Előny lesz-e a hazai pálya?

 

A San Jose és a Nashville alaposan kitett magáért az előző körben vendégként, hét idegenbeli találkozóból hatot behúzott. A hazai mérleg javításán mindkét oldalon egy-egy hátvéd segíthet, akik vezetik csapatuk kanadai tábláját. Indul a Burns?Weber csata.

San Jose Sharks (5.)?Nashville Predators(7.)
Sharks: 48-28-6, 102 pont
Predators: 46-30-6, 98 pont
Az alapszakaszban: Sharks 1-0-2, Predators 2-0-1
A playoffban: 2-0 a Sharks javára

Harmadszor feszül egymásnak a San Jose és a Nashville a rájátszásban. A korábbi két randevújukat, 2006-ban és 2007-ben, egyaránt a kaliforniai gárda 4-1 arányban. A Predatorst így nemcsak a visszavágás motiválja de az is, hogy története során először konferenciadöntőt játszhatna.

Sharks

A San Jose, akárcsak a Kings ellen, a playoff második körében ugyanúgy a Joe Pavelski, Logan Couture tengelyre építheti majd a támadásait. Mindkét játékos 6-6 pontot szerzett a 2014-es bajnok ellen, de Pavelski volt, aki igazán kitett magáért az öt góljával és 35%-os kapura lövési hatékonyságával. Az igazi eredményesség és siker azonban nem is a top kettősben rejlik, hanem abban, hogy a San Jose csatársora végtelenül mély. A Pavelski, Coture páros mellett további hét játékos köszönt be a csatároktól és összesen tíz játékos szerzett pontot. Ez remekül mutatja, hogy a Predators védelme egyik kaliforniai sor ellen sem lazíthat majd egy pillanatra sem. Különösen a három fiatalra, a Nieto, Donskoi, Tierney trojkára lesz érdemes külső szemlélőként figyelni, például ők hárman döntötték el a Kings elleni párharc ötödik meccsét is.

A San Jose védelme továbbra is egyenlő Brent Burnsszel. Az előemberre hajazó hátvéd maximálisan átmentette a formáját az alapszakaszból a rájátszásra. A pontokkal már az alapszakaszban is franchise-rekordot felállító bekk eddig nyolc pontot termelt, amivel nemcsak vezeti a házi rangsort, de több pontot gyűjtött, mint a másik öt hátvéd együttvéve. Burns sokat köszönhet annak a Marc-Edouard Vlasicnak, aki egyelőre gyengébb támadásban, de védekezésben rengeteg terhet levesz Burns válláról. A védőhatos másik négy tagjára sem lehet panasz védekezésben, de amennyiben Burnst megfogják támadásban, akkor az nagy érvágást jelent majd a Sharks számára.

burns

Kapusposzton Martin Jones személye megingathatatlan. A tavalyi holtszezonban éppen a Kingstől érkező kapus hiába nyert gyűrűt korábban csapatával, egyszer sem volt kezdő playoffmérkőzésen. Ez viszont nem látszódott rajta, fejben teljesen koncentrált volt és a statisztikái azt igazolják, hogy a folytatásban sem lesz vele gond.

A speciális csapatrészekből az emberelőnyös játék az, amely igazán fekszik a San Josénak. A Sharks biztos kézzel értékesítette az előnyöket, a 23,8% kifejezetten jónak tekinthető. Öt játékos volt eredményes fórban, négy játékosa szerzett három pontot, így megvan az egyensúly ebben a támadójátékban. Az emberhátrány már keményebb dió, az állva maradt csapatok közül csak a hatodik helyen állnak.

Predators

Nincs könnyű helyzetben Peter Laviolette, hiszen a csatársora nagyon keveset mutatott az eddigi tudásából. Az első sor még úgy ahogy hozta magát, de így is képes volt mérkőzéseket átaludni. A Filip Forsberg, James Neal, Ryan Johansen páros minden tagja csak három pontot termelt, ami nagyon vékony egy hétmeccses szériában. Nem meglepő, hogy ezek után a legeredményesebb csatár Colin Wilson, aki öt pontot termelt. Wilson és a top trió mögött azonban a hatalmas az űr, gyakorlatilag terített betli az egész a csatársor. A legszembetűnőbb adat, hogy emberelőnyben egy szem gólt hozott össze a Predators, de azt sem csatár, hanem hátvéd ütötte. A 12 támadóból Wilson mellett egyedül Paul Gaustad kaphat elismerést, aki védekezésben remekül oldja meg a feladatát és 55%-ban hozza el a korongbedobásokat.

A Nashville erőssége évek óta a védelem. A Rinne előtt dolgozó Shea Weber, Roman Josi vezette hátsó alakzat ebben a szezonban is rengeteg ponttal támogatta a csatárokat. A rájátszásban sem volt ez másként, a kanadai?svájci páros összesen nyolc pontot tett a közösbe 5:3 arányban. Ennek ellenére Laviolette nem lehet maradéktalanul elégedett a legjobb bekkpárral, hiszen emberelőnyben csak egy gólt ütöttek és ettől sokkal többet várna a mester és a szurkolók egyaránt. Az egyik ok minden bizonnyal az lehet, hogy a Nashville gyakorlatilag két hátvédpárossal játszotta le a hét mérkőzést. Amíg az első duónak 26 és 27, a másodiknak pedig 21 és 22, addig a harmadik párosnak az Anthony Bitetto, Barret Jackman kettősnek mindössze 10 és 11 perc jégidő jutott. Ha Laviolette továbbra is ilyen ütemben használja az első két párost, akkor nem jósolunk hosszú szériát a Tennessee-ből érkező csapatnak.

NHL: San Jose Sharks at Nashville Predators

Pekka Rinne a liga elitjébe tartózó kapus, aki évek óta kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Ehhez képest az első két győztes meccs után meglepetésre alaposan visszaesett a teljesítménye, a három elvesztett meccsen kétszer annyi gólt kapott, mint a négy megnyerten. Mentségére legyen mondva, hogy az utolsó két mérkőzésre, amikor nagyon kellett, akkor ismét a régi formáját mutatta, 2 gólt kapott és 97%-kal védett.

Egészen elképesztő, hogy a kék vonalas nehéz tüzérekkel megerősített Nashville a 26 emberelőnyös lehetőségéből csak egyetlen egyet tudott gólra váltani. Ez a luxusnak és a szerencsének olyan egyvelege, ami egy playoffpárharc során csak egyszer fordul elő. A Sharks ellen egy ilyen teljesítmény alighanem a búcsút jelentené a Nashville számára. Az emberhátrányos játék jól ment a Predsnek, de a négyvédős játék, amit korábban említettünk, alaposan visszaüthet, ha azt vesszük figyelembe, hogy a Nashville a második legtöbbet büntetett csapat. Csapágyasra járatott hátvédekkel ugyanis nem sok esélye lesz a Predatorsnak a Sharks ellen.

Összegzésként két dolog elmondható. Mindkét csapat kiválóan játszik idegenben, a Sharks háromból hármat, a Predators négyből hármat nyert meg. Ez a statisztika nem meglepő a San Josétól, amely a legjobb idegenbeli mutatót produkálta az alapszakaszban. A Nashville ezzel szemben éppen csak 50% felé ment, így meglepetés lenne, ha San Joséból akár két meccset is eltudna csípni. Mindemellett a Sharks minden tekintetben összetettebb, rutinosabb és mélyebb csapat benyomását kelti, amit hat meccsen be is bizonyít.

preds-shx 2016

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum