Nem volt akadálymentes az út, de hálistennek sikerült

 

Erőss Zoltán profi jégkorongozó szeretne lenni, de előbb arra koncentrál, hogy minél felkészültebben kezdhesse meg tanulmányait a University of Southern Maine-en. Ahol is az NCAA III.-ban jégkorongozhat majd.

Minden tudomásunk szerint a MAC Budapest csapatát az amerikai tanulmányi ösztöndíj kedvéért elhagyó Erőss lesz az első magyar, aki kipróbálhatja magát ebben az egyetemi ligában ? mármint a fiúk közül, Medgyes Dorottya jelenleg is az egyik legjobb NCAA-csapatban játszik. A csíkszeredai kezdetek után a MAC-ban pallérozódó játékos útja az eddigiek során tényleg nem volt akadálymentes. A kifejezetten tehetségesnek tartott Erőss kipróbálhatta magát az Egyesült Államokban és Finnországban, 2013-ban pedig a magyar ifjúsági válogatottban is helyet kapott, a divízió 2/A-s csapatban gólt is szerzett a világbajnokságon. Folyamatos fejlődését egy súlyos lábsérülés és annak szövődményei akasztották meg, melyek következményeként a következő idényt egészében ki kellett hagynia.

Ekkor még annak a veszélye is felmerült, hogy többé nem jégkorongozhat. Sokat elmond lelkierejéről és sportemberi kvalitásairól, hogy szívós munkával visszadolgozta magát a lehetőségek kapujába, és ismét a tengerentúlra, az NA3EHL-es Wilkes-Barre Minershez mehetett jégkorongozni. 2014 őszén beszélt is blogunknak erről, mondván, céljai közé tartozik, hogy juniorként is válogatott lehessen. Ez abban az évben nem jött össze, viszont a MAC Budapest színeiben is szóhoz jutott a magyar bajnokság rájátszásában. 2015/16-ot már az elejétől a végéig Fodor Szabolcs edző keze alatt töltötte, és szépen gyűjtögette a pontokat az itthon bajnok, az EBYSL-ben elődöntős juniorcsapatban.

Eross NCAA

Dióhéjban így foglalható össze Erőss Zoltán előélete, akit azonban nem a múltról, inkább a jövőről kérdeztünk, miután nyilvánosságra került a hír az amerikai folytatásról. A játékos elmondta, szerződése négy évre szól, és minden idényre garantálja azt a fix összegű ösztöndíjat, amit tanulmányi eredményeivel ért el. “Még U18-as játékosként tűztem ki azt a célt magam elé, hogy amerikai egyetemen jégkorongozhassak ? mesélte. ? Az utam nem volt ugyan akadálymentes, de hálistennek úgy alakult, hogy sikerült. Nagyon sokat köszönhetek Glen Williamsonnak, a magyar utánpótlásprogram vezetőjének, aki rendszeresen ellátott tanácsokkal. Elmondta, mit kell szem előtt tartanom, ha fel akarom venni a kapcsolatot az egyetemi csapatok edzőivel, és szívesen adott referenciát is, hiszen nála érdeklődtek rólam telefonon azok a szakemberek, akikkel tárgyaltam.”

A NCAA III. a nevében lévő hármas ellenére a második legerősebb egyetemi liga, II.-es fokozat nincs ebben a bajnokságban. Lényeges különbség az I.-es és a III.-as divízió között, hogy itt nem sport-, hanem tanulmányi ösztöndíj van csak, amelynek biztosítására az egyetemi csapatok edzői is ráhatással vannak. Erőss Zoltán úgy tudja, leendő trénere, Ed Harding is közbenjárt az érdekében. “A Hardinggal való többszöri mailváltás után döntöttem úgy, hogy a University of Southern Maine mellett döntök. A coach több sikeres magyar jégkorongozót is edzett korábban, olyanokat, mint például Fodor Szabolcs, akinél a MAC-ban dolgozhattam ebben a szezonban” ? mondta erről.

És hogy mik a játékos hosszabb távú céljai? “Az előttem álló négy szezont minél sikeresebben szeretném végigjátszani, utána pedig profi jégkorongozó akarok lenni. Ez persze még messze van, ezért jelenleg csak arra koncentrálok, hogy augusztusban minél felkészültebben érkezzek meg a szezon- és nem utolsó sorban az iskolakezdésre.”

Végezetül megkérdeztük Fodor Szabolcsot is, hogy mit szól tanítványa sikeréhez. Ezt válaszolta: “Óriási dolog, amit véghez vitt a sérülése után. Így visszajönni csak hatalmas akaraterővel lehet, és ez neki megvan. Erőss Zoltán nagyon elhivatott és elképesztően szorgalmas srác. Úgy gondolom, ha tovább erősíti a lábát, és végig jól teljesít tanulmányai során, akkor nagyon nagy lépést tesz afelé, hogy meghatározó magyar játékos legyen belőle. Itt is szeretném megragadni az alkalmat, hogy sok sikert kívánjak neki ehhez!”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum