Hajnalban kezdődik az Ovecskin?Crosby csata

   

Aligha kell nagyobb csemege a második rájátszáskörre, mint a kanadai 87-es és az orosz 8-as újabb csatája. Nagy kérdés, hogy a gyengébb formában lévő ellenfeleken túljutó két csapat közül melyik lesz a masszívabb a konferenciadöntőnek is beillő összecsapáson.

Washington Capitals (1.)? Pittsburgh Penguins (2.)
Capitals: 56-18-8, 120 pont
Penguins: 48-26-8, 104 pont
Az alapszakaszban: Capitals 2-1-2, Penguins 3-2-0
A playoffban: 1-7

A liga két kirakatjátékosa 2009 után találkozik a playoffban. Akkor a Pittsburgh jutott tovább hét mérkőzésen és meg sem állt a kupagyőzelemig, ezért a fővárosi csapatnak alapos oka van a visszavágásra.

Capitals

A Washington ott folytatta a rájátszást, ahol abbahagyta az alapszakaszt. A Flyers elleni első három mérkőzésen kerek négygólos átlagot ért el a Capitals, de aztán egy nagyobb homokszem került a gépezetbe. A párharc utolsó három mérkőzésén a fővárosi alakulat mindössze két gólt szerzett, ennek ellenére kiharcolta a továbbjutást, köszönhetően a Holtby vezette védelemnek. Ám látható, hogy Barry Trotz mester nem ülhet nyugodtan, hiszen a Pittsburgh ellen egy ilyen hullámvölgy bizonyosan a hokiütők cseréjét jelentené a golfütőkre. A gólszerzés és pontgyártás továbbra is az Ovecskin, Backström kettősre hárul majd, elsősorban nekik kell összekapniuk magukat a folytatásra. Másodsorban az Oshie, Kuznyecov, Richards triónak, amely összesen három pontot tud felmutatni a hat meccsen. Előbbi kettőnek egyelőre nincs mentsége a gyenge játékra, utóbbinak csak annyi, hogy iszonyatos mezőnymunkát végez a saját harmadában. Amennyiben a Caps legjobb duója gyengébb napot fogna ki, ott van még az a Marcus Johansson, aki meglepetésre már hatpontos és ezzel eggyel többet szerzett, mint az orosz gólgyáros.

crosbyovechkin_2016po

A Capitals első számú hátvédpárosából a Carlson, Niskanen duóból előbbi egészen elképesztő módon játszott a Flyers elleni párharc során. Hat pontot szerzett a hat meccsen, ebből ötöt emberelőnyben három gól és két gólpassz formájában. Mindehhez 25 perces jégidő párosul, tehát a Pittsburgh játékosainak alaposan oda kell majd figyelnie Carlsonra a jégen. Trotz mester egyetlen gondját a volt pittsburghi bekk Brooks Orpik sérülése jelenti, aki az utolsó három meccset kihagyta kézsérülése miatt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kifejezetten védekező specialista bekk jégre lép-e az első meccsen, amennyiben hiányozni fog, akkor Nate Schmidt léphet egy sorral feljebb, a pótlására pedig Taylor Chorney érkezhet.

A Capitals legbiztosabb pontja az idei Vezina-trófea legnagyobb várományosa, Braden Holtby. Az élete formájában védő kapus öt gólt kapott a hat meccsen és egészen elképesztő 97%-os védési hatékonyságot produkált. Neki is köszönhető, hogy emberhátrányban a Caps a legjobb mutatóval bír az állva maradt nyolc csapat között. Ha már az emberhátrányt említettük, akkor meg kell említeni a Washington emberelőnyös játékát is. A Caps a második legjobb ebben, éppen a Pittsburgh mögött, ám a remek eredményt alaposan felhúzta és pozitív irányba billentette a Flyers elleni harmadik meccs, ahol öt gólt ütöttek fórban. Ezzel a mérkőzéssel együtt 29,6%-os a mutatója a Washingtonnak, enélkül viszont csak 22%.

Penguins

Alaposan belehúzott a Pittsburgh a Rangers elleni párharc során. Az évek óta a liga egyik legjobb védelmével rendelkező Rangers ellen hat Penguins játékos is pont/meccs átlagot ért el, ezt a teljesítményt pedig bárhol megsüvegelik. A Crosby, Malkin, Kessel hármastól ez nyilván nem meglepetés, de a Nick Bonino, Patric Hornqvist és a védő Kris Letang triótól már egyértelműen az. Nyilvánvaló, hogy a Capitals elleni párharc során fog kiderülni, hogy a Pens volt ilyen jó, vagy a Rangers ilyen gyenge, de meglátásunk szerint mindkét tényezőnek alapos szerepe volt abban, hogy ez a féltucat játékos pont/meccs átlagot ért el. Ám rajtuk kívül a harmadik és a negyedik sor is kitett magáért, előbbi 12, de még utóbbi is kilenc pontot tett a közösbe, ami azt jelenti, hogy a Washington védői egyik pittsburghi sor ellen sem mehetnek biztosra.

A Pens védelmét már érintettük Letang kapcsán, azonban van ott még két bekk, akit mindenképpen ki kell emelnünk. Egyikük Trevor Daley, a másik Olli Maatta. Előbbi a második párosban kapott helyet, ennek ellenére a második legmagasabb jégidővel rendelkezik a védők között. Ezen felül kitűnő mezőnymunkát végez és rendszeresen bent van előnyben és hátrányban is. Sajnos nem lehet elmondani ilyeneket a finn bekkről, aki többször is komolyan hibázott a Rangers elleni sorozat során. Mindent elmond, hogy a Letang párjaként játszó Maatta nem szerzett pontot és mindössze két lövést blokkolt az öt mérkőzés során. Ha a Caps azt tervezi, hogy Maatta oldalán építi a támadásokat, akkor lényegesen könnyebb dolga lesz a gólszerzést illetően.

NHL: DEC 30 Maple Leafs at Penguins

Óriási kérdés volt, hogy a sérült Fleury helyett ki áll majd a vasak közé a fekete-sárga mezben az első körben. A Pittsburgh Zatkoffal kezdte a sorozatot, de aztán elővették Matt Murrayt, aki háromból három meccset nyert és 1,33-as gólátlaggal és 95,5%-os védési hatékonysággal hozta le a találkozókat. Nem kérdés, hogy az újonc kezd majd a Washington ellen is, a kérdés inkább az, hogy a sokkal jobb erőkből álló Capitals ellen is tudja-e majd azt a formát tartani, amit a Rangers ellen.

A Pens speciális egységei ugyanolyan remekül működtek, mint a Washingtoné az első körben. A Pittsburgh toronymagasan az első a fórok kihasználásában és egyedüli csapatként minden meccsen betalált létszámfölényes szituációban. A kivédekezésben úgy áll a harmadik helyen, hogy csak két gólt kapott, ebből egyet 5 a 3 ellen, egyet pedig az ötödik meccsen, amikor már eldőlt a találkozó és a gól nem osztott, nem szorzott.

Konklúziónak levonható, hogy előrehozott keleti döntőnek tekinthető a párharc. Nagyon nagy szerepe lesz annak, hogy a speciális egységek a két gyengébb csapat után hogyan tudnak boldogulni egy komolyabb ellenfél ellen. Meglátásunk szerint ebben az esetben a rutin dönthet a Capitals javára, leginkább Fleury hiánya miatt. Ami azonban a Pittsburgh mellett szól, hogy sem Ovecskin, sem Trotz nem tudta még soha átlépni a második kört, mindig ez jelentette számukra a végállomást. Ezek alapján a hetedik meccs dönthet, ott pedig a hazai pálya végre nem lesz a Washington ellen, a Caps most vagy soha alapon bejut a konferencia döntőjébe.

Crosby Ovecskin

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum