Itt az utolsó esélyünk a bennmaradásra

   

Hatalmas bravúr lenne a győzelem Fehéroroszország ellen, mégis megpróbáltuk összeszedni azokat a pozitívumokat, amelyek mellettünk szólnak. Sokat kell javulnunk, leginkább elöl, és sok minden múlik azon is, hogy melyik arcát mutatja ellenfelünk.

Válogatottunk pénteken az USA ellen sokkal alárendeltebb szerepet játszott, mint azt előzetesen reméltük, a mérkőzés bizonyos periódusaiban a mentális fáradtság jelei is érzékelhetőek voltak a játékosokon. Viszont nem csak szeretjük, ismerjük is játékosainkat, tudjuk, hogy Fehéroroszország ellen ebből is talpra fognak állni. Ehhez jó alapot ad a védelem. Igaz, sok gólt kaptunk, de nem mi kaptuk a legtöbbet ezen a tornán. Hanem a fehéroroszok. Fontos, hogy pszichésen jól kezeljük a pillanatnyi kudarcokat, azaz ha mégis gólt kapunk, az ne maradjon benne a csapatban. Eddig ezt néhányszor nem sikerült megoldani, Kanada 5 és fél perc alatt négy gólt lőtt nekünk, a franciáktól az első harmadban két perc alatt kaptunk kettőt, az amerikaiak ellen 20 másodperc sem telt el az első és a második között. Emellett még nem volt olyan mérkőzésünk, amelyen 5 alá tudtuk volna szorítani a kiállítások számát – szombaton minden erőnkkel azon kell legyünk, hogy ez végre összejöjjön.

Az eddig lejátszott 300 játékpercből összesen 44-et töltöttünk hátrányban, ami iszonyatosan megnehezítette a dolgunkat. Átlagosan valamivel kevesebb, mint 9 percet bírunk ki kapott gól nélkül, ebben a mutatóban csak öt csapat előz meg minket a világbajnokságon. Így ha négy kiállításnál meg tudnánk állni, azzal jó esélyt teremtenénk magunknak, hogy ne kapjunk hátrányban gólt. Ezt a részcélt Szlovákia ellen sikerült elérni, miért ne sikerülhetne a fehéroroszok ellen is? Az előnyös játékunk sem tragikus, de ezen is lehet javítani. Az nem különösebben meglepő, hogy az olyan erős ellenfelek, mint az USA, Kanada vagy Finnország hátrányban feszesebben védekeznek, mint egyenlő létszám mellett, ahogy az sem, hogy a hátrányos védekezés alapja a korong bevitelének megakadályozása a támadóharmadba, ezért általában már ezzel is meggyűlik a bajunk. De a mutatóink alapján a vb középmezőnyének aljához tartozunk. 28 és fél percet töltöttünk fórban, három gólt lőttünk, vagyis 9 és fél perc előny kell egy találatunkhoz. Frissen feljutott csapatként ezekkel a helyzetekkel hatékonyabban kellene bánnunk.

hunsvk20160507

Ugyanakkor az is elmondható, hogy egy-két meccset leszámítva nem azt a tipikus alárendelt szerepet játsszuk, nem sündisznó módra védekezünk, játékunk nem a kósza kontrákra és az előnyökre épül. A csapat előtt álló legfontosabb feladat ezért a taktikai fegyelem helyreállítása és a kapu előtti hatékonyság növelése. Érdemes megnézni Kazahsztán statisztikáit. Ők 35 perc előnyös játék alatt nem kevesebb, mint 7 gólt szereztek, ami percekre lebontott mutatóban az ötödik legjobb, csak Oroszország és Finnország tud sokkal jobbat, de Kanada és Svédország alig. A fehéroroszok mindkét speciális egysége a legrosszabbak között volt eddig a mezőnyben, délután nagyon keményen meg kell dolgozzunk azért, hogy ez így is maradjon. Több előnyt kaptak, mint mi, de közel 11 perc kell nekik létszámfölényben a gólhoz, így ugyanúgy három gólt lőttek fórban, mint mi. Az emberhátrányos védekezésben még nagyobb a különbség, 33 és fél percet játszottak hátrányban, ez idő alatt nem kevesebb, mint 11 alkalommal kapituláltak, ezt azt jelenti, hogy átlagban 3 percenként kapják a gólokat.

A csapat stílusa a kőkemény és a brutális közötti szűk mezsgyén mozog, utóbbit főleg Kanada és az USA ellen mutatták meg. A Szlovákia elleni mérkőzésük ugyanakkor jó példa arra, hogy ha a keménységre koncentrálnak, verhetők, ha viszont a játékra, akkor életveszélyesek. Szerdán két harmadon keresztül durva és fölösleges szabálytalanságokkal próbálták megállítani az ellenfelüket, amiből 0-2-vel jöttek ki, aztán a harmadik harmadra feltámadtak, és végül 4-2-vel gázolták el Jurcóékat. A keret mindenesetre többre alkalmas, mint amit eddig elértek. Összesen 18 KHL-es játékos utazott el Szentpétervárra, és közülük egyelőre a Dinamo Minszkben játszó Sztyepanov a legponterősebb, két gólja mellett kétszer szolgálta ki társait. A fehéroroszoknál is találhatunk csiszolatlan gyémántokat, a 21 éves hátvéd, Jevgenyij Liszovec az élre kívánkozik, ő 4 gólpasszával második a csapat kanadai tabelláján. A fiatalember a második teljes szezonját töltötte KHL-ben, 55 meccsen 5 pontot szerzett, a világbajnokságon öt meccsen hozott össze kis híján ennyit, a 10 legponterősebb hátvéd egyike. A csapat legnagyobb sztárjai azonban eddig adósak maradtak a jó játékkal, Platt és Szergej Kosztyicin 2, Kaljuzsnij és Andrej Kosztyicin 1 pontnál jár.

Nagyon nehéz mérkőzés vár tehát a magyar válogatottra, amely egyben az utolsó esélyt is jelenti a bent maradás kiharcolására. A sorsunk még mindig a saját kezünkben van, ha rendes játékidőben nyerünk, megelőzzük mai ellenfelünket. Bár reálisan nézve a megkapaszkodás az A csoportban most még nem lehetett cél a csapat előtt, de abban biztosak lehetünk, hogy a tétnek megfelelő elszántsággal fognak kikorcsolyázni. Ha ez így lesz, ha fizikailag ugyanúgy odatesszük magunkat, mint eddig, továbbá az eddigieknél kicsit okosabban és taktikusabban játszunk, valamint a sportszerencséből is több jut majd, mint eddig, akkor lehet esélyünk kiugró eredmény, értelmezésünkben a legújabb kori magyar jégkorong első A-csoportos pontjának megszerzésére.

Magyarország–Fehéroroszország 5-2

   

Szenzációs teljesítménnyel 77 év után újra nyert a legjobbak világbajnokságán a magyar válogatott. Mind a három harmadot hozva juttattuk a kiesés szélére borzasztóan erős ellenfelünket. Merthogy óriási tétje volt ennek a meccsnek, ami a siker értékét megsokszorozza.

Ezúttal minden posztról egy játékos maradt ki, Hetényi Zoltán, Garát Zsombor és Frank Banham nem öltözött a Fehéroroszország elleni kiesési rangadóra. Nem volt mellébeszélés tovább, úgy mentünk jégre, hogy amennyiben nem szerezzük meg mind a három pontot, a hatodik mérkőzést követően elbúcsúzunk az A csoportos mezőnytől, jövőre ismét a divízió 1/A-ban játszunk.

Ennek megfelelő alakultak a sorok, Az első egységünkben a Galló V., Bartalis, Sofron trió rohamozott, a második számú sorban Nagy K., Vas J. és Benk szaladt, egy volános hármas követte őket, Kóger, Sarauer, Nagy G., majd pedig egy Kovács Cs., Sebők, Magosi/Erdély hármas, négyes. A kapuba visszatért Rajna Miklós. A fehéroroszoknál Kaljuzsnij lábtörés, Korobov vállsérülés miatt fejezte be idő előtt a vb-t, ők tehát nem álltak ezen a meccsen Dave Lewis rendelkezésére.

Nem indult jól számunkra a meccs. Beszorultunk a saját harmadunkba, többször is tilosra ütöttük a korongot. 3-4 perc után vettük fel a fehéroroszok ritmusát, ekkor vezettük első támadásainkat is. Előbb Sagert távoli lövése jelezte, itt vagyunk, majd Rajna védte bravúrral a kapu elé indokolatlanul könnyen beengedett Kovirsin veszélyes próbálkozását. A hatodik percben letámadás végén megzavartuk ellenfelünk bekkjét, Sarauer és Kóger passza után Nagy Gergő talált gyönyörű lövéssel Lalande hálójába. Maradtunk aktívan támadásban, előbb Nagy Krisztián, majd Szirányi lőtt ígéretesen kapura. A kezdeti akklimatizálódást követően megfogtuk Fehéroroszországot. A rohanásunknak egy kiállítás vetett véget a 9. percben. Szirányi ült ki két percre. Fantasztikusan védekezett a csapat, Kosztyicinék alig jutottak lövéshez. Többször is jól vágtuk ki a korongot, amikor pedig megtartottuk, szép kontra végén gólt szereztünk. Sarauer átadásából Vas János rohant el a jobb szélen, Sarauer elé centerezett korongjába az egyik fehérorosz bekk ért bele, ütőjéről pattant a kapu jobb sarkába a korong. A 11. percben emberhátrányos góllal növeltük 2-0-ra az előnyünket. A 13. percben újabb komoly feladat következett egy kétperces hátrány formájában. Nem tudtuk megoldani, néhány másodperc alatt kihasználták Platt révén. 2-1 után azonnal megkaptuk a harmadik kiállításunkat. Mindez egy percen belül zajlott le. Túléltük. Egész jól regenerálódtunk az eddigiek után, de az utolsó percben újra ránk vágtak egy kétpercest, ebből négy jutott számunkra a szlovák–svájci bírópáros sípjából húsz perc alatt. Így a második periódust 1:49-es hátrányban kezdhettük. Jó kis első harmadot játszottunk, amelyben ellenfelünk ugyan sokkal több idő töltött a támadóharmadban, mint mi, de jól álltunk a lábunkon, és az emberhátrányok nagy részét is ügyesen hárítottuk el. Megnyertük az első harmadot, és először a vb során vezetéssel mentünk az öltözőbe. A 16. harmad volt az első, amit hoztunk, az előző 15-ből csak két 0-0-st nem vesztettünk el Szentpéterváron.

Nagyon gyengén játszották meg ellenfeleink az előnyt a második felvonás elején, ellenünk közel sem tudták azt az energiagazdag játékot a jégre tenni, mint eddigi találkozóik jó részén. Amikor kiszabadultunk, Mestyán és Magosi révén akciót vezettünk, jó helyzetből lőhettünk, de Lalande védett. A 24. percben megkaptuk az első előnyünket. Nagyon-nagyon jó játékot mutattunk be mindvégig, több óriási lövésünk és helyzetünk akadt, volt olyan Dudas-bomba, amely centikkel a kapu mellé esett le Lalande védését követően. Megúszták. Sajnos a túloldalon komoly védekezési hibából gólt kaptunk, a 27. percben kiegyenlítettek a fehéroroszok, Gavrus talált be. 2-2. Nem törtünk össze, támadásban maradtunk, jutalmunk a második emberelőnyünk lett. Nem volt emlékezetes, de ami utána jött, az annál inkább. Szirányi indult előre, megdöbbentően nagy korongot adott Sebők Balázsnak, aki egyedül ugrott ki, és az akció végén tanári mozdulattal verte át Lalande-ot, aki tehetetlen volt, 3-2-re vezettünk. Végre egyszer mi tudtunk elmenni 5 az 5 ellen, és ezen a meccsen nem utoljára. Merthogy a csodaszép álom folytatódott, csakhamar ismét kétgólos előnyt mutatott a tábla. A 34. percben Galló Vilmos is megszerezte első A vb-gólját. Nagyon szépen kerülte meg a kéken a bekkjét, majd a 2-1-es szituációt maga oldotta meg, a hosszú sarkot választotta. 4-2-re vezettünk, lecseréltük a fehéroroszok kanadai kapusát, Lalande helyett jöhetett Koval. Teljesen megzavarodott Fehéroroszország. Előnyhöz jutottunk, Bartalis gyönyörű mozdulattal ment be, Jevenko brutális mozdulattal arcon vágta. Komoly vértócsa jelent meg a jégen, a játékvezetők hosszas tanakodás után 2+2 percet ítéltek. 1:41 kettős előnyt kaptunk. Nem sikerült realizálni a lehetőséget, de maradt belőle 53 másodperc a harmadik harmadra. Volt mit megbeszélni az öltözőben. Ezt a harmadot is 2-1-gyel vittük el, hihetetlen karaktert mutatott, hogy a 2-2-es egyenlítést jelentő sokkból újítani tudtunk.

CP8Q8437

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Pihenten állhattunk bele egy kettős előnybe kezdésként, és a második kiállításukból még 3:13 volt vissza a bedobáskor. Szerencsére Bartalis Istvánt sérülése nem akadályozta meg a folytatásban. Elöl tartottuk a korongot, felálltunk, de sajnos kifejezetten gyengén játszottuk meg ezt a lehetőséget. De nem álltunk meg, jól dolgozva, sokat korcsolyázva ziláltuk szét a fehérorosz próbálkozásokat. Sőt, lábbal már-már gyorsabbak voltunk. Bartalis verte meg védőjét, ki is állították őt a kampó után. Az előny nem volt makulátlan, de tartottuk a kétgólos különbséget, semmi más nem volt érdekes, nem adtunk teret a kontrákra. A másik oldalon Rajna Miklós villantotta meg tudását nemegyszer, nagyon kellettek ezek a határozott védések. A másik oldalon egyre többször tudtunk kibontakozni, Kóger került ziccerbe, Kovalról oldalra csorgott le a korong. Nagyon okosan, tiszta fejjel hokiztunk, a fehéroroszok nem találták az ellenszerünket, nem volt fogás a magyar csapaton. Szerencsére a játékvezetők ekkor már igen magasra tették a kiállítási küszöböt, így nem kaptunk újabb hátrányokat. Rajna, Szirányi, Sofron, Bartalis emberfelettit nyújtott ebben a harmadban, de a többiek sem maradtak el tőlük. Levitték Kovalt, kaptak egy előnyt, 1:12-vel a vége előtt. 6 a 4 ellen támadhattak, nagyon jól védekeztünk, esélyük sem volt. Sarauer 33 másodperccel a vége előtt kapuvasat lőtt, majd 4 pillanattal a vége előtt Vas János talált az üres kapuba.

Emberek, 5-2-re legyőztük Fehéroroszországot!

Azok a szerencsések, akik jártak már Fehéroroszországban, kiváltképp az A csoportos vb-n, tudják, mit jelent ott a jégkorong. A külföldön kétes megítélésű, ámde a lakosság által kedvelt, sőt szeretett vezető, Alekszandr Lukasenko országa a jégkorong országa. Egy olyan ország, amelynek csapata jó néhányszor járt már a negyeddöntőben vb-n, sőt elődöntős is volt olimpián.

Közel nyolc évtized után újra nyerni tudtunk A csoportos tornán, ezzel kivívtuk azt, hogy újra a saját kezünkbe vettük a sorsunkat, és nem kizárt, hogy az utolsó mérkőzésig nyitott lesz a szentpétervári csoportból a kiesés kérdése. De ne szaladjunk előre, itt most ünnepelni kell, semmi más dolgunk nincs, mint kedvenceink csodálatos teljesítménye előtt leborulni.

Ez a csapat nem ugyanaz volt, mint amelyik az USA ellen játszott

   

A fegyelmezett játék meghozta gyümölcsét. Edzői értékelések a fehéroroszok elleni történelmi győzelem után.

Rich Chernomaz (szövetségi kapitány, Magyarország): “Ez a csapat nem ugyanaz volt, mint amelyik tegnap játszott az Egyesült Államok ellen. A különbséget egyetlen dolog jelentette, mégpedig az, ahogy a meccshez viszonyultunk fejben. Az USA ellen nagyon rossz felfogásban játszottunk, ma viszont sikerült újra megtalálnunk a helyes utat a játékban. Nem kezdtünk jól, az elején szerencsénk is volt, hogy kapott gól nélkül megúsztuk. Aztán feljöttünk, megszereztük a vezetést, de felesleges fegyelmezetlenségekkel kiállításokat kaptunk, és ez megtörte a lendületünket. Szerencsére tudtunk korrigálni. Most mondták nekem, hogy történelmet írtunk, ez a legelső győzelmünk az A-csoportos világbajnokságokon. Ezzel a győzelemmel megteremtettük magunknak az esélyt a bennmaradásra, persze ehhez még meg kell látnunk, mire mennek a franciák és a fehéroroszok egymással és mire jutunk mi a németek ellen. A játékosaim ma önbizalmat gyűjthettek, megtapasztalhatták, hogy a győzelemhez az egyetlen út az, ha ugyanolyan keményen és fegyelmezetten játszanak, ahogy azt ma tették. Volt egy kis deja vu érzésem is a végén, pontosan ugyanolyan volt az ötödik gólunk, mint amilyennel egy éve Krakkóban kivívtuk az A-csoportban való szereplés jogát. Nagyon fontos volt ez a győzelem nemcsak a csapat, hanem a magyar hoki számára is, remélem, ez segít abban, hogy tovább nőjön az érdeklődés a hoki iránt, remélem, talán újabb szponzorokat is érdekelni fog ez a sportág.

A németek ellen sem lesz egyszerű dolgunk. Nagyon nagy, erős csapatuk van, amelyik rendkívül szervezett,és nagyon keményen dolgozik. Ezen kívül képességek tekintetében is felettünk állnak, hiszen náluk NHL-es játékosok is vannak, legutóbb egy kapus érkezett onnan a válogatottjukhoz. Minden tudásunkra szükségünk lesz ellenük.”

cherno-hun-blr-900

Dave Lewis (szövetségi kapitány, Fehéroroszország): “Gratulálok a magyar csapatnak a győzelemhez. Nagyon stabil, szilárd játékot játszottak. Kevés lehetőséget adtunk nekik, de ők ezzel a kevéssel nagyszerűen tudtak élni. Természetesen nagyon csalódott vagyok. Tavaly a negyeddöntőben játszottunk, idén pedig a bennmaradásért küzdünk. A felkészülésünk nem változott az előző évhez képest, de van 8 új játékosunk, a védelmünk fiatal és a kapusaink teljesítménye hagy kívánnivalót maga után. Most az a feladatunk, hogy mentálisan és fizikailag is felkészüljünk a franciák elleni meccsre, és sokat kell dolgoznunk az emberelőnyökön és emberhátrányokon is.”

lewis_hun-blr-900

VB, 2016. máj. 14., szombat.
Rajna: 89,5% (Vay)
K
Lalande: 60,0% (Koval: 100%)
Szirányi, Wehrs, Galló, Sofron, Bartalis
1
Gyukov, Gotovec, Pavlovics, Kosztyicin A., Kosztyicin Sz.
Dudas, Sagert, Benk, Nagy K., Vas J.
2
Liszovec, Jevenko, Platt, Sztasz, Linglet
Stipsicz, Vas M., Nagy G., Kóger, Sarauer
3
Sinkevics, Henkel, Sztyepanov, Kovirsin, Gavrus
Mestyán, Kovács, Magosi, Erdély, Sebők
4
Usztyinyenko, Gyemkov, Komarov, Drozd, Kitarov
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:31 HUN Nagy G. Kóger
2-0 10:31 HUN SH Vas J. Sarauer
2-1 12:13 BLR PP Platt Sztyepanov
2-2 26:43 BLR Gavrus Kovirsin Sztyepanov
3-2 30:32 HUN Sebők Szirányi
4-2 33:49 HUN Galló
5-2 59:57 HUN EN Vas J.
17 Kapura lövések száma 19
10 Kiállításpercek 12

A Magyarország–Fehéroroszország galériája

 

A Magyarország–Fehéroroszország góljai

   

A fehéroroszok elleni siker találatai alant megtekinthetőek.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum