25 férfi

   

A magyar válogatott öt szentpétervári mérkőzés alatt megtanult A csoportos szinten jégkorongozni. A két lépcsőfokból csak egy maradt. Hát mi volt ez a fehéroroszok ellen?

Nem egy, nem huszonöt, hanem sok száz ember munkája fekszik abban, hogy Magyarország szombaton a jégkorongvilág középpontjába került. A szurkolóink után a játékosok is ámulatba ejtették a nemzetközi hokiközvéleményt. Olyan eredményt értek el, amire nem sokan számítottak. Történelmet írtak, sokadszor, az 1930-as évek után újra magyar győzelem született az elit világbajnokságán. A teljesítményünk láttán a Jubilejnijben maradt fehérorosz és pétervári hokifanok is felállva tapsolták meg a levonuló piros-fehér-zöld sereget. A fórumokon, blogokban a világ különböző helyeiről üzenik, láttak minket, és teljes mértékben megérdemeltük a sikert, itt a helyünk. Mindenki annak drukkol, hogy a sztori folytatódjon jövőre is. Az A csoport üde színfoltja lettünk, a kis mesebeli hős még mindig tud fejezeteket írni a hoki nagykönyvébe. Hogy a következő lapok idén, vagy csak jövőre, netán azt követően telnek be, meglátjuk hamarosan.

Gondoltuk volna, hogy lesz a krakkóinál is lassabban az üres kapuba csúszó korong? Mit művelt velünk Vas János? Ilyen tanárian felütni a góllövésre lendítő fehérorosz csatár ütőjét, és azzal a mozdulattal pontosan a kapuba lőni 55 méterről! Egy örökkévalóság volt, ahogy csúszott a korong, úgy éreztük, nyomában Gotoveccel. Pedig dehogy volt ott az a szegény fehérorosz srác, méterekkel lemaradva kísérte el a kapuig a pakkot, majd a hálóba gabalyodva tette látványosan plasztikussá a teljes kiütést. Mi pedig izgultunk, mint ötévesen karácsonykor, pedig nem volt min. Az utolsó tíz percre lefőztük őket, bénultan próbálkoztak egy jobban játszó, nagyszerű csapat ellen. A fiatalabb Vas testvér két emberhátrányos gólt szerzett Fehéroroszország ellen. 21 KHL-t és 5 NHL-t megjárt játékos nézte ezt dermedten a másik kispadon, köztük az első sor két szélsője, a Kosztyicin testvérpár, akiknek együttvéve 900 NHL-meccsük van. Ők pontot sem szereztek, -2-vel küldtük az öltözőbe őket.

De kiemelkedő teljesítményből nem csak az övé akadt. Kezdjük azokkal a hősökkel a felsorolást, akik nem életük szezonja végén életük legjobb teljesítményére képesek ezen a világbajnokságon. Szirányi Bence, Sofron István és Bartalis István játéka az egész tornán meghatározó, de a fehéroroszok ellen nemzetközi mércével is klasszisteljesítményt nyújtottak.

58

Szirányi két nem akármilyen gólpasszal és +3-mal zárta a meccset, és még ennél is sokkal fontosabb az a minőségi védőmunka, amit a jégre vitt. Hihetetlen mentéseket mutatott be vészhelyzetben, nagyon stabil volt a fizikailag nála erősebb csatárok gyűrűjében is. Káprázatos. És ugyanez a jelző vonatkozik hátvédtársaira is, Dudast és Sagertet határozottsága, önfeláldozó blokkolásai és sportszerű keménysége, Wehrst stabilitása és bölcs megoldásai jellemezték, Mestyán nem csak rombolt, épített is, gólhelyzetbe került, szinte gólpasszt adott, Vas Márton tanár úr volt, Stipsicz Bence kitűnő tanítvány.

Sofron “Puha Vagy Sofi” István nem csak a mérkőzést követő szurkolóifalu-bulin jelezte e rigmus skandálásakor, hogy ő aztán nem puha. A szlovákok és a franciák után a fehéroroszok is megismerték, milyen ez a szikár székely fiatalember. Nem bírtak vele. Húsz percet játszott, úgy tűnt, végig fent van. Elöl, hátul, mindenütt. Mindent beleadott, nagyon letisztult hokit mutatott be, és amilyen megoldással Galló Vilmos elé juttatta a pakkot a negyedik gól előtt, azt is tanítani lehet.

Bartalis István megállíthatatlan volt. Töméntelen kiállítást harcolt ki, ütötték-vágták, véreztették, buktatták, hiába, a jégen maradt és nagyon gyors volt, koronggal pedig az egyik legmagabiztosabb a csapatunkban. Nagyon okosan változtatja, hogy mikor tartja, majd dobja be a támadóharmadba, mikor indul meg vele. Világított a fehérorosz bekkek között.

A gólt két hónapja nem szerző Sebők Balázs bucira verte a fehérorosz védelmet, majd a kapust is. Pedig milyen rakoncátlan volt az a korong, gurult, pattogott, de mire kellett, megszelídítette a magyar bot. Győztes gól lett az eredménye. Aztán jött Galló Vilmos. Akinek ezen a meccsen az elején nem ment olyan jól, mint korábban, de túllépett ezen, a munkájára összpontosított. Nagyszerűen támadott le többször, korongokat szerzett, adott, majd egy nagyon pimasz és technikás találattal tette fel saját maga és csapata teljesítményére a koronát.

Igen, egy 19 és egy 21 éves támadónk mattolta és cseréltette le Kevin Lalande-ot, aki az előző KHL-szezon legjobb kapusa volt, 93% feletti átlaggal.

Következzen a gólcunamit elindító Nagy Gergő említése. A Fehérvár csatára olyan pontosan célzott, aminél jobban aligha tehette volna. Sokszor került helyzetbe, ütközött, harcolt, ennél többet nem is várhatott senki. Mellette és a helyzetekre ? például az első gólnál is ? nagyon gyorsan reagáló Kóger Dániel mellett Andrew Sarauer is megtalálta helyét. A két fürge csatárral jó játékkapcsolat alakult ki már az elejétől. És ezt nagyon élvezte 55-ösünk, újra élt a pályán. Olyan korongokat szerzett, hogy csak na, ebből lett két gól is. Pontos volt és igényes, amikor ez így együtt van meg nála, és még egészséges is, csodákra képes. Játékát két gólpassz, +3-as mutató, 31 kiváló shift és közel 70%-os bulizási hatékonyság jellemezte.

Benk András kilépett a romboló ember szerepköréből. Még magához képest is hatékonyan játszott. Hátul nemegyszer segített be a hátvédeknek fontos pillanatokban, nagyon sokat mozgott, hiba nélkül hozta azt, amit tőle mindig megkapunk.

Nagy Krisztián, Erdély Csanád és Kovács Csaba ezúttal 7-8 percet kapott, kettővel többet Magosi Bálint. Bátrak voltak, energikusak, kezdeményezők. Ha kicsit határozottabbak lettek volna a támadó harmadban a kapu előtt, gólt is szereztek volna, mindegyikük előtt adódott lehetőség, és ez ebben a szerepkörben, ennyi jégidővel önmagában is dicséret.

Rajna Miklóst választották a meccs legjobbjának, nem érdemtelenül. A mérkőzés elején voltak bizonytalanságai, ahogy az egész csapatnak, de szép fokozatosan felépítette magát, és idővel áthatolhatatlan falat képzett a kapunkban. 2-2 után sem remegett meg, pedig akkor nagyon nyomtak ellenfeleink, megtartotta a csapatot. Nem túl sok, de annál nagyobb helyzetekben volt rá szükségünk.

A csapat sikerében mindig vastagon benne vannak azok is, akik az aktuális meccsen nem játszanak. Ők is részesek a teljesítményben, ne feledkezzünk meg róluk: ezúttal Vay Ádám volt a cserekapus, nem öltözött Hetényi Zoltán, Garát Zsombor, Frank Banham.

Az eufória óráiban egy további jó hírünk is van: ennek a magyar csapatnak nem ez volt a maximális teljesítménye. Voltak hibáink szép számmal, amelyeket ki lehet és ki is fogunk javítani. Van hová fejlődni. Ez a legjobb üzenet, hogy ez nem egy kicsúszott megamázli volt egy szerencsés napon, ami talán nem megismételhető. Nem, ez egy megalapozott produkció és eredmény, amely reprodukálható. Emberfeletti munkát vittek a jégre a srácok, és meglett a gyümölcse, mint mindig. Nem kellett a bírókkal foglalkozni az első harmadbeli négy kiállítás okán, nem kellett a kapuvasakat számolni, a kihagyott ziccerek felett szomorkodni, mert ezúttal megvolt, ami a győzelemhez kellett. Hatvanpercnyi kőkemény meló, lazítás nélkül, ez az alap, főleg az A csoportban. Ezt megcsinálni nagyon nagy dolog. Szombaton Szirányiék megcsinálták. Rich Chernomaz többször nyilatkozta az eddigi meccsek után Szentpéterváron, hogy tanulni jöttünk, és köszönjük a leckét. A gondjára bízott 25 férfi eminens tanuló. Ne foglalkozzunk most azzal, hogy mi következik mindezekből vasárnapra, hétfőre és keddre vonatkozóan.

Előzetesen azt kértük a játékosoktól, abban maradtunk magunkkal, hogy ha egy mérkőzésen meglesz a pontszerzés, egy szó nem érheti a ház elejét. Három lett belőle, egy csapásra. Mit lehet erre mondani? Semmit. Ezen csak sírni lehet. Az örömtől és a boldogságtól. Nehéz megfogalmazni az érzést, ami egy ilyen siker nyomán hatalmába keríti a magyar szurkolót. Nem tudom, miért bőgünk, miért folyik a szemünkből patakokban a könny a lelátón. A hihetetlent dolgozzuk fel ily módon hihetővé, vagy ez az öröm egy olyan szintje, aminél abban a pillanatban magasabbat elképzelni lehetetlen?

Ez a mérkőzés vasárnapra már a magyar hokitörténelem részéve szervesült. Olyan hatvan perc lett, amely a legmagasabb polcra kerül az emlékek egyre szélesebb tárában, amelyre életünk végéig emlékezni fogunk, amelyre gondolva újra és újra fátyolos lesz a szemünk. Szapporo és Krakkó után Szentpétervár is a nagy magyar jégkorong történelmi emlékhelyévé vált.

HUNBLR himnusz

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

A győzni tudás képessége már a birtokunkban van. Az itt idézett-linkelt, alig néhány nappal ezelőtt íródott cikkben mára jó sok állítás érvénytelenné vált, talán a leginkább ez: “Ne legyünk türelmetlenek. Ne feledjük, miért indultunk. Még nem az A csoportban maradók közé akarunk bekerülni, hanem a másod- és az első osztály között stabilan liftezők közé.” Meg kell követnem a főszereplőket. Ők bizony türelmetlenek voltak, hogy megmutathassák, bármire képesek. Szerencsére. Ha jól emlékszem, láttam a fehéroroszok összes meccsét ezen a vb-n, ott voltam a minszki menetelésükkor, amikor négybe jutottak a csoportban, és az oroszok vért izzadva verték őket az egyenes kieséses szakaszban, Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko színe előtt. Őket döngöltük a jégbe most, semmisítettük meg a harmadik harmadra. Őket, akik ellen a szlovákok két körrel ezelőtt már lépni sem bírtak az utolsó tíz percben!

Aztán itt van ez az idejétmúlt megállapítás is: “A konklúzió eddig az, hogy sokat javult az összkép 2009 óta, de továbbra sem egy, hanem még mindig két lépcső választ el minket azoktól, akiket ki kellene szorítanunk az elitből.” Akkor így láttam. Tévedtem. Hiszen csak egy. Csak egy lépcső.

A végére lassan írom, hogy mindenki értse: bent akarunk maradni!

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum