskölyökként valaki azt mondja, 1/1-esélyes leszel a draftlistán, de csak 1/2-esként futsz be, elégedett lettél volna?

Kiskölyökként még nem igazán számított volna. Azt sem tudtam, mi az a draft. Csak játszani akartam. Persze már akkor is bennem volt, hogy egy napon majd az NHL-ben szeretnék jégkorongozni, de a technikai dolgok nem érdekeltek.

És most számít, hányadik leszel?

Nem igazán. Persze szeretnék első lenni ? ki nem? ?, de ha második leszek, akkor is ugyanazt a lehetőséget fogom megkapni. Amúgy is, a szám nem garantál semmit. Ugyanolyan keményen kell küzdened, ha első vagy, mint ha a harmincadik lennél. Nem dőlhetsz hátra, hogy na, innen jön minden magától.

Egyes fórumokon megy a vita, hogy nem vagy-e túl fiatal az NHL-hez. Van, aki szerint jobban járnál, ha még egy évet lehúznál egy másik jó bajnokságban. Erről mit gondolsz?

Hidegen hagy, hogy mit gondolnak mások. Mindenki azt gondol, és azt is mond, amit akar. Nekem az a fontos, hogy én magam mindig tudjam, mi miért és hogyan történik. Ezekben a dolgokban csak az számít, hogy az ember hogy látja saját magát, és mit érez jó döntésnek. Akkor fogok az NHL-ben játszani, amikor lehetőséget kapok, és én készen leszek rá. A világbajnokság tökéletes lehetőség arra, hogy megmutassam, tudok úgy játszani, hogy már a következő szezonban kiérdemeljem ezt az esélyt.

A magyarok elleni meccs után azt mondtad, hogy Alekszandr Ovecskin a példaképed. Várod, hogy találkozzatok a jégen?

Persze, nagyon. Kiskorom óta álmodom arról, hogy vele vagy ellene játsszam. Biztosan hihetetlen lesz. Szerintem jó esélyünk van rá, hogy lesz finn?orosz meccs. Király lesz!

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum