Az Islanders folytatná a menetelést

   

Sorozatunk a második körben sem szakad meg. Egyenként mutatjuk be az NHL 2016-os rájátszásának párharcait, esélyeit. A Tavares?Stamkos csata elmarad, de a Tavares?Kucserov sem lesz rossz, sőt.

Tampa Bay Lightning (4.)?New York Islanders (7.)
Lightning: 46-31-5, 97 pont
Islanders: 45-27-10, 100 pont
Az alapszakaszban: Panthers 1-0-2, Islanders 2-0-1
A playoffban 1-0

A két csapat először és utoljára 2004-ben találkozott egymással, amikor a Tampa meg sem állt a kupagyőzelemig. Érdekesség, hogy akkor a Bolts öt meccsen lépett tovább és az öt találkozóból négy 3-0-ás végeredménnyel zárult. Idén ez bizonyosan nem fog megtörténni.

Lightning

A Tampa az első körben Steven Stamkos hiányában is gyorsan átlépett a Detroiton. A tavalyi playoff során a Johnson, Palat, Kucserov sor vitte a prímet, a kapitány sérülése miatt azonban Cooper mesternek variálnia kellett, ezért Palatot Killornra cserélte, ami tökéletes húzásnak bizonyult. A trió összesen 22 pontot termelt az öt meccsen és a Tampa 12 góljából tízet ütött. Tehát az Islanders első számú feladata ennek a hármasnak a megfékezése lesz.

palat

Coopernek volt még egy remek döntése a rájátszás megkezdése előtt, ami mellett nem szabad elmenni szó nélkül. Stmakos kiesése után ismét bizalmat szavazott a korábban kegyvesztett és jóformán az egész évet a menedzsmenttel való vitatkozással töltő Jonathan Drouinnak, aki a második sorba tért vissza kifejezetten remek játékkal. Ha a fiatal csatár továbbra is tartja ezt a remek formát, akkor a New York-i csapatnak nemcsak az első, de a második sor is rengeteg gondot fog okozni.

A délkeletiek védelme meglepően jól helytállt a lábtörést szenvedett Anton Stralman hiányában, a Bolts mindössze nyolc gólt kapott az öt meccsen. Ez így szépen is hangzik, ám van ennek súlyos következménye is. A svéd bekk hiányában honfitársára Viktor Hedmanra hárult nagyobb feladat, akinek a jégideje az alapszakasz 23 percéről 27-re nőtt a playoffban, miközben a második legtöbbet jégen lévő hátvéd Jason Garrison alig több mint 20 percet töltött a pályán. Sőt, a mindent eldöntő meccsen Hedman több mint félórát volt játékban, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy meddig lehet bírni ezt a terhelést.

A védelem kapcsán már említettük a kapott gólok alacsony számát, amiben nagy szerepe volt Ben Bishopnak. A Lightning hálóőre 1,6 gólt kap meccsenként, de ami ennél is lenyűgözőbb, az a 95%-os védési hatékonysága. Az első harmadokban egyetlen gólt sem, a harmadikokban is csak egy gólt kapott az öt mérkőzésen, ebből látható, hogy a Tampa holtpontja mindig a második játékrészben volt a Detroit elleni párharc során.

Még mindig a védelemnél maradva zárjuk a sort az emberhátrányos játékkal. A Tampáé volt a leghatékonyabb az első körben az egész mezőnyt tekintve, egyetlen egy gólt kaptak az autóvárosiaktól. Ez persze ítélet a Detroit felett is, meglátjuk, mennyit ér ez az Islanders ellen, amely viszont minden negyedik előnyét gólra váltotta a Florida ellen.

Islanders

A 23 év után ismét párharcot nyerő brooklyni gárda legjobbja John Tavares, aki öt találatával a góllövőlista élén áll, holtversenyben Nyikita Kucserovval és Joe Pavelskivel. És nem csak szimplán a gólokat és a pontokat termeli, de a legfontosabb pillanatokban talál be. Ennek a legjobb példája a hatodik mérkőzés volt, ahol ő maga egyenlített az utolsó percben, majd továbblőtte a csapatát a hosszabbításban a második körbe. Az örnsköldsviki Victor Hedmannak nem lesz egyszerű dolga, ha meg akarja állítani a liga egyik legjobb és legjobb formában lévő csatárát.

Akárcsak Coopernek a Tampában, az Islanders menedzserének Jack Capuanonak is volt egy remek húzása a rájátszás előtt. Előhúzta a kalapból Alan Quine-t, aki az alapszakasz utolsó hetében debütált az NHL-ben. A 23 éves balszélső olyan remekül játszott, hogy a Florida elleni utolsó két mérkőzésen már Tavares és Okposo mellett találta magát Frans Nielsen helyén. Quine meghálálta a bizalmat és az ötödik meccsen ő szerezte a győztes gólt a hirtelen halál második harmadában. Ennek ellenére a szakértők szerint Nielsen a Bolts ellen már ismét a legjobb hármasban kap helyet, de azért a Tampának figyelnie kell majd az újoncra. A gólszerzők mellett meg kell említeni a Szigetlakók negyedik sorát a Matt Martin, Casey Cizikas, Cal Clutterbuck hármast, amely iszonyatosan kemény fizikai hokit játszott a Florida ellen, megsemmisítve a Panthers támadásait.

tavares

Az Islanders nem küzd olyan gondokkal a hátsó hatosban, mint a Tampa, mindenki egészséges. A Leddy, Harmonic páros közel 30 perces jégidővel cipeli a csapatot de a többiek is jóval 20 percet töltöttek a jégen azaz megvan a balansz a hátsó alakzatban. Az egyedüli problémát a pontok és a gólok jelentik, a kékvonalasok összesen két gólt szereztek a hat találkozón. Ennél több kellene, mentségükre legyen mondva, hogy a kettőből az egyik a legjobbkor jött, az első hosszabbításos mérkőzésen Thomas Hickey révén.

Aki a Tampánál Stralman, az az Islandersnél Halak. A csapatot a szurkolók nagyon féltették, hiszen az első számú kapus elvesztésekor még a rájátszás is veszélybe került. Ehhez képest Thomas Greiss ragyogóan oldotta meg a feladatát az alapszakasz végén és az első körben egyaránt. Amennyiben bírja a sorozatterhelést, akkor nem kell aggódnia Capuanónak.

Zárjuk a sort a speciális egységekkel. Mint említettük a Tampa csak egy gólt kapott hátrányban, de az Isles is csak kettőt. Egyenlő létszám mellett 8-7 az Islanders javára, így ez sem mérvadó. A nagy különbség az emberelőnyben mutatkozik meg, ahol az Islanders sokkal jobb mutatókkal bír, mint az ellenfele. Ez lehet az egyik döntő tényező a párharc szempontjából, de ha a csapatok odafigyelnek a szabálytalankodásra, akkor ez a tényező kiesik.

A párharc kimenetelét alapvetően nem, de az első meccs kapcsán érdekes lehet, hogy a Lightningnak közel egy hete, az Islandersnek két napja volt pihenni. Ráadásul az utolsó két meccs mindegyike a második hosszabbításban dőlt el, április 22-én 96, április 24-én 91 percig tartott a mérkőzés. A kevesebb pihenő azonban kétirányú dolog, akár jól is elsülhet, ha nem törik meg a lendület.

esb_islesAz Empire State Building az Isles színeibe öltözve ünnepelte a továbbjutást az első körből

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az 5 az 5 elleni játékban látott dominancia dönthet, illetve a hazai pálya és az, hogy mi van a fejekben. Az Islanders első számú feladata lesz egyenlő létszámban jobb játékot produkálni a Tampa, mint a Florida ellen, Jágrék a vereség ellenére az idő legnagyobb részében lejátszották őket a pályáról. A hazai pálya a Tampa mellett szól, ha hetedik meccsre kerül sor, azt az Amalie Arenában játsszák majd. Összpontosításban jobbnak tűnik a New York, hiszen mind a három hosszabbításos mérkőzést képes volt megnyerni a Florida ellen. Érzésünk szerint ez nagyobb eséllyel esik majd latba, így az Islanders a hetedik meccs után a konferenciadöntőbe léphet.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum